Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Keringésjavító ételek
  2018-11-15 15:13:52, csütörtök
 
  Sok ember szenved vérkeringési zavarokban, melyek hátterében számos betegség állhat, például a perifériás artériás betegség (PAD), a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás vagy a Raynaud szindróma, hogy csak néhányat említsünk közülük.

A rossz vérkeringés okozhat fájdalmat, izomgörcsöt, zsibbadást, emésztési problémákat vagy hideg kéz-láb szindrómát.

De sokszor egészséges emberek, sportolók vagy fizikailag aktív emberek is szeretnék gyorsítani a vérkeringésüket annak érdekében, hogy, hogy fokozzák a teljesítményüket és elősegítsék az utána következő regenerálódást.

Bár a rossz vérkeringésre gyakran gyógyszert is ír fel az orvos, bizonyos táplálékok ugyancsak javíthatják a vérkeringésünket.

A következőkben 14 ilyen táplálékot fogunk felsorolni.

1. Cayenne bors
A Cayenne bors csípős ízét egy kapszaicin nevű fitokemikália adja, amely segíti a vér szövetekhez való áramlását, mégpedig azáltal, csökkenti a vérnyomást és fokozza a nitrogén oxid és más értágító anyagok termelődését a szervezetben

Az értágítók úgy segítik a vér könnyebb áramlását a vénákban és az artériákban, hogy ellazítják az érfalakban található apró izmokat.

Kutatások bizonyítják, hogy a cayenne bors fogyasztása gyorsítja a véráramlást, erősíti az ereket és csökkenti a plakk-képződést az artériákban

Ezek a csípős fűszerek gyakran megtalálhatók a különböző fájdalomcsillapító krémekben is, amelyek elsősorban azáltal fejtik ki hatásukat, hogy javítják a vérkeringést a fájdalom által érintett területeken

2. Gránátalma
A gránátalma édes, leveses gyümölcs, amelyben különösen sok antioxidáns és értágító hatású polifenol és nitrát található.

A gránátalma fogyasztása - akár gyümölcs, akár gyümölcslé, akár táplálék-kiegészítő formájában - javítja a keringést és az izomszövetek oxigénnel való ellátását, ami elsősorban fizikailag aktív személyeknek lehet előnyös.

Egy 19 fizikailag aktív személy körében végzett vizsgálat azt mutatta, hogy 1000 mg gránátalma kivonat elfogyasztása 30 perccel a tevékenység megkezdése előtt növeli a véráramlás sebességét, a vérerek átmérőjét valamint a mozgás hatékonyságát

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy napi 500 ml gránátalma lé elfogyasztása súlyemelés előtt vagy után csökkenti a fájdalmat, valamint az izomkárosodás és a gyulladás kockázatát első osztályú súlyemelőknél .

3. Hagyma
A hagyma kiváló forrása a flavonoid antioxidánsoknak, amelyek segítenek a szív egészségének megőrzésében. Ezek a növények úgy javítják a vérkeringésünket, hogy segítik a vénák és az artériák tágulását, mikor nagyobb mennyiségű vér áramlik keresztül rajtuk. Egy harminc napig tartó, 23 férfi bevonásával végzett vizsgálatban naponta 4,3 gramm hagymakivonatot adtak a vizsgálati személyeknek, és azt találták, hogy nekik az étkezéseket követően szignifikánsan jobb volt a vérkeringésük és jobban kitágultak az artériáik

A hagymának gyulladáscsökkentő hatása is van, ami ugyancsak előnyös a szív egészsége szempontjából, hiszen ha a vénákban és az artériákban csökken a gyulladás, akkor a vér szabadabban áramlik bennük

4. Fahéj
A fahéj felpezsdíti a testünket, és számos jótékony egészségügyi hatással bír - egyebek közt a vérkeringésünket is javítja.

Állatkísérletekben már bizonyították értágító és véráramlást segítő hatását a szívet vérrel ellátó koszorúerekben. Patkányoknál testsúly-kilogrammonként napi 200 mg fahéjkivonat nyolc héten keresztül történő adagolása hatására intenzív mozgást követően jelentősen javult az állatok szívének teljesítménye és a vérük áramlása a koszorúereikben, összehasonlítva a fahéjat nem fogyasztó kontrollcsoporttal

A kutatások arra is rámutattak, hogy embereknél a fahéj szignifikánsan csökkenti a vérnyomást, mivel ellazítja az érfalakat, ezáltal javítja a keringést és egészségesen tartja a szívet .

Egy vizsgálatban ötvenkilenc 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynek napi 1200 mg fahéj 12 hétig történő adagolása átlagosan 3,4 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomását (a felső érték a kijelzőn) .

5. Fokhagyma
A fokhagyma közismerten jó hatással van a vérkeringésre és a szívre.

A vizsgálatok tanúsága szerint a fokhagyma különösen az abban levő kénvegyületek, köztük az allicin, javítják a szövetek vérellátását, és az erek ellazítása révén csökkentik a vérnyomást.

Ma már nem kétséges, hogy a fokhagyma-dús étrend értágító hatású és javítja a vérkeringést.

Egy másik, 42 szívkoszorúér betegségben szenvedő személy részvételével végzett vizsgálatban azoknak, akik 1200 mg allicint tartalmazó fokhagyma tablettát fogyasztottak napi két alkalommal, három hónap után 50%-kal javult a vérkeringésük a felkari artériájukban azokhoz képest, akik placebót kaptak .

6. Zsíros hal
A zsíros halak, mint a lazac és a makréla, nagyszerű omega-3 zsírsav források, márpedig ezek roppant hatékonyan javítják a vérkeringést, mivel elősegítik a nitrogénoxid termelődését, amely tágítja az ereket és ezzel gyorsítja a vér áramlását (17). Az Omega-3 zsírsavak segítenek továbbá megakadályozni a trombociták felhalmozódását a vérben, csökkentve ezáltal a vérrögök kialakulásának a kockázatát .

Ezen túlmenően a halolaj táplálékkiegészítők a vérnyomást is csökkentik, és javítják a vázizmok vérrel való ellátottságát sportolás közben és utána.

Például egy 10 egészséges férfi bevonásával végzett vizsgálatban négy héten keresztül nagy dózisú - napi 4,2 gramm - halolajat adtak a kísérleti személyeknek, minek hatására sportolás után jelentősen javult a lábukban a vérkeringés .

7. Cékla
A sportolók sok céklát, illetve céklalevet fogyasztanak, mert az növeli a teljesítményüket.

Ennek az az oka, hogy a céklában sok nitrát van, amelyet a szervezet nitrogénoxiddá alakít át, amely ellazítja az érfalakat, és ezáltal a vérerek több vér tudnak szállítani az izomszövetekhez.

A céklalé javítja az izomszövetek oxigénnel való ellátottságát, stimulálja a vérkeringést és növeli a szervezetben a nitrogénoxid szintjét - márpedig ezek mindegyike teljesítménynövelő hatású .

De nemcsak a sportolóknak érdemes sok céklát fogyasztaniuk, hanem minden olyan idős embernek is, aki vérkeringési problémákkal küzd.

Egy 12 idősebb ember körében végzett vizsgálatban azoknak a személyeknek, akik megittak naponta 140 ml nitrátokban gazdag céklalevet, szignifikánsan csökkent a vérnyomásuk, a véralvadási idejük és az ereikben levő gyulladás szintje azokhoz képest, akik placebót kaptak .

8. Kurkuma
A vérkeringés stimulálása csak az egyike a kurkuma számos pozitív egészségügyi hatásának.

Nem véletlen, hogy mind az ajurvédikus, mind a hagyományos kínai orvoslás kezdetektől használja a kurkumát a véredények tágítására és a vérkeringés javítására .

A modern kutatások is azt bizonyítják, hogy a kurkumában található kurkumin nevű vegyület fokozza a szervezet nitrogénoxid termelését, csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást.

Egy 39 személy részvételével végzett vizsgálatban a résztvevőknek napi 2000 mg kurkumint adtak 12 héten keresztül, és azt találták, hogy ennek hatására 37 %-kal javult a vérkeringés az alkarjukban és 36 százalékkal a felkarjukban .

9. Leveles zöldségek
A leveles zöldségekben , mint a spenót és a káposztafélék sok a nitrát, amit a szervezet értágító hatású nitrogénoxiddá tud alakítani.

A nitrátokban gazdag étrend javítja a vérkeringést, mivel kitágítja a véredényeket és ezzel megkönnyíti a vér szabad áramlását.

Egy 27 fő részvételével végzett kutatásban azoknak, akik magas nitrát tartalmú (845 mg) spenótot fogyasztottak hét napon keresztül, szignifikánsan javult a vérnyomásuk és a vérkeringésük a kontrollcsoport tagjaihoz képest .

Sőt, a kutatók azt is megfigyelték, hogy azoknak, akik a hagyományos kínai étrendet követik, amely sok nitrátokban gazdag zöldséget - például kínai kelt - tartalmaz, alacsonyabb a vérnyomásuk és szignifikánsan kevésbé hajlamosak a szívbetegségekre, mint azok, akik a nyugati típusú táplálkozást követik .

10. Citrusfélék
A citrusfélékben, például a narancsban, a citromban és a grapefruitban sok antioxidáns vegyület, például flavonoid van.

A flavonoidokban gazdag citrusfélék csökkentik a szervezet gyulladásszintjét, ezáltal csökken a vérnyomás és az artériák merevsége, javul a vérkeringés és fokozódik a nitrogénoxid termelés .

Egy 31 fős vizsgálatban azoknak, akik egy héten keresztül minden nap megittak 500 ml préselt vérnarancs levet, szignifikánsan tágabbak lettek az ereik és nagymértékben csökkentek a gyulladás-markereik (amilyen pl. az IL-6 és a CRP) a kontrollcsoport tagjaihoz képest .

Ezen túlmenően a citrusfélék , például a grapefruit és a citrom fogyasztása kimutathatóan csökkenti a vérnyomást és a sztrók kialakulásának kockázatát .

11. Dió
A dióban sok hasznos vegyület, például l-arginine, alpha-lipon sav (ALA), valamint E-vitamin található, melyek mind stimulálják a nitrogénoxid termelődését.

A diófogyasztás csökkenti a vérnyomást, javítja a véredények működését és csökkenti a gyulladást, ami a cukorbetegek számára különösen hasznos .

A cukorbetegeknek gyakran rossz a vérkeringésük és magas a vérnyomásuk, ami ereik károsodásával függ össze, amit viszont a kezeletlen magas vércukorszint okoz .

Egy 24 fő részvételével végzett vizsgálatban azoknak, akik nyolc héten keresztül minden nap elfogyasztottak 56 gramm diót , szignifikánsan javult a vérkeringésük a kontrollcsoport tagjaihoz képest .

12. Paradicsom
A paradicsom segít az angiotenzin-átalakító enzim (ACE) aktivitásának csökkentésében, amely enzim szerepet játszik a véredények beszűkülésében és a vérnyomás megemelkedésében .

A kutatások szerint a paradicsom kivonat hasonlóan működik az ACE-gátló gyógyszerekhez - vagyis tágítja az ereket és javítja a vérkeringést

A laboratóriumi vizsgálatok is azt mutatják, hogy a paradicsom kivonat képes blokkolni az ACE működését, és ezáltal csökkenti a gyulladást, akadályozza a vérlemezkék összetapadását, vagyis javítja a vérkeringést .

13. Bogyósok
A bogyósok antioxidáns, gyulladásgátló és vérkeringést javító hatásuk miatt A krónikus gyulladás ugyanis tönkreteszi az ereket és növeli a vérnyomást, ami keringési problémákhoz vezet.

A kutatások szerint a bogyósok fogyasztása csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot, a plakképződést, valamint a gyulladás-markerek, pl. az IL-6 szintjét az erekben, fokozva azok tágulását .

14. Gyömbér
A gyömbért a hagyományos indiai és kínai orvoslásban évezredek óta használják vérnyomás csökkentő és vérkeringés javító hatása miatt .

Mind állatkísérletekben, mind a humán vizsgálatokban bebizonyosodott, hogy a gyömbér valóban képes csökkenteni a magas vérnyomást, amely negatív hatással van a vérkeringésre .

Egy 4628 fős vizsgálatból az derült ki, hogy azoknál, akik a legtöbb gyömbért fogyasztották : 2-4 grammot naponta , a legritkább esetben alakult ki magas vérnyomás .

Állatkísérletekben pedig már azt is bizonyították, hogy a gyömbér ACE-gátlóként működik .

Egyéb módszerek
Bár ezen ételek beiktatása az étrendünkbe jelentősen javíthatja a vérkeringésünket, bizonyos életmódbeli változtatásokkal még jobb eredményeket érhetünk el.

Az alábbiakban ezek közül sorolunk fel néhányat.

A dohányzásról való leszokás: A dohányzás sok krónikus betegség - például a rák - szempontjából is kockázati tényezőnek számít, de a vérkeringést is negatívan befolyásolja .
A fizikai aktivitás növelése: A mozgás értágító hatása révén stimulálja a vérkeringést. A rendszeres sportolás szignifikánsan csökkenti a szívbetegségek kockázatát .
A túlsúly leadása: A túlsúly és az elhízás negatív hatással van a vérkeringésre és olyan veszélyes komplikációkhoz vezethet, amilyen a plakk-képződés az artériákban .
Egészséges táplálkozás: Ne ragaszkodjon a megszokott ételeihez, hanem próbáljon áttérni egy teljes értékű táplálékokban, vagyis zöldségekben, egészséges zsírokban és rostokban gazdag étrendre, ezzel sokat tehet az egészséges vérkeringésért.
Elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása: A szervezet megfelelő hidratáltsága kulcsfontosságú az egészség számos aspektusa szempontjából, beleértve az egészséges vérkeringést is. A dehidratáltság károsítja az endoteliális sejteket, növeli a szervezet gyulladásszintjét és akadályozza az egészséges véráramlást .
Stresszcsökkentés: Kutatások bizonyítják, hogy a stressz-szint jelentősen befolyásolja a vérnyomást.Csökkentse a stressz-szintjét jógával, meditálással, kertészkedéssel vagy természetjárással .
Egészséges táplálkozással sportolással, a felesleges kilók leadásával, a dohányzásról való leszokással, a szervezet megfelelő hidratálásával és a stressz kerülésével természetes módon javíthatjuk a vérkeringésünket.

Összefoglalás:
Van sok természetes módszer a vérkeringésünk javítására, az egyik az, hogy a vérkeringésünket stimuláló táplálékokat fogyasztunk.

Az antioxidánsok, a nitrátok, a vitaminok és más, a fenti ételekben található vegyületek pozitív hatással vannak a vérkeringésünkre.

De még ennél is többet segíthet az optimális a vérkeringés elérésében, ha egészséges életmódot folytatunk, nem dohányzunk, sokat mozgunk, vigyázunk, hogy ne hízzunk el és egészségesen táplálkozunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: vérkeringésünkre, szívbetegségekre, vérkeringésünket, teljesítményüket, cukorbetegségben, antioxidánsoknak, megemelkedésében, változtatásokkal, kulcsfontosságú, bebizonyosodott, kertészkedéssel, felhalmozódását, kontrollcsoport, vérkeringésüket, hagymakivonatot, izomszövetekhez, cukorbetegeknek, kilogrammonként, komplikációkhoz, koszorúereikben, összehasonlítva, elfogyasztottak, gyógyszerekhez, szívbetegségek, szignifikánsan, kialakulásának, táplálkozással, regenerálódást, flavonoidokban, dehidratáltság, hidratálásával, csökkentésében, koszorúerekben, vérkeringésért, citrusfélékben, beszűkülésében, perifériás artériás, dohányzás vagy, rossz vérkeringés, vérkeringésüket annak, utána következő, rossz vérkeringésre, kapszaicin nevű, nitrogén oxid, érfalakban található, cayenne bors, csípős fűszerek, fájdalom által, gránátalma édes, gránátalma fogyasztása, izomszövetek oxigénnel, tevékenység megkezdése,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Fújjad márciusi szél . . .  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Jó éjszakát  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Benned is ezerféle szín van  Ne feledjük: a föld jóval több...  Üdvözöllek az oldalamon  Ne engedd el kezem!  Szép estét kedves látogatóimna...  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Szép estét kedves látogatóimna...  A kávé  Esti kép  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jóga férfiaknak  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  William Shakespeare-től idéze...  Jó éjszakát  Kokárda  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  képre írva Március 15 -re emlé...  Csendes éjszakán  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Márciusi eső  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ünnepről  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Esti kép  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Paul David Tripp Március 16  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Nyíljatok meg  A tékozló és Isten gondviselés...  Nem kell ide békemenet  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Nem mindegy  Csendes éjszakán  Ne engedd el kezem!  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Ted Engstrőm gondolata  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
perifériás artériás, dohányzás vagy, rossz vérkeringés, vérkeringésüket annak, utána következő, rossz vérkeringésre, kapszaicin nevű, nitrogén oxid, érfalakban található, cayenne bors, csípős fűszerek, fájdalom által, gránátalma édes, gránátalma fogyasztása, izomszövetek oxigénnel, tevékenység megkezdése, véráramlás sebességét, vérerek átmérőjét, mozgás hatékonyságát, másik vizsgálat, gyulladás kockázatát, hagyma kiváló, flavonoid antioxidánsoknak, szív egészségének, artériák tágulását, harminc napig, vizsgálati személyeknek, étkezéseket követően, szív egészsége, artériákban csökken, fahéj felpezsdíti, szívet vérrel, állatok szívének, vérük áramlása, kutatások arra, fahéj szignifikánsan, vizsgálatban ötvenkilenc, szisztolés vérnyomását, felső érték, fokhagyma közismerten, vizsgálatok tanúsága, fokhagyma különösen, abban levő, szövetek vérellátását, erek ellazítása, fokhagyma-dús étrend, felkari artériájukban, zsíros halak, nitrogénoxid termelődését, trombociták felhalmozódását, vérrögök kialakulásának, vázizmok vérrel, kísérleti személyeknek, szervezet nitrogénoxiddá, vérerek több, céklalé javítja, nitrogénoxid szintjét, sportolóknak érdemes, véralvadási idejük, ereikben levő, vérkeringés stimulálása, kurkuma számos, hagyományos kínai, véredények tágítására, vérkeringés javítására, modern kutatások, kurkumában található, szervezet nitrogénoxid, oxidatív stresszt, résztvevőknek napi, leveles zöldségekben, szervezet értágító, nitrátokban gazdag, kontrollcsoport tagjaihoz, nyugati típusú, flavonoidokban gazdag, szervezet gyulladásszintjét, artériák merevsége, nitrogénoxid termelés, héten keresztül, citrom fogyasztása, sztrók kialakulásának, diófogyasztás csökkenti, véredények működését, cukorbetegek számára, cukorbetegeknek gyakran, kezeletlen magas, paradicsom segít, véredények beszűkülésében, vérnyomás megemelkedésében, kutatások szerint, paradicsom kivonat, laboratóriumi vizsgálatok, vérlemezkék összetapadását, bogyósok antioxidáns, krónikus gyulladás, bogyósok fogyasztása, hagyományos indiai, humán vizsgálatokban, gyömbér valóban, magas vérnyomást, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 24235
  • e Év: 200110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.