Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szeretet "harmadik arca": A filia
  2018-04-06 16:05:07, péntek
 
  A szeretet "harmadik arca": A filia


A szeretet harmadik, sokszor elhanyagolt arca a filia, a barátság és rokonszenv érzése. A filia segíthet áthidalni az agapé és az érosz között keletkezett szakadékot. A filia az a vonzalom, amellyel egy barátunk, barátnőnk iránt érzünk. Ezt érezzük, amikor olyasvalakivel töltjük az időt, aki életvidám, érdekes és melegszívű. Ebből következik, hogy a filia valahol az agapé és az érosz között áll.
- Az érosznak egy bizonyos személyre van szüksége; az agapénál ez a szükséglet nem jelentkezik; a filiánál pedig van ugyan vágy egy másik ember társasága után, ez azonban nem szükséglet.
- Az érosz egyet szeret, az agapé mindenkit, a filia viszont a sok jó barátot szereti.
- Isten az éroszt soha nem parancsolja, az agapét mindig, a filiát esetenként (pl. Róm 12,10).
Ahhoz, hogy házasságunkban a filiát a helyére tudjuk tenni, gondoljuk át a következőket. Ha nem lennénk a feleségünkkel összeházasodva, barátkoznánk-e vele? Érdekesnek találnánk-e őt? Jól éreznénk-e magunkat a társaságában? Amikor baráti szeretettel szeretjük házastársunkat, az ő kellemes tulajdonságait értékeljük.
Most szeretném megosztani az olvasóval a feleségem iránt érzett baráti érzelmeimet és csodálatomat. Majdnem egy évig ismertük egymást, mielőtt randevúzni kezdtünk volna. Az első alkalommal, mikor együtt mentünk templomba, teljesen lenyűgözött az a tiszta szoprán, amely erőteljesen, mégis hajlékonyan csendült fel mellettem. Elképedtem hangjának terjedelmén és erején. Később megismertem zongorajátékát, amely szintén elkápráztatott. Akár zongorázik, akár gépel, akár pingpongozik, olyan összhang van a tekintete és a két keze között, amelyet csak irigyelni tudok. Otthonunkat remek lakberendezői érzékkel csinosítgatja, szépítgeti. Bár társadalmunk az effajta adottságokat nem túl sokra értékeli, feleségem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy gyermekeinknek átadja azokat. Szívet melengető mosolya gyakran kiül az arcára. Szereti a vidámságot, és olyankor az egész testét rázza a jóízű nevetés. Még akkor is szeretném, ha tisztán baráti viszony lenne közöttünk, és nem lennénk házasok.
Rendkívül fontos, hogy minden férj (feleség) tudja értékelni és el is sorolni házastársa kiváló tulajdonságait, mert minél hosszabb ideje élünk együtt, annál jobban ismerjük egymás hibáit. Ismerek egy férfit, aki úgy ünnepelte meg házasságuk 1000. napját, hogy átadott feleségének egy listát, amelyen 1000 okot sorolt föl, amiért szereti őt. Mikor másnap elmondta ezt a munkahelyén, egy őszinte kollégája így kiáltott föl: "1000 ok, amiért szeretem a feleségemet?! Én könnyebben tudnék 1000 okot felhozni arra, amiért gyűlölhetném."
Ahogy múlnak a házas évek, mintha egyre magasabb lenne "házassági IQ"-nk. Házassági IQ alatt az irritációs hányadosunk értendő. Ujjainkat ropogtatjuk, vagy elfelejtjük eltenni a rágcsálnivalót. Nekem 15 évembe telt, amíg megtanultam rendesen felakasztani a törülközőmet, de a feleségemnek 16 évébe, amíg megjegyezte, hogy miután az én kocsimat "használta", visszaállítsa a vezetőülést. Annyiszor vágtam bele a térdemet a műszerfalba, hogy az se lenne furcsa, ha már egy kicsit sántítanék. A viccet félretéve, nemtörődömségből mindannyian okozunk házastársunknak sérelmeket, viszont a minket ért sérelmekre túlzottan is nagy figyelmet fordítunk.
Csak nagyon kevés ember él a földön, akikkel könnyű együtt élni. Amikor fontolgatni kezdtük, hogy összeházasodunk, eszünkbe sem jutottak azok a mindennapi bosszúságok, amelyek komoly, napi feszültségeket eredményezhetnek. Ezek közül sokat - nem rossz szándékból - elrejtettünk, hiszen a legjobb oldalunkat próbáltuk mutatni a másiknak, aki szintén a legjobb benyomást akarta tenni ránk. Mi több, azoknak az erényeknek, amelyek választottunkhoz vonzottak bennünket egykoron, megjelent a negatív megfelelője is. Egy hanyag férfi odáig volt pedáns menyasszonya rendezettségétől, ám ma már szabályosan az idegeire megy az asszony rendmániája. Egy anyagilag könnyelmű nő csodálta vőlegénye fegyelmezett pénzkezelését; ma viszont elviselhetetlenül zsugorinak tartja a férjét.
Itt is helyénvaló lenne egy lista. Olyan lista kellene persze, amelyen a mi rossz tulajdonságaink szerepelnek, és nem házastársunk hibái. Kezdjük saját dühítő szokásainkkal, és ne feleségünk bosszantó dolgaival. Hadd mondjak egy példát: doktori fokozattal rendelkező férfiként pontosan tudom, hogy a doktori cím tulajdonosai nem feltétlenül a legintelligensebb emberek, mindenesetre eléggé elemzőek és kitartóak ahhoz, hogy kiváló ismerőivé váljanak olyan, általában elképzelhetetlenül leszűkített témaköröknek, amelyekről aligha olvasna bárki is bármit. Nem ritka eset, hogy a feleségem megcsodálja elemző képességeimet, pedig én mindent analizálok. Autóvezetés közben például a közlekedési helyzeteket. Mikor moziban vagyunk, gondosam kutatom a szereplőket és a cselekmény kibontakozását. Nem tudom nem megjósolni, hogy ki fog meghalni az akciófilmben, ki kivel fog összeházasodni a romantikus vígjátékban, s jóslataim kevés kivétellel be is jönnek. Ezért a családi tévénézésekről rendszerint ki vagyok tiltva, hogy családtagjaim nyugodtan végignézhessenek egy-egy filmet... Röviden: én is tudok mások idegeire menni. Ez a szünet nélküli analizálgatás nem túl vonzó. Egy bölcs férfi ismeri saját rossz tulajdonságait, és ezért nem tesz szemrehányásokat a feleségének annak rossz tulajdonságai miatt.
Ezek a kicsinyes és kevésbé kicsinyes ingerültségek ölik meg az éroszt. Csalódásunk, hogy házastársunk nem az, akiről álmodtunk, panaszáradatba, állandó kritizálgatásba csaphat, ami aztán veszekedéseket szül. Sajnálatos, hogy sokan rendelkezünk olyan aggyal, mely mesteri módon rávilágít a másik hibáira; olyan szemmel, amely meglátja az egyetlen fehér cérnaszálat a fekete zakón vagy az aprócska fekete pöttyöt a fehér papírlapon. Ahogy a hibák és kritikák köre egyre csak tágul, kemény szavak kezdenek röpködni a levegőben. Nyilalló fájdalmat érzünk, hiszen kezdenek váradalmaink szertefoszlani. Rettegünk, hogy rosszul választottunk, s ez elkezdi rágni a bensőnket. Itt csak a hűségeskü és az agapé segíthetnek, továbbá, ha szilárdan kapaszkodunk Isten kegyelmébe. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: rendezettségétől, szemrehányásokat, választottunkhoz, végignézhessenek, eredményezhetnek, nemtörődömségből, összeházasodunk, házastársunknak, tulajdonságaink, kritizálgatásba, tulajdonságait, rágcsálnivalót, szertefoszlani, veszekedéseket, gyermekeinknek, zongorajátékát, házasságunkban, összeházasodva, házastársunkat, elkápráztatott, feszültségeket, olyasvalakivel, panaszáradatba, kibontakozását, összeházasodni, tévénézésekről, analizálgatás, feleségünkkel, képességeimet, csinosítgatja, ingerültségek, családtagjaim, pénzkezelését, választottunk, szokásainkkal, tulajdonságai, szeretet harmadik, filia segíthet, érosz között, filia valahol, bizonyos személyre, filiánál pedig, másik ember, érosz egyet, agapé mindenkit, filia viszont, éroszt soha, agapét mindig, filiát esetenként, helyére tudjuk, feleségünkkel összeházasodva, feleségem iránt, Házassági IQ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kövesd a cowboyt!  A kételkedés kezelése  Irgalom és ítélet  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Idő  Esti kép  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mai harmónia kártyám  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A sors  Szép estét kedves látogatóimna...  Png fotel  Gonosz démon-álarc  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nem méltó hozzád  Albert Einstein gondolata  A sors  A másik dolog,  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Nem számIt  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 19  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A jó emberek mindig szépek mar...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  A boldog családok mind hasonló...  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy maradéktalanul uralt világ  Németh László tollából  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Elköszönt  Radikális szeretet  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Adakozás  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Bertolt Brecht -től idézet  Őrizkednünk kell...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png fotel  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Erdőn  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem méltó hozzád  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Reggel van  Jó éjszakát  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Őrizkednünk kell...  Png cica  Kaffka_Margit  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Erdőn  A jó emberek mindig szépek mar... 
Bejegyzés Címkék
szeretet harmadik, filia segíthet, érosz között, filia valahol, bizonyos személyre, filiánál pedig, másik ember, érosz egyet, agapé mindenkit, filia viszont, éroszt soha, agapét mindig, filiát esetenként, helyére tudjuk, feleségünkkel összeházasodva, feleségem iránt, évig ismertük, első alkalommal, effajta adottságokat, egész testét, jóízű nevetés, őszinte kollégája, házas évek, irritációs hányadosunk, kicsit sántítanék, viccet félretéve, mindennapi bosszúságok, legjobb oldalunkat, legjobb benyomást, negatív megfelelője, hanyag férfi, idegeire megy, asszony rendmániája, anyagilag könnyelmű, legintelligensebb emberek, feleségem megcsodálja, közlekedési helyzeteket, cselekmény kibontakozását, romantikus vígjátékban, családi tévénézésekről, szünet nélküli, bölcs férfi, feleségének annak, másik hibáira, egyetlen fehér, fekete zakón, aprócska fekete, fehér papírlapon, agapé segíthetnek, rendezettségétől, szemrehányásokat, választottunkhoz, végignézhessenek, eredményezhetnek, nemtörődömségből, összeházasodunk, házastársunknak, tulajdonságaink, kritizálgatásba, tulajdonságait, rágcsálnivalót, szertefoszlani, veszekedéseket, gyermekeinknek, zongorajátékát, házasságunkban, összeházasodva, házastársunkat, elkápráztatott, feszültségeket, olyasvalakivel, panaszáradatba, kibontakozását, összeházasodni, tévénézésekről, analizálgatás, feleségünkkel, képességeimet, csinosítgatja, ingerültségek, családtagjaim, pénzkezelését, választottunk, szokásainkkal, tulajdonságai, lakberendezői, visszaállítsa, következőket, akciófilmben, barátkoznánk, csodálatomat, házastársunk, rendelkezünk, törülközőmet, feleségemnek, gyűlölhetném, témaköröknek, mindenesetre, társadalmunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8234
  • e Hét: 19945
  • e Hónap: 49257
  • e Év: 237059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.