Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A "helyreállított" szeretet
  2018-04-09 18:49:06, hétfő
 
  A "helyreállított" szeretet


A család bűnös emberek közössége. A keresztyén házasság két megváltott bűnös és nem két angyal szövetsége. Szeretem feltenni a következő kérdést diákjaimnak: "Mi a házasság két legnagyobb problémaforrása?" Csak úgy záporoznak a válaszok ilyenkor: a kommunikáció, a pénz, a rokonok, a szex, a gyerekek, az időbeosztás. Nem, nem, nem, szoktam válaszolni, és addig hajtogatom, amíg nem könyörgik ki a választ: a házasságban a problémák két legnagyobb forrása a férj és a feleség, mivel mindketten épp elegendő bűnt és bosszantó kellemetlenséget hoznak magukkal ahhoz, hogy aláássák a házasság három alappillérét.
- Az érosz megkopik, mert egyre szürkébbek, pocakosabbak és elhasználtabbak leszünk. Nyilván közrejátszik ebben az évek múlása, de azért mi is elhagyjuk magunkat, ellaposodunk. Társaságban megpróbálunk érdekesnek hatni, otthon azonban unalmas tökfejek vagyunk.
- A férfiak eltorzítják az agapét, amikor visszaélnek helyzetükkel. Hűségesküjüket szegik meg, ha engedik, hogy ellustuljanak, unalmassá váljanak, ám közben így gondolkoznak: "A feleségemnek szeretnie kell engem, akármi is legyen". Az agapé tudja, hogyan kell szeretni a felebarátot, de miért tesztelnénk azzal a feleségünket, hogy úgy viselkedünk velük, mint egy átlagos felebarát?
- A filia egy kedves, közeli barát iránt érzett szeretet, s ehhez képest túl sokat szoktunk mindenáron kritizálni. Feje tetejére állítjuk a filiát, amikor ész nélkül bosszantjuk házastársunkat - persze észben tartunk minden bosszantást, amelyet tőlük kapunk.
Vajon mit tehetünk, ha a bűnre és bukásokra való hajlam, amely gyengíti a szeretetet, megvan bennünk? A bölcs házaspárok nyilvánvalóan ápolják az éroszt, az agapét és a filiát is. A házasságban lehetetlen úgy erősnek tartani a szerelmet, hogy elhatározzuk, mint ahogyan reménytelen úgy megváltoztatni egy kaotikus időbeosztást, hogy kijelentjük, holnaptól reggel hatkor felkelünk. A bűntől képtelenség úgy megszabadulni, hogy egyszerűen csak eltökéljük magunkat.
A szeretetet fenntarthatjuk úgy is, hogy egyre jobban megismerjük saját hibáinkat. Gondoljunk csak a bosszantások ördögi körére, mely pestisként fertőz oly sok házasságot. Tegyük fel, hogy egy férfi rendszeresen összerondítja felesége csillogó konyháját: sáros cipőben járkál, széjjelhagyja az edényeket, és nem rakja el az ételt. Mindezt ő a férfiasság egyik ártatlan jegyeként kezeli, felesége viszont a krónikus érzéketlenség jelét látja benne. Válaszreakcióként tehát állandóan kritizálja férje hanyagságát, és szünet nélkül zsémbel a szétdobált holmik miatt. A férj erre természetesen az asszonyt hálátlansággal vádolja, és szidalmazza, amiért elfelejti, ő milyen keményen dolgozik.
A pitiáner sértegetések, bírálgatások és ellenreakciók bizony elszívhatják az életet a házasságból. Mi tudunk azonban valami jobbat! Ismerjük a Példabeszédeket: "Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba ... A bolond bosszúsága azonnal kitudódik, az okos pedig leplezi szégyenét" ( 29,11; 12,16). Hogyan szabadulhat meg azonban egy házaspár a közöny és a szőrszálhasogatás rabságából?

A feszültségcsökkentés két módja


Első: figyeljünk arra, amit házastársunk mond! Férjek, ha feleségetek azt mondja, hogy az általatok behordott sár és az el nem pakolt edények teljesen kiborítják, akkor valóban kiborítják - még akkor is, ha ti úgy gondoljátok, hogy nem kellene kiborulnia. Amikor a másikra figyelünk, eltekintünk attól a jogunktól, hogy először a mi álláspontunkat adjuk elő, a mi igényeinket biztosítsuk, és elsődleges fontosságot tulajdonítsunk annak, hogy ismertethessük, mi hogyan látjuk a helyzetet. A bátor hallgatás szemhunyorítás nélkül vizsgálja a házasságot, hogy olyannak lássa, amilyen, és ne olyannak, amilyennek szeretné. A könyörületes hallgatás azért hallja meg a problémákat, hogy segítsen, és nem pedig azért, hogy kritizáljon. (Még a földön is Jézus volt a legfőbb hallgató azáltal, hogy önzetlenül a háttérben maradva kizárólag másokra koncentrált, hogy meghallja őket. Jézus isteni mivoltánál fogva ugyan képes volt az emberek gondolataiban olvasni (Mt 9,4; 12,25; Lk 6,8; 7,39-40; 9,47; Jn 2,25), ám nem mindig élt ezzel az isteni képességével (ld. Mt 24,36).)
Második: ne feledkezzünk meg a kegyelemről! A keresztyén házasság több annál, hogy két ember megpróbál kialakítani egy tisztességes életet egy erkölcsi útmutató alapján. Egy harmadik személy is tagja a szövetségnek. Ha imádkozunk - még akkor is, ha nem -, az Atya a szívünkbe árasztja az Ő szeretetét, hogy a kihűlőfélben lévő vonzalmat és a feledésbe merülő hűségesküt újra élettel töltse meg. Jézus megmutatja nekünk, hogyan kell szeretni. Elénk adta az agapé modelljét, mert akkor is szeretett bennünket, mikor gyengék, visszataszítóak, ráadásul vele szemben gyűlölködők voltunk. Kérve kér minket, hogy ugyanilyen szeretettel viseltessünk házastársunk iránt, amikor az gyámoltalanná, unalmassá és még rosszindulatúvá is válik. Az agapé rengeteg bűnt elfedez, és annak ellenére szereti a másikat, hogy az nem szeretetre méltó.
Isten szeretete megfeddi azokat a férfiakat, akik úgy gondolják, hogy feleségük nem eléggé jó nekik. Azokat az asszonyokat pedig megszégyeníti, akik úgy érzik, egy napig sem bírják már tovább férjük lehetetlen magatartását elviselni. Isten az Ő szeretett menyasszonyának nevez minket hűtlenségünk után is. Akkor az Isten szíve szerint való férfiak hogyan képesek gorombán viselkedni a feleségükkel, amikor azok akár igen sokkal, akár felettébb kevéssel teljesítenek az általuk kívánt mérce alatt?
A legegyszerűbb dolognak kellene lennie a feleség bűneit megbocsátani. Végül is mi szeretjük őt, békességet akarunk, tudjuk, hogy gyenge és nem rosszindulatú. Sajnos azonban sokszor azoknak bocsátunk meg a legnehezebben, akik hozzánk a legközelebb állnak. Az ő bűneik sokkal nagyobb fájdalmat okoznak nekünk, gyakran ismétlődnek, és a sok fogadkozás ellenére sem szűnnek meg. Nemegyszer előfordul, hogy az asszony tesz valamit, s ezzel olyan haragra gerjeszti a férjét, hogy az elhatározza: nem bocsát meg. Újra meg újra visszaidézi és felnagyítja a sérelmet, csak hogy órákra, napokra vagy akár hetekre is ébren tartsa a harag lángját. Végül eltűnődik: Hát tényleg olyan nagy az a bűn, hogy nem lehet megbocsátani? Nagyobb, mint az én bűnöm, amellyel Isten ellen vétkeztem? Bizony velünk senki nem tud olyan rosszul bánni, mint amilyen rosszul mi bántunk Istennel. Egyetlen feleség sem tud velünk olyan tiszteletlen lenni, mint amilyenek mi vagyunk Istennel szemben. Márpedig, ha Isten megbocsát nekünk, mi is kötelesek vagyunk megbocsátani feleségünknek, és keresni a megbékélés útját ahelyett, hogy sebeinket nyalogatnánk és keserűségünket ízlelgetnénk. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: kellemetlenséget, menyasszonyának, visszataszítóak, problémaforrása, példabeszédeket, rosszindulatúvá, elhasználtabbak, álláspontunkat, hűségesküjüket, helyreállított, fenntarthatjuk, házastársunkat, szemhunyorítás, ismertethessük, hálátlansággal, keserűségünket, tulajdonítsunk, megváltoztatni, érzéketlenség, természetesen, nyilvánvalóan, ellenreakciók, széjjelhagyja, összerondítja, gondolataiban, gyámoltalanná, legegyszerűbb, megszégyeníti, feleségünknek, ellustuljanak, rosszindulatú, legnehezebben, megszabadulni, elhatározzuk, időbeosztást, alappillérét, család bűnös, keresztyén házasság, következő kérdést, válaszok ilyenkor, házasság három, érosz megkopik, évek múlása, férfiak eltorzítják, feleségemnek szeretnie, agapé tudja, átlagos felebarát, bölcs házaspárok, házasságban lehetetlen, kaotikus időbeosztást, bűntől képtelenség, szeretetet fenntarthatjuk,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A másik dolog,  Kerüld el az evangélium örömén...  Próbálj meg ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Sokan azt tartják  Png cica  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Nevem  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Paul David Tripp Április 21  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tavaszi kép  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Facebookon kaptam  Png lepke  Png férfi  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A Megváltó szolgálatában  Kövesd a cowboyt!  Fehér virág  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Png virág  Csak a fogyatkozás látható  Leonardo da Vinci gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Png kutya  Facebookon kaptam  Png nő  Nem tudhatod  Garai Gábor - Takarítás  Png ház  Mindig jusson idő nevetni  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png lepke  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png csokor  Facebookon kaptam  Erdőn  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Garai Gábor - Takarítás  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Esti kép  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Paul David Tripp Április 21  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
család bűnös, keresztyén házasság, következő kérdést, válaszok ilyenkor, házasság három, érosz megkopik, évek múlása, férfiak eltorzítják, feleségemnek szeretnie, agapé tudja, átlagos felebarát, bölcs házaspárok, házasságban lehetetlen, kaotikus időbeosztást, bűntől képtelenség, szeretetet fenntarthatjuk, bosszantások ördögi, férfi rendszeresen, férfiasság egyik, krónikus érzéketlenség, szétdobált holmik, férj erre, asszonyt hálátlansággal, pitiáner sértegetések, ostoba &#8230, bolond bosszúsága, okos pedig, szőrszálhasogatás rabságából, általatok behordott, másikra figyelünk, bátor hallgatás, könyörületes hallgatás, legfőbb hallgató, háttérben maradva, emberek gondolataiban, isteni képességével, tisztességes életet, erkölcsi útmutató, harmadik személy, szívünkbe árasztja, kihűlőfélben lévő, feledésbe merülő, agapé modelljét, agapé rengeteg, asszonyokat pedig, általuk kívánt, legegyszerűbb dolognak, feleség bűneit, legközelebb állnak, asszony tesz, harag lángját, megbékélés útját, kellemetlenséget, menyasszonyának, visszataszítóak, problémaforrása, példabeszédeket, rosszindulatúvá, elhasználtabbak, álláspontunkat, hűségesküjüket, helyreállított, fenntarthatjuk, házastársunkat, szemhunyorítás, ismertethessük, hálátlansággal, keserűségünket, tulajdonítsunk, megváltoztatni, érzéketlenség, természetesen, nyilvánvalóan, ellenreakciók, széjjelhagyja, összerondítja, gondolataiban, gyámoltalanná, legegyszerűbb, megszégyeníti, feleségünknek, ellustuljanak, rosszindulatú, legnehezebben, megszabadulni, elhatározzuk, időbeosztást, alappillérét, pocakosabbak, megpróbálunk, megbocsátani, feleségemnek, gondolkoznak, helyzetükkel, ellaposodunk, feleségünket, közrejátszik, elszívhatják, házastársunk, viseltessünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2572
  • e Hét: 4944
  • e Hónap: 34256
  • e Év: 222058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.