|
2018-10-05 14:13:16, péntek
|
|
|
Ahogy idősödünk, úgy olyan kognitív károsodások következhetnek be, amelyek az évek múlásával demenciához vagy Alzheimer-kórhoz vezethetnek. A kutatások azt igazolják, hogy a tápanyaghiány és az egészségtelen táplálkozás jelentős szerepet játszik ezeknek a betegségeknek a kialakulásában. Szakértők szerint a nem megfelelő étrend akár még a dohányzás okozta káros hatásokat is elérheti, illetve meghaladhatja. Azonban a megfelelő táplálkozás megakadályozhatja mind a demencia, mind az Alzheimer-kór kialakulását.
A polifenolokban gazdag étrend csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. A polifenolok az agy egészséges táplálékainak számítanak. A leghatékonyabb táplálékok az Alzheimer-kór megelőzésére a sötétzöld leveles zöldségek, az egyszeresen telítetlen zsírok és halak, valamint az egyszerű cukrok és a telített zsírok alacsony bevitele.
A halak, különösen a hidegvízi fajok nagy mennyiségben tartalmazzák az EPA és a DHA omega-3 zsírsavakat, amelyek csökkentik a gyulladást és elősegítik a sejtek közötti hatékony jelátvitelt. Ezeknek a táplálékoknak a rendszeres fogyasztása jobb agyi funkciót képesek biztosítani.
A zöld leveles zöldségek gazdagok K-vitaminban, amely egy szintén fontos tényező az agy egészségének megőrzésében. Ezen kívül ezek a zöldségek gazdagok folsavban és béta-karotinban, amelyek csökkenteni képesek a kognitív hanyatlás mértékét. Magas magnéziumszinttel is rendelkeznek, ami az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében játszhat kiemelkedő szerepet.
A többi zöldség is hasznos lehet az emberi szervezet számára, hiszen fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyek szintén javíthatják a kognitív funkciókat. Például a kelbimbó K-vitaminban gazdag, a karfiolban sok kolin van. Ezek javítani képesek a memóriát, elősegítik a jobb érvelést és a logikus gondolkodást.
A bogyós gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok. A flavonoidok, a kvercetin és a resveratrol hozzájárulnak az agyi neuronok közötti kapcsolat számának növeléséhez, miközben megakadályozzák az amiloid plakkok kialakulását, amely az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyára oly jellemző. Az áfonya, a málna, a szamóca is javítja a kognitív teljesítményt és védelmet nyújt az időskori szenilitás ellen.
A diófélék és a magvak egyszeresen telítetlen zsírokban és E-vitaminban gazdagok, amelyek megakadályozzák az oxidatív károsodást.
A rostokban gazdag hüvelyesek B-komplex-vitaminokban gazdagok, amelyek szintén részt vesznek az idegrendszer egészségének megőrzésében. A teljes kiőrlésű gabonatermékek pedig az agy vérellátását növelik, miközben a szív egészségét is védik.
Az olívaolaj a gyulladás és az oxidatív stressz ellen nyújt védelmet, és így a kognitív hanyatlást előzhetjük meg általa.
Egyes vitaminok és ásványi anyagok is hasznosak lehetnek az agyat érintő betegségek kialakulása ellen. A B12-vitamin az agysejteket védi. A D-vitamin csökkenti a gyulladást, erős antioxidáns, amely az idegek számára fontos vitamin. A melatonin védelmet nyújt a kognitív károsodással szemben és csökkenti az oxidatív stresszt az agyban. A koenzim-Q10 pedig segítséget nyújt az amiloid plakkok kialakulása ellen.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
Címkék: antioxidánsokban, megakadályozzák, késleltetésében, kialakulásának, leghatékonyabb, kialakulásában, gabonatermékek, polifenolokban, következhetnek, teljesítményt, táplálékoknak, táplálékainak, egészségtelen, hozzájárulnak, tápanyaghiány, betegségeknek, meghaladhatja, egészségének, kialakulását, megelőzésére, megőrzésében, vérellátását, tartalmazzák, gondolkodást, károsodással, mennyiségben, idegrendszer, vitaminokban, tartalmaznak, rendelkeznek, tápanyagokat, biztosítani, javíthatják, növeléséhez, fogyasztása, károsodások, évek múlásával, egészségtelen táplálkozás, dohányzás okozta, megfelelő táplálkozás, polifenolokban gazdag, leghatékonyabb táplálékok, sötétzöld leveles, egyszeresen telítetlen, egyszerű cukrok, telített zsírok, hidegvízi fajok, sejtek közötti, rendszeres fogyasztása, zöld leveles, szintén fontos, zöldségek gazdagok,
|
|
|
|
évek múlásával, egészségtelen táplálkozás, dohányzás okozta, megfelelő táplálkozás, polifenolokban gazdag, leghatékonyabb táplálékok, sötétzöld leveles, egyszeresen telítetlen, egyszerű cukrok, telített zsírok, hidegvízi fajok, sejtek közötti, rendszeres fogyasztása, zöld leveles, szintén fontos, zöldségek gazdagok, kognitív hanyatlás, többi zöldség, emberi szervezet, kognitív funkciókat, kelbimbó K-vitaminban, jobb érvelést, logikus gondolkodást, bogyós gyümölcsök, resveratrol hozzájárulnak, agyi neuronok, amiloid plakkok, kognitív teljesítményt, időskori szenilitás, magvak egyszeresen, oxidatív károsodást, rostokban gazdag, idegrendszer egészségének, teljes kiőrlésű, szív egészségét, oxidatív stressz, kognitív hanyatlást, agyat érintő, agysejteket védi, idegek számára, melatonin védelmet, kognitív károsodással, oxidatív stresszt, koenzim-Q10 pedig, antioxidánsokban, megakadályozzák, késleltetésében, kialakulásának, leghatékonyabb, kialakulásában, gabonatermékek, polifenolokban, következhetnek, teljesítményt, táplálékoknak, táplálékainak, egészségtelen, hozzájárulnak, tápanyaghiány, betegségeknek, meghaladhatja, egészségének, kialakulását, megelőzésére, megőrzésében, vérellátását, tartalmazzák, gondolkodást, károsodással, mennyiségben, idegrendszer, vitaminokban, tartalmaznak, rendelkeznek, tápanyagokat, biztosítani, javíthatják, növeléséhez, fogyasztása, károsodások, egyszeresen, táplálkozás, zsírsavakat, demenciához, resveratrol, kialakulása, antioxidáns, csökkenteni, agysejteket, vezethetnek, jelátvitelt, polifenolok, flavonoidok, csökkentik, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7507
- e Hét: 16289
- e Hónap: 47775
- e Év: 252476
|
|
|