Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A vezető erényei
  2018-06-08 13:00:28, péntek
 
  A vezető erényei


Első pillantásra Pál listáján nem azok az erények szerepelnek, amelyek a jól ismert, újszövetségi erénylistákon olvashatók. Meg sem említi az olyan keresztyén erényeket, mint a szeretet, hit, igazság vagy hosszútűrés. A Galata 5,22-23-ban felsorolt Lélek gyümölcséből csak egy jelenik meg az 1Timóteus 3-ban, a józanság (itt: önmegtartóztatás). Ha azonban tüzetesebben megvizsgáljuk, azt látjuk, hogy bár maguk a szavak különböznek, mégis a Lélek gyümölcsénél említett fogalmak
egyike feltűnik valahol a vezető tulajdonságaival kapcsolatban. Az 1Timóteus 3 valójában a Lélek gyümölcsét írja le, ahogyan az a nyilvánosság előtt, a közösségben jelenik meg. A vezetőnek a családban, a gyülekezetben és a társadalomban mutatott közösségi magatartása bizonyítja, hogy Isten egyénileg, belsőleg munkálkodik benne. Az alábbi táblázat összehasonlítja a Lélek "kilencágú"
gyümölcsét (Gal 5,22-21) a presbiter tulajdonságaival (1Tim 3,1-7; Tit 1,5-9).


Szeretet - A presbiterek gondját viselik családjuknak és a gyülekezetnek, ami a szeretet egyik megnyilvánulása (1Tim 3,4-5)
Öröm - Az örömteli emberek elégedettek, tehát nem pénzsóvárak (3,3)
Békesség - A presbiterek kerülik a viszálykodást (3,3)
Türelem - A presbiterek nem indulatosak (Tit 1,7). A türelem segíti a tanítást (1Tim 3,2; vö. 2Tim 2,24-25).
Szívesség - A vendégszeretet (1Tim 3,2) nyilvánosan is kifejezi a szívességet.
Jóság - Minden említett dolog a listán a jóság egyik formája. A Titusz 1,8 azt mondja, hogy a presbiterek "a jóra" hajlandók.
Hűség - A presbiterek hűek feleségükhöz, gyermekeikhez és a hitükhöz (1Tim 3,2; Tit 1,9; vö. 1Tim 3,9).
Szelídség - A presbiterek megfontolt, szelíd és nem hirtelen haragú, erőszakos férfiak. A szelídség is szükséges a 2Tim 2,24-25-ben említett tanításhoz.
Önmegtartóztatás - A presbiterek "józan" emberek (1Tim 3,2; Tit 1,8).

A vezető ún. "pogány erényei"

Az általam használt pogány erények kifejezés könnyen tűnhet ellentmondásosnak, hiszen a görög-római társadalom sok olyan dologban, amely a mi számunkra visszataszító, semmi kivetnivalót nem talált. Egyik kedvenc szórakozásuk a gladiátorviadal volt, ahol a harcosok sokszor élet-halál küzdelmet vívtak. Számos templomban a magukat hívőknek nevezők "szent prostituáltakkal" közösültek. Efezusban például az ókori világ legnagyobb könyvtárával átellenben egy bordélyház állt. Ám nem mindenki élt erkölcstelenül. Sok pogány szemében az olyan sarkalatos erények, mint a bátorság, igazság, bölcsesség és tűrőképesség, rendkívül értékesnek tűntek. Az átlagpolgárok, csakúgy mint az erkölcsi vezetők, hódolattal adóztak a bőkezűség, az önmegtartóztatás és az éleselméjűség előtt.
Pálnak az 1Timóteus 3-ban olvasható jellemzése a vezetőről azt mutatja, hogy nagyra értékelt néhány, a pogányok szemében is becses erényt. Az 1Timóteus 3,2-ben említi a (fent már tárgyalt) megfontoltságot és józanságot. Óva inti a presbitereket a pénzsóvárságtól, és buzdít a vendégszeretetre (3,2-3). Mélyen egyetért tehát a nagylelkűséggel és azzal a közfelfogással, hogy a vagyont megosztani és nem felhalmozni kell. Leszögezhetjük, hogy a presbitereknek koruk elfogadott pogány mércéjén is meg kell felelniük. Más szóval: a keresztyén vezetők közszereplése legyen elfogadható a pogányok szemében is, akik - Isten kegyelméből - olykor nagyon helyénvaló erkölcsi ítéleteket alkotnak.
Ezzel az alapelvvel mégis csínján kell bánnunk. Először is semmiképpen nem akarom azt sugallni, hogy a nemes szívű pogányok saját magas erkölcsi eszményképeiknek megfelelően éltek. Másodszor, mi nem pogány mérce szerint élünk: a bibliai mértékeket tartjuk fontosnak, miközben hálát adunk, hogy akadnak pogányok, akik bizonyos mértékig elfogadják azokat. Mindettől függetlenül minden korban élnek olyan világi emberek, akiknek az általunk elfogadott erkölcsi normákból sok értékesnek tűnik. Ma az erkölcsileg érzékeny pogányok nagyra tartják a becsületességet, az anyagi megbízhatóságot, a házassági hűséget, a nagylelkűséget és a kemény munkát. Gondoljunk csak arra, hány Billy Grahamhez hasonló keresztyén vezető szolgálata vált ismertté azáltal is, hogy ezeken a területeken jeleskedtek. Ám jusson eszünkbe az is, hogy mennyit rontott Krisztus ügyén, amikor elbukott lelkészek csalásaikkal, megtévesztéseikkel, képmutatásukkal és hűtlenségükkel rászolgáltak a társadalom megvetésére. Azért, hogy az egyház ne veszítse el hitelét, az egyházi vezetőknek koruk érvényes pogány mércéjéhez is igazodniuk kell.

Jellem teszt

A jó vezetők a kemény próbák idején a legerősebbek, és ott is készek harcolni, ahol ádáz csata dúl. Minden adott helyzetet kihasználnak. Krízis idején, amikor mindenki más már eltévedt, az élre állnak, és mutatják az utat. Ezért követelte meg Pál a vezetőktől, hogy pontosan ott legyenek erősek, ahol az egyházat megzavaró hamis tanítók gyengének mutatkoztak.

* A hamis tanítók erőszakosak és viszályt szítanak (1Tim 6,3-5; vö. 2Tim 2,23). Ezzel szemben a presbiter szelíden és barátságosan tanítja a többieket, elkerülve a vitatkozásokat (1Tim 3,3; vö. 2Tim 2,24-26).
* A hamis tanítók szeretik a pénzt (1Tim 6,5. 10), viszont a vezetők nagylelkűek és vendégszeretők. Nincs bennük pénzimádat, és nem élnek vissza az előnyökkel (1Tim 3,3; Tit 1,7; vö. ApCsel 20,33).
* A hamis tanítók élvezik az üres fecsegést, ellentéteket szítanak, és "nem értik sem azt, amit mondanak, sem azt, amit bizonygatnak" (1Tim 1,6-7). A vezetők ugyanakkor tudják, mit hisznek, és azt tanítani is képesek (1Tim 3,2. 9).

A vezetőknek állhatatosaknak kell lenniük. Figyelemre méltó, hogy a Titusz-levélben olvasható lista azokról, akik még csak ezután lesznek presbiterek, gyakorlatilag megegyezik a Timóteus-levél tartalmazta listával azokról, akik már presbiterek. Ezek szerint valakiből nem úgy lesz vezető, hogy mindent bemagol, mintha csak vizsgára készülne. Az igazi profik - dolgozzanak bár az egészség-ügyben, a jogi vagy üzleti életben, esetleg valamely iparágazatban - tudják, hogy állandóan fejleszteniük kell képességeiket. Az nem lehetséges, hogy megtanulnak valamit, azután pedig elfelejtik. Ugyanígy a vezetők sem "magolhatják be" a jellemvonásokat, hogy később elfelejtsék azokat. Ha bárki is így gondolkozna, Pál levele kijózanítja. Ő jellembeli követelményeket állít a vezetők elé. Azzal, hogy nyilvánossá teszi a listát, felhatalmazza nemcsak az egyházat, hanem az egész világot arra, hogy bármikor számon kérhessék a vezetőket.
A vezetők tehát példamutató jellemükkel bizonyítanak a nyilvánosság előtt. Viszont bizonyítaniuk kell a családjuk körében is. Jézus azt mondta, ha valaki a kis dolgokban hűségesnek bizonyult, azt nagy dolgokkal fogja megbízni (Mt 25,21-23). Ha egy férfi nem tudja a saját családját - azt a néhány embert, akiket a legjobban ismer - szeretni és képtelen törődni velük, hogyan tarthatná kezében egy nagyobb család, a gyülekezet dolgait? A vezetők azzal bizonyítják be, hogy egy hatalmas arénában meg tudják állni a helyüket, ha a kisebb küzdőtéren, a család körében jól elboldogulnak. Pál a vezetőkről szóló 1Timóteus 3-ban említi még a házasságot és a szülői szerepet is. Mindkét megjegyzés rövid, ám igen gazdag. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: önmegtartóztatás, tulajdonságaival, prostituáltakkal, vendégszeretetre, eszményképeiknek, gladiátorviadal, jellemvonásokat, állhatatosaknak, képmutatásukkal, pénzsóvárságtól, nagylelkűséggel, megfontoltságot, becsületességet, követelményeket, megbízhatóságot, megnyilvánulása, összehasonlítja, vitatkozásokat, vendégszeretet, vendégszeretők, közfelfogással, hűtlenségükkel, leszögezhetjük, erkölcstelenül, presbitereknek, nagylelkűséget, felhatalmazza, közszereplése, iparágazatban, átlagpolgárok, képességeiket, gyermekeikhez, fejleszteniük, gyakorlatilag, viszálykodást, gyülekezetnek, vezető erényei, erények szerepelnek, olyan keresztyén, 1Timóteus 3-ban, szavak különböznek, vezető tulajdonságaival, közösségben jelenik, társadalomban mutatott, alábbi táblázat, presbiter tulajdonságaival, presbiterek gondját, szeretet egyik, örömteli emberek, presbiterek kerülik, türelem segíti, jóság egyik, Billy Grahamhez,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Azért kaptad  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Egy gondolat  Ma van a magyar költészet napj...  Egy tavasz  Esterházy Péter: Harmonia c...  különleges  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Pitypang szökőkút  Tanmese  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Magamnak  Esterházy Péterre emlékezünk  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jázmin  Robert Merle tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Megígért békesség  Tavaszi este  Jó éjszakát  Kertem  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sorsunk miatt...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Gebhardt Nóra versei II.  Eduardo Sacheri gondolata  Eduardo Sacheri gondolata  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Tanmese  Ismeretlen: Ikarusz monda  Borzasztó  Facebookon kaptam  Ott van  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó kislány  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Szép estét kedves látogatóimn...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Esterházy Péterre emlékezünk  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Somlyó Zoltán - Orgonával  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul Éluard - És egy mosoly  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  "Ez egy csoda"  Szép estét kedves látogatóimna...  Sorsunk miatt...  Robert Merle tollából  Egy tavasz 
Bejegyzés Címkék
vezető erényei, erények szerepelnek, olyan keresztyén, 1Timóteus 3-ban, szavak különböznek, vezető tulajdonságaival, közösségben jelenik, társadalomban mutatott, alábbi táblázat, presbiter tulajdonságaival, presbiterek gondját, szeretet egyik, örömteli emberek, presbiterek kerülik, türelem segíti, jóság egyik, presbiterek hűek, presbiterek megfontolt, általam használt, görög-római társadalom, gladiátorviadal volt, harcosok sokszor, magukat hívőknek, ókori világ, bordélyház állt, olyan sarkalatos, erkölcsi vezetők, éleselméjűség előtt, pogányok szemében, vagyont megosztani, presbitereknek koruk, keresztyén vezetők, alapelvvel mégis, nemes szívű, bibliai mértékeket, általunk elfogadott, erkölcsileg érzékeny, anyagi megbízhatóságot, házassági hűséget, kemény munkát, területeken jeleskedtek, társadalom megvetésére, egyházi vezetőknek, kemény próbák, élre állnak, egyházat megzavaró, hamis tanítók, presbiter szelíden, vezetők nagylelkűek, üres fecsegést, vezetők ugyanakkor, vezetőknek állhatatosaknak, igazi profik, jogi vagy, egész világot, vezetők tehát, nyilvánosság előtt, családjuk körében, saját családját, néhány embert, legjobban ismer, nagyobb család, gyülekezet dolgait, vezetők azzal, hatalmas arénában, kisebb küzdőtéren, család körében, vezetőkről szóló, szülői szerepet, önmegtartóztatás, tulajdonságaival, prostituáltakkal, vendégszeretetre, eszményképeiknek, gladiátorviadal, jellemvonásokat, állhatatosaknak, képmutatásukkal, pénzsóvárságtól, nagylelkűséggel, megfontoltságot, becsületességet, követelményeket, megbízhatóságot, megnyilvánulása, összehasonlítja, vitatkozásokat, vendégszeretet, vendégszeretők, közfelfogással, hűtlenségükkel, leszögezhetjük, erkölcstelenül, presbitereknek, nagylelkűséget, felhatalmazza, közszereplése, iparágazatban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4472
  • e Hét: 13184
  • e Hónap: 25059
  • e Év: 212861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.