Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Függetlenségből eredő büszkeség
  2018-12-31 12:01:00, hétfő
 
  Függetlenségből eredő büszkeség

Mielőtt hozzáláttam volna e könyv megírásához, elküldtem vagy tizenöt embernek az ,,elfogadható" bűnök általam javasolt listáját. Ketten közülük, akik diákok és fiatal felnőttek felé szolgáltak, azt javasolták, hogy a függetlenség miatti büszkeségről is írjak. Ez a lelkület elsősorban két területen érhető tetten: a tekintéllyel - és különösen a lelki tekintéllyel - való szembeszegülés, valamint a taníthatóság hiánya terén.
A kettő sokszor kéz a kézben jár. Amikor fiatal az ember, azt hiszi, mindent tud, vagy ahogy az egyik barátom fogalmazott: ,,Nem tudjuk, hogy mennyi mindent nem tudunk." Egyedülálló fiatalként két kisgyerekes családnál is laktam. Szégyenkezve gondolok rá vissza, hogy magamban mennyire elítéltem őket a gyereknevelési módszereikért. Milyen büszke voltam! Nőtlen zöldfülűként semmi tapasztalattal nem rendelkeztem a gyereknevelés terén, mégis azt hittem, hogy többet tudok náluk.
A The Navigators missziónál gyakran találkozunk hasonló atitűddel a fiatal és tapasztalatlan munkatársak körében. A többségük gyakornok, aki egy idősebb munkatárs irányítása mellett végezheti a feladatait, mégis sok esetben úgy viselkednek, mintha többet tudnának a szolgálatról annál, aki képezi őket, ezért aztán nem mindig hajlandóak alávetni magukat felettesük tekintélyének vagy utasításainak.
A Biblia azonban igen világosan beszél a tekintélynek való engedelmességről. Számos igehelyet említhetnék, de talán a Zsid 13,17 a legegyértelműbb az összes közül:

,,Engedelmeskedjetek elöljáróitoknak és fogadjatok szót, mert ők vigyáznak lelkeitekre, mint számadók; hogy ezt örömmel műveljék és nem bánkódva, mert ez néktek nem használ." (Károli)

A Zsidókhoz írt levél szerzője vélhetően a gyülekezeti vének lelki tekintélyére gondolt, de az engedelmesség és taníthatóság alapelve minden helyzetre érvényes, ahol egy érettebb hívő tanít vagy gyámolít valakit. Ennek vet gátat a függetlenség lelkületéből eredő büszkeség, amely engedetlenné és taníthatatlanná teszi az embert.
Jól emlékszem arra az estére, amikor először szembesültem a Zsid 13,17 tanításával. Nemrégiben neveztek ki tisztté az Egyesült Államok Haditengerészeténél. Volt róla fogalmam, hogy mit jelent a feljebbvalóknak való engedelmesség a fedélzeten, és úgy éreztem, hogy a tanulmányaim során is mindig alávetettem magam tanáraim és oktatóim tekintélyének. Az a gondolat azonban, hogy a lelki tekintéllyel rendelkező személyeknek is engedelmeskednem kellene, meglehetősen új és radikális volt számomra. Hálás vagyok Istennek, hogy éppen akkor és ott értette meg velem ezt az alapelvet. Úgy alakult ugyanis, hogy a rá következő este kerültem kapcsolatba a The Navigators nevet viselő misszióval, amely az egyszemélyes mentorálásra és tanítványképzésre helyezi a hangsúlyt. Mivel többé nem csengett idegenül a lelki tekintélynek való engedelmesség gondolata, készségesen hagytam magam tanítani és képezni.
A lelki tekintéllyel való szembeszegülés és a taníthatóság hiánya nem csak a diákok és fiatal felnőttek problémája. Akkor is találkozom ezzel a lelkülettel, amikor idősebb felnőtteket oktatok bibliai témákban. Sokszor kapom azt a választ a tanításomra, hogy ,,Nos, én meg így és így gondolom." Hallgatóim nem akarnak vitába szállni a Biblia tanításával, hanem csak a személyes véleményüknek adnak hangot, ám magukban mégis ez utóbbit tekintik irányadónak. Nincs bennük hajlandóság arra, hogy elfogadják a Biblia tanítását.
A Biblia azonban határozottan beszél arról, hogy micsoda érték a taníthatóság. Különösen a Példabeszédek könyvében olvasunk sokat erről a témáról. Gondoljunk csak például az első fejezetek nyitóverseire:

,, Fiam, ha megfogadod mondásaimat, és parancsaimat magadba zárod..." (Péld 2,1)

,,Fiam, ne felejtsd el tanításomat, és parancsaimat őrizze meg szíved." (Péld 3,1)

,,Hallgassatok, fiaim, az atyai intésre, és figyeljetek az okos tudományra!" (Péld 4,1)

,,Fiam, figyelj bölcsességemre, hallgasd meg értelmes szavaimat!" (Péld 5,1)

,,Fiam, őrizd meg szavaimat, és zárd magadba parancsaimat!" (Péld 7,1)

Jóllehet ezek az igék apa-fiú viszonylatban hangoznak el, mind a taníthatóság alapelvéről szólnak: az arra való hajlandóságról, sőt azutáni vágyról, hogy az ember tanuljon a hitben nála érettebbektől.
A tisztánlátás végett hadd tegyem még hozzá, hogy a lelki tekintély nem azt jelenti, hogy bárkinek is joga lenne megmondani a másiknak, hogy kivel kössön házasságot (vagy kivel ne), vagy hogy hol vállaljon munkát (és hol ne). Azt jelenti ehelyett, hogy jó, ha van valaki, aki a szívén viseli a sorsunkat, a legjobbat akarja nekünk, és bölcs, bibliai tanácsokat tud adni ilyen és hasonló kérdésekben. Azt is jelenti, hogy vannak nálunk érettebbek, akik segíthetnek növekedni és érett keresztyénné válni, aki azután mások segítségére lehet.
De térjünk most vissza a könyv eredeti céljához: megtűrt bűneink leleplezéséhez! Szembetűnő lehet, hogy sok olyan gyakorlatot és magatartást, amit ebben a fejezetben bűnnek neveztem, általában nem is szokás bűnnek tekinteni. Azért van így, mert annyira elterjedtek és elfogadottá váltak keresztyén körökben, hogy nem gondolunk rájuk bűnként, vagy ha egyet is értünk abban, hogy bűnökről van szó, másokban inkább észrevesszük őket, mint magunkban.
Arra bíztatok ezért mindenkit, hogy imádkozza át ezt a fejezetet és kérje Istent, hogy hívja fel a figyelmét az esetleges büszkeségére, majd vallja meg azt bűnként. Mindeközben pedig emlékezzen rá, mit ígért Isten az Ézs 66,2-ben: ,,Mert én arra tekintek, aki elesett és megtört szívű, és aki igéimet tiszteli."

Jerry Bridges
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: engedelmeskednem, engedelmességről, legegyértelműbb, elöljáróitoknak, függetlenségből, feljebbvalóknak, taníthatatlanná, tapasztalatlan, szembeszegülés, bölcsességemre, tapasztalattal, gyereknevelési, hajlandóságról, leleplezéséhez, engedelmesség, példabeszédek, véleményüknek, nyitóverseire, viszonylatban, tekintélyének, gyereknevelés, utasításainak, módszereikért, érettebbektől, tekintéllyel, személyeknek, meglehetősen, taníthatóság, tekintélynek, szolgálatról, rendelkeztem, zöldfülűként, tekintélyére, egyszemélyes, szembesültem, engedetlenné, függetlenség miatti, lelkület elsősorban, tekintéllyel –, lelki tekintéllyel, taníthatóság hiánya, kettő sokszor, egyik barátom, gyereknevelési módszereikért, gyereknevelés terén, többségük gyakornok, idősebb munkatárs, szolgálatról annál, tekintélynek való, összes közül, gyülekezeti vének, érettebb hívő, Egyesült Államok Haditengerészeténél, Jerry Bridges,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  képre írva  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam Krisztinától  Inkább ad  Az erdőterápia egészségre gyak...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Március 25  Sir Andrew Lloyd Webber  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Virágvasárnap: az élet és a re...  Virágvasárnap: az élet és a re...  A máj egészségének javítása te...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Jó éjszakát  Szép estét  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Vérnyomáscsökkentés  Ne hagyd  Alvó cica  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Alvó kutya  Paul David Tripp Március 28  2004-es kivégzés után  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  A nagyhét eseményei  Mi van, ha?  Szép estét kedves látogatóimna...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Óraállítás  Leereszkedés és olvadás  Márciuzs 24.  Öröknek hinni . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  2004-es kivégzés után  üdvözöllek!  Sok ember olyan,  képre írva  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  A csend aranyat ért 
Bejegyzés Címkék
függetlenség miatti, lelkület elsősorban, tekintéllyel &#8211, lelki tekintéllyel, taníthatóság hiánya, kettő sokszor, egyik barátom, gyereknevelési módszereikért, gyereknevelés terén, többségük gyakornok, idősebb munkatárs, szolgálatról annál, tekintélynek való, összes közül, gyülekezeti vének, érettebb hívő, függetlenség lelkületéből, feljebbvalóknak való, tanulmányaim során, egyszemélyes mentorálásra, lelki tekintélynek, személyes véleményüknek, első fejezetek, atyai intésre, okos tudományra, igék apa-fiú, taníthatóság alapelvéről, arra való, ember tanuljon, hitben nála, tisztánlátás végett, lelki tekintély, szívén viseli, legjobbat akarja, könyv eredeti, fejezetben bűnnek, esetleges büszkeségére, engedelmeskednem, engedelmességről, legegyértelműbb, elöljáróitoknak, függetlenségből, feljebbvalóknak, taníthatatlanná, tapasztalatlan, szembeszegülés, bölcsességemre, tapasztalattal, gyereknevelési, hajlandóságról, leleplezéséhez, engedelmesség, példabeszédek, véleményüknek, nyitóverseire, viszonylatban, tekintélyének, gyereknevelés, utasításainak, módszereikért, érettebbektől, tekintéllyel, személyeknek, meglehetősen, taníthatóság, tekintélynek, szolgálatról, rendelkeztem, zöldfülűként, tekintélyére, egyszemélyes, szembesültem, engedetlenné, lelkületéből, függetlenség, tanulmányaim, parancsaimat, mentorálásra, határozottan, büszkeségére, észrevesszük, keresztyénné, tisztánlátás, hallgassatok, szégyenkezve, büszkeségről, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 35816 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1311
  • e Hét: 5817
  • e Hónap: 67486
  • e Év: 186578
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.