Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A helyes tanítás miatt érzett büszkeség
  2018-12-29 18:15:37, szombat
 
  A helyes tanítás miatt érzett büszkeség

A morális büszkeséggel közeli rokonságban áll a ,,doktrinális büszkeség", vagyis az a feltételezés, miszerint minden úgy van és úgy helyes, ahogy mi hisszük, míg aki teológiai kérdésekben másként vélekedik, az nálunk alacsonyabb rendű. Mindenkit veszélyeztet a büszkeségnek ez a formája, akit bármilyen szinten is foglalkoztat a helyes tanítás kérdése. Nem számít, hogy arminiánusok vagyunk-e vagy kálvinisták, hogy a diszpenszacionalista/üdvkorszakos vagy a szövetségi teológia mellett tesszük-e le a voksunkat, vagy esetleg különböző teológiák elegyét tartjuk elfogadhatónak; mind hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nálunk a teljes igazság, és némi megvetéssel tekinteni a tőlünk eltérő nézeteket vallókra. S hogy teljes legyen az érintettek palettája, ne feledkezzünk meg azokról sem, akik szerint nem is fontosak a doktrínák, és elítélik azokat, akik szerint igen. Más szóval: a büszkeség ezen formája a saját meggyőződésünk miatt érzett büszkeséget jelenti - bármi legyen is az -, valamint a másként gondolkodók lenézését.
A büszkeségnek erről a formájáról beszélt Pál az 1Kor 8-ban, amikor a bálványáldozati hús fogyasztásával kapcsolatban alakult ki vita. A korinthusi keresztyének egy csoportja úgy vélekedett, hogy ez a gyakorlat a keresztyén szabadság körébe esik. Pál nem vitatta az álláspontjukat, azért viszont megfeddte őket, hogy felfuvalkodtak miatta. Így írt nekik: ,,Ami pedig a bálványáldozati húst illeti, tudjuk, hogy mindnyájunknak van ismerete; az ismeret felfuvalkodottá tesz, a szeretet pedig épít." (1Kor 8,1) Pál egyetértett az ,,ismeretükkel" - vagyis a bálványáldozati hús fogyasztásával kapcsolatos tantételükkel -, ám mivel az ismeret miatt felfuvalkodtak, doktrinális büszkeséggel vádolta őket.
Ha az olvasó akár a kálvinizmusa, akár az arminianizmusa, a diszpenszacionalizmusa, a végidőkkel kapcsolatos nézetei vagy a tantételek általános megvetése miatt felsőbbrendűnek érzi magát azoknál, akik másként vélekednek, akkor vélhetően a doktrinális büszkeség bűnébe esett. Nem azt mondom, hogy ne kellene kutatnunk a Biblia igazságait és meggyőződésre jutnunk azzal kapcsolatban, hogy mit is tanít az Ige egy-egy kérdést illetően, ha nem azt, hogy mindig alázatosan foglaljunk állást, és tartsuk szem előtt, hogy sok istenfélő és a teológiában is járatos hívő tőlünk eltérő nézeteket vall.
Egy alkalommal felkértek, hogy véleményezzek egy könyvet, amely olyan rendszerben képzeli el a megszentelődés folyamatát, amivel a legkevésbé sem értek egyet. Levelemben a következőket írtam: ,,Hadd hangsúlyozzam, csak arról beszélhetek, hogy én mivel ne értek egyet, nem pedig arról, hogy miben téved a szerző. Meglehet, a mennyben kiderül majd, hogy valójában én tévedtem."
Azt jelentené ez, hogy meginogtam volna a korábbi meggyőződésemben? A legkevésbé sem. Éppen ellenkezőleg: a szóban forgó könyv csak még inkább megerősített a teológiai nézetem felől. Arról volt csupán szó, hogy alázatosan akartam képviselni az álláspontomat, és ugyanolyan tiszteletet kívántam tanúsítani a szerző iránt, amilyen tisztelettel azokhoz fordulnék, akikkel egyformán látjuk a megszentelődés kérdését. (Tudom, mivel magammal példálózok, úgy tűnhet, mintha ,,büszke lennék az alázatosságomra". Bízom benne, hogy nem így van, bár velem is előfordult már, hogy nem viszonyultam elég nagylelkűen és tisztelettudóan azokhoz, akikkel nem értettem egyet.)
Az itt leírtakkal mindössze fel szeretném hívni a figyelmet a doktrinális, azaz a helyes tanítással kapcsolatos büszkeség veszélyére és arra biztatni mindenkit, hogy imádságos lelkülettel mérlegelje, nem szerepel-e nála is az ,,elfogadható" bűnök lajstromában. Ha lát rá bármi esélyt, javaslom megtanulásra és átimádkozásra az ismeret miatti felfuvalkodásról szóló igeverset az 1Kor 8,1-ben.
Ezek után érdemes még pontosabban körülhatárolnia, hogy mely területe(ke)t érinti a doktrinális büszkeség, majd Isten segítségét kérnie ahhoz, hogy őszinte alázatossággal tudjon ragaszkodni a meggyőződéséhez.

Jerry Bridges
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: felfuvalkodásról, meggyőződésemben, tisztelettudóan, körülhatárolnia, felfuvalkodottá, bálványáldozati, felsőbbrendűnek, meggyőződéséhez, alázatosságomra, fogyasztásával, mindnyájunknak, megszentelődés, elfogadhatónak, felfuvalkodtak, álláspontjukat, arminianizmusa, alázatossággal, meggyőződésünk, meggyőződésre, álláspontomat, véleményezzek, hangsúlyozzam, átimádkozásra, tantételükkel, tisztelettel, foglalkoztat, kapcsolatban, ellenkezőleg, keresztyének, büszkeséggel, kálvinizmusa, arminiánusok, üdvkorszakos, megerősített, ismeretükkel, feledkezzünk, helyes tanítás, morális büszkeséggel, nálunk alacsonyabb, szövetségi teológia, teljes igazság, tőlünk eltérő, érintettek palettája, büszkeség ezen, saját meggyőződésünk, másként gondolkodók, büszkeségnek erről, formájáról beszélt, 1Kor 8-ban, korinthusi keresztyének, keresztyén szabadság, bálványáldozati húst, Jerry Bridges,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Png férfi  Jó éjszakát  A Megváltó szolgálatában  Bounty krémes  Boldog születésnapot a ma ünne...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Nagyi telefonál  Szívem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Elköszönt  Alázat  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  Png férfi  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png nő  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  képre írva  Reggel van  Nem számIt  Kaffka_Margit  Egy hatékony szolga  Png nő  Egy bizonyos határt  Jó éjszakát  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Adakozás  Mai harmónia kártyám  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Éretlen vers  Png fotel  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Leonardo da Vinci gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy maradéktalanul uralt világ  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Png fotel  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Neked tudnod kell  Csak a fogyatkozás látható  Örülök, hogy látlak!  Nem számIt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
helyes tanítás, morális büszkeséggel, nálunk alacsonyabb, szövetségi teológia, teljes igazság, tőlünk eltérő, érintettek palettája, büszkeség ezen, saját meggyőződésünk, másként gondolkodók, büszkeségnek erről, formájáról beszélt, 1Kor 8-ban, korinthusi keresztyének, keresztyén szabadság, bálványáldozati húst, ismeret felfuvalkodottá, szeretet pedig, ismeret miatt, olvasó akár, végidőkkel kapcsolatos, tantételek általános, doktrinális büszkeség, alkalommal felkértek, megszentelődés folyamatát, következőket írtam, mennyben kiderül, korábbi meggyőződésemben, szóban forgó, teológiai nézetem, szerző iránt, megszentelődés kérdését, helyes tanítással, ismeret miatti, felfuvalkodásról, meggyőződésemben, tisztelettudóan, körülhatárolnia, felfuvalkodottá, bálványáldozati, felsőbbrendűnek, meggyőződéséhez, alázatosságomra, fogyasztásával, mindnyájunknak, megszentelődés, elfogadhatónak, felfuvalkodtak, álláspontjukat, arminianizmusa, alázatossággal, meggyőződésünk, meggyőződésre, álláspontomat, véleményezzek, hangsúlyozzam, átimádkozásra, tantételükkel, tisztelettel, foglalkoztat, kapcsolatban, ellenkezőleg, keresztyének, büszkeséggel, kálvinizmusa, arminiánusok, üdvkorszakos, megerősített, ismeretükkel, feledkezzünk, feltételezés, megtanulásra, büszkeségnek, következőket, viszonyultam, veszélyeztet, lajstromában, megvetéssel, doktrinális, tiszteletet, beszélhetek, nagylelkűen, rendszerben, büszkeséget, gondolkodók, kálvinisták, egyetértett, pontosabban, kérdésekben, alacsonyabb, elfogadható, kapcsolatos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 108 db bejegyzés
e év: 370 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6569
  • e Hét: 18280
  • e Hónap: 47592
  • e Év: 235394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.