|
2019-02-03 11:22:52, vasárnap
|
|
|
K1, K2-vitamin:
A K-vitaminnak két formája ismert (K1- és K2-vitamin), melyek közül a K2-vitaminnak tulajdonítanak a kutatók nagyobb jelentőséget és az újabb kutatások alapján, azt hangsúlyozzák, hogy bizony ezt a vitamint is külső forrásokból kell pótolnunk, mert a szervezetünkben nem mindig áll megfelelő mennyiségben a rendelkezésünkre. Az újabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a hasznos bélbaktériumaink egyáltalán nem termelnek K1-vitamint és annyi K2-vitamint, amennyire szükségünk lenne, továbbá az emberek nagy részének valamilyen felszívódási zavar is van, ami megakadályozza a vitaminok és ásványi anyagok hatékony felszívódását a belekből.
A K-vitaminok szerkezete
K1-vitamin = phyllokinon, a növényekben természetesen előforduló K-vitamin.
K2-vitamin = menakinon, ez több rokonvegyület összefogalaló neve. Ezek a vegyületek rövid- vagy hosszúláncú menakinonok. A rövidláncú menakinonok legfontosabb képviselője az MK4, ez a K2-vitamin található meg a húsokban, a tojássárgájában és ezt a K2-vitamint termelik a bélbaktériumaink. A hosszúláncú menakinonok képviselői az MK7, az MK8 és az MK9. Nagy mennyiségű MK7-et tartalmaz a natto (lásd később). Ez utóbbiak játszanak szerepet a csontanyagcserében.
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, felszívódásához epesavas sókra van szükség, ezért K-vitamin hiány akkor is felléphet, ha az epetermelés valami miatt nem megfelelő vagy az epesavas sók nem tudnak kiürülni a bélbe.
A véralvadás és a K-vitamin
A véralvadás folyamatában több olyan véralvadási faktor is részt vesz, melyekhez K-vitaminra van szükség, ezek a K-vitamin-függő fehérjék. K-vitamin hiányában a véralvadás folyamata zavart szenved.
A csontanyagcsere és a K-vitamin
A csontszövet mátrixállományát kollagén, proteoglikánok oszteonektin, oszteokalcin stb... alkotja. Ebbe az alapállományba épül be a kalcium. K-vitaminra az oszteokalcin fehérje szintéziséhez van szükség. Hiába a sok kalcium és a D-vitamin, ha az nem képes beépülni a csontjainkba, akkor csak lerakódik és a lágy-szövetek elmeszesedését okozhatja,a csontszövetben pedig kalciumhiány, majd csontritkulás alakul ki. A csontritkulás egyik öregkori következménye, a meggyengült, elvékonyodott combnyak törése. Gyerekkorban a K-vitamin a megfelelő csontállomány kialakulásához fontos.
Mely élethelyzetekben fontos a K2-vitamin pótlása?
Ha életvitelünkből adódóan vagy örökletesen hajlamunk van a szív-és érrendszeri betegségekre. K2-vitamin szedésével nemcsak megakadályozható az érelmeszesedés, hanem vissza is fordítható.
Ha fontos számunkra, hogy megelőzzük az időskori csontritkulást. Ekkor nem elegendő csupán a kalciumpótlás, sőt önmagában még káros is lehet.
Ha valamilyen okból (pl: daganatos megbetegedés) megemelkedett a D-vitamin bevitelünk.
Ha valamilyen bélbetegségben vagy felszívódási zavarban szenvedünk vagy nem megfelelő a bélflóránk egészsége.
Ha a kelleténél hajlamosabbak vagyunk a fogszuvasodásra, akkor D-vitaminnal együtt ajánlott szedni.
Ha májelégtelenségben szenvedünk (szigorú orvosi felügyelettel szedjük). A K-vitamin elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját.
K1-vitamint adnak az újszölöttkori vérzékenység megelőzésére, hathónapos korig az anyatejjel táplált csecsemőknek.
Mikor ellenjavallt a K-vitamin szedése?
A véralvadási zavarokban szenvedőknek és a véralvadásgátló (vérhígító) gyógyszereket szedőknek nem ajánlott, mert egyes vérhígító gyógyszerek K-vitamin antagonisták. Hatóanyagaik gátolják a K-vitamin szerepét a véralvadásban.
Az E-vitaminnal együtt csak úgy szedhető, ha az E- és a K-vitamin bevétele között legalább 2-3 óra telik el, mert az E-vitaminnak enyhe véralvadásgátló, míg a K-vitaminnak véralvadást segítő hatása van.
Várandós kismamák a terhesség utolsó heteiben ne fogyasszák .
Túladagolható-e a K2-vitamin?
Nehéz túladagolni, mert fehérjékhez kötődik, melyek megakadályozzák illetve korlátozzák a K2-vitamin hasznosulását.
Miben van K-vitamin?
K1-vitamint nyerhető:a zöld növényekből (főként a sötétzöld levelűekből) vehetünk magunkhoz.
Magas K1-vitamin tartalma van a káposztaféléknek, a mangoldnak, a spenótnak és a salátaféléknek.
Az állati eredetű ételek közül a tejtermékeknek és a májnak van említhető mennyiségben K1-vitamin tartalma. A K1-vitamin biológiailag kevésbé aktív, mint a K2-vitamin.
K2-vitamin megtalálható: a bakteriális erjesztéssel készült ételekben találunk, pl: savanyú káposzta, érlelt kéksajtok, kefír, túró.
Egy japán ősi szójaétel, a natto igen magas K2-vitaminban (100 gramm nato-ban 1000 mg). Ez a kissé gusztustalan, nyúlós nyálkás erjesztett szójabab a japán gasztronómiában igen kedvelt, európai szemmel kicsit bizarr, de a bátrabbak próbálkozhatnak vele.
Kisebb mennyiségben a tojássárgája és a vaj (a jó minőségű, bio / házi vajakban a legmagasabb) is tartalmaz K2-vitamint. Továbbá a tonhal, a makréla és a szardínia fogyasztók is elegendő K2-t visznek be a szervezetükbe.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: bélbaktériumaink, mátrixállományát, káposztaféléknek, élethelyzetekben, megakadályozható, rendelkezésünkre, szervezetünkben, próbálkozhatnak, csontanyagcsere, felszívódásához, fogszuvasodásra, megakadályozzák, véralvadásgátló, tojássárgájában, életvitelünkből, gasztronómiában, alapállományba, proteoglikánok, megakadályozza, bélbetegségben, csontritkulást, salátaféléknek, kialakulásához, tulajdonítanak, érelmeszesedés, tejtermékeknek, csontszövetben, elmeszesedését, összefogalaló, felszívódását, természetesen, rokonvegyület, véralvadásban, kalciumpótlás, újszölöttkori, méregtelenítő, kutatók nagyobb, újabb kutatások, újabb kutatási, hasznos bélbaktériumaink, emberek nagy, növényekben természetesen, vegyületek rövid-, rövidláncú menakinonok, hosszúláncú menakinonok, epetermelés valami, véralvadás folyamatában, véralvadás folyamata, csontszövet mátrixállományát, alapállományba épül, oszteokalcin fehérje, lágy-szövetek elmeszesedését, Magas K1-vitamin,
|
|
|
|
kutatók nagyobb, újabb kutatások, újabb kutatási, hasznos bélbaktériumaink, emberek nagy, növényekben természetesen, vegyületek rövid-, rövidláncú menakinonok, hosszúláncú menakinonok, epetermelés valami, véralvadás folyamatában, véralvadás folyamata, csontszövet mátrixállományát, alapállományba épül, oszteokalcin fehérje, lágy-szövetek elmeszesedését, csontszövetben pedig, csontritkulás egyik, megfelelő csontállomány, szív-és érrendszeri, időskori csontritkulást, bélflóránk egészsége, kelleténél hajlamosabbak, újszölöttkori vérzékenység, anyatejjel táplált, véralvadási zavarokban, terhesség utolsó, zöld növényekből, sötétzöld levelűekből, állati eredetű, bakteriális erjesztéssel, natto igen, kissé gusztustalan, japán gasztronómiában, bátrabbak próbálkozhatnak, szardínia fogyasztók, bélbaktériumaink, mátrixállományát, káposztaféléknek, élethelyzetekben, megakadályozható, rendelkezésünkre, szervezetünkben, próbálkozhatnak, csontanyagcsere, felszívódásához, fogszuvasodásra, megakadályozzák, véralvadásgátló, tojássárgájában, életvitelünkből, gasztronómiában, alapállományba, proteoglikánok, megakadályozza, bélbetegségben, csontritkulást, salátaféléknek, kialakulásához, tulajdonítanak, érelmeszesedés, tejtermékeknek, csontszövetben, elmeszesedését, összefogalaló, felszívódását, természetesen, rokonvegyület, véralvadásban, kalciumpótlás, újszölöttkori, méregtelenítő, felügyelettel, hajlamosabbak, megemelkedett, csontállomány, elvékonyodott, csontritkulás, szintéziséhez, következménye, gyógyszereket, túladagolható, hasznosulását, hangsúlyozzák, szervezetükbe, biológiailag, megbetegedés, hatóanyagaik, antagonisták, gyerekkorban, mennyiségben, szenvedőknek, felszívódási, gusztustalan, kalciumhiány, jelentőséget, tojássárgája, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2687
- e Hét: 12801
- e Hónap: 26550
- e Év: 231251
|
|
|