Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Játsszunk neoliberalizmust!
  2008-09-30 21:05:15, kedd
 
  Játsszunk neoliberalizmust!


2008.09.30.
- avagy Amikor már csak a Legrosszabb Tulajdonos segíthet! -

A dolgok jelenlegi legfrissebb és aktuális állása szerint az amik döntő döntéshozói némi huzavona után mégis csak aszonták: hulljon a férgese!

Nem kapnak 700 milliárdot az amerikai bankok
Az USA kongresszusa hétfőn hosszú vita után leszavazta a kormány 700 milliárd dolláros segélyét, amit a bajba került pénzintézetek kaptak volna. A világot így nem az amerikai állami beavatkozás menti most meg a pénzügyi válságtól, sőt, a javaslat bukása még mélyebbre ránthatja a világ tőzsdéit, és súlyos világgazdasági válságot okozhat. A Fehér Ház csalódott.
(...)

Ez lett volna
Az adósságrendező csomag 700 milliárd dollárjából az állam kivásárolta volna a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat, duplájára hizlalva ezzel a költségvetési deficitet. A múlt század harmincas éveinek nagy gazdasági válsága óta ez lett volna az amerikai állam legnagyobb beavatkozása a gazdaságba.
Az első 250 milliárd dollárt akkor lehetett volna elkölteni, amikor a kongresszus megszavazza a javaslatot, további 100 milliárdról az elnök, a maradék 350 milliárdról pedig megint a kongresszus döntött volna, ha átmegy a csomag. A tervek szerint a kormányzat megsegítette volna a nyugdíjalapokat, helyi önkormányzatokat vagy kisebb bankokat.
Forrás: Index 2008. 09. 29., 20:27

A képernyőkre tapadva kíséri figyelemmel, félelemmel vegyes döbbenet közepette a világ az annak idején már Karl Marx akkori - egyesek szerint zseniális, mások szerint kutyaütő - közgazdász által a kapitalizmus velejárójaként felvázolt és megjósolt ciklikus válságok jelenleg is éppen zajló egyikét. Úgy tűnik, de most aztán tényleg úgy tűnik, mi több, nagyon úgy tűnik, hogy megint becsaptak bennünket, megint át lettünk dobva a palánkon, megint meg lettünk vezetve. És ez még akkor is így van, ha a dolgok jelen állása szerint visszakoztak. Persze a meccs még egyáltalán nincs lefújva, talán csak a jó Isten a megmondhatója, mi lesz ennek a vége.
A hír hallatán, miszerint mégsem oké a 700 milliárdos állami támogatás, a másság és a tolerancia jelzésértékű honi zászlóvivői is fellélegezhetnek kicsikét, papolhatnak tovább, prédikálhatnak tovább az állam lebontásáról, meg a legrosszabb tulajdonosról. Igaz, az első tengerentúli reakciókat látva, innentől kezdve most már jóval nehezebb dolguk lesz. Hitelességük - ha egyáltalán maradt még valami belőle - amúgy is jócskán megkopott a balul kiütött elnökválasztási kalamajka óta, ráadásul az amik is ellene tettek a mindenható globál-kapitalista törekvések feltétlen és odaadó népszerűsítésének.
Ha eddig még nem éreztük volna, most már mindannyian érezzük, itten kérem szépen valami nagyon nem smakkol! De nem ám!
Még hogy az állam a legrosszabb tulajdonos?! És ezért le kell bontani záros határidőn belül? Meg hogy szolgáltató állam kell nekünk? És akkor mit látunk? A magánszféra az első adandó alkalommal, amikor hozzá nem értésből(?), gátlástalan profithajhászásból(?), féktelen harácsolásból(?) kifolyólag gazdasági világválság szélére sodorja az egész glóbuszt, hova siet először, kitől kér segítséget? Na kitől? Hát kitől, mástól, mint a jó öreg Állam Bácsitól - jelen esetben éppen Uncle Sam-től -, ugyan hozná mán rendbe a dolgokat.
Tudják, kicsit olyan ez, mint a házasság.
A döntő pillanatban megkérdezik, hogy akarjuk-e. Közlik előre, hogy bárki, aki tud valami olyant, amiből később gáz lehet, most szóljon, vagy titkolja el örökre. (No persze előbb vagy utóbb úgy is minden ki szokott derülni:-)
Jóban, rosszban. Hát persze. Mi meg hajlamosak vagyunk azonnal rábólintani, kimondani az IGEN-t, elvégre ki a rosseb gondol a rosszra, nem igaz? A baj ott kezdődik, amikor bekopogtat a Rossz, beállít a Baj!
A helyzet tragikomikus.
Egész idáig arról papoltak nekünk, hogy tulajdonosi szempontból az állam maga a megtestesült gonosz, a lebontandó, leépítendő, amitől meg kell szabadulni, méghozzá záros határidőn belül és minden áron!
Erre mi történik?
Most kiderül, hogy nem az állam, hanem a mások tulajdonával (részvényeivel, nyugdíj- és biztosítási alapjaival) felelőtlenül hazardírozó, féktelen profithajhászásba és spekulációba nyakig elmerülő versenyszféra - ami állítólag a legfrankóbb és leghatékonyabb!, legalábbis eddig így tudtuk -, az, amelyik szinte pillanatok alatt sodorja válságba a bolygó világgazdaságát, ha egyesek kénye-kedve éppen úgy tartja.
És vajon, ki a rossebhez lehetne fordulni végső kétségbeesésükben, mint a jó öreg Állam Bácsihoz - jelen esetben éppen Uncle Sam-hez -, hogy hát, ugyan hozná mán rendbe a dolgokat.
Úgy tűnik a politikum közös jellemzője - helytől és rendszertől függetlenül -, hogy fesztelenül és hanyag nemtörődömséggel csinálnak segget a szájukból.
Elhitetik veled ezerrel, hogy hát ez a frankó, 'osztán meg néhány óvatlan pillanat múlva kiderül, hogy amit neked tutti címén eladtak, óriási bukovári, te meg futhatsz a pénzed után.
Na ez tényleg gáz!
De persze ezek, javíthatatlanok! Van rá egy fogadásom, hogy ezután a kis fiaskó, vagy megbicsaklás után, ugyanolyan, ha nem még nagyobb elánnal, s talán még nagyobb hangerővel próbálnak majd meggyőzni téged: de igenis, az államot (ennek ellenére is!) le kell bontani, még pedig ebben a minutumban hozzá kell kezdeni, vagy nem szabad abbahagyni a már megkezdett (lenini) úton való haladást, mert minden percért kár!
Rémes, de talán még kísértetiesebb a hasonlóság a magánnyugdíj-pénztárakkal. Ott is, csak akkor jön Állam Bácsi, de akkor aztán tüstént előveszik, ha gond van. Majd ő kifizeti a cehhet! Majd ő elviszi a magánszféra sarából képződő balhét, majd ő vállalja a következményeket.
Aszondaná erre Francisco - az urbánus frazeológia mélységes mély bugyraiba empirikus tapasztalatszerzés céljából alámerítkező szociológus hallgatók köreiben újabban csak Láry Fári, a végóráit élő műminiszterelnökként fungáló önkéntes ripacs - hogy ,,együtt sírunk, együtt nevetünk". Nos, a dolog úgy néz ki, hogy valamilyen kifürkészhetetlen imperatívuszból eredeztethetően, vagy talán inkább magának a zsarnoknak köszönhetően, ennek a szerencsétlen sorsú népnek, a magyarnak, az utóbbi időben sajnos csak ez utóbbit, azaz a sírást volt alkalma megtapasztalni.
Jelzésértékű ez a gazdasági világválság, de talán még inkább jelzésértékű az a kétségbeesett reagálás, amivel ide-oda kapkodva megpróbálnak úrrá lenni a helyzeten.
Majd a közösből kipótoljuk!
Úgy tűnik parancsoló kezek az utolsó utáni pillanatban nemes egyszerűséggel mégis csak rávertek egy nagyot a bőség asztalánál illetéktelenül, féktelenül habzsolók és hadonászók kezeire, elég legyen most mán a nyúlkálásból! El a kezekkel!
(Ha nem vigyázunk, hipp-hopp, pillanatok alatt eltűnik az egybetűs különbség és a végén még ,,Fel a kezekkel!" lesz a dologból. Az ilyen szituációkban a lényegi kérdés mindig az, hogy te éppen a fegyver melyik végén állsz.
Nem régiben vetítette a Hír Tv a ,,Nagy kiárusítás" című filmet. A szocialista nagyváros öntudatos polgárához hasonló egyszerű földi halandók, akik gyakorlatilag az adófizető barom státuszában élik le szürke munkás hétköznapjaikat, már ott ledobták a szíjat, amikor azt hallják, hogy vannak helyek, ahol gyakorlatilag privatizálták az esőt. Értsd: a vízművek magánkézbe adása után az embereknek megtiltották az esővíz összegyűjtését.
Ilyen van?
Ilyen van.
De legjobb lesz talán, ha felidézzük Joseph E. Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász (2001), a Világbank korábbi vezető közgazdásza által a filmben elmondottakat. Rendkívül tanulságos:

,,Egy alkalommal összehasonlítottam a gazdaságpolitika bizonyos összefüggéseit a modern hadviselés módszereivel. Nos, a hadviselés megpróbál személytelenné tenni és az együttérzés kiirtására törekszik.
Ha 1500 méterről ledobunk egy bombát, nem tudjuk, hogy kire esik, nem látjuk a szörnyű pusztítást. Magasan szállunk és minden olyan, mint egy videojátékban.
A modern hadviselésben emberek számáról beszélünk, ami az egészet személytelenné teszi. Ugyanez van a gazdaságban is, ahol statisztikákról beszélünk, csak éppen az embert nem látjuk a számok mögött.
(...)
A Washingtoni megállapodás három amerikai intézmény: az Amerikai Kincstár, a Valutaalap és a Világbank közt jött létre, és a gazdasági fejlődés legjobb stratégiájáról szólt.
Máig vitatják, hogy a gazdasági növekedés legjobb módja a liberalizáció, a kereskedelmi korlátok lebontása és a privatizáció lenne. Az évek során az IMF, a Világbank és a Kincstár mégis ezt a doktrínát erőszakolta rá a fejlődő országokra.
Az IMF és a Világbank - főleg a '80-as években - számos, ún. szerkezetátalakítási hitelt nyújtott. Az ötlet lényege az volt, hogy a gazdaságoknak ehhez az átalakításhoz, a liberalizációhoz és a privatizáláshoz segítségre van szüksége. A problémát a szigorú feltételek jelentették. A fejlődő országokkal közölték, hogy a pénz fejében csökkenteniük kell az oktatás, az egészségügy és más alapellátások támogatását, amelyek - különösen a fejlődő országokban - hatalmas összegeket emésztettek fel.
(...)
Meglátásom szerint ideológiai okról van szó. Sokaknak persze érdekében is állt, hiszen a magánosítással temérdek pénzt lehet keresni. Példa erre a vízszolgáltatás részleges privatizációja, ahol több cég is jogot kap a szolgáltatásra. Monopol helyzetbe kerültek, hiszen egyedüli cégek voltak a piacon. A privatizáció olykor áremelkedéshez vezet, ami hatalmas profitot eredményez.
Számos cég - a lehetőséget meglátva - sürgette a Világbankot és a Valutaalapot a privatizáció kezdeményezésére.
(...)
A modern közgazdaságtan számtalan példát ismer, ahol nem működnek a hagyományos piacok. A régi szemlélet, miszerint a piacgazdaság hatékonyságot eredményez, TÉVEDÉS! Adam Smith mondta, hogy bizonyos esetekben olyan, mintha a gazdaság egy láthatatlan kéz hatására válna hatékonnyá. Nos, ez a kéz azért nem látható, MERT NEM LÉTEZIK!
Az IMF ezt az elméletet vallotta. Főként azért, mert egy olyan meghatározó politikai irányvonal, egy adott értékrendszer és egy sajátos szemléletmód mellett kötelezte el magát, amely nem tükrözte a modern közgazdaságtudományt. És sajnos mindezt közgazdaságtudományként akarták eladni."

Nos, ez Mammon világa. Egy olyan világ, ahol Isten helyébe Mammont, az ember helyébe pedig a pénzt állítják, és mindent pénzben, kamatban, haszonban mérnek.
Ez egy embertelen világ.
Embertelen, mert személytelenné tesz és kiirtja az együttérzést. Így aztán ne csodálkozzunk, ha nemcsak a számok mögött, de lassan már sehol sem látjuk az embert. Pedig ahogy Elliot Aronson csodálatos könyvének címe is mondja, az ember egy ,,Társas lény"!
Isten áldja Magyarországot!
A szocialista nagyváros öntudatos polgára
www.johafigyelunk.hu
FÚSZ


A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges

Jó ha oda figyelünk
bovit, 2008, szeptember 30 - 20:19

Ez a pénzügyi válság egyáltalán nem a rossz pénzügyi befektetések miatt keletkezett.
Mindig az uralkodó adja az "észt". Ossza az igazságot és bűnözhet kedve szerint. Ne feledjük "a gazdagok terrorizmusa a háború" a háborúk.

Az USA régóta nyomja állami nyomdáiban a dollárokat kedve szerint és függetlenül az arany tartaláka vagy a gazdasági jogosultságának lehetőségétől. Csak hogy a gazdagok bizony kapzsik. Bizonyosan volt egy kvóta ami miatt még nem következett volna be ez a válság. Mondjuk évi 100 milliárd dollár mennyiségben. De sajnos akinek van az többet akar. Akiknek van 100 forintja annak kétszáz kell. Akinek van 100 milliárdja annak kétszáz kell. A kapzsiság mindig a józan ítélőképességet csorbítja.

Reméljük!!!!!!!!!!! Ez a krízis felébreszti az UNIÓT és határozottan és drasztikusan leválik az összes világbanki rendszertől. Mert különben világválsággá fajulhatnak a dolgok. Így meg csak az USA eszi meg a saját szarát. Reméljük így lesz.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: neoliberalizmust, liberalizációhoz, önkormányzatokat, nemtörődömséggel, fellélegezhetnek, következményeket, kezdeményezésére, gazdaságpolitika, nyugdíjalapokat, vízszolgáltatás, privatizáláshoz, eredeztethetően, világgazdaságát, javíthatatlanok, imperatívuszból, elnökválasztási, statisztikákról, hétköznapjaikat, jogosultságának, ítélőképességet, összefüggéseit, összegyűjtését, világgazdasági, stratégiájáról, személytelenné, hozzászóláshoz, magyarországot, egyszerűséggel, prédikálhatnak, velejárójaként, leghatékonyabb, kísértetiesebb, adósságrendező, illetéktelenül, megtapasztalni, szolgáltatásra, dolgok jelenlegi, amik döntő, amerikai bankok, bajba került, amerikai állami, pénzügyi válságtól, javaslat bukása, világ tőzsdéit, adósságrendező csomag, állam kivásárolta, költségvetési deficitet, múlt század, amerikai állam, kongresszus megszavazza, kongresszus döntött, tervek szerint, Legrosszabb Tulajdonos, Fehér Ház, Karl Marx, Állam Bácsitól, Uncle Sam-től, Állam Bácsihoz, Uncle Sam-hez, Állam Bácsi, Láry Fári, Joseph, Amerikai Kincstár, Adam Smith, MERT NEM LÉTEZIK, Elliot Aronson,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos mondta  Vidámság  Paul David Tripp Április 15  Hogyan válunk hűségesekké?  Bornyi Veronika haiku verse  A sorsod  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Töröld le  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  A pitypang legendája  Tanácsok egy pszichológustól  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Csend  Esterházy Péter: Harmonia c...  Nagy és kis csodák  Szép estét  Sok ember olyan, mint a kaméle...  jó reggelt  Különleges  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Szabó T. Anna - Pitypang  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Bársony székben  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 13  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jan Twardowski - Siessünk  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét  Müller Péter tollából  Szabó T. Anna - Pitypang  IGEN így  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  jó reggelt  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam Krisztinától  Ott van  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Zilahy Lajos gondolata  Különleges  Egyszerű  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Vannak emberek  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Bársony székben  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
dolgok jelenlegi, amik döntő, amerikai bankok, bajba került, amerikai állami, pénzügyi válságtól, javaslat bukása, világ tőzsdéit, adósságrendező csomag, állam kivásárolta, költségvetési deficitet, múlt század, amerikai állam, kongresszus megszavazza, kongresszus döntött, tervek szerint, kormányzat megsegítette, képernyőkre tapadva, annak idején, kapitalizmus velejárójaként, dolgok jelen, tolerancia jelzésértékű, állam lebontásáról, legrosszabb tulajdonosról, első tengerentúli, balul kiütött, legrosszabb tulajdonos, első adandó, egész glóbuszt, döntő pillanatban, rosseb gondol, helyzet tragikomikus, állam maga, megtestesült gonosz, mások tulajdonával, bolygó világgazdaságát, rossebhez lehetne, politikum közös, pénzed után, minutumban hozzá, magánszféra sarából, urbánus frazeológia, zsarnoknak köszönhetően, szerencsétlen sorsú, utóbbi időben, sírást volt, gazdasági világválság, közösből kipótoljuk, utolsó utáni, bőség asztalánál, egybetűs különbség, ilyen szituációkban, lényegi kérdés, fegyver melyik, szocialista nagyváros, adófizető barom, vízművek magánkézbe, embereknek megtiltották, esővíz összegyűjtését, filmben elmondottakat, gazdaságpolitika bizonyos, modern hadviselés, hadviselés megpróbál, együttérzés kiirtására, szörnyű pusztítást, modern hadviselésben, egészet személytelenné, számok mögött, gazdasági fejlődés, gazdasági növekedés, kereskedelmi korlátok, privatizáció lenne, évek során, doktrínát erőszakolta, fejlődő országokra, ötlet lényege, gazdaságoknak ehhez, privatizáláshoz segítségre, szigorú feltételek, fejlődő országokkal, pénz fejében, fejlődő országokban, magánosítással temérdek, vízszolgáltatás részleges, privatizáció olykor, lehetőséget meglátva, privatizáció kezdeményezésére, modern közgazdaságtan, hagyományos piacok, régi szemlélet, piacgazdaság hatékonyságot, elméletet vallotta, olyan meghatározó, adott értékrendszer, sajátos szemléletmód, olyan világ, ember helyébe, pénzt állítják, embertelen világ, hozzászóláshoz regisztráció, pénzügyi válság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1832
  • e Hét: 5596
  • e Hónap: 9341
  • e Év: 162837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.