Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az elért eredmények miatti büszkeség
  2018-12-30 15:00:10, vasárnap
 
  Az elért eredmények miatti büszkeség

A Biblia szerint általában ok-okozati kapcsolat áll fenn a kemény munka és a siker között, legyen bár szó tanulmányokról, sportról, vállalkozásról vagy munkahelyi eredményekről. A Péld 13,4-ben például ez áll: ,,Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmas lelke pedig bővelkedik." Pál így intette Timóteust a szolgálatát illetően: ,,Igyekezz kipróbált emberként megállni Isten előtt" (2Tim 2,15), de ő maga is mindent beleadott a szolgálatba (vö. 1Kor 9,26-27; Fil 3,12-14).
A Biblia ezzel együtt azt is tanítja, hogy minden igyekezetünket vessük alá Isten szuverén uralmának (vö. 1Sám 2,7; Zsolt 75,7-8; Hag 1,5-6). Ahogyan Sámuel könyvében olvassuk: ,,Az Úr tesz szegénnyé és gazdaggá, megaláz és felmagasztal." Megeshet, hogy két diák ugyanarra a szakra jár, ugyanolyan szorgalmasan tanul, de az egyik kiemelkedő eredményt ér el és kiválóra vizsgázik, a másik pedig épp hogy csak megüti a lécet. Mi a különbség kettejük között? Az egyikükben talán jobb intellektuális képességeket helyezett el Isten, vagy olyan családba született, ahol ösztönözték és inspirálták az intellektuális fejlődését. Bármi legyen is az ok, az eredményességre és sikerre való képesség végső soron mindig Istentől ered.
A hálátlanságról szóló 10. fejezetben már beszéltünk az 5Móz 8,17-18 versekről, miszerint ha sikereket érünk el, hálát kell adnunk Istennek azért, hogy erőt adott hozzá. Senki sem ,,a maga szerencséjének a kovácsa" - vagyis nincs olyan ember, aki a saját erejéből emelkedne fel. Emberi szemszögből nézve úgy tűnhet, hogy a puszta erőfeszítései és kitartása által boldogul egy illető, de vajon honnan eredt a vállalkozó szelleme és üzleti érzéke, ami sikerre vitte? Egyedül Istentől.
A büszke korinthusiaknak így írt Pál: ,,Mert ki tesz téged különbbé? Mid van, amit nem kaptál? Ha pedig kaptad, miért dicsekszel, mintha nem kaptad volna?" (1Kor 4,7) Mink van tehát, amit nem úgy kaptunk volna? Semmink. Nincs semmink, amit ne Isten ajándékozott volna nekünk. Az értelmi képességeink, a velünk született adottságok és tehetségek, az egészségünk és a lehetőségeink mind Istentől erednek. Bármi vezessen is sikerre bennünket, azt mind Istentől kaptuk.
Akkor hát mire fel dicsekszünk - akár nyíltan és büszkén, akár a dicsekvés kifinomultabb módját választva, hogy ne látsszunk büszkének, holott valójában azok vagyunk? Mindkét esetben azért, mert nem ismertük fel, hogy a siker Istentől ered. Nyilván nekünk is meg kellett tennünk minden tőlünk telhetőt, de vajon kitől kaptuk a sikerhez szükséges képességet és a siker utáni vágyat, és ki áldotta meg az erőfeszítéseinket? Végső soron minden Istenre vezethető vissza.
A számomra legkellemetlenebb emberek egyik csoportját azok alkotják, akik igyekeznek mindenkinek fennhangon tudtára adni, hogy a kemény munkájukban rejlik az üzleti világban vagy az élet bármely más területén elért sikereik titka. Hitetlenek esetében nincs is ezen mit csodálkozni, de amikor egy keresztyén szájából hangzik el hasonló állítás, az már igazán sértő. Ugyanakkor a csendesebbek is megbánthatják Istent, ha anélkül beszélnek akár a maguk, akár a gyermekeik sikereiről, hogy Isten kegyelméről és áldásáról is említést tennének.
Karácsony táján a feleségemmel sok levelet kapunk barátoktól és ismerősöktől, akikkel az évek során megismerkedtünk, és akik ilyenkor szoktak beszámolni a családjukban történt fejleményekről. Időnként efféle híreket adnak a tudtunkra: ,,John fiunk summa cum laude minősítéssel diplomázott a Harvardon/Yale-en/Stanfordon!" Nincs abban semmi kivetnivaló, ha tájékoztatjuk a rokonainkat és barátainkat egy ilyen örömhírről, de ha ebben a stílusban hangzik el, akkor csak azt az üzenetet közvetíti, hogy milyen briliáns elme is a gyerek, arról viszont egy szó sem esik, hogy Istentől kapta a képességeit.
Ha nem szeretnénk teret engedni a büszkeség alattomos bűnének a gyerekeink teljesítményével kapcsolatban, mondhatunk például valami ilyensmit: ,,John fiunk summa cum laudéval végzett a ... egyetemen. Hálásak vagyunk Istennek, amiért ilyen jó képességeket adott neki. Tudjuk, hogy nem minden gyereket áld meg ilyen tehetséggel. Igyekeztünk Johnban is elültetni a hálás lelkületet, és megértetni vele, hogy sáfárságba kapta Istentől az eszét azért, hogy mások szolgálatára és Isten dicsőségére használja."
Biztos, hogy sok szülő együtt örülne John szüleivel egy ilyen hír hallatán, de - helyes vagy nem helyes - a többségük talán irigykedne is egy kicsit amiatt, hogy az ő gyereke csak átlagos vagy gyengébb képességű. A tanulmányi sikerek példáját természetesen csak szemléltetésnek szántam, és ugyanez az alapelv lenne érvényes akkor is, ha Johnt beválogatták volna egy neves futballcsapatba, vagy ha egy sikeres vállalat alelnökévé léptették volna elő.
Akár a magunk bármely területen elért sikereiről van tehát szó, akár a gyerekünkéről, ha nem ismerjük el, hogy a siker végső soron Istentől ered, azzal teret engedünk az eredmények miatti büszkeségnek. A büszkeségnek ez a formája pedig bűn - alattomos és alig észrevehető, az igaz, de akkor is bűn.
A sikerek miatt érzett büszkeség másik aspektusa az elismerés utáni egészségtelen mértékű sóvárgás. Mindnyájunknak jól esik ha megdicsérnek bennünket egy jól teljesített feladat után vagy az éveken át hűségesen végzett szolgálatunkért, de vajon milyen a hozzáállásunk akkor, ha nem kapunk elismerést, holott becsülettel tettük a dolgunk? Hajlandóak vagyunk-e az észrevétlenség homályában is szorgosan dolgozni, mintha csak az Úrnak szolgálnánk, vagy felhúzzuk az orrunkat az elismerés elmaradása miatt?
Két bibliai alapelv segít védekeznünk az elismerés utáni bűnös vággyal szemben. Először is tartsuk emlékezetünkben Jézus következő szavait: ,,Azért tehát ti is, ha teljesítettétek mindazt, amit parancsoltak nektek, mondjátok ezt: Haszontalan szolgák vagyunk, azt tettük, ami kötelességünk volt." (Lk 17,10) Ha jól végeztük a dolgunk, vagy hosszú időn át hűségesen szolgáltunk, mondjuk azt, hogy csak a kötelességünket teljesítettük.
Másodszor, tanuljuk meg, hogy végső soron minden elismerés Istentől ered, bárki legyen is a közvetlen forrása. Isten az, aki az egyik embert megalázza, a másikat pedig felemeli (vö. Zsolt 75,7-8). Ha pedig e két alapelvet együtt látjuk, nem mondhatunk mást, mint hogy minden kegyelemből van. Semmit sem érdemeltem meg, de ha mégis kapok valamit - az elismerést is beleértve - az Isten kegyelméből van. Következésképpen nem húzom fel rajta magam, ha esetleg elmarad.

Jerry Bridges
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: következésképpen, teljesítményével, emlékezetünkben, kötelességünket, eredményességre, teljesítettétek, korinthusiaknak, szemléltetésnek, szolgálatunkért, futballcsapatba, megismerkedtünk, vállalkozásról, szerencséjének, mindnyájunknak, igyekezetünket, intellektuális, tanulmányokról, észrevétlenség, hálátlanságról, fejleményekről, tájékoztatjuk, gyerekünkéről, kötelességünk, megbánthatják, természetesen, eredményekről, hozzáállásunk, egészségtelen, teljesítettük, erőfeszítései, kifinomultabb, lehetőségeink, csendesebbek, büszkeségnek, ismerősöktől, minősítéssel, elért eredmények, kemény munka, siker között, lusta lelke, szorgalmas lelke, szolgálatát illetően, egyik kiemelkedő, másik pedig, különbség kettejük, egyikükben talán, intellektuális fejlődését, hálátlanságról szóló, maga szerencséjének, saját erejéből, puszta erőfeszítései, vállalkozó szelleme, Ahogyan Sámuel, Egyedül Istentől, Igyekeztünk Johnban, Jerry Bridges,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mi van, ha?  Alvó cica  Aki belekortyol  képre írva  Egy hét kihagyás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Krisztina b...  A pálma a győzelem és a diadal...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap a húsvét előtti  Ködvirágok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öreg nő sóhajt  Facebookon kaptam  Alvó baby  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  A nagy természet  A máj egészségét biztosító és ...  Maci az északi fény alatt  Manna OWell tollából  Paul David Tripp Március 27  képre írva  A jó kedv a világon  Humor is meg nem is szerinted?  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Maci az északi fény alatt  A Víz Világnapja.  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Varázskönyv  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Sonka vásár  Szimbólumok  Görgess  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Tudd, hogy magától az élet soh...  Sokszor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Görgess  képre írva  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tedd őt foglyul, Uram  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  A víz abszolút súlya nem számí...  képre írva  Devecsery László - Húsvét  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Egy hét kihagyás  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Az út  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Esti kép  A pálma a győzelem és a diadal...  Táplálékok a máj egészségének ...  Virágos mező  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Szimbólumok  Heltai Jenő: Március  Alvó baby  Jó éjszakát  Virágvasárnap: az élet és a re...  képre írva  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  képre írva  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Jó éjszakát  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  képre írva  Virág vasárnap 
Bejegyzés Címkék
elért eredmények, kemény munka, siker között, lusta lelke, szorgalmas lelke, szolgálatát illetően, egyik kiemelkedő, másik pedig, különbség kettejük, egyikükben talán, intellektuális fejlődését, hálátlanságról szóló, maga szerencséjének, saját erejéből, puszta erőfeszítései, vállalkozó szelleme, büszke korinthusiaknak, értelmi képességeink, velünk született, lehetőségeink mind, dicsekvés kifinomultabb, siker Istentől, sikerhez szükséges, siker utáni, számomra legkellemetlenebb, kemény munkájukban, üzleti világban, élet bármely, keresztyén szájából, gyermekeik sikereiről, évek során, családjukban történt, ilyen örömhírről, stílusban hangzik, üzenetet közvetíti, büszkeség alattomos, gyerekeink teljesítményével, hálás lelkületet, eszét azért, többségük talán, kicsit amiatt, tanulmányi sikerek, alapelv lenne, neves futballcsapatba, sikeres vállalat, magunk bármely, siker végső, eredmények miatti, formája pedig, sikerek miatt, elismerés utáni, hozzáállásunk akkor, észrevétlenség homályában, elismerés elmaradása, kötelességünket teljesítettük, közvetlen forrása, egyik embert, másikat pedig, következésképpen, teljesítményével, emlékezetünkben, kötelességünket, eredményességre, teljesítettétek, korinthusiaknak, szemléltetésnek, szolgálatunkért, futballcsapatba, megismerkedtünk, vállalkozásról, szerencséjének, mindnyájunknak, igyekezetünket, intellektuális, tanulmányokról, észrevétlenség, hálátlanságról, fejleményekről, tájékoztatjuk, gyerekünkéről, kötelességünk, megbánthatják, természetesen, eredményekről, hozzáállásunk, egészségtelen, teljesítettük, erőfeszítései, kifinomultabb, lehetőségeink, csendesebbek, büszkeségnek, ismerősöktől, minősítéssel, családjukban, feleségemmel, ajándékozott, felmagasztal, szorgalmasan, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 104 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 35815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1236
  • e Hét: 4138
  • e Hónap: 65807
  • e Év: 184899
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.