Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gazda három kívánsága
  2018-06-20 14:29:08, szerda
 
  A gazda három kívánsága

Ősi zsidó tanmese

Egy szegény földművest egy éjjel meglátogatott az Úr angyala és így szólt hozzá: ,,Mivel elnyerted a Teremtőd jóindulatát, úgy döntött, hogy megáld Téged, ahogyan atyáddal, Ábrahámmal is tette! Az Úr három kívánságodat teljesíti azzal a feltétellel, hogy bármit is kérsz, a szomszédodnak mindenből a kétszeresét adja."
A gazda nagyon meglepődött az angyal szavain, felébresztette a feleségét és mindent elmesélt neki. Az asszony azonnal tenni akart egy próbát. Ezért így imádkoztak: ,,Hatalmas Istenünk! Ha lenne ezer marhánk, magunk mögött hagyhatnánk a szegénységet, amelyben nemzedékek óta élünk. Igazán hálásak lennénk érte."
Alig mondták ki ezeket a szavakat, odakintről tehénbőgés ütötte meg a fülüket. Kiléptek az ajtón és láss csodát: a ház körül egy pompás marhacsorda legelészett. A gazda két napig a fellegekben járt. Napja felében hálát adott Istennek a gazdag gondviselésért. Ideje hátralevő részében pedig újdonsült jószágaival foglalatoskodott.
A harmadik napon éppen azon tanakodott, hová építhetné az új istállókat, amikor a dombtetőről megpillantotta a szomszéd gazda birtokát, ahol kétezer gyönyörű állat legelészett békésen. Az Úr angyalának látogatása óta most először történt meg vele, hogy öröme egy csapásra szertefoszlott és szívét keserű irigység öntötte el. Aznap este rosszkedvűen tért haza, a vacsorát sem kívánta és nagy haraggal tért nyugovóra. Aznap éjjel kerülte az álom, mert valahányszor behunyta a szemét, a szomszéd kétezer tehenét látta maga előtt.
Az éjszaka közepén azonban eszébe jutott, hogy az angyal azt mondta, hogy három kívánsága lehet, így hamar elfelejtkezett bosszúságáról ás jókedve ismét visszatért. Miközben szívét vizsgálva azon töprengett, mit is szeretett volna még úgy igazán, ráébredt, hogy az anyagi biztonság mellett leginkább utódokra vágyott, akiken keresztül neve fennmaradhat. Ezért másodszor így imádkozott: ,,Kegyelmes Isten! Ha kedves előtted, áldj meg minket egy gyermekkel, aki utódaim atyja lesz majd!" Kis idő elteltével a felesége örömmel újságolta, hogy szíve alatt új életet hordoz.
A következő hónapok felhőtlen boldogságban teltek a gazda számára. Lefoglalták az állatok körüli teendők és közben nagy örömmel készült az apaságra. Elsőszülött gyermekük születésének éjszakáján rendkívüli boldogság töltötte el. Másnap, szombaton elment a zsinagógába, és a közös imádság idején felállt, és büszkén jelentette be a jó hírt: ,,Oly sok évnyi várakozás után az Úr gyermekkel áldotta meg őket!"
Még leülni sem volt ideje, mikor a szomszédja is felállt és így szólt: ,,Isten valóban nagyon megáldotta közösségünket! A múlt éjjel ugyanis a feleségem ikreket szült - két szép kisfiút! Hála legyen az Úrnak!" Ezek hallatán a gazda egészen más szívvel ment haza, nem azzal az örömmel, amivel megérkezett a zsinagógába. A túláradó öröm helyett ismét keserűség rágta szívét.
Rossz kedve egész éjjel nem hagyta el a gazdát, így hát harmadszor is imádkozott: ,,Uram, kérlek, vedd el a jobb szemem világát!"
Alig mondta ki ezeket a szavakat, újra megjelent az angyal és így szólt hozzá: ,,Ábrahám fia! Miért kívánod, hogy átok sújtson áldás helyett?"
,,Azért" - válaszolta nagy haraggal a gazda - ,,mert nem bírom elviselni, hogy a szomszédom nálam sokkal többet kapott! Szívesen lemondok az egyik szememről, hogy megelégedve azt lássam, hogy soha többé nem láthatja azt, amije van!"
Szavait hosszú csend követte. És amikor a gazda az angyalra pillantott, látta, hogy annak szemei megteltek könnyel.
,,Ábrahám fia! Miért fordítanád az áldás lehetőségét arra, hogy megbánts másokat? A harmadik kívánságod nem fog teljesülni, de nem azért, mert az Úr megszegi az ígéretét, hanem azért, mert telve van irgalommal! De tudnod kell te balga, hogy a gonoszságoddal nemcsak saját magadnak, hanem Isten szívének is nagy fájdalmat okoztál!"

Gyakorlati alkalmazás: A fenti történet tanulságát a következőképpen fogalmazhatnánk meg. Ha boldogtalan életre vágyunk, nem kell mást tennünk, mint arra nézni, ami másoknak van, nekünk pedig nincs. Mindig lesz valaki, akinek több adatott - noha szerintünk valójában nem érdemli meg.
Máté evangéliumában Jézus is egy hasonló példázatot mondott el a tanítványoknak (Máté 20:1-16). A történet egy szőlősgazdáról és napszámosairól szólt, akik igazságtalannak tartották, hogy a nap végén a később munkába állt társaik is ugyanannyi bért kaptak, mint ők maguk. Ahelyett, hogy hálásak lettek volna az előre megígért bérükért, amit végül meg is kaptak, kevesellték a fizetséget és bírálták a gazdát, amiért nekik nem fizetett többet.
Isten egyik parancsa a Tízparancsolatból, hogy ,,Ne kívánd...!" mindannyiunkra vonatkozik (2Mózes 20:17). Ha arra vágyunk ami a másé, és irigyeljük azokat akiknek több adatott, ezek a negatív érzések kilopják szívünkből a boldogságot és az örömöt, és nem engedik, hogy észre vegyük, mennyi mindenért tartozunk hálaadással Istennek. Ha a nálunk kevésbé szerencsésekkel hasonlítgatjuk magunkat össze, gyakran büszkeséggel telünk el; ha viszont a tehetősebbekkel, neheztelés és sértődöttség költözhet szívünkbe. Isten arra hív minket, hogy körülményeinktől függetlenül elégedett és hálás szívvel éljünk (Filippi 4:11-12). Az Úr gazdagon megáldja azokat, akik így élnek.

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Címkék: foglalatoskodott, körülményeinktől, szerencsésekkel, igazságtalannak, következőképpen, fogalmazhatnánk, tehetősebbekkel, napszámosairól, szertefoszlott, szőlősgazdáról, tanítványoknak, evangéliumában, megpillantotta, mindannyiunkra, gonoszságoddal, felébresztette, gondviselésért, hasonlítgatjuk, elfelejtkezett, szomszédodnak, bosszúságáról, közösségünket, meglátogatott, születésének, rosszkedvűen, büszkeséggel, boldogságban, szegénységet, fennmaradhat, sértődöttség, valahányszor, kívánságodat, függetlenül, megelégedve, kétszeresét, megérkezett, gazda három, szegény földművest, éjjel meglátogatott, szomszédodnak mindenből, kétszeresét adja, gazda nagyon, angyal szavain, asszony azonnal, pompás marhacsorda, fellegekben járt, gazdag gondviselésért, harmadik napon, dombtetőről megpillantotta, szomszéd gazda, csapásra szertefoszlott, szomszéd kétezer, Hatalmas Istenünk, Kegyelmes Isten, Wayne Rice,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Walter Chrysler mondta  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jó éjszakát  József Attila – Keresek ...  Ott van  Minden tavaszból őrizz..  40 felett  Pitypang szökőkút  A pitypang legendája  képre írva  jó reggelt  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó cica  Pitypang szökőkút  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Robert Merle tollából  képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Az ember  IGEN így  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Alvó kislány  Erdei gyöngyvirág  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Töröld le  Töröld le  Zilahy Lajos mondta  Müller Péter tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Egy barátság története  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Vidámság  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Egyszerű  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Robert Merle tollából  40 felett  Sík Sándor - Ha jő a perc  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Anyámról való emlékek  Egy gondolat  Egy barátság története  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  képre írva  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Jázmin  40 felett  József Attila - Kopogtatás nél...  Jó éjszakát  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  különleges  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá... 
Bejegyzés Címkék
gazda három, szegény földművest, éjjel meglátogatott, szomszédodnak mindenből, kétszeresét adja, gazda nagyon, angyal szavain, asszony azonnal, pompás marhacsorda, fellegekben járt, gazdag gondviselésért, harmadik napon, dombtetőről megpillantotta, szomszéd gazda, csapásra szertefoszlott, szomszéd kétezer, éjszaka közepén, anyagi biztonság, felesége örömmel, következő hónapok, gazda számára, állatok körüli, közös imádság, múlt éjjel, feleségem ikreket, gazda egészen, túláradó öröm, jobb szemem, szomszédom nálam, egyik szememről, angyalra pillantott, áldás lehetőségét, harmadik kívánságod, gonoszságoddal nemcsak, fenti történet, következőképpen fogalmazhatnánk, hasonló példázatot, később munkába, előre megígért, negatív érzések, nálunk kevésbé, foglalatoskodott, körülményeinktől, szerencsésekkel, igazságtalannak, következőképpen, fogalmazhatnánk, tehetősebbekkel, napszámosairól, szertefoszlott, szőlősgazdáról, tanítványoknak, evangéliumában, megpillantotta, mindannyiunkra, gonoszságoddal, felébresztette, gondviselésért, hasonlítgatjuk, elfelejtkezett, szomszédodnak, bosszúságáról, közösségünket, meglátogatott, születésének, rosszkedvűen, büszkeséggel, boldogságban, szegénységet, fennmaradhat, sértődöttség, valahányszor, kívánságodat, függetlenül, megelégedve, kétszeresét, megérkezett, hálaadással, zsinagógába, meglepődött, hagyhatnánk, jóindulatát, feltétellel, legelészett, boldogságot, jószágaival, boldogtalan, fellegekben, dombtetőről, marhacsorda, elsőszülött, lehetőségét, kevesellték, lefoglalták, nemzedékek, imádkoztak, éjszakáján, elteltével, gyermekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 91 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4472
  • e Hét: 13184
  • e Hónap: 25059
  • e Év: 212861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.