Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az oregánó olajról
  2019-02-07 21:34:20, csütörtök
 
 



Az oregánó, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által került, ahol különböző módosított változatok (hibridek) termesztése is gyakori. Hazánkban tölgyesekben, napos cserjés helyeken, száraz hegyoldalakon, kaszálókon, erdei vágások mentén, sokszor tömegesen található meg. A szurokfűfélék rendszerezése igen bonyolult feladat, mert az ide tartozó 4 növénycsalád több mint 40 tagot számlál. A növénytani bonyodalmak ellenére a felhasználás szempontjából nincs nagy különbség közöttük, mivel valamennyi szurokfűféle ugyanolyan ízű, illóolaja és hatása is nagyon hasonló.
Az oregánóolajat a növény leveleiből és virágaiból nyerik ki. Az oregánó olaj egyre népszerűbb az egészséges életmódot követők körében, mivel sok gyógyászati előnye ismert.

Az oregánóolaj egy olyan illóolaj, ami különböző gyógyhatású hatóanyagokat tartalmaz, többek között csersavat, gyantát, szterineket és flavonoidokoat, melyekről köztudott, hogy erős antioxidánsok. Aktív elemei közé sorolhatóak még a timol, a karvakrol és a rozmaringsav is. A timol és a karvakrol erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, segítenek a baktériumok, a vírusok és a gombák elleni küzdelemben. A rozmaringsav hasznos a különböző fájdalmak és duzzanatok csökkentésében, így képes megakadályozni a nyirokcsomó-duzzanatot is.

Mire gyógyír az oregánó olaj?
- Az oregánóolaj fenolos vegyületei, a karvakrolok meggátolják a DNS szintézisét az izomsejtekben, így segít megelőzni a rákos sejtek növekedését és az izomsejtekben való elterjedését.
- Meghűlés csillapító, köptető: Minden szurokfűféle két, kémiai összetételében rokon illóolajat tartalmaz, amelyek elősegítik a nyálkás váladékok felszakadását és ezzel könnyebben felköhöghetővé válnak.
- Illóolajai segítenek száj- és torokgyulladás esetén. Az oregánóolajjal a megfázásos tünetek, az orrdugulás, a törökfájás, a köhögés és az orrfolyás is megszüntethető.
- Emésztésserkentő, a legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan nyugtatja az emésztőrendszer simaizmait, így görcsoldó hatással rendelkezik. Emellett egyes emésztőrendszeri paraziták kiűzésére is alkalmas.
- Szamárköhögés, görcsös köhögés, illetve altesti panaszok esetén is használatos.
- Ezen kívül kivonatát vagy illóolaját gargalizáló szerekhez és fürdőadalékokhoz is hozzáadják. Étvágyjavító, szélhajtó, epehajtó.
- A karvakrol antibakteriális, antivirális, antifungális és antiparazita tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért képes meggátolni a DNS és a fehérvérsejtek károsodását.
- Ennek az anyagnak köszönhetően az oregánóolaj nagyszerűen képes kezelni a különböző bőrproblémákat, különösen a pattanásokat, ajakherpeszt és gombás fertőzéseket.
- Az oregánóolaj víruellenes tulajdonságokkal bír, ami segít megszüntetni az ajakherpeszt, ha már akkor el kezdjük kenni a felületet, amikor még csak érezzük, hogy a herpesz kialakulóban van.
- Az oregánóolaj hatékonyan kezeli a lábgombásodást és az ótvart, mivel mindkettőt a dermatophye gomba okozza, amit a bőr cukor és fehérjetartalmából táplálkozik.
- Az oregánóolaj timolt is tartalmaz, ami sok szájöblítő összetevői között megtalálható. A timollal az ínybetegségeket és a fogfájást is kezelhetjük.
- Az oregánóolaj erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Képes minden duzzanatot csökkenteni és hatékonyan kezeli az arthritis, a fibromyalgia és a fejfájás tüneteit.
Külső használata:

Az Oregano olaj közvetlenül az érintett területen naponta egy-két alkalommal alkalmazandó. Ha szükséges, akár többször is. Amennyiben rendellenes reakciók (viszketés, stb.) lépnek fel, alkalmazását meg kell szakítani.

Bőrön: Pár csepp, az érintett területbe történő bedörzsölésével. Ha szükséges, megismételhető.

Samponokban: Pár cseppet kell adni a samponhoz, hajmosás előtt. A habot pár percig a hajon kell hagyni, majd leöblíteni.

Szappanokban: Pár csepp oregánó olaj folyékony szappanhoz vagy tusfürdőhöz adagolva kiváló antiszeptikus hatást kölcsönöz a szernek. Tusoláshoz, kézmosáshoz is kiváló.

Fog és fogínyvédelem: Pár csepp a fogkefére téve alkalmazható. Ínyproblémák esetén napi egy-két alkalommal kell a fogínybe dörzsölni.

Hólyagokra, sebekre: Az érintett területeket át kell itatni, majd kötéssel letakarni. Addig ismételhető, amíg a seb nem tisztul.

Lábápolás: Egy cseppet kell a lábujjkörömre tenni, majd az érintett területen elegyengetni. A lábujjak közé bedörzsölve jól kezelhető a lábszag is.

Párologtatóba téve az oregánó olaj jól alkalmazható a levegő vírusoktól való megtisztítására.

Belsőleg: 4 csepp (kb. 0,17 ml) oregánó olaj egy kanál vízbe vagy gyümölcslébe csepegtetve, naponta háromszor
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: tulajdonságokkal, emésztésserkentő, fürdőadalékokhoz, emésztőrendszeri, antimikrobiális, megtisztítására, emésztőrendszer, fűszernövényhez, bedörzsölésével, antibakteriális, ínybetegségeket, megismételhető, megakadályozni, csökkentésében, lábgombásodást, bőrproblémákat, fehérvérsejtek, torokgyulladás, felköhöghetővé, oregánóolajjal, összetételében, flavonoidokoat, megszüntethető, hatóanyagokat, antiszeptikus, szurokfűfélék, szempontjából, lábujjkörömre, párologtatóba, szamárköhögés, rendszerezése, fogínyvédelem, izomsejtekben, oregánóolajat, antioxidánsok, felszakadását, szurokfűfélék rendszerezése, növénytani bonyodalmak, felhasználás szempontjából, növény leveleiből, oregánó olaj, egészséges életmódot, olyan illóolaj, karvakrol erős, gombák elleni, rozmaringsav hasznos, különböző fájdalmak, oregánóolaj fenolos, karvakrolok meggátolják, rákos sejtek, izomsejtekben való, nyálkás váladékok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Martin Buber, A haszidim meséi  Vannak emberek  József Attila – Keresek ...  Otthon  Reményik Sándor: Pierrot &...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Erdei gyöngyvirág  Emlékezz  Ady Endre - Mindegy átka  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Jázmin  Facebookon kaptam  IGEN így  A sorsod  Jó éjszakát  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Baranyi Ferenc - N i n c s  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Alvó cica  Robin Wight pitypang szobra  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Hamvas Béla  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Segíts neki dicsérni Téged  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Nagy és kis csodák  Anyák napjára  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szurokfűfélék rendszerezése, növénytani bonyodalmak, felhasználás szempontjából, növény leveleiből, oregánó olaj, egészséges életmódot, olyan illóolaj, karvakrol erős, gombák elleni, rozmaringsav hasznos, különböző fájdalmak, oregánóolaj fenolos, karvakrolok meggátolják, rákos sejtek, izomsejtekben való, nyálkás váladékok, megfázásos tünetek, legtöbb konyhai, emésztőrendszer simaizmait, karvakrol antibakteriális, fehérvérsejtek károsodását, anyagnak köszönhetően, oregánóolaj nagyszerűen, különböző bőrproblémákat, oregánóolaj víruellenes, herpesz kialakulóban, oregánóolaj hatékonyan, dermatophye gomba, oregánóolaj timolt, oregánóolaj erős, fejfájás tüneteit, érintett területen, érintett területbe, hajon kell, fogkefére téve, fogínybe dörzsölni, érintett területeket, cseppet kell, lábujjkörömre tenni, lábujjak közé, levegő vírusoktól, kanál vízbe, tulajdonságokkal, emésztésserkentő, fürdőadalékokhoz, emésztőrendszeri, antimikrobiális, megtisztítására, emésztőrendszer, fűszernövényhez, bedörzsölésével, antibakteriális, ínybetegségeket, megismételhető, megakadályozni, csökkentésében, lábgombásodást, bőrproblémákat, fehérvérsejtek, torokgyulladás, felköhöghetővé, oregánóolajjal, összetételében, flavonoidokoat, megszüntethető, hatóanyagokat, antiszeptikus, szurokfűfélék, szempontjából, lábujjkörömre, párologtatóba, szamárköhögés, rendszerezése, fogínyvédelem, izomsejtekben, oregánóolajat, antioxidánsok, felszakadását, hegyoldalakon, rozmaringsav, felhasználás, gyümölcslébe, ajakherpeszt, megszüntetni, megtalálható, alkalmazását, szurokfűféle, kialakulóban, alkalmazandó, elegyengetni, rendelkeznek, fibromyalgia, pattanásokat, elterjedését, tölgyesekben, alkalmazható, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 14674
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 233124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.