Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az úgynevezett
  2018-03-19 09:58:12, hétfő
 
  Az úgynevezett "keményfiú"


A "keményfiú" a férfiasság első modellje volt, amelyet gyermeki agyam magába szívott. A felnőttek általában azt mondják, hogy "a nagyfiúk nem sírnak".
Sok gyermek ezt el is hiszi, és mélyen elraktározza magában. Én az orvosi rendelőben adtam férfiasságom első jelét. Más férfiak utcai verekedések, az üzleti élet küzdelmei, katonai egyenruhában vagy sportmezben vívott csaták során tesznek szert a keményfiúi hírnévre. Felnőtté válásuk során férfiak milliói szívták magukba már a keményfiú-modell illatát. Egészen az 1980-as évekig belőlük lettek azok a hagyományos értelemben vett férfiak, akik uralták a hadvezetést és az üzleti életet. Az igazi keményfiúk korán kelnek, keményen dolgoznak, rajonganak a fegyelemért, gondoskodnak családjukról, áldozatokat hoznak másokért és hőn szeretik hazájukat. Tisztában vannak feladataikkal, de saját személyiségükkel, vagy feleségük, gyermekeik, barátaik (ha vannak egyáltalán barátaik) belső világával már nem annyira. Nem tudnak sírni. Az olyan mondatoktól, mint pl. "Szeretlek.", teljesen leblokkolnak és begörcsölnek. Kötelességtudóak és erősek, de erejük "egydimenziós", vagyis egyetlen területre összpontosít.
Valószínűleg nem tudnak jól kommunikálni, nem jó mentorok, és mint férjeket vagy apákat nem feltétlenül a melegszívűség jellemzi őket. Itt érkezünk el egy alapvető fontosságú kérdéshez: vajon, amit a hallgatag áldozatvállalás és a néma érzelmek "keményfiú-kódja" nyújtani tud, elégséges? És egyáltalán biblikus-e?
Dicséretes, ha valaki zokszó nélkül viseli a fizikai fájdalmat. A tűrés bibliai erény, és elválaszthatatlan része a szenvedésben való állhatatosság. A hívőknek természetesen hűségeseknek kell maradniuk az üldöztetés idején, ehhez pedig az kell, hogy hajlandóak legyenek elhordozni a félelmet és a fájdalmat. Az Újszövetség a keresztyén életet atlétikai küzdelemhez, versenyfutáshoz, bokszmérkőzéshez hasonlítja - olyan tevékenységekhez, amelyek kitartást követelnek, és némi szenvedéssel is járnak. Hasonlóképpen az olyan, tipikusan férfiakhoz kötődő tevékenységek során, mint a hadviselés és a nehéz fizikai munka, a férfiaknak szintén el kell nyomniuk magukban a fájdalomérzetet. Persze a hadviselés egyre sterilebbé (és egyre könnyebbé) válik azáltal, hogy sokszáz mérföldnyire lévő célpontokra lövöldözünk. A munka is könnyebbé válik (fizikailag mindenképpen), hiszen több férfi dolgozik már számítógéppel, mint kéziszerszámokkal. Ennek ellenére még mindig az van a köztudatban, hogy a férfiaknak sok fájdalom árán kell eltartani és védelmezni családjukat. Maga a Szentírás pedig azt mondja, hogy a férfiak dolgoznak és védik a hazájukat.
Jézus három szempontból is képviseli az erényes "keménységet", szilárdságot: 1) Nagyon megerőltető feladatokat végzett el. 2) Háborút viselt és diadalmaskodott. 3) Másokért állt ki nagy fájdalmakat. Először is: Jézus úgy végezte el a megváltás munkáját, hogy önmagát ajánlotta, mint a bűnért való kiengesztelést a kereszten (Mt 20,25-28; Jn 19,30). Másodszor: párviadalra hívta "családja" ádáz ellenségét, és legyőzte azt. Megkötözte az erős harcost, mert erősebb volt annál (Mt 12,29). Rátaposott az ősi kígyó fejére, és örökre legyőzte (1Móz 3,15; Jel 20,2-3). Megverte a halál képviselőjét (Zsid 2,14-15). Elnémította a nagy vádlót (Jel 12,9-10). Harmadszor: Jézus iszonyú szenvedéseken ment keresztül, még a kereszthalálon is; minden fájdalmat és szégyent elhordozott csak azért, hogy elérje célját (Fil 2,5-8; Zsid 12,2-3). A Szentírás Jézust a lelki erő, szilárd tartás és az áldozatvállalás példaképeként állítja elénk. Figyeljük csak, milyen kifejezésekkel teszi ezt:

"Aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok, és aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok. Mint ahogy az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." - Máté 20,26-28

"Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt: mert ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és magatartásában is embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig." - Fil 2,5-8

"Nézzünk fel tehát Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett - a gyalázattal nem törődve - vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült. Gondoljatok rá, aki ilyen ellene irányuló támadást szenvedett el a bűnösöktől, hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek." - Zsid 12,2-3

A "keményfiús" férfiasságnál többről van tehát szó, mint azt első látásra gondolnánk. A keményfiú személyiség olyan nem biblikus elemeket tartalmaz, amelyek sokféleképpen tehetik tönkre a férfiakat. Egy rendkívül hagyományos, keménykötésű John Wayne-modell (John Wayne az 50-es, 60-as évek egyik leghíresebb westernfilm-színésze volt, férfias-kemény karaktere iskolát teremtett. - a lektor megjegyzése) azt tanítja, hogy a férfiak kemények, függetlenek, tudnak uralkodni önmagukon, kezükben tartják életük irányítását és jól megvannak egyedül. Az ilyen férfiak ilyesféléket mondanak: "Kemény vagyok, nincs szükségem senkinek a segítségére."A keményfiú helyesli a kitartást, de azt a fajta hallgatást is, amely a leplezetlen őszinteség egyik akadálya. Ez a modell arra bátorítja a férfiakat, hogy tartsák meg a gondjaikat és oldják meg azokat egymaguk - vagy némán szenvedjenek, csak mert azt gondolják, hogy az igazi férfi ilyen. Ez a magatartás a gondokat illetően kialakít egy olyan álca-nyelvet, amelyet szinte dekódolni kell.
- "A dolgok kicsit összejöttek odahaza" jelentheti ezt is: "A feleségem válóperes ügyvédet bízott meg."
- "Nem vagyok olyan férj, mint amilyennek lennem kéne" ezt takarhatja: "Heti 80 órát dolgozom, és elég gyakran vannak dühkitöréseim."
- "Talán többet kéne foglalkoznom a gyerekeimmel" mögött néha ez áll: "Nem vagyok egész biztos benne, hogy meg tudnám mondani, hány évesek is most a gyerekeim."
A keményfiú-mentalitás tagadja a legalapvetőbb keresztyén mintákat. A keményfiú ezt mondja: "Minden gondomat meg tudom oldani magam" - pedig a Biblia azt írja, hogy nem tudjuk. A keményfiú azt mondja: "Jól megvagyok magam" - pedig a Biblia azt tanítja, hogy az ember nincs jól meg egymaga. A keményfiú azt mondja: Nekem senki ne segítsen - pedig a Biblia szerint a magunk erejéből soha nem leszünk képesek kielégíteni szükségeinket. Azzok a férfiak, akik efféle, életre szóló minta szerint rendezték be az életüket, tudnak olyan dolgokat tenni, úgy viselkedni, ahogyan Istennek kedves. Ennek ellenére, ha egy férfi megpróbálja kizárólag a John Wayne-modellt követni, azt tapasztalja majd, hogy nagyon nehezen tud hitben növekedni. Nem fogok senkit rábeszélni arra, hogy ismerkedjen meg végre a saját érzelmeivel (ha egyáltalán tudja, mit is jelent ez a szó egyáltalán). Egy keményfiú azonban túlontúl zárkózott és érzelmileg túlságosan is beszűkült ahhoz, hogy erős és nyitott kapcsolatokat építsen ki családtagjaival vagy barátaival. Szilárd kapcsolatok nélkül pedig könnyen áldozatává válhat a férfiasság más, hibás modelljeinek, amelyek közül elsőként említem a "gondos családfenntartó"-t. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: bokszmérkőzéshez, tevékenységekhez, kötelességtudóak, személyiségükkel, engedelmeskedett, áldozatvállalás, családtagjaival, versenyfutáshoz, családfenntartó, beteljesítőjére, diadalmaskodott, fájdalomérzetet, kereszthalálon, kiengesztelést, magatartásában, kereszthalálig, kifejezésekkel, férfiasságnál, természetesen, szenvedéseken, melegszívűség, szükségeinket, példaképeként, sokféleképpen, megüresítette, állhatatosság, feladataikkal, dühkitöréseim, kapcsolatokat, számítógéppel, legalapvetőbb, tevékenységek, hasonlóképpen, kommunikálni, egyenruhában, mérföldnyire, férfiasság első, felnőttek általában, orvosi rendelőben, üzleti élet, keményfiúi hírnévre, keményfiú-modell illatát, 1980-as évekig, hagyományos értelemben, üzleti életet, igazi keményfiúk, olyan mondatoktól, melegszívűség jellemzi, alapvető fontosságú, hallgatag áldozatvállalás, néma érzelmek, fizikai fájdalmat, Szentírás Jézust, Krisztus Jézusban, John Wayne-modell, John Wayne, John Wayne-modellt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bounty krémes  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Németh László tollából  Kaffka_Margit  Szép estét  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogy lehet megtartani  Jónás Tamás – Végtelen b...  Zilahy Lajos gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Minden harmadik...  Esti kép  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Idő  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png fotel  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  A másik dolog,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Próbálj meg ...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 19  képre írva  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Még csak most kezdődik a nap  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 19  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kövesd a cowboyt!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Adakozás  Fekete István - Akác  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mi lenne ha  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Próbálj meg ...  képre írva  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mi lenne ha  A Megváltó szolgálatában  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
férfiasság első, felnőttek általában, orvosi rendelőben, üzleti élet, keményfiúi hírnévre, keményfiú-modell illatát, 1980-as évekig, hagyományos értelemben, üzleti életet, igazi keményfiúk, olyan mondatoktól, melegszívűség jellemzi, alapvető fontosságú, hallgatag áldozatvállalás, néma érzelmek, fizikai fájdalmat, tűrés bibliai, szenvedésben való, hívőknek természetesen, üldöztetés idején, keresztyén életet, nehéz fizikai, férfiaknak szintén, hadviselés egyre, férfiak dolgoznak, megváltás munkáját, bűnért való, erős harcost, halál képviselőjét, nagy vádlót, áldozatvállalás példaképeként, előtte levő, keményfiú személyiség, rendkívül hagyományos, lektor megjegyzése, férfiak kemények, ilyen férfiak, keményfiú helyesli, fajta hallgatást, leplezetlen őszinteség, modell arra, igazi férfi, gondokat illetően, olyan álca-nyelvet, dolgok kicsit, feleségem válóperes, legalapvetőbb keresztyén, ember nincs, magunk erejéből, férfi megpróbálja, saját érzelmeivel, keményfiú azonban, bokszmérkőzéshez, tevékenységekhez, kötelességtudóak, személyiségükkel, engedelmeskedett, áldozatvállalás, családtagjaival, versenyfutáshoz, családfenntartó, beteljesítőjére, diadalmaskodott, fájdalomérzetet, kereszthalálon, kiengesztelést, magatartásában, kereszthalálig, kifejezésekkel, férfiasságnál, természetesen, szenvedéseken, melegszívűség, szükségeinket, példaképeként, sokféleképpen, megüresítette, állhatatosság, feladataikkal, dühkitöréseim, kapcsolatokat, számítógéppel, legalapvetőbb, tevékenységek, hasonlóképpen, kommunikálni, egyenruhában, mérföldnyire, keménykötésű, modelljeinek, gondoskodnak, rabszolgátok, ilyesféléket, foglalkoznom, szenvedéssel, szolgáljanak, csüggedjetek, szilárdságot, összpontosít, elraktározza, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1915
  • e Hét: 4287
  • e Hónap: 33599
  • e Év: 221401
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.