Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A barátság értéke napjainkban
  2018-05-05 11:32:03, szombat
 
  A barátság értéke napjainkban


Sajnálatos módon társadalmunk nem a Biblia szerint szemléli a barátságokat. Ahhoz, hogy a Szentírás elveit alkalmazhassuk, meg kell értenünk saját kultúránkat.

Férfiak és nők

A férfiakkal ellentétben az asszonyok pártolják a barátságot. Jó adottságaik vannak arra, hogy mély kapcsolatokat létesítsenek (egy férfi azt mondaná erre: "élnek halnak azért, hogy kötődhessenek valakihez"). Igyekeznek barátságokat kötni, és ápolják is azokat. Ha valaki nem hiszi, járjon utána: nézzen be egy képeslapboltba, és keresse meg a "Barátság" elnevezésű részleget. Egy átlagos férfi azt sem tudja, hogy létezik ilyen képeslap, hiszen csak akkor küld valakinek lapot, ha nagyon muszáj. Amennyiben mód van rá, akkor is inkább a felesége képeslap-paksamétájából húz elő egyet találomra. Egy férfi soha nem küld ilyesféle barátság-lapokat. Az asszonyok még akkor is küldenek egymásnak, ha a másiknak nincs is születésnapja, vagy egyéb különleges alkalma. A barátság-lapok valahogy így hangzanak: "Miközben a reggeli kávémat kortyolgattam, eszembe jutottál", vagy "Úgy örülök, hogy te vagy a barátom". (Férfiaknak nem is gyártanak barátság-lapokat. Még nem volt rá példa, hogy valaki "Képeslapok haveroknak" részleg megnyitását kezdeményezte volna. Márpedig a marketingosztályok tudják a legjobban, mire van szükség!)
A kislányok olyanok, mint anyukáik. Kéz a kézben járnak. A telefonba mindig úgy mondják, hogy "mi". Kis cetliket írogatnak egymásnak, ilyen szöveggel: "Te vagy a legjobb barátnőm. Szeretlek. Te is szeretsz?" Ha kisfiúk küldözgetnének effajta levélkéket, a barátaik a legjobb esetben is hátba vágnák őket, és megkérdeznék: "Mi van veled? Akarsz egy jót verekedni, vagy építőzzünk inkább?
Nem gondolom, hogy a nők minden tekintetben túltesznek a férfiakon. Minden jó ajándékkal vissza lehet élni, és a női barátságok sem kivételek ez alól. Ahogyan a férfiak erő utáni vágya autonómiává és zsarnoksággá korcsosulhat, úgy a nők közösség utáni vágya bonyolult helyzeteket és egymástól való túlzott függőséget eredményezhet. Az asszonyok nem egyszer klikkekbe tömörülnek, féltékenykednek és pletykálkodnak. Teljesen foglyul ejtheti őket egy barátság. Ha az egyik nyomorultul érzi magát, a másik valósággal együtt érez vele, és szintén nyomorultul kezdi magát érezni. Mindent összevetve azonban a női barátságok mégis építőbb jellegűek, mint a férfi barátságok, mert az asszonyok ápolják baráti kapcsolataikat.
Ezzel szemben a férfiaknak a barátság nem számít túl sokat, hiszen majdhogynem véletlenszerűen barátkoznak. Mikor munkáról vagy sportról van szó, addig, amíg a többiek tisztességesen viselkednek, és a közös célért munkálkodnak, a férfiak nem igazán törődnek azzal, hogy kikkel vannak egy csapatban. Lássunk egy példát! Tegyük fel, hogy egy férfinak (akit az egyszerűség kedvéért hívjuk Jánosnak) kosarazni szottyan kedve, és elugrik egy közeli pályára. Természetesen reménykedik, hogy jó csapat áll össze olyan játékosokkal, akik tudnak adogatni, védekezni, és értékelik a csapatmunkát. A játék már néhány perce megy, és János máris talált egy csapattagot (Miklóst), akivel egyetlen szemvillanásból, egyetlen fejbiccentésből vagy odavetett "Középre!"-, "Szélre!"- félszavakból kiválóan megértik egymást. A következő héten persze János örül, hogy megint Miklóssal kerül egy csapatba. A harmadik héten János már reménykedik, hogy egy csapatban lesznek. A negyedik héten Miklós és János tudatosan úgy rendezik a dolgokat, hogy egy csapatba kerüljenek. Három hónap múlva János és Miklós jókat beszélgetnek egy-egy meccs után. Hét hónap múlva Miklósnak a munkája miatt másik városba kell költöznie. A következő héten János megint kosarazik, immár Miklós nélkül. Váratlanul rátör egy gondolat: "Miklós nagyon hiányzik. Hiszen a barátom volt."(Természetesen, nők között is szövődhetnek spontán barátságok.)
Így megy ez a férfiaknál. Egy ideig együtt dolgoznak vagy sportolnak valakivel, azután egy nap, hónapokkal a megismerkedésük után rádöbbennek, hogy hiszen ők most már barátok. Sokszor akkor ismerik fel a barátságot, amikor vége szakad. Ezért mondom, hogy a férfiak szinte véletlenül kötnek barátságokat!
Éppen ezért kapcsolataik tipikusan egydimenziósak. A munkahelyen a férfiak a munkájukról beszélgetnek. Ha szomszédok, fő témájuk a kert, az autó és a grillpartik. A gyülekezetben a hitről és talán még sportról vagy vadászatról beszélgetnek. Sportrendezvényeken a csapatokról és a meccsről esik szó. A fenti körökben a férfiak csak ritkán említik a házasságot és a karriert.
Semmiképpen nem akarom lebecsülni az egydimenziós kapcsolatokat. A legtöbben annyi embert ismerünk, hogy elkerülhetetlen a sekélyesség. Hiszen mit is várhatnánk egy postástól, eladótól és attól a sok-sok embertől, akikkel rendszeresen, de rutinszerűen találkozunk? Akkor van baj, ha egy férfinak csak efféle egydimenziós kapcsolatai vannak, ha szigorúan csak aszerint bánik mindenkivel, hogy a másik milyen funkciót vagy szerepet játszik az ő életében.
Jobban érthetővé válik a sekélyes kapcsolatok problémája, ha megvizsgáljuk a férfi barátságok négy típusát, és az isteni mércéhez hasonlítjuk azokat (vagyis a kitárulkozás és segítőkész jelenlét mércéjéhez). Három közülük csak halvány próbálkozás, de a negyedik magán hordozza az Isten szerint való barátság ismertetőjegyeit. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: ismertetőjegyeit, fejbiccentésből, szemvillanásból, elkerülhetetlen, megismerkedésük, véletlenszerűen, féltékenykednek, kapcsolataikat, küldözgetnének, pletykálkodnak, alkalmazhassuk, képeslapboltba, tisztességesen, paksamétájából, egydimenziósak, eredményezhet, kapcsolatokat, természetesen, gyülekezetben, megvizsgáljuk, kötődhessenek, kortyolgattam, kezdeményezte, születésnapja, barátságokat, kapcsolataik, beszélgetnek, létesítsenek, egydimenziós, szövődhetnek, zsarnoksággá, megkérdeznék, rutinszerűen, rendszeresen, korcsosulhat, munkálkodnak, barátság értéke, férfiakkal ellentétben, asszonyok pártolják, átlagos férfi, férfi soha, másiknak nincs, barátság-lapok valahogy, reggeli kávémat, kislányok olyanok, kézben járnak, telefonba mindig, legjobb barátnőm, legjobb esetben, egyik nyomorultul, másik valósággal, férfi barátságok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kislány  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 21  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy hatékony szolga  Albert Einstein gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Adakozás  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Fehér virág  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Fekete István - Akác  Png férfi  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Garai Gábor - Takarítás  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Egy bizonyos határt  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Nem tudhatod  Png rózsa csokor  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Nem számIt  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szívem  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png férfi  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
barátság értéke, férfiakkal ellentétben, asszonyok pártolják, átlagos férfi, férfi soha, másiknak nincs, barátság-lapok valahogy, reggeli kávémat, kislányok olyanok, kézben járnak, telefonba mindig, legjobb barátnőm, legjobb esetben, egyik nyomorultul, másik valósággal, férfi barátságok, asszonyok ápolják, többiek tisztességesen, közös célért, egyszerűség kedvéért, közeli pályára, következő héten, harmadik héten, csapatban lesznek, negyedik héten, csapatba kerüljenek, munkája miatt, barátom volt, ideig együtt, megismerkedésük után, férfiak szinte, munkájukról beszélgetnek, meccsről esik, fenti körökben, férfiak csak, egydimenziós kapcsolatokat, legtöbben annyi, sok-sok embertől, férfinak csak, másik milyen, sekélyes kapcsolatok, isteni mércéhez, negyedik magán, ismertetőjegyeit, fejbiccentésből, szemvillanásból, elkerülhetetlen, megismerkedésük, véletlenszerűen, féltékenykednek, kapcsolataikat, küldözgetnének, pletykálkodnak, alkalmazhassuk, képeslapboltba, tisztességesen, paksamétájából, egydimenziósak, eredményezhet, kapcsolatokat, természetesen, gyülekezetben, megvizsgáljuk, kötődhessenek, kortyolgattam, kezdeményezte, születésnapja, barátságokat, kapcsolataik, beszélgetnek, létesítsenek, egydimenziós, szövődhetnek, zsarnoksággá, megkérdeznék, rutinszerűen, rendszeresen, korcsosulhat, munkálkodnak, csapatmunkát, társadalmunk, játékosokkal, kitárulkozás, félszavakból, mindenkivel, autonómiává, rádöbbennek, ellentétben, reménykedik, semmiképpen, helyzeteket, kultúránkat, csapattagot, sekélyesség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9366
  • e Hét: 21077
  • e Hónap: 50389
  • e Év: 238191
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.