Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kapzsiság veszélye
  2018-06-21 16:51:16, csütörtök
 
  A kapzsiság veszélye


Jézus kettős figyelmeztetéssel kezdte: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg" (15. v.). Az Úr kétszer is mondja a férfinak, hogy legyen óvatos ("Vigyázzatok, és őrizkedjetek!"), mert a kapzsiság alattomos ellenség. Függetlenül attól, hogy sokunk van vagy kevesünk, a pénzsóvárság még akkor is átjárhatja a lelkünket, ha elkerüljük a hatalmas anyagi nyereséghez vezető kiskapukat. Elönthet bennünket a sárga irigység, ha a szomszédainknak többjük van, mint nekünk, vagy ha összefutunk egy régi haverral, akinek kicsit jobban megy az utóbbi időben. Mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor a vagyon hirtelen igen fontossá, sőt túl fontossá válhat.
Képzeljük magunk elé Leonardot, az egyetemi gólyát, aki az egész első év alatt képtelen volt összehozni egy randit egy lánnyal. Miközben siralmas helyzetén morfondírozik, rájön, hogy biztosan a közlekedési eszköz a ludas a dologban. Így gondolkodik: Ha lenne egy autóm, tudnék társadalmi életet élni. Mivel Leonard keresztyén, elkezd imádkozni egy autóért, és Isten - egy öreg Volkswagennel - válaszol az imádságra. Az autó se nem menő, se nem kiszámítható. Hány lány akarna azzal a tudattal randevúra indulni, hogy az utat hazafelé 15 százalékos eséllyel gyalog fogja megtenni? Leonardot frusztrálja a dolog, ezért ismét imádkozni kezd: "Uram, köszönöm az autót, de valami megbízhatóbbra lenne szükségem". Isten ismét gondoskodik, ezúttal egy 15 éves, kis fogyasztású autóról. Az autó jól megy. Ki tehet arról, hogy az előző tulaj gyerekei nagy előszeretettel és gyakorisággal tejet csurgattak a szellőzőlyukakba? Ha ehhez még hozzávesszük az égett olajszagot, mely hátulról szállingózik befelé néhány rozsdamarta résen át, nem csodálkozhatunk azon, hogy a társasági élet még mindig elkerüli barátunkat. Ismét az imádság következik: "Uram, köszönöm, hogy gondoskodsz, de egészen biztos vagyok afelől, hogy megtalálnám álmaim hölgyét, ha kicsivel mutatósabb, sportosabb autóm lehetne." Talál is egy 10 éves sportautót. Feltűnőnek feltűnő, de 40 litert fogyaszt, és az éves biztosítása 4700 dollár. Leonardnak arra már nem futja, hogy az autót használja is. Ezért ismét elszántan imádkozik: "Uram, most értettem meg, hogy egy másik, gazdaságosabb autó kell nekem." Értjük már, miről is van szó? Leonardban észrevétlenül kialakult a meggyőződés, miszerint a jó életet a megfelelő vagyontárgyak biztosítják.
A felnőtt férfiak ritkán ragadnak le egy dolognál, amit feltétlenül birtokolni akarnak. Ehelyett a bevétel áramoltatására összpontosítanak, hiszen ennek függvénye mindaz, amire szükségük van és amiről álmodoznak: a jobb minőségű ruházat, a finomabb ételek és az egzotikus nyaralások. "Ha a főnököm adna annyi fizetést, amennyit valójában érek, ha az üzlet felvirágozna, ha a tőzsde nem változna ilyen gyorsan, akkor lehetne nagyobb házam, mehetnénk jobb nyaralásra, kedvesebb lenne a szomszédság. Akkor tényleg elégedettek lehetnénk." Az anyagi biztonság valóban nagyobb békességet kínál, a vagyongyarapodás pedig átmeneti felemelkedést hoz.
A bevétel növekedésével azonban nőnek a kiadások is. Bármink van is, mindig többre sóvárgunk. Ezt mondja a Prédikátor könyve: "Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel; sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont" (5,9). Aki azért gyűjt vagyont, hogy elégedett legyen, hasonlít ahhoz, aki azért iszik vizet, hogy az éhségét csillapítsa; a sajgó fájdalom szűnik ugyan egy kis időre, a gyökérprobléma azonban megoldatlan marad. Még mindig éhesen többre vágyunk; mivel rossz gyógyírt választottunk, étvágyunk változatlan. "Szemünk nem győz eleget nézni, fülünk nem tud eleget hallani" (Préd 1,8). A vagyon nem tudja megszüntetni legmélyebb vágyódásainkat. Salamon így fogalmaz: "Nem tagadtam meg magamtól semmit, amit megkívánt a szemem. Nem vontam meg szívemtől semmi örömöt ... De amikor szemügyre vettem minden művemet, amit kezemmel alkottam, ... kitűnt, hogy mindaz hiábavalóság" (Préd 2,10-11).
Egyszer a pénzről tartottam előadást. Egy középkorú férfi jött oda hozzám, szomorú mosollyal az arcán. "Kétszer annyit keresek, mint amennyiről valaha is álmodni mertem volna, mégsem találom még elégnek" - vallotta be. Jézus megérti ezt. Ismeri a mohóság rejtett fenyegetését, ezért példázatot is mondott arról, hogy az élet nem a vagyongyűjtésről szól:

"Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje, akkor így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet. Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűreimet, nagyobbakat építek, oda takarítom be minden gabonámat és javamat, és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál? Így jár az, aki magának gyűjt, és nem Isten szerint gazdag." - Lukács 12,16-21 (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: összpontosítanak, vagyongyűjtésről, vagyongyarapodás, szellőzőlyukakba, szomszédainknak, csodálkozhatunk, áramoltatására, gyökérprobléma, megbízhatóbbra, előszeretettel, vágyódásainkat, betakarítanom, észrevétlenül, növekedésével, választottunk, morfondírozik, felemelkedést, vagyontárgyak, volkswagennel, gazdaságosabb, gyakorisággal, őrizkedjetek, megszüntetni, pénzsóvárság, fenyegetését, szállingózik, hozzávesszük, gondolkozott, jövedelemmel, kapzsiságtól, felvirágozna, felhalmoztál, mindannyiunk, hiábavalóság, kiszámítható, biztosítása, kapzsiság veszélye, vagyona tartja, kapzsiság alattomos, hatalmas anyagi, sárga irigység, szomszédainknak többjük, régi haverral, utóbbi időben, vagyon hirtelen, egyetemi gólyát, egész első, közlekedési eszköz, öreg Volkswagennel, tudattal randevúra, utat hazafelé, előző tulaj, Mivel Leonard,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Elköszönt  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A jó emberek mindig szépek mar...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kaffka_Margit  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Paul David Tripp Április 20  Bertolt Brecht -től idézet  Tanuld meg ezt a versemet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Erdőn  Tavaszi kép  Akarat  Png fotel  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nevem  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Nem számIt  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png telefon  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Gonosz démon-álarc  Jó éjszakát  Alázat  Nagyon különös  Örülök, hogy látlak!  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Idő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy lelki imádság  Erdőn  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Varga János Veniam - Fontos sz...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 21  Png virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  A jó emberek mindig szépek mar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hiányzik  Albert Einstein gondolata  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Adakozás  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes délutánt kívánok  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Még csak most kezdődik a nap  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png nő  képre írva 
Bejegyzés Címkék
kapzsiság veszélye, vagyona tartja, kapzsiság alattomos, hatalmas anyagi, sárga irigység, szomszédainknak többjük, régi haverral, utóbbi időben, vagyon hirtelen, egyetemi gólyát, egész első, közlekedési eszköz, öreg Volkswagennel, tudattal randevúra, utat hazafelé, előző tulaj, égett olajszagot, társasági élet, imádság következik, éves biztosítása, autót használja, megfelelő vagyontárgyak, felnőtt férfiak, bevétel áramoltatására, jobb minőségű, finomabb ételek, egzotikus nyaralások, főnököm adna, üzlet felvirágozna, anyagi biztonság, vagyongyarapodás pedig, bevétel növekedésével, éhségét csillapítsa, sajgó fájdalom, gyökérprobléma azonban, pénzről tartottam, középkorú férfi, mohóság rejtett, vagyongyűjtésről szól, gazdag embernek, összpontosítanak, vagyongyűjtésről, vagyongyarapodás, szellőzőlyukakba, szomszédainknak, csodálkozhatunk, áramoltatására, gyökérprobléma, megbízhatóbbra, előszeretettel, vágyódásainkat, betakarítanom, észrevétlenül, növekedésével, választottunk, morfondírozik, felemelkedést, vagyontárgyak, volkswagennel, gazdaságosabb, gyakorisággal, őrizkedjetek, megszüntetni, pénzsóvárság, fenyegetését, szállingózik, hozzávesszük, gondolkozott, jövedelemmel, kapzsiságtól, felvirágozna, felhalmoztál, mindannyiunk, hiábavalóság, kiszámítható, biztosítása, megoldatlan, rozsdamarta, összefutunk, nyereséghez, fogyasztású, vigyázzatok, elégedettek, csillapítsa, szomszédság, gondoskodik, megtalálnám, nagyobbakat, frusztrálja, gondolkodik, biztosítják, gondoskodsz, változatlan, meggyőződés, feltétlenül, közlekedési, függetlenül, nyaralásra, álmodoznak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5608
  • e Hét: 17319
  • e Hónap: 46631
  • e Év: 234433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.