Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Spárga gyógyhatásairól
  2019-01-29 22:06:22, kedd
 
  A spárga egy alacsony kalóriatartalmú zöldség, mindössze 20 kalória jut 100 grammra. Szinte nem tartalmaz zsírt és koleszterinmentes. Az alacsony kalóriatartalmú növények negatív kalóriatartalmú termékeket eredményeznek. Ez azt jelenti hogy több kalóriát éget el a szervezet a termék feldolgozásához, mint amennyi kalóriát tőle kap.
A spárga szénhidrát-inulint tartalmaz, amely jelentős egészségügyi előnyökkel jár, valamint igen gazdag folsavforrás (13% DV 100 grammban), amely fontos tápanyag például a növekvő baba számára.

Az összes B-komplex vitamint megtalálható benne, beleértve a niacint, pantoténsavat, piridoxint, riboflavint és tiamint. Ezek sok metabolikus és enzimatikus folyamathoz szükségesek.

A spárgának magas az A-vitamin antioxidáns tartalma (25% RDA / 100 gramm), bővelkedik K-vitaminban (35% -os RDA / 100 gramm, és mérsékelt a C-vitamin-szintje. Ez a tápanyag különösen hasznos az agy és csontok egészségének biztosításában és a vérrögképződés csökkenésében.

A spárga igen magas ásványianyag tartalommal rendelkezik, mint a: kalcium, mangán, foszfor, szelén és cink, de a réz és a vas tartalma is igen jó, kb. 4% káliumot és szinte ugyanannyi nátriumot tartalmaz, ami jó hatással van a magas vérnyomásban szenvedő egyéneknek.

Hogyan hat egészségünkre a spárga fogyasztása?

Rák megelőző hatással rendelkezik
A spárga egészségre gyakorolt hatása nagyrészt a gyökerek szaponinjainak tulajdonítható, de ezeket a szaponinokat a hajtásokban is meglehet találni. A szaponinok gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A kutatások kimutatták, hogy a hajtások fitokémiai és antioxidáns tulajdonságai megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását.
A spárga egy egyedi inulin nevű szénhidrátot tartalmaz, amely nem emészthető a bélrendszer felső traktusában, hanem a vastagbélbe kerül, ahol az ott lakó baktériumokat (Bifidobaktériumokat és Lactobacillusokat) felbontják. Ezek a baktériumok inulint használnak táplálékként hogy növekedjenek és szaporodjanak, ezáltal csökkentve a vastagbélrák és az allergiák kockázatát, és növelve a tápanyagok felszívódását.

Segit megelőzni az Alzheimer kórt
A vizsgálatok kimutatták, hogy a spárgában fellelhető magas E-vitamin tartalom, segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulásának eséjét.
Megelőzi a sziv és érbetegségek kialakulását
Gyulladásgátló tulajdonságai és B-komplex vitaminjai (különösen a kolin, a biotin és a pantoténsav) kulcsfontosságú szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában, az aminosav homociszteinszintjének alacsony szinten tartásában. Ez csökkenti a szívbetegség, a vérnyomás, a szívroham és a stroke kockázatát, valamint segít a vérzsír- és koleszterinszint szabályozásában is.

Könnyiti az emésztést
A prebiotikumok fontos szerepet játszanak az emésztőrendszerben, ezért a spárga, mint magas rosttartalmú zöldség, segíti az emésztést, és erősiti a szervezet immunrendszerét, a benne található inulin és az étkezési rost (amely oldhatatlan és oldható rostok kombinációja), enyhíti a székrekedést, puffadást, fekélyeket, hasmenést, valamint javítja az emésztést az enzimek amiláz és lipáz szintjének emelésével, melyek segitségével emésztjük fel a szénhidrátokat és a zsírt.

Segitséget nyújt a vércukorszint szabályozásában
A gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a spárga rostjai segitik a tápanyagok felszivódását a bélcsatornában, ezáltal csökkentve a vércukorszintet, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kialakulását.

Enyhiti a szorongást
A Harvard Medical School tanulmányai, a kinai népgyógyászat megfigyeléseivel együtt kimutatták és alátámasztották hogy a spárga kivonat hatásos a szorongás kezelésében.
A spárga egészségügyi előnyei az ayurvédikus gyógyászatban
A spárga egészségügyi előnyei lenyűgözőek. Az ayurvéda női reproduktív tonikként ajánlja és használja, előnyei viszont messzemenően sokoldalúak.

Az ayurvéda szerint a gyökér (a növény leggyakrabban használt része) a következő tulajdonságokkal rendelkezik:
- Fertőtlenítő
- Hasmenés és puffadásgátló
- Vizelethajtó
- Növeli a tejtelválasztást
- Görcsoldó
- Fájdalom és gyulladás csökkentő
- Nemi vágyat fokozó
- Tápláló (tápláló)
- Hűtő hatás (nyugtatja a pittát)
- Tonik
- Nyugtatja a köhögést
- Megakadályozza a méh izom összehúyódását
- Antioxidáns
- Immunmodulátor
- Adaptogén (anyagcsere-szabályozó, amely segíti a szervezetet hogy könnyebben alkalmazkodjon a környezet változásaihoz )
- A spárga serkenti a vizeletet

A spárga mint végtermék:
A spárga fogyasztása után sokan tapasztalják, hogy vizeletük szaga megváltozik, és nem éppen kellemes irányba. A szagot leginkább a rothadó káposztáéhoz lehet hasonlítani. A kutatók megtalálták a szagért felelős molekulák képződésének genetikai hátteréért felelős (autoszomális domináns) gént. Egy 115 fős kísérleti csoportban 46 főnél (40%) találták úgy, hogy a spárga fogyasztása után megjelenik a jellegzetes szag. Kémiai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a spárgában található metil-merkaptán nevű kénvegyület az elsődleges felelős az átható szagért az enzimatikus folyamatok hatására.. Metil-merkaptán fellelhető még a záptojásban, hagymában, fokhagymában valamint a görények bűzös mirigyváladékában is. Egy másik vizsgálatban kimutatták, hogy genetikailag meghatározott az is, hogy valaki érzi-e egyáltalán ezt a szagot. Itt is egyetlen génre vezethető vissza a jelenség: ha valakinél ez a gén nem működik, még akkor sem fogja érzékelni a kénes bűzt spárgaevés után, ha a kénvegyületeket bontó enzim hibátlanul funkcionál (mások természetesen büdösnek tartják majd a vizeletét). (geographic.hu)

Figyelem!
A spárga purinokat tartalmaz, így a köszvényben, vesekőben szenvedő emberek, vagy akár azok is, akik a purinokra érzékenyek, meg kellene szüntetniük vagy legalább is korlátozniuk kellene a spárga fogyasztását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: megfigyeléseivel, koleszterinszint, tejtelválasztást, tulajdonságainak, tulajdonságokkal, megakadályozzák, kulcsfontosságú, szabályozásában, kénvegyületeket, alátámasztották, vércukorszintet, feldolgozásához, immunrendszerét, kalóriatartalmú, tulajdonítható, szaponinjainak, bélcsatornában, szénhidrátokat, kialakulásának, gyulladásgátló, vizsgálatokkal, összehúyódását, immunmodulátor, alkalmazkodjon, biztosításában, megakadályozza, vérrögképződés, baktériumokat, változásaihoz, prebiotikumok, pantoténsavat, egészségünkre, vércukorszint, meghatározott, eredményeznek, felszívódását, alacsony kalóriatartalmú, termék feldolgozásához, növekvő baba, spárgának magas, tápanyag különösen, vérrögképződés csökkenésében, spárga igen, magas vérnyomásban, spárga fogyasztása, spárga egészségre, gyökerek szaponinjainak, szaponinok gyulladásgátló, kutatások kimutatták, hajtások fitokémiai, rákos sejtek, egyedi inulin, Harvard Medical School,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Idő  Mai harmónia kártyám  Mi lenne ha  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép estét kedves látogatóimna...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Nem méltó hozzád  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Julian Brass gondolata  A sors  Png lepke  A sors  Alázat  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem méltó hozzád  Garai Gábor - Takarítás  Reggel van  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  A Megváltó szolgálatában  Erdőn  Egy lelki imádság  Sose bánj semmit  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gonosz démon-álarc  Png csokor  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy bizonyos határt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nevem  Nem számIt  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A sors  Png csokor  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Esti kép  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Németh László tollából  Garai Gábor - Takarítás  Esti kép  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Erdőn  Kerüld el az evangélium örömén...  Png nő  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Png nő  Albert Einsteinről  Akarat  Bounty krémes  Próbálj meg ...  Png virág  Adakozás  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
alacsony kalóriatartalmú, termék feldolgozásához, növekvő baba, spárgának magas, tápanyag különösen, vérrögképződés csökkenésében, spárga igen, magas vérnyomásban, spárga fogyasztása, spárga egészségre, gyökerek szaponinjainak, szaponinok gyulladásgátló, kutatások kimutatták, hajtások fitokémiai, rákos sejtek, egyedi inulin, bélrendszer felső, vastagbélbe kerül, baktériumok inulint, allergiák kockázatát, tápanyagok felszívódását, vizsgálatok kimutatták, spárgában fellelhető, vércukorszint szabályozásában, stroke kockázatát, prebiotikumok fontos, szervezet immunrendszerét, benne található, étkezési rost, enzimek amiláz, spárga rostjai, tápanyagok felszivódását, 2-es típusú, kinai népgyógyászat, spárga kivonat, szorongás kezelésében, spárga egészségügyi, ayurvédikus gyógyászatban, ayurvéda szerint, növény leggyakrabban, következő tulajdonságokkal, szervezetet hogy, környezet változásaihoz, spárga serkenti, spárga mint, szagot leginkább, rothadó káposztáéhoz, kutatók megtalálták, szagért felelős, jellegzetes szag, spárgában található, elsődleges felelős, átható szagért, enzimatikus folyamatok, görények bűzös, másik vizsgálatban, kénes bűzt, kénvegyületeket bontó, spárga purinokat, purinokra érzékenyek, spárga fogyasztását, megfigyeléseivel, koleszterinszint, tejtelválasztást, tulajdonságainak, tulajdonságokkal, megakadályozzák, kulcsfontosságú, szabályozásában, kénvegyületeket, alátámasztották, vércukorszintet, feldolgozásához, immunrendszerét, kalóriatartalmú, tulajdonítható, szaponinjainak, bélcsatornában, szénhidrátokat, kialakulásának, gyulladásgátló, vizsgálatokkal, összehúyódását, immunmodulátor, alkalmazkodjon, biztosításában, megakadályozza, vérrögképződés, baktériumokat, változásaihoz, prebiotikumok, pantoténsavat, egészségünkre, vércukorszint, meghatározott, eredményeznek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.