Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Homoktövis gyógyhatásairól
  2019-02-21 10:29:33, csütörtök
 
 



A homoktövis termése gazdag könnyen emészthető szénhidrátokban, szerves savakban, ásványi anyagokban, bioaktív összetevőkben és vitaminokban, köztük az antioxidánsnak számító A, C és E- vitaminokban.

A homoktövis gyógyhatásai

- A homoktövisben található C-vitamin erősíti az immunrendszert és alkalmas a megfázásos, illetve lázas betegségek gyógyítására.

- Magas antioxidáns-tartalma miatt a homoktövis lassíthatja az öregedési folyamatokat, valamint rákmegelőző hatással bír.

- Antioxidáns hatása mellett a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is egyre nagyobb szerepet játszik.

- A homoktövisben különféle fitoszterolok, köztük ergoszterol, sztigmaszterol és a lanoszterol is található, amelyek jelentősen hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a homoktövisben található biogén-amin-kolin, melyet sokszor tévesen vitaminként említenek, hozzájárul a szervezetben található zsírlerakódások csökkentéséhez.

- A homoktövisben kimutatták a kobalamin, a B12-vitamin biológiailag aktív formáját is, így azok, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, a homoktövissel hozzájuthatnak ehhez a fontos vitaminhoz.

- A homoktövis gazdag A-provitamin -ban(gyümölcse ebből a vegyületből 5-18mg/100g-ot tartalmaz), ami nem csak a látást javítja, hanem védi a bőrt és a nyálkahártyát is. Egyes orvosi szaklapokban belső napvédőként is említik, mivel javítja a szervezet védekezőképességét az UV-sugárzás ellen.

A gyümölcsből készült homoktövisolaj gyógyhatásai

A gyümölcsből nyerhető olaj mélyvörös-narancssárga színű. Íze és illata ugyanolyan, mint a gyümölcsé. A húsolaj telített zsírsavakból (palmitinsav), egyszeresen telítetlen zsírsavakból (főleg palmitolein- és oleinsav), valamint többszörösen telítetlen zsírsavakból (linol- és linolénsav) áll. Az egyszeresen telítetlen palmitoleinsav egyéb növényi olajokban -a makadámdió-olaj kivételével- egyáltalán nem, vagy csak nyomokban található meg, míg a homoktövis-húsolaj figyelemreméltó 35%-os koncentrációban tartalmazza.

- A palmitoleinsav jól felszívódik a bőr felső rétegeiben, és segíti a hámosodást, azaz az új bőrsejtek képződését. A húsolaj magas arányban tartalmaz béta-karotint, továbbá E-vitamint. Mivel mindkettő a bőrben található zsír egy-egy komponense, ezek is könnyen felszívódnak.

- A húsolaj gyulladáscsökkentő hatású, hozzájárul a sérülések gyógyulásához.

- A homoktövis segíti a mikrokeringést, és egy egészséges, rugalmas szerkezetű bőrt eredményez.

- A magas béta-karotintartalom természetes fényvédelmet ad UV-szűrő tulajdonsággal rendelkezik.

- A C- és az E-vitaminnal együttműködve serkenti a bőrben a kollagénképződést, és szájon át történő fogyasztása esetén bizonyos típusú napfényallergiák ellen is hatásos.

- Antioxidatív tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja az oxidációs folyamatok által kiváltott sejtelváltozásokat.

- A bőr alatti zsírszöveteket dúsító képessége alkalmassá teszi pigmentációs zavarok ellensúlyozására. Ezáltal nem csak ápolja, hanem fiatalítja is a bőrt. Ezt a hatást használja ki a kozmetikai ipar: 0,5 - 2% közötti koncentrációban használják a homoktövisolajat az arcbőr nappali és éjszakai ápolására. Az Anti-Aging termékek még mindig növekvő piaca érdekes felvevőpiac lehet a homoktövis számára.

A homoktövismagolaj gyógyhatásai

A homoktövis-magolaj sárga színű, tehát első pillantásra megkülönböztethető a húsolajtól. Szagtalan és íztelen. A magolajban a gyümölcshúsolajhoz képest nagyobb koncentrációban találhatók meg a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ezek a szintén megtalálható fitoszterolokkal és tokoferolokkal kombinálva hámosító és bőrgyógyító hatásúak. Ez irritált, pikkelyes, száraz bőrnél igazolódik be.

A homoktövismagolaj alkalmas:

- Allergiák, tisztátalan bőr (akne), égési sérülések vagy akár felfekvések kezelésére. Ugyanakkor megelőző jelleggel is használható a napi bőrápolásban.

- A magból készült olaj gazdag Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban. Említésre méltó itt az Omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav magas, 34% körüli aránya. Az Omega-3 zsírsavak a természetben említésre méltó mennyiségben csak a lenolajban és a tengeri halak zsírjában fordulnak elő. Egyedül a makadámdió-olajban lelhető fel hasonló koncentráció.

- A magolajat használják fájdalmak esetén, a nyálkahártya sérülésekor, májvédőként, továbbá immunerősítőként is.

- Az egykori Szovjetunióban sugárterhelések kezelőanyagaként is ismerik.

- A kozmonautákkal végzett kísérletek kimutatták, hogy a húsolaj fogyasztása emelte a vérben a vitaminok szintjét, továbbá a vizeletben csökkentette a kiválasztott metabolitok mennyiségét is. Jurij Gagarinnak, az űrben járt első embernek legendás utazása előtt szintén homoktövist kellett fogyasztania, hogy megerősítse szervezetét a kozmikus sugárzás, a súlytalanság és a hőmérséklet-ingadozások hatásaival szemben.

- A vadon is termő növény a radioaktív sugárzás esetén is segíthet. Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után a sugárzásnak kitett sérülteket homoktövisolajjal kezelték. Pontosan ez a felhasználási terület teszi érdekessé a homoktövis alkalmazását a rák elleni küzdelemben alkalmazott sugárterápia során is. Vizsgálják az olaj tumorgátló hatását, valamint a nőgyógyászatban történő felhasználási lehetőségét a méh és a méhnyak nyálkahártya-sérülései esetén.

Aki homoktövisolajat használ, annak érdemes megfigyelnie a címkén található apró betűs részben a jelölést, hogy pontosan melyik olajról van szó, vagy a kettő keverékéről.

A gyümölcsfeldolgozás melléktermékei is gazdagok fehérjékben, zsírokban, aminosavakban, A, C, D és E-Vitaminban, karotinoidokban, flavonoidokban és mikrotápanyagokban.

A levelek és gyümölcsmaradványok kiegészítő táplálékként való felhasználása sertések esetén közel 21%-os egészségjavulást eredményezett.

Egy kínai tanulmány szerint a kecskék tejhozama 6-7% körüli mértékben növekedett, a szárnyasok gyarapodását 9-13%-kal tudták növelni, miközben a tojáshozam 25-29% közötti mértékben javult.

Belső-Mongóliában tanulmányokban kimutatták, hogy a hagyományos tápláláshoz képest juhonként 5 kg testtömeg-növekedést és kb. 30%-kal több kasmírgyapjú-mennyiséget lehet elérni.

Indiai vizsgálatok bizonyították, hogy a homoktövis leveleinek nyersfehérje-tartalma (18 és 25% között) sokkal magasabb, mint a vörös heréé (17,1%), és összehasonlítható a fehér heréével (24,7%). Ezzel ellentétben a zsírtartalom a homoktövis levelében (3-5% között) magasabb, mint a vörös herében (3,6%) vagy a fehér herében (2,7%). Emiatt a haszon- és háziállatok élelmezésében a kínálat bővítésére jó lehetőség a homoktövis-kivonatok adagolása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: kezelőanyagaként, egészségjavulást, fitoszterolokkal, homoktövisolajat, napfényallergiák, tulajdonságokkal, immunerősítőként, ellensúlyozására, koleszterinszint, koncentrációban, figyelemreméltó, sugárterhelések, zsírlerakódások, karotintartalom, nőgyógyászatban, szénhidrátokban, karotinoidokban, atomkatasztrófa, antioxidánsnak, tanulmányokban, csökkentéséhez, zsírszöveteket, sztigmaszterol, mikrokeringést, palmitoleinsav, hozzájuthatnak, kozmonautákkal, immunrendszert, tokoferolokkal, szovjetunióban, tulajdonsággal, homoktövisolaj, flavonoidokban, melléktermékei, fitoszterolok, megelőzésében, homoktövis termése, antioxidánsnak számító, homoktövis gyógyhatásai, homoktövisben található, homoktövis lassíthatja, öregedési folyamatokat, homoktövisben különféle, koleszterinszint csökkentéséhez, szervezetben található, homoktövisben kimutatták, homoktövissel hozzájuthatnak, fontos vitaminhoz, homoktövis gazdag, vegyületből 5-18mg, látást javítja, gyümölcsből készült, Jurij Gagarinnak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimn...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A hagyma antibakteriális hatás...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Latinovits Zoltán tollából  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Anyák napjára  képre írva  Jan Twardowski - Siessünk  Nevelőszülőkhöz adták,  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét kedves látogatóimn...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zilahy Lajos mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Tanácsok egy pszichológustól  Robert Merle tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Martin Buber, A haszidim meséi  Jó éjszakát  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Különleges  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Vidámság  Jan Twardowski - Siessünk  Magamnak  Latinovits Zoltán tollából  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  József Attila – Keresek ...  Erdei gyöngyvirág  különleges  IGEN így  Az ember emlékekből áll  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  különleges  Szabó T. Anna - Pitypang  Előfordul, hogy  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam Krisztinától  Andrássy Réka - A bolond Böske  IGEN így  A Magyar Költészet napja alkal...  Az ember  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  IGEN így  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  József Attila - Kopogtatás nél... 
Bejegyzés Címkék
homoktövis termése, antioxidánsnak számító, homoktövis gyógyhatásai, homoktövisben található, homoktövis lassíthatja, öregedési folyamatokat, homoktövisben különféle, koleszterinszint csökkentéséhez, szervezetben található, homoktövisben kimutatták, homoktövissel hozzájuthatnak, fontos vitaminhoz, homoktövis gazdag, vegyületből 5-18mg, látást javítja, gyümölcsből készült, gyümölcsből nyerhető, húsolaj telített, egyszeresen telítetlen, makadámdió-olaj kivételével-, húsolaj magas, bőrben található, sérülések gyógyulásához, homoktövis segíti, oxidációs folyamatok, hatást használja, kozmetikai ipar, arcbőr nappali, homoktövis számára, homoktövismagolaj gyógyhatásai, többszörösen telítetlen, szintén megtalálható, homoktövismagolaj alkalmas, napi bőrápolásban, magból készült, természetben említésre, tengeri halak, magolajat használják, nyálkahártya sérülésekor, egykori Szovjetunióban, kozmonautákkal végzett, húsolaj fogyasztása, vitaminok szintjét, vizeletben csökkentette, kiválasztott metabolitok, űrben járt, kozmikus sugárzás, radioaktív sugárzás, 1986-os csernobili, sugárzásnak kitett, felhasználási terület, homoktövis alkalmazását, olaj tumorgátló, nőgyógyászatban történő, címkén található, kettő keverékéről, kínai tanulmány, kecskék tejhozama, szárnyasok gyarapodását, tojáshozam 25-29%, hagyományos tápláláshoz, homoktövis leveleinek, vörös heréé, fehér heréével, homoktövis levelében, vörös herében, fehér herében, kínálat bővítésére, kezelőanyagaként, egészségjavulást, fitoszterolokkal, homoktövisolajat, napfényallergiák, tulajdonságokkal, immunerősítőként, ellensúlyozására, koleszterinszint, koncentrációban, figyelemreméltó, sugárterhelések, zsírlerakódások, karotintartalom, nőgyógyászatban, szénhidrátokban, karotinoidokban, atomkatasztrófa, antioxidánsnak, tanulmányokban, csökkentéséhez, zsírszöveteket, sztigmaszterol, mikrokeringést, palmitoleinsav, hozzájuthatnak, kozmonautákkal, immunrendszert, tokoferolokkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 581
  • e Hét: 14949
  • e Hónap: 28698
  • e Év: 233399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.