Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra
  2018-04-14 11:34:30, szombat
 
  Rengetegen indítják a napjukat kávéval - ezzel nincs is baj, kivéve akkor, ha előtte semmit nem reggeliznek. A kávéivás éhgyomorra ugyanis kifejezetten káros: a koffeines ital ugyanis megnöveli a gyomorsavunk mennyiségét, hogy ha hosszú távon fogyasztjuk üres gyomorra, még a gyomorfalunkat is károsíthatja. És ez vonatkozik a koffeinmentes kávéra is!

Nem akarjuk tagadni: a kávé illata nagy szerepet játszik minden egyes reggel abban, hogy képesek vagyunk kimászni az ágyból. A hideg, sötét téli hajnalokon a forró ital ígérete teszi egy kicsit könnyebbé az ébredést, kifejezett rituálé, ahogyan minden reggel megiszogatjuk a koffeines fekete levest. Csakhogy dietetikusok és orvosok arra figyelmeztetnek, hogy mielőtt még kitöltjük és megisszuk az első kávénkat, együnk valamit, különben hosszú távon károsodást okozhatunk a gyomrunknak.

Ha belegondolunk, ebben nincs is semmi meglepő: a kávé egy olyan ital, ami jócskán megnöveli a gyomorsav mennyiségét. A gyomorégés ma már népbetegségnek számít Magyarországon: a gasztroenterológiai rendeléseken ez a leggyakoribb panasz, és hosszabb jelentkezése esetén komolyabb baj, akár reflux is jelentkezhet. Persze a gyomorégés megjelenése mögött több probléma és magatartás is állhat: a dohányzás, a rossz táplálkozási szokások vagy a túlzott mértékű stressz is okozhatja. Meg persze az a finom, mennyei kávé.

Ha kávét iszunk, megnövekszik a gyomorsavunk mennyisége, ami, ha nincs mit emésztenie, a gyomorfalat fogja bántani. Hosszú távon ez komoly problémákhoz vezethet, és súlyosan károsíthatja a gyomorfalunkat. Nemcsak a koffeines változat, de a koffeinmentes verzió is káros, hiszen ez esetben nem maga a koffein a hunyó, hanem az ital savtartalma. A kutatási eredmények megoszlanak, nagy vonalakban elmondható, hogy a koffeinmentes kávé azért mégis csak kicsit jobb a gyomorsavunk tekintetében is, mint a koffeines változat, de nem sokkal - hosszú távon, éhgyomorra fogyasztva még így is komoly veszélynek tehetjük ki magunkat. Ha kávéfogyasztás előtt eszünk valamit, a gyomorsav az ételt emészti, és nem a gyomorfalunkat, így elkerülhetjük a komoly problémákat.

Ráadásul nemcsak a gyomorsavval van a probléma: ha reggel evés előtt rögtön kávét fogyasztunk, más kellemetlen mellékhatásoknak is kitesszük magunkat. Napközben jelentkezhet rajtunk kézremegés, fejfájás és hangulatváltozások is, mindnek nagyobb az esélye akkor, ha éhgyomorra isszuk a fekete levest. Ráadásul ráerősíthet a szorongásos tünetekre, egészségtelenül felpörgetheti a szívverésünket, és a koncentrációs képességünket is csökkentheti - utóbbi azért érdekes, mert általában ennek javítására fogyasztjuk a kávét.

Ráadásul kutatások kimutatták, hogy az azonnali kávéfogyasztás nem is a legjobb módja a reggeli felébredésnek. Amikor ugyanis felkelünk, a szervezetünk azonnal kortizolt termel, ami egy hormon, és az éberségünkért is felel. Ha erre még kávét is iszunk, pont az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk, és sokkal hamarabb leszünk fáradtak, mintha nem kávéval kezdenénk a napot.

Szakértők szerint a legjobb idő a fekete elfogyasztására a délelőtt közepe és a délután eleje, ilyenkor ugyanis természetes módon csökken már a kortizolszintünk, és a szervezetünknek szüksége lehet egy kis extra segítségre ahhoz, hogy jobban teljesítsen. Így még a természetes bioritmusunkba sem keverünk bele, hiszen alapvetően a cirkadiánritmusunk határozza meg, mikor vagyunk éberebbek, és mikor kezdünk megnyugodni egy napon belül is. Ha ezzel a ritmussal együtt és nem ellene dolgozunk, sokkal egészségesebbek leszünk.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: mellékhatásoknak, kortizolszintünk, elfogyasztására, szervezetünknek, egészségtelenül, figyelmeztetnek, egészségesebbek, kávéfogyasztás, szívverésünket, gyomorfalunkat, magyarországon, bioritmusunkba, népbetegségnek, felpörgetheti, belegondolunk, éberségünkért, elkerülhetjük, koffeinmentes, koncentrációs, megiszogatjuk, képességünket, felébredésnek, tekintetében, gyomorsavunk, táplálkozási, leggyakoribb, rendeléseken, dietetikusok, jelentkezése, jelentkezhet, problémákhoz, megnövekszik, károsíthatja, gyomorsavval, csökkentheti, szervezetünk, napjukat kávéval, kávéivás éhgyomorra, koffeines ital, gyomorsavunk mennyiségét, koffeinmentes kávéra, kávé illata, forró ital, kicsit könnyebbé, koffeines fekete, első kávénkat, olyan ital, gyomorsav mennyiségét, leggyakoribb panasz, gyomorégés megjelenése, rossz táplálkozási, túlzott mértékű,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  Png csokor  A sors  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Hiányzik  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép álmokat!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nem számIt  Png cica  Png nő  Reménység és erő Krisztustól e...  Akik bántanak téged  Png lepke  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png fotel  Paul David Tripp Április 20  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Még csak most kezdődik a nap  Irgalom és ítélet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Még csak most kezdődik a nap  Albert Einsteinről  Albert Einstein gondolata  Png rózsa csokor  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Paul David Tripp Április 19  George Byron - Ahogy itt jár -...  Idő  Kövesd a cowboyt!  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Png cica  Jó éjszakát  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Nem tudhatod  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png kutya  Garai Gábor - Takarítás  A Megváltó szolgálatában  Erdőn  Nagyi telefonál  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Nem méltó hozzád  Albert Einstein gondolata  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png virág  Németh László tollából  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
napjukat kávéval, kávéivás éhgyomorra, koffeines ital, gyomorsavunk mennyiségét, koffeinmentes kávéra, kávé illata, forró ital, kicsit könnyebbé, koffeines fekete, első kávénkat, olyan ital, gyomorsav mennyiségét, leggyakoribb panasz, gyomorégés megjelenése, rossz táplálkozási, túlzott mértékű, gyomorsavunk mennyisége, gyomorfalat fogja, koffeines változat, koffeinmentes verzió, ital savtartalma, kutatási eredmények, koffeinmentes kávé, gyomorsavunk tekintetében, ételt emészti, komoly problémákat, esélye akkor, fekete levest, szorongásos tünetekre, koncentrációs képességünket, azonnali kávéfogyasztás, legjobb módja, reggeli felébredésnek, szervezetünk azonnal, ellenkező hatást, fekete elfogyasztására, délelőtt közepe, délután eleje, szervezetünknek szüksége, természetes bioritmusunkba, napon belül, ritmussal együtt, mellékhatásoknak, kortizolszintünk, elfogyasztására, szervezetünknek, egészségtelenül, figyelmeztetnek, egészségesebbek, kávéfogyasztás, szívverésünket, gyomorfalunkat, magyarországon, bioritmusunkba, népbetegségnek, felpörgetheti, belegondolunk, éberségünkért, elkerülhetjük, koffeinmentes, koncentrációs, megiszogatjuk, képességünket, felébredésnek, tekintetében, gyomorsavunk, táplálkozási, leggyakoribb, rendeléseken, dietetikusok, jelentkezése, jelentkezhet, problémákhoz, megnövekszik, károsíthatja, gyomorsavval, csökkentheti, szervezetünk, kifejezetten, reggeliznek, mennyiségét, szorongásos, természetes, gyomorfalat, teljesítsen, megjelenése, fogyasztjuk, savtartalma, problémákat, fogyasztunk, megnyugodni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2407
  • e Hét: 11189
  • e Hónap: 42675
  • e Év: 247376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.