Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A presbiter gyermekei
  2018-06-11 18:34:54, hétfő
 
  A presbiter gyermekei

Pál elvárja egy vezetőtől, hogy szülőként is tegye próbára magát, mikor gyermekeit neveli és gondot visel rájuk (1Tim 3,4-6). A "nevelés" felügyeletet, irányítást és a családot érintő dolgok megtervezését jelenti. A"gondviselés" (5. v.) arra a fajta vezetésre utal, amely mindenkinek szolgál, felkarolja a gyengéket és az elhagyottakat, továbbá, amely magát helyezi az utolsó helyre.
Érdekes, hogy az apostol nem egyszerűen csak azt kéri a vezetőktől: legyenek engedelmes gyermekeik. A gyermekeknek "teljes tisztességgel", méltósággal kell engedelmeskedniük. Vagyis a szülőknek kiabálás, fenyegetőzés és erőszak nélkül kell elérniük az engedelmességet, a gyermekeknek pedig tisztelettel, vonakodás, morgás és szemforgatás nélkül kell megadniuk azt.
A tinédzserek szülei most bizonyára azt gondolják, hogy ez valami olyan, mint hócsatát rendezni a Szaharában. Pedig megkaphatjuk a tiszteletteljes engedelmességet, ha jó kapcsolatban vagyunk a gyermekeinkkel. Az egészen kicsi gyermekek szükségből rendelik alá magukat szüleiknek. Ha egy húsz hónapos gyereknek azt mondjuk, hogy "Gyerünk az ágyba!", ő elkezd üvölteni. Nem kell mást tennünk, csak felkapni a gyerkőcöt, betenni a rácsos ágyba, lekapcsolni a villanyt, és becsukni az ajtót. Ahogy azonban a gyerekek nőnek, egyre függetlenebbé válnak.
A nemtörődöm szülők nagyobbacska gyerekei még alárendelik magukat a szülői akaratnak, hiszen tudatában vannak, hogy szükségük van a szülőkre, és félnek a büntetéstől. Ha teljesen nyilvánvaló, hogy a szülőket a szeretet mozgatja, amikor kialakítják és meghatározzák a családi törvényeket, illetve házimunkákat, az ilyen korú gyerekek akár önként is engedelmeskednek. Ellenben előfordulhat - és ez különösen a serdülőkorra jellemző -, hogy az alázatos, tisztelettudó lelkület ellenére lázadnak.
Mao Ce-tungnak igaza volt, amikor ezt mondta: "Azé a hatalom, akié a fegyver" (kiemelés tőlem). Vagyis az ember, ha fegyvert fognak rá, engedelmeskedik. Mi történik azonban, ha a fegyver - a fenyegető büntetés - eltűnik? Aki kényszer alatt engedelmeskedett, az első adandó alkalommal fellázad. Ezzel szemben, ha a vezetők azt gyakorolják, amit én "bensőséges hatalomgyakorlásnak" hívok, az emberek önként követik őket. Vagyis a tizenévesek (és a felnőttek is) tisztelettel engedelmeskednek, ha elismerik a vezető pozícióját, és az engedelmességhez való jogát. Akkor van jogunk kormányozni, ha Isten vagy emberek állítottak minket a helyünkre, és ha ezt a státuszt a többi ember javára használjuk.
A gyermekek, akárhány évesek, sokkal inkább engednek majd önként, ha tudják, hogy szüleik szeretettel, igazságosan és az ő javukat szem előtt tartva vezetik őket. Herb Kelleher, a rendkívül sikeres és jól jövedelmező Southwest Légitársaság alapítója és vezérigazgatója, azzal nyerte el alkalmazottai legendás hírű hűségét, hogy a földi személyzettel együtt rakta ki-be a csomagokat, és a légiutas-kísérőkkel együtt szolgálta fel az italokat. Mai korunkban a cégek dolgozóinak tetszik, ha a vezérigazgató irodája éppen csak valamivel fényűzőbb, mint az övék. Azt szeretik, ha mindenki tehet valamit a közösségért, mindenki felemelheti a hangját, mindenkinek van beleszólási joga még akkor is, ha valami módon mégis csak a főnöké a végső szó.
Ehhez hasonlóan az egyházi vezetők hatékonysága javarészt a részükről tapasztalt gondoskodástól, nem pedig megszerzett hatalmuktól függ. Az egyház és a család annyira hasonló egységek, hogy ha az utóbbit nem tudja valaki vezetni, akkor az előbbivel sem fog boldogulni. Mindkettő fentről jövő irányítást kíván valamint alázatos lelkületű szolgálatot, még a vezetők részéről is. A jó vezetők nem veszik félvállról vezetői pozíciójukat, de nem is használják azt fel önös érdekeik érvényesítéséhez.
Vannak férjek és apák, akik szinte megfojtják feleségüket és gyermekeiket istentelen uralkodni vágyásukkal. Mások önként lemondanak a vezetői szerepről. Lehet, hogy a dominancia a nagyobb vétek, viszont a lemondás a gyakoribb. Túlságosan sok férfi van, aki túl lusta, túl fáradt és túl sok mindennel foglalkozik ahhoz, hogy vezessen. Minden, amit a férjekről mondtam, ugyanúgy vonatkozik a vezetőkre is.
A gyermekek akkor reagálnak a szülői tekintélyre tisztelettudó engedelmességgel, ha a szülők személyes példamutatással vezetik őket, ha megindokolják, mit miért mondanak, és ha nem pusztán csak a szabályokra, hanem a találékonyságukra is hagyatkoznak. Ez a felnőttekre nézve még fokozottabb mértékben igaz. Egy főnök természetesen öltözködhet kevésbé hivalkodóan, beállhat röplabdázni és járhat kórházba látogatni csak azért, hogy az egyenlőség látszatát keltse. Mindezt azonban lehet belső indíttatásból is tenni, és ennek bizonyára meg lesz a hatása. A keresztyének általában Jézust tekintik példának, aki nemcsak a közös piknik kedvéért vetette le felső ruháit. Ő azért vetkőzött neki, hogy megmossa a tanítványok lábát, annak ellenére, hogy munkálkodásuk nem volt igazán eredményes. Sőt, az ellen sem emelte fel a hangját, hogy a rómaiak a keresztre feszítésekor tovább vetkőztessék, pedig abból semmiféle személyes haszna nem származott. Keresztre feszítésével újrafogalmazta a vezetői szerepkört; a beleérző képességnek és az engedelmességnek pedig eddig még ismeretlen, új dimenzióit mutatta meg és állította örök mércéül.
Családom néhány évvel ezelőtt tanúja lehetett egy ilyen krisztusi, újrafogalmazott vezetési forma szép példájának. Abby nevű leányom középiskolai tanulmányainak rögtön a kezdetén csatlakozott az iskola mezei hosszútávfutó-csapatához. A csapat erős volt, és ő nem akart mást, mint emberek között lenni és tartani az erőnlétét. Ám ahogyan előre haladtak az idényben, mindenkit meglepett, hogy Abby az elsősök, majd a főiskolások junior versenyein is rendre az élen végzett. A futószezon utolsó viadalán teljesítménye messze felülmúlta néhány tapasztalt főiskolai futó idejét. Mivel közeledtek a területi és állami bajnokságok, a főiskolás futók megkérték az edzőket, hogy hívjanak össze egy csapatmegbeszélést, amelyre Abbyt is várták. Az egyik végzős odafordult az edzőkhöz:
- Mindannyian láttuk, milyen jól teljesített Abby az elmúlt időszakban. Úgy gondoljuk, megérdemli, hogy részt vegyen a területi főiskolai bajnokságon.
Kis szünetet tartott, először Abbyre nézett, majd az edzőjére, mély lélegzetet vett, végül kibökte:
- Én átengedem neki a helyemet.
A csapat érdekeit szem előtt tartva, ez a lány lemondott az utolsó két főiskolai versenyről, amelyen még futhatott volna. Az edzők nagy előszeretettel beszélnek a végzősök vezető szerepéről, arról, hogy a vezetéshez bátran fel kell lépni. Nos, ebben az esetben a "lelépés" jelentette a vezetést. Azon töprengek, hol tarthatnánk ma, ha a keresztyén vezetők annyira bíznának Isten szeretetében, és annyira biztosak lennének a Krisztusban elnyert személyiségük felől, hogy át tudnák adni a helyüket, másokat maguk elé engedve? Amikor az emberek tudják, hogy vezetőjük hajlandó ilyen lépésekre, sokkal könnyebben követik őt. A lelki tekintély jobban függ az odafigyeléstől, mint a hatalomgyakorlástól.
Keresztelő Jánoshoz hasonlóan az igazi vezetők tudják, mikor kell háttérbe vonulniuk: "Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbé lennem" (Jn 3,30). Vagy ahogyan a szép régi énekben olvassuk:

"Nyughatatlan akaratra, add, hogy soha ne vágyódjak,
Mely titkokat megismerni, nagy dolgokat tenni óhajt ...
Ahhoz kérek erőt csupán, hogy másokra figyelhessek ...
Megelégszem kicsi hellyel, hogyha téged dicsérhetlek."

ANNA WARING:
"ATYÁM, TUDOM, EGÉSZ ÉLETEMBEN..."
("FATHER, I KNOW THAT ALL MY LIFE")

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: engedelmeskedett, érvényesítéséhez, engedelmeskednek, engedelmességhez, engedelmességgel, engedelmességnek, engedelmeskedik, engedelmességet, újrafogalmazott, tiszteletteljes, példamutatással, vezérigazgatója, gyermekeinkkel, odafigyeléstől, előszeretettel, gondoskodástól, újrafogalmazta, tanulmányainak, megtervezését, hosszútávfutó, megindokolják, tisztelettudó, alkalmazottai, természetesen, személyiségük, személyzettel, meghatározzák, indíttatásból, vezérigazgató, függetlenebbé, teljesítménye, munkálkodásuk, tisztességgel, elhagyottakat, hagyatkoznak, kapcsolatban, presbiter gyermekei, családot érintő, fajta vezetésre, utolsó helyre, szülőknek kiabálás, gyermekeknek pedig, tinédzserek szülei, tiszteletteljes engedelmességet, egészen kicsi, húsz hónapos, rácsos ágyba, gyerekek nőnek, nemtörődöm szülők, szülői akaratnak, szeretet mozgatja, családi törvényeket, Herb Kelleher, Southwest Légitársaság, Keresztelő Jánoshoz, ANNA WARING, EGÉSZ ÉLETEMBEN, KNOW THAT ALL MY LIFE,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy bizonyos határt  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Radikális szeretet  Alvó cicák  Png lepke  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 21  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png csokor  Paul David Tripp Április 21  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png lepke  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Albert Einstein gondolata  Bounty krémes  Sokan azt tartják  Mindig jusson idő nevetni  Idő  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Nagyon különös  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nagyi telefonál  A másik dolog,  Nevem  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  A sors  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png rózsa csokor  Png virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Rátalálsz  A másik dolog,  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kutya  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A jó emberek mindig szépek mar...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Krisztinától  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit 
Bejegyzés Címkék
presbiter gyermekei, családot érintő, fajta vezetésre, utolsó helyre, szülőknek kiabálás, gyermekeknek pedig, tinédzserek szülei, tiszteletteljes engedelmességet, egészen kicsi, húsz hónapos, rácsos ágyba, gyerekek nőnek, nemtörődöm szülők, szülői akaratnak, szeretet mozgatja, családi törvényeket, ilyen korú, serdülőkorra jellemző, fegyver &#8211, fenyegető büntetés, első adandó, emberek önként, vezető pozícióját, engedelmességhez való, többi ember, rendkívül sikeres, földi személyzettel, cégek dolgozóinak, vezérigazgató irodája, egyházi vezetők, részükről tapasztalt, család annyira, vezetők részéről, vezetői szerepről, nagyobb vétek, férjekről mondtam, gyermekek akkor, szülői tekintélyre, szülők személyes, felnőttekre nézve, főnök természetesen, egyenlőség látszatát, keresztyének általában, közös piknik, tanítványok lábát, keresztre feszítésekor, vezetői szerepkört, beleérző képességnek, engedelmességnek pedig, ilyen krisztusi, kezdetén csatlakozott, iskola mezei, csapat erős, főiskolások junior, élen végzett, futószezon utolsó, főiskolás futók, egyik végzős, elmúlt időszakban, területi főiskolai, csapat érdekeit, lány lemondott, edzők nagy, végzősök vezető, vezetéshez bátran, keresztyén vezetők, emberek tudják, lelki tekintély, igazi vezetők, szép régi, engedelmeskedett, érvényesítéséhez, engedelmeskednek, engedelmességhez, engedelmességgel, engedelmességnek, engedelmeskedik, engedelmességet, újrafogalmazott, tiszteletteljes, példamutatással, vezérigazgatója, gyermekeinkkel, odafigyeléstől, előszeretettel, gondoskodástól, újrafogalmazta, tanulmányainak, megtervezését, hosszútávfutó, megindokolják, tisztelettudó, alkalmazottai, természetesen, személyiségük, személyzettel, meghatározzák, indíttatásból, vezérigazgató, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 365 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2137
  • e Hét: 4509
  • e Hónap: 33821
  • e Év: 221623
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.