|
2019-02-20 22:41:58, szerda
|
|
|
A zöld tea (Camellia sinesis), élénkítő hatású, alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom. A zöld tea gyógyhatását napjainkban tudományos módszerekkel is alátámasztották, hatóanyagai a szervezetben lejátszódó káros oxidatív folyamatokat is gátolják, ily módon számos betegség kialakulását megelőzik.
A zöld tea a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt, azok közül is az ún. epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevezetű katekint, amely a zöld tea összes hasznos élettani hatásáért felelős.
Gőzölés után a tealeveleket sodorják, majd hőhatásnak teszik ki (forró levegővel kezelik, vagy kézzel szárítják/aszalják, például egy forró wok oldalához préselve). A végeredmény a jól ismert zöld tea, amelyet ha leforrázunk, egy élénk zöldessárga színű, kellemesen fanyar, füves-vajas ízű frissítő italt kapunk.
A klasszikus zöld tea az éppen betakarított, friss levelek rövid gőzölésével készül, amelynek során a levelek puhává és rugalmassá válnak, miközben a gőzölés folyamata megakadályozza a tealevelek fermentálódását és elszíneződését.
Erős, hosszan tartó aromája és kiváló méregtelenítő hatása miatt népszerű teafajta, sokan fogyókúrára is alkalmazzák. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöldtea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.
Élettani hatások:
Kínában a több ezer éves tapasztalatok alapján a zöld tea fogyasztásának az alábbi kedvező élettani hatásokat tulajdonítják:
- A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, többek között ún. katekinekben és azok származékaiban. Ezek a vegyületek a C-vitaminhoz és az E-vitaminhoz hasonló antioxidánsok.
- A zöld teában található legfontosabb katekin az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), amely kulcsfontosságú szerepet tölt be a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében.
- Vizsgálatok bizonyítják, hogy a zöld tea védelmet nyújt a különböző rákos megbetegedésekkel, többek között a petefészekrákkal szemben, a tüdőrákkal és a prosztatarákkal szemben
- Kiválóan elősegíti az emésztést,
- Kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, ezáltal megelőzi a szívbántalmak kialakulását,
- A zöld tea rendszeres fogyasztása meghosszabbítja a várható élettartamot, amellett, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől
- Alkalmas az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.
- A Tokiói Egyetem egyik vizsgálata szerint a zöld tea fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét.
- Vizeletelhajtó, a vese-, epe-, és hólyagkövek kialakulását gátolja,
- Látásjavító és növeli a testi és szellemi frissességet.
- A zöld tea segít a fogyásban. A zöld tea segít a hasüreget, beleket és belső szerveket körülvevő, ún. viszcerális zsírszövet lebontásában.
- A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.
Hogyan fogyasszuk?
Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!
Teaforrázat készítése: 2 dl vízre számolva 1 teáskanál szárított zöldtea levél. A vizet addig kell forralni, amíg nem zubog, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni kg. 60-70 fokra. Csak ha visszahűlt, akkor öntsük rá a levelekre és azonnal fedjük le, és mindössze 1-3 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A zöldtea leveleit többször is le lehet forrázni, ugyanis a további tea forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már szépen növelve 3-5-8 percig is ázhat a levél. A zöldteát porcelán vagy máztalan agyag csészéből igyuk, ízesítés nélkül.
Forrás : Birtalan Katalin - Természetgyógyász Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: petefészekrákkal, epigallokatekin, meghosszabbítja, prosztatarákkal, alátámasztották, koffeintartalmú, fermentálódását, kulcsfontosságú, elszíneződését, megakadályozza, fogyasztásának, származékaiban, vizeletelhajtó, szükségletének, érelmeszesedés, flavonoidokban, méregtelenítő, szívbántalmak, tulajdonítják, antioxidánsok, betegségektől, tapasztalatok, frissességet, katekinekben, kialakulását, tealeveleket, bőrrákfajták, napozókrémbe, lebontásában, betakarított, feldolgozott, gyógyhatását, módszerekkel, befolyásolja, megelőzésére, élettartamot, szervezetben lejátszódó, legkevésbé feldolgozott, legtöbb antioxidáns, tealeveleket sodorják, élénk zöldessárga, klasszikus zöld, éppen betakarított, levelek puhává, gőzölés folyamata, tealevelek fermentálódását, citromhoz hasonló, szervezet B-vitamin, magnézium 5%-át, kálium 25%-át, mangán 45%-át, természetes fluorid, Tokiói Egyetem, Birtalan Katalin,
|
|
|
|
szervezetben lejátszódó, legkevésbé feldolgozott, legtöbb antioxidáns, tealeveleket sodorják, élénk zöldessárga, klasszikus zöld, éppen betakarított, levelek puhává, gőzölés folyamata, tealevelek fermentálódását, citromhoz hasonló, szervezet B-vitamin, magnézium 5%-át, kálium 25%-át, mangán 45%-át, természetes fluorid, több ezer, alábbi kedvező, zöld teában, különböző rákos, petefészekrákkal szemben, prosztatarákkal szemben, szívbántalmak kialakulását, várható élettartamot, érelmeszesedés megelőzésére, katekhin napozókrémbe, vizet addig, zöldtea leveleit, zöldteát porcelán, petefészekrákkal, epigallokatekin, meghosszabbítja, prosztatarákkal, alátámasztották, koffeintartalmú, fermentálódását, kulcsfontosságú, elszíneződését, megakadályozza, fogyasztásának, származékaiban, vizeletelhajtó, szükségletének, érelmeszesedés, flavonoidokban, méregtelenítő, szívbántalmak, tulajdonítják, antioxidánsok, betegségektől, tapasztalatok, frissességet, katekinekben, kialakulását, tealeveleket, bőrrákfajták, napozókrémbe, lebontásában, betakarított, feldolgozott, gyógyhatását, módszerekkel, befolyásolja, megelőzésére, élettartamot, legfontosabb, szervezetben, mennyiségben, ásványianyag, folyamatokat, fogyasztjuk, szervezetet, hólyagkövek, fogyasztása, érrendszeri, leforrázunk, teaforrázat, édesítőszer, gőzölésével, testápolóba, természetes, látásjavító, fogyókúrára, viszcerális, zöldessárga, tartalmazza, alkalmazzák, végeredmény, hatóanyagok, antioxidáns, hatóanyagai, forrázáskor, vizsgálatok, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3137
- e Hét: 9493
- e Hónap: 23242
- e Év: 227943
|
|
|