Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Torzulások
  2018-08-01 09:55:53, szerda
 
  Torzulások

Természetesen a játék is elromlott, és ezért megváltásra szorul. Vannak felnőttek, akik nem játszanak eleget. Túlságosan távol érzik maguktól a saját testüket ahhoz, hogy megpróbáljanak valamit sportolni. Olyan keményen dolgoznak és annyit aggodalmaskodnak, hogy a spontaneitás teljesen kiveszett az életükből. Bűntudatot éreznek, ha pihennek, ezért még a szabadidejükben is megállás nélkül dolgoznak. Sokakat az állandó társadalmi kötelezettségek visznek egyre távolabb a játéktól. Mások azzal pazarolják el szabadidejüket, hogy végiglapozzák a különböző szenny- és bulvárlapokat, és ide-oda kapcsolgatnak a laposabbnál laposabb TV-műsorok között.
Vannak, akik minden idejüket játékkal akarják tölteni. Egyetemisták buknak meg azért, mert teljesen hatalmukba kerítik őket a különböző videójátékok. Felnőttek veszítik el az állásukat, mert még a munkahelyükön is számítógépes játékokat játszanak.
Akadnak férfiak, akik túl keményen játszanak. Amikor játszanak, mindig nekik kell győzniük, csak hogy bizonyítsanak; minden vereség gyenge, labilis énjükre mér újabb csapást. Amikor veszítenek, megharagszanak és magukba fordulnak. A győzelem érdekében még a csalástól sem riadnak vissza.
Vannak, akik helytelen indíttatásból játszanak. Sokak számára a játék menekülés a munka, az otthoni dolgok, az élet értelmetlensége elől - a hétvégéért élnek. Miközben nem mindennapi golferedményeikben és rendkívüli sziklamászó tehetségükben próbálják megtalálni önazonosságukat, a játék bálvánnyá válik.
Sokan másokon keresztül játszanak. Például amikor a szülők arról szövögetnek szép álmokat, hogy majd a gyerekeik futják be azt a fényes sportkarriert, ami őket valahogyan elkerülte. Ilyenkor olyan erővel kényszerítik csemetéiket a kemény sportra, hogy attól teljesen elillan a gyermekkor öröme, vagy a gyerekek lesérülnek.
Sokan a helyi csapat által játszanak. Úgy élik meg sztárjaik minden megmozdulását, mintha ők maguk lennének ott a pályán. Miközben ezek a fanatikus rajongók szenvedélyesen nyugtázzák egy-egy sportegyéniség teljesítményét, teljesen vakká válnak és elfeledkeznek arról, hogy ők semmit sem értek el még az életben. Egyre többet akarnak megtudni kedvenceikről, ám önmagukról egyre kevesebbet tudnak.
Sokan búskomoran, zordon ábrázattal járkálnak napokig, ha a helyi csapat egyik játékosa elszúrt egy passzt a legkritikusabb pillanatban, lelkük pedig teljesen zavarodott és (időlegesen) meghal, csak mert egy kamasz a közeli egyetemről - aki szenved attól, hogy túlteng benne a növekedési hormon - kihagy egy kosarat a meccs utolsó másodperceiben. Valakinek végre fel kellene ráznia ezeket a szánalmas arcokat. Meg kellene mondani nekik az igazságot: "Azok a játékosok nem is ismernek téged, de még ha ismernének is, nem barátkoznának veled. Nem is idevalósiak. Csak azért élnek itt, mert valaki pénzt ajánlott nekik, hogy itt játsszanak. Ne aggódj már annyit ezeknek az idegeneknek a gyorsaságáért és az izomfejlődésükért! Térj magadhoz! Állj fel, söpörd le a morzsákat a nagy sörhasadról, menj ki a szabad levegőre, és vigyél egy kis vidámságot az életedbe!"
A nézőközönség előtt zajló sportoknak is megvannak a védelmezői. Azt hangoztatják, hogy a csapatok segítik a közösségek kialakulását, és a zárkózott embereket képessé teszik arra, hogy örömükben kiabáljanak, fájdalmukban pedig sírjanak. Valójában azonban sokkal jobb, ha egy közösség emberi kapcsolatokra épül, és nem a képernyőn látott alakok köré. És bizony sokkal jobb, ha érzelmeinket nem csak a futball-szezon idején heti egy alkalommal mutatjuk ki, hanem akár naponta is. Ha a nézés és a játszás között dönthetünk, válasszuk inkább a játszást.
A játék számos ostobaságot is rejthet magában, de nemcsak buta, hanem egyenesen erkölcstelen játékokról is beszélhetünk. A játék máris rossz vágányra siklik, ha "a testet" kicsapongásra és vad tivornyára csábítja (Gal 5,19-21). A játék, ha káromkodás és obszcén beszéd kíséri, sérti Istent (Ef 4,29). Az effajta gúnyos viccelődés mindenkit lealacsonyít, beszélőt, hallgatót és a viccek célpontját egyaránt. A játék párosulhat hedonista élvhajhászással: "Együnk, igyunk, vigadozzunk...holnap úgyis meghalunk" (Lk 12,19; 1Kor 15,32).
A prédikátor arra tanít bennünket, hogy végül semmiféle boldogságot nem nyújt, ha csupán a mulatozás, a bor, a nők és a dalolás örömeiért élünk. "Nem tagadtam meg magamtól semmit, amit megkívánt a szemem. Nem vontam meg szívemtől semmi örömöt. ... De amikor szemügyre vettem minden művemet, amit kezemmel alkottam, és fáradozásomat, ahogyan fáradozva dolgoztam, kitűnt, hogy mindaz hiábavalóság és hasztalan erőlködés" (Préd 2,11-12). Ámósz szerint az, aki habzsolja az élvezeteket, hamar rátör az unalom, amitől egyre újabb és újabb szórakozási lehetőségek után kutat. Ámósz napjaiban a jómódú izraeliták "kifinomult és aprólékosan kiművelt hiábavalóságokba" vetették magukat, miközben elnyúlva heverésztek a pamlagokon, ostoba dalocskákat dúdolgattak és egymás után ürítették a borral teli serlegeket (Ám 6,4-6).
Sajnos, a játék romlottsága túl gyakran mutatkozik meg a sportokban is. A felfokozott versenyszellem hajmeresztő visszásságokhoz vezet, és lángoló indulatokat gerjeszt. A mindenáron való győzni akarás még a csalástól sem rettenti vissza a sportolókat. Amatőr teniszezőknél például mindkét fél a saját térfeléért felelős, és ők mondják be, hogy az ellenfél labdája a vonalon belül ért-e földet, vagy kívül. A tisztesség megkövetelné, hogy a játékosok mindig a valóságnak megfelelőt mondják.
Csakhogy a győzelemért lihegés túlságosan is a hatalmába kerítheti a játékosokat - amint azt a Chesterfield Athletic Club-nál játszó barátom esete is fényesen példázza.
"Egyszer egy nagyon szoros páros meccset játszottam egy alacsony rangsorolású, kieséshez közel álló páros ellen. Az első két szett után döntetlen volt az állás. A mindent eldöntő harmadik szettben partneremmel rendkívül jó teljesítményt nyújtottunk. Az egyik ellenfélnek köszönhetően azonban végig igen szoros maradt a küzdelem, mert nagyon sok jó szervánkra "out"-ot kiáltott. Végül már a saját partnere ordította, hogy ne csaljon már. 5-3-ra vezettünk, amikor is a hantázó játékoson volt a szerva sora. Partnerem egy jó leütéssel előnyt szerzett nekünk. Következő adogatását, mely egyben meccslabda is volt, én fogadtam. Nagyon erős labda volt, derékmagasságban, tenyeresre érkezett, de egy kicsit ki kellett nyúlnom érte. Nagyot lendítettem az ütőmmel, egy picit el is késtem, így a labda nem egészen oda ment, ahova szerettem volna. A szerváló számára elérhetetlen távolságban, a vonalhoz egészen közel ért földet. Lélegzetvisszafojtva figyeltük a lehulló labdát, aztán megkönnyebbült sóhajjal nyugtáztuk, hogy 20-25 centivel a vonalon belülre esett. Ezzel megnyertük a meccset és a hálóhoz indultunk, hogy a szokásnak megfelelően kezet fogjunk egymással. A csaló hosszan kivárt, végül bemondta: "out"! Ezt a hazugságot már képtelen voltam lenyelni, és kirobbant
belőlem az indulat: "Micsoda?! Az a labda legalább 30 centivel volt a vonalon belül, és ezt te is nagyon jól tudod!" Kitörésem teljesen megdöbbentette, és bűntudattal a hangjában így válaszolt: "Jó, talán volt 10 centivel, de semmiképpen nem 30-cal". Vagyis mintha ezt mondta volna: "Csaltam, de nem olyan sokat".
De hát miért csalna bárki is egy játék során? A legtöbb férfi mégis emlékszik olyan esetekre, mikor csalt, mert egyszerűen azt érezte, nyernie kell. Milyen szomorú, hogy többet jelent nekünk a győzelem, mint maga a játék!
A játékot tehát eltorzítjuk. Ezek a torzulások azonban nem tartoznak a játék lényegéhez. A játékhoz való hozzáállásunkat a játékkal való visszaélésekre alapozni olyan, mint egy emberségességről szóló könyvet a börtönökben tett látogatások alapján megírni. Minden, amit Isten teremt, jó, de ki van téve a rontásnak. A játék is megromlott, de nem annyira, hogy ne lehetne megváltani. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: hiábavalóságokba, aggodalmaskodnak, derékmagasságban, emberségességről, kötelezettségek, élvhajhászással, hozzáállásunkat, szabadidejükben, visszásságokhoz, önazonosságukat, értelmetlensége, megkönnyebbült, megpróbáljanak, megharagszanak, megdöbbentette, másodperceiben, teljesítményét, sportegyéniség, szenvedélyesen, versenyszellem, legkritikusabb, visszaélésekre, szabadidejüket, teljesítményt, kapcsolgatnak, teniszezőknél, kapcsolatokra, munkahelyükön, bulvárlapokat, bizonyítsanak, fáradozásomat, kicsapongásra, végiglapozzák, indíttatásból, barátkoznának, megmozdulását, saját testüket, spontaneitás teljesen, állandó társadalmi, különböző szenny-, laposabbnál laposabb, különböző videójátékok, győzelem érdekében, játék menekülés, otthoni dolgok, élet értelmetlensége, hétvégéért élnek, játék bálvánnyá, szülők arról, gyerekeik futják, fényes sportkarriert, kemény sportra, Chesterfield Athletic Club-nál,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem kell hozzá fürdőruhás  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Alvó cica  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Zilahy Lajos gondolata  Töröld le  Szabó T. Anna - Pitypang  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jó nap volt  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szép estét  Martin Buber, A haszidim meséi  Paul David Tripp Április 15  Emlékezz  Facebookon kaptam  40 felett  képre írva  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Gebhardt Nóra versei II.  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szabó T. Anna - Pitypang  Alvó cica  A felvilágosodás...  Emlékezz  Facebookon kaptam Krisztinától  Annyira tisztelem a szabadságo...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Horváth Szilvia tollából  Sorsunk miatt...  Somlyó Zoltán - Orgonával  különleges  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Egy gondolat  Nem kell hozzá fürdőruhás  Egyszerű  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Zilahy Lajos mondta  Nevelőszülőkhöz adták,  Tanmese  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Az ember emlékekből áll  képre írva  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egy gondolat  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Robin Wight pitypang szobra  Walter Chrysler mondta  Alvó cicák  Jázmin  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Erdei gyöngyvirág 
Bejegyzés Címkék
saját testüket, spontaneitás teljesen, állandó társadalmi, különböző szenny-, laposabbnál laposabb, különböző videójátékok, győzelem érdekében, játék menekülés, otthoni dolgok, élet értelmetlensége, hétvégéért élnek, játék bálvánnyá, szülők arról, gyerekeik futják, fényes sportkarriert, kemény sportra, gyermekkor öröme, gyerekek lesérülnek, helyi csapat, fanatikus rajongók, legkritikusabb pillanatban, közeli egyetemről, növekedési hormon, meccs utolsó, szánalmas arcokat, nagy sörhasadról, szabad levegőre, nézőközönség előtt, csapatok segítik, közösségek kialakulását, zárkózott embereket, közösség emberi, képernyőn látott, futball-szezon idején, alkalommal mutatjuk, játszás között, játék számos, játék máris, effajta gúnyos, viccek célpontját, játék párosulhat, prédikátor arra, dalolás örömeiért, jómódú izraeliták, borral teli, játék romlottsága, felfokozott versenyszellem, mindenáron való, saját térfeléért, ellenfél labdája, vonalon belül, tisztesség megkövetelné, játékosok mindig, valóságnak megfelelőt, győzelemért lihegés, hatalmába kerítheti, játékosokat &#8211, nagyon szoros, alacsony rangsorolású, mindent eldöntő, egyik ellenfélnek, saját partnere, hantázó játékoson, szerva sora, szerváló számára, vonalhoz egészen, lehulló labdát, vonalon belülre, hálóhoz indultunk, szokásnak megfelelően, csaló hosszan, játék során, legtöbb férfi, játékot tehát, torzulások azonban, játék lényegéhez, játékhoz való, játékkal való, emberségességről szóló, börtönökben tett, hiábavalóságokba, aggodalmaskodnak, derékmagasságban, emberségességről, kötelezettségek, élvhajhászással, hozzáállásunkat, szabadidejükben, visszásságokhoz, önazonosságukat, értelmetlensége, megkönnyebbült, megpróbáljanak, megharagszanak, megdöbbentette, másodperceiben, teljesítményét, sportegyéniség, szenvedélyesen, versenyszellem, legkritikusabb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 328 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 647
  • e Hét: 5491
  • e Hónap: 17366
  • e Év: 205168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.