Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az enzimekről - érdemes tudni !
  2019-02-21 11:31:56, csütörtök
 
  Az enzimek a szervezet minden egyes funkciójában részt vesznek; az emésztéstől a méregtelenítésen keresztül az immunrendszerig kritikus szerepet játszanak az egészség fenntartásában. Az enzim az élet kulcsa, vagyis a létfontosságú funkciók nem indulnak be nélküle.

1. Miért szükségesek az enzimek az életünkben?
Az enzimek nélkülözhetetlen szerepet játszanak minden egyes biokémiai reakcióban. Limitált mennyiségben vannak jelen a szervezetben, mivel többször felhasználódnak. Nyers zöldség -és gyümölcsfogyasztással, valamint táplálék-kiegészítők formájában történő utánpótlásuk nagyon is fontos az egészségünk helyreállításához.

Ahhoz, hogy az emésztés megfelelő módon történjen meg, a négy legfontosabb enzim közül háromnak mindenképpen jelen kell lennie a folyamatnál.

Az amylázoknak nevezett enzimek segítik a szénhidrátok és a keményítők (növények, zöldségfélék, tészták és kenyér) megemésztését. A rosszul megemésztett szénhidrátodk/keményítők erjedésnek indulnak a szervezetben, gázokat termelnek, és számos kellemetlen tünetet okoznak.

A proteáz enzimek a proteinek (vörös húsok, fehér húsok, hal és csonthéjasok) megemésztésében játszanak szerepet. A rosszul megemésztett proteinek bomlásnak indulnak a szervezetben, emésztési zavarokat, esetleg méregfelhalmozódást okoznak.

A lipáz enzimek a zsírokat semmisítik meg, és közreműködnek a zsírsavak egyensúlyának kialakításában. A nem kellőképpen megemésztett zsírok bomlásnak indulnak a szervezetben, kellemetlen szagokat gerjesztenek, és tönkreteszik a koleszterinszintet.

A celluláz nevű enzim megsemmisíti a cellulózt (a zöldségfélékben és más növényekben található rostokat). A testünk nem termel cellulázt. (A szintetikus rostoknak köszönhetően, amelyekből nap mint nap fogyasztunk, sokszor komoly egészségügyi problémák alakulnak ki.) Az emésztetlen cellulóz viaszszerű bevonatot képez a vékonybél belső falán; ez betegségek kialakulását eredményezheti.

A legszélesebb körben ismert enzim a laktáz, ez végzi el a tejcukor-laktóz felbontását. Ha a szervezet nem termel laktázt, akkor nem semmisül meg a tejben lévő laktóz, ez pedig emésztési problémákat eredményezhet. (Néhány tejtermék allergiás tüneteket okozhat.)

Van még két másik fontos enzim is, a szukráz és a maltáz, ezek a cukor megemésztésénél játszanak szerepet.

Amikor főként főtt (sült), fagyasztott, vagy bármi más módon feldolgozott ételeket fogyasztunk szükségünk van a plusz enzimekre. Az enzimek hőhatásra megsemmisülnek. (Még a párolás is kárt tesz bennük!)

Szükségünk van enzimekre, mert:

- Amikor eszünk, az enzimek felaprítják az ételt, hogy a szervezet az abban található tápanyagokat felhasználhassa.

- Emésztő enzimek nélkül az étel nem hasznosítható a szervezet számára.

- Az étel allergiák esetében a károsodott bélfal nem képes elegendő enzimet termelni.

- A laktóz allergia a laktáz enzim hiánya miatt jön létre. Ez az észak- és kelet-európai népeknél a glutén/gliadin érzékenyég következtében tönkrement bélbolyhok következménye. A károsodott bélbolyhok már immunsejteket sem tudnak termelni a betolakodók ellen.

- Az emésztő enzim hiányában a belső elválasztású mirigyeink közül a hasnyálmirigy kerül stressz alá, hogy minél több enzimet termeljen. Ezzel a hasnyálmirigy elfárad és a vércukor-szabályozáshoz szükséges hormonokból sem tud eleget termelni.

- Az emésztő enzimek, az immunrendszer szerves részeként is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Emésztő enzim hiányban nem csak az emésztés gyengül, hanem az immunrendszer is.

- A szervezet energia háztartásában munkálkodnak, valamint lehetővé teszik, hogy a vitaminok, ásványok, más tápanyagok és hormonok a szervezetben elvégezzék a munkájukat.

- Enzimek által jön létre az agy, a máj, a szív, a tüdő normális működése is.

- Az enzimek immunfunkcióval is rendelkeznek és elpusztítják a betolakodókat.

- Az enzimek további csoportja az ereinkből ,,takarítja" ki az ott lerakódott káros anyagokat (koleszterin).

Dr. Berker és Dr. Myers vizsgálataiból derült ki, hogy szív és vérkeringési betegségben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkező betegeknek kritikusan alacsony az emésztő enzimek szintje. Enzimek nélkül a szervezetünk egyszerűen nem működik.

2.Mi a külömbség enzim és enzim között?... avagy miért jobbak a növényi alapú enzimek az állatiakhoz képest?
Az enzimek harmadik forrása a "kiegészítő élelmiszer enzim" készítmények. Ezeket laboratóriumi körülmények között, növényekből vonják ki, ezért "növényi enzimek" néven is ismeretesek. Az enzimeket - a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól eltérő módon - nem lehet szintetikus úton előállítani. A készítmények leggyakrabban kapszula formájában kerülnek a fogyasztóhoz; a kapszulákat az étellel együtt kell lenyelni, mert a hatóanyag így képes segíteni az emésztésben. Az enzimek a nyelőcsőtől kezdve egészen a végbélig kifejtik hatásukat.

Léteznek emberi fogyasztásra előkészített állati enzimek is, ezek közül az egyik a pancreatin, amelyet a sertések vagy a szarvasmarhák hasnyálmirigyéből vonnak ki. A pancreatinnak lúgos pH-ra van szüksége a működéshez. Az emésztési folyamat későbbi fázisaiban fejti ki hatását, a lúgos vékonybélben, ahol a zsírok emésztése történik

Van még másik három enzim, amelyek bizonyos körülmények között hasznosak lehetnek. A bromelaint az ananász növényből vonják ki, a papaint pedig a papayából. Ezeket a sörkészítésnél és a húspuhításnál használják fel. A pepsin olyan enzim, amely a gyomorban elősegíti a proteinek felbontását; általában sertések gyomrából vonják ki, működéséhez savas pH szükséges.

A szervezet számára - mivel a teljes emésztési folyamatban részt vesznek - a növényi eredetű enzimek a leghasznosabbak. Ezért fogyasszuk a zöldségeink egy részét nyersen és szedjünk enzimeket táplálék-kiegészítőből (papaint és bromelaint ) papaya és ananász kivonatbol.

3.Hogyan pótolhatjuk kivülröl az enzimeket?


Mivel a szervezetünk működését az enzimek munkája teszi lehetővé, létfontosságú, hogy biztosítsuk magunknak a szükséges enzimmennyiséget. Az elhasználódó enzimeket csakis egyetlen módon lehet pótolni: az élelemmel, amit elfogyasztunk . A öregedés fokozatosan megfoszt minket a szükséges emésztő enzimek termelésétöl, hogy azonnal elkezdjék az emésztési munkák elvégzését. A szervezet más pontjain ugyanez az enzimenergia szükséges a javítások, a szabályzások, az alrendszerek reaktivizálásának elvégzéséhez. Ezeknek az alrendszereknek az emésztés során nincs más választásuk: ki kell kapcsolniuk magukat. Ezért jelenthetjük ki bátran, hogy az a legjobb, ha enzimekben gazdag nyers ételeket fogyasztunk, mert ezek az enzimek maguk elvégzik a táplálék megemésztését, így nincs szükség a szervezeten belüli enzimátcsoportosításra. (Nyers élelem helyett megfelelnek a növényi kivonatokból készült enzimkapszulák is.)

Az élelem alapos megemésztése érdekében kiegészítő növényi emésztőenzimeket alkalmaznak. Optimális feltételek mellett ez a kezelés három dolgot eredményez:

• az élelem teljes megemésztését;

• a tápanyagok vérbejutását;

• a salakanyagok megfelelő mértékű kiürülését.

A következő lista a legfontosabb táplálék- kiegészítőből szedett emésztő enzimeket és azok munkáját foglalja össze.

Proteáz - fehérje emésztés/bontás

Gyomorsav / sósav - fehérje emésztés/bontás

Papin és bromelin (növényi eredetű) - fehérje emésztés/bontás

Amíláz - szénhidrát és keményítő emésztés/bontás

Lipáz - zsírok és olajok emésztése/bontása

Celluláz - étkezési rost bontása

Laktáz - tejtermékben található tejcukor bontása

•Szacharáz - szacharóz, étkezési cukor bontása (befejezi az amiláz munkáját)

•Maltáz - maltóz és gabona bontása(befejezi az amiláz munkáját)

A növényi eredetű enzimek sokkal előnyösebbek, mint az állati enzimek, mert sokkal gyorsabban aktiválódnak. Már a bevétel után megkezdik a munkájukat, akkor, amikor az élelem a gyomor felső részében van. Időnként már a nyelőcsőben működésbe lépnek.


Tudjuk, hogy a papayában és az ananászban remek proteinmegsemmisítő enzimek vannak. Ezek olyan pH értéket igényelnek, amelyre a testnek általában nincs szüksége. Az aspergillus növények (egysejtű növények), amelyek a természetes élelmiszerekben találhatók, a legfontosabb növényi-enzim források. Az emberi testben ezek fejtik ki a legerősebb hatást, biztosítják a zsírok, a szénhidrátok és a proteinek megemésztését is. Az aspergillus-enzimek kettős célt szolgálnak: megakadályozzák, hogy a salakanyag behatoljon és tárolódjon a sejtekben, és kitisztítják a sejtekből a régi hulladékot.

Mivel egyre több embernél jelentkeznek az élelmiszer-allergiák, és mivel egyre több genetikailag alterált élelmiszer jelenik meg a boltokban, az enzimeknek helyet kell kapniuk az étrendünkben.

4.Összefüggés a betegségek és az enzimhiány között.
Már hallottuk, sokszor ezt a kifejezést hogy “azzá leszel, amit eszel".Reálisan nézve, ez a mondás úgy igaz, hogy “azzá leszel, amit a szervezeted meg tud emészteni és fel tud szívni"
Az enzimek nélkülözhetetlen szerepet játszanak a sejtek, szövetek, csont, izom és szervek működésében, azok energia ellátásában, és az emésztésben is. Enzimek szabályozzák az energiaszintünket, az immunrendszerünk válaszképességét, a gyulladás szintjét és a szervezet azon képességét, hogy az ételt az emésztés során megfelelő formájúvá tegye és a tápanyagokat fel tudja szívni.
Ehhez hozzájön a szív és érrendszer, és az izületek egészségi állapota, valamint a rákos sejtek felismerése, közömbösítése és eltávolítása, amelyek ismételten enzimek által szabályozott folyamatok.

Enzimek és hatásuk bizonyos egészségügyi panaszokban és betegségeken.
gészségügyi panasz/ betegség - (enzim)

+++ (Megbízható, és relatívan egyetértő és stabil vizsgálati eredmény markáns egészség növelő hatás ) :
Hát és derék fájás (kimotripsin, tripsin)
Hasnyálmirigy elégtelenség (beleértve a hasnyálmirigy gyulladást) (teljes profilú emésztő enzim)
Izom és izületi szalag sérülés, húzódás, ficam (kimotripsin, tripsin)


++ (Ellentmondásos és nem elegendő mennyiségű vizsgálati eredmény, vagy elővizsgálatok eredménye, melyek alátámasztják legalább a minimális egészségnövelő hatást) :
Ceoliákia (teljes profilú emésztő enzim)
E Izületi szalag gyulladás (proteolitikus enzimek)mésztési elégtelenség (Lipáz)


+ ( Tradicionális felhasználásból származó eredmény, kevés tudományos vizsgálati eredménnyel, kevés vagy minimális mértékben szolgáltat tudományos bizonyítékot, minimális egészségnövelő hatást.) :
Felnőttkori pattanások - acne rosacea (teljes profilú emésztő enzim)
Krónikus candida túlszaporodás (teljes profilú emésztő enzim)
Crohn betegség (teljes profilú emésztő enzim)
Étel allergiák (teljes profilú emésztő enzim)
Gyomorsav túltermelés és reflux (GERD) (teljes profilú emésztő enzim)
Derékfájás (papain) (teljes profilú emésztő enzim)
Izom és izületi szalag sérülés, húzódás (papain) (teljes profilú emésztő enzim)

5.Enzimhiány és a korai öregedés.
Mivel a szervezetünk működését az enzimek munkája teszi lehetővé, létfontosságú, hogy biztosítsuk magunknak a szükséges enzimmennyiséget. A öregedés fokozatosan megfoszt minket a szükséges enzimek megtermelésének képességétől. Vizsgálatok bizonyítják, hogy szinte valamennyi betegség visszavezethető az enzimek hiányára vagy egyensúlyának zavarára.

Ezek a finom vegyületek minden élő sejtben jelen vannak - az állatok szervezetében éppúgy, mint a növényekében. Az enzimek valójában energizált proteinmolekulák. Szervezetünk két módon juthat hozzájuk: előállítja (endogén enzimek) és az elfogyasztott élelem révén (exogén enzimek). Mindkét forrás esetében jelentkezhetnek problémák.

Először: ahogy idősödünk a testünk működésének hatékonysága csökken, így egyre kevesebb enzimet állít elő.

Másodszor: főként preparált (főtt, sült) ételeket fogyasztunk, és ezek az elkészítési eljárások elpusztítják az enzimeket. Mindebből az következik, hogy csakis a nyers ételeket fogyasztó gyermekek jutnak megfelelő enzimmennyiséghez. Ha valaki koros és/vagy elkészített ételeken él, akkor a szervezetének nem áll rendelkezésére az egészséges és energikus működéshez szükséges enzimmennyiség. Mivel az enzimek proteinmolkeulák, a szervezetnek folyamatos aminosav-ellátásra van szüksége annak érdekében, hogy pótolja az elvesztett metabolikus enzimeket. Ha az emésztési folyamat nem teljes, csökken az aminosav-ellátás, és ennek következtében a szervezet még kevesebb metabolikus enzimet képes előállítani...

(Dr. James B. Summer, a Nobel-díj várományosa így fogalmazott: "...negyven után az ember öregnek kezdi érezni magát. Ennek oka a szervezetben lévő enzimek mennyiségének csökkenésében keresendő. A fiatal sejtekben jóval több enzim van, mint a korosakban. Az elöregedett sejtekben felgyülemlettek a matebolikus szennyeződések és mérgek...")

Dr. Metchnikoff szerint a bolgár parasztok annak a ténynek köszönhetik hosszú életüket, hogy életük során lassan használják fel az enzimellátmányukat, mert főként joghurtot és nyers ételeket fogyasztanak. Ha nem akarjuk túl hamar kimeríteni a készletünket naponta nyers ételeket kell ennünk - vagy emésztést elősegítő növényi enzimeket kell fogyasztanunk.

Más szóval: ha arra kényszerítjük a testünket, hogy az emésztéshez termeljen enzimeket, akkor kevesebb metabolikus, a testünk építéséhez és "tatarozásához" szükséges enzimet tud előállítani. A táplálékkiegészítőként fogyasztott enzimek nem csupán az emésztésben segítenek, hanem a test építésében, reparálásában, megfiatalításában is, elvégzik azokat a feladatokat, amelyek egyébként a saját, korlátozott készletünkben lévő enzimekre várnának.

6.Enzimhiány és az agyér zsugorodás.
Minden funkciónak tökéletes összhangban kell lennie a többivel. Amikor szervezetünkből hiányzik egy bizonyos enzim, vitamin vagy ásványi anyag, akkor felborul az egyensúly, és ez betegség kialakulásához vezethet. Ha valakinek emésztési problémái vannak, akkor gondok lesznek a sejtek újratermelődésével, ez pedig komoly betegségekhez vezethet. Kissé furcsának tűnhet, hogy a nem megfelelő emésztés ilyen gondokat okozhat, de a kutatások és a klinikai tapasztalatok is bizonyítják azt hogy:

- nem jutunk elegendő tápanyaghoz;

- a tápanyag nem ég el, nem válik "üzemanyaggá", hanem zsír formájában lerakódik;

- fokozatosan megmérgeződnek a sejtek, kialakulnak a betegségek.

A megemésztetlen táplálékkal az a legnagyobb probléma, hogy gyakran átjut a test különböző részeibe, és lerakódik. Ez a lerakódás több módon mutatkozhat meg: magas koleszterinszint, kálciumfelesleg, arthritis, cellulit, és - ami mindezeknél sokkal komolyabb - az artériák belsejében lévő lerakódás.

Az egészséges agyműködéshez egészséges idegekre, erős endokrin rendszerre, és folyamatos oxigén- és glukózellátásra van szükség. Ezek a feltételek csak az emésztőrendszer helyes működése esetén teljesülnek. Az öregedés során a test kevesebb olyan hormont és vegyi anyagot termel, amely fontos az emlékezetfunkcióhoz. A megfelelő enzimek segítenek megerősíteni a főbb szervek működését, az enzimegyensúly helyreállása után a szervezet ismét termelni kezdi a memóriafrissító anyagokat. Az enzimkúra eredménye bámulatos lehet; alkalmazóiknak többé nem kell tartaniuk az öregséggel együttjáró emlékezetvesztéstől.

A papaya-fa legapróbb része a virágtól a gyümölcs húsáig (virágja, magjai, levele, hajtásai, tejszerű nedve, amit latexnek neveznek, kérge, gyökere és gyümölcse) egyaránt gyógyító erővel rendelkezik.

Ez a növény a különféle enzimek, ásványi anyagok, vitaminok és fehérjék gazdag forrása

A papaya tartalmazza mindazokat az enzimeket, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését. A papain fehér nedvét, vagy folyadékát találjuk meg a zöld gyümölcsben, de amint a gyümölcs megérik, enzimtartalma minimálisra csökken.

A papain, amely a legfontosabb és legerősebb hatású enzimje a papayának, a pepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segíti az emésztést.

Hatékonyságát a belekben uralkodó aktuális kémhatás (pH) nem befolyásolja hátrányosan, vagyis a legtöbb enzimünkkel ellentétben savas pH-jú környezetben és gyomorsav hiányában is működik.

A papain lebontja az elfogyasztott hús rostjait is, előkészítve azt az emésztéshez. Ez indokolja a papaya fogyasztásának fontosságát a húsevők széles tábora számára, ugyanakkor a vegetáriánusok emésztési folyamatára is kifejti jótékony hatását.

A szakemberek a papaint, mint a legerősebb fehérje emésztő enzimet tartják számon. Ez az enzim saját súlyának 35-szörösét kitevő hús megemésztését teszi lehetővé. Ez elsősorban azoknak fontos, akik fehérjebontó-enzimtermelés elégtelenségben, vagy gyomorsavhiányban szenvednek, mivel a fehérjeemésztéshez szükséges pepszin a gyomorban csak savas közegben fejti ki hatását. A gyomor normális savasságának előfeltétele a megfelelő szintű sósavtermelés, amely nagyon sok embernél nem kielégítő mértékű. Számukra az egészséges, jó emésztés kézenfekvő módja a rendszeres papayafogyasztás. A rosszul emésztett fehérje az emésztő-rendszerben hozzájárul ahhoz, hogy nyálkás fehérjeanyagok, úgynevezett mucoproteinek (poliszacharid-fehérje vegyületek) a belek nyálkahártyáira rakódjanak le. Az elégtelen fehérjeemésztés már önmagában is alacsony energiaszintet, a szervezetben önmérgező és egyéb nem kívánatos folyamatokat eredményezhet és egy sor betegség, pl. székrekedés, köszvény, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. hátterében állhat.

A papaya a papain mellett számos egyéb enzimet is tartalmaz, melyek elsősorban a szénhidrátok és a lipidek emésztését segítik elő. Ezek az enzimek képesek behatolni a szövetekbe, ott segítenek feloldani az esetleges sérülések nyomait, a meszesedéseket és javítják az elmeszesedett artériák állapotát is.

Az egészséges étkezés nélkülözhetetlen része az élő, enzimben gazdag táplálék fogyasztása. Az enzimkutatók szinte kivétel nélkül arra a megállapításra jutottak, hogy az ételek legalább 75%-a nyers, hőkezelés mentes étel kell, hogy legyen, amit szükség esetén további enzimkivonatokkal is ki lehet/kell egészíteni. Ennek hiányában a szervezet, ha egyáltalán képes rá, kénytelen máshonnan elvonni enzimeket. Ezáltal gyengül az immunrendszer, az öregedés folyamata látszólag felgyorsul, betegségeknek teszi ki a legyengült testet. A túl sok és többnyire ugyanolyan főtt/sült étel évtizedek során teljesen kimeríti a szervezetet. A krónikus és degeneratív betegségek valójában a súlyos enzimhiány miatt tudnak megjelenni a legyengült szervezetben.

A mellékhatások nélküli enzimkivonatok nemcsak az egészség és hosszú élet számára fontosak, hanem megvédenek a betegségekkel szemben is.

Forrás: Jakab István - Lúgosítás a kor-talanság útja c. könyvéböl - Enzimek a gyógyítás új horizontja
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: enzimmennyiséget, válaszképességét, koleszterinszint, nélkülözhetetlen, emésztőenzimeket, méregtelenítésen, immunrendszerünk, proteinmolekulák, papayafogyasztás, proteinmolkeulák, elégtelenségben, alrendszereknek, fehérjeemésztés, nyálkahártyáira, leghasznosabbak, megemésztésében, zöldségfélékben, élelmiszerekben, jelentkezhetnek, felgyülemlettek, visszavezethető, megtermelésének, kulcsfontosságú, felhasználásból, felhasználódnak, megemésztésénél, glukózellátásra, emésztőrendszer, kálciumfelesleg, immunfunkcióval, megakadályozzák, szervezetünkből, memóriafrissító, felhasználhassa, immunrendszerig, enzimegyensúly, szervezet minden, méregtelenítésen keresztül, immunrendszerig kritikus, egészség fenntartásában, élet kulcsa, létfontosságú funkciók, enzimek nélkülözhetetlen, egészségünk helyreállításához, emésztés megfelelő, négy legfontosabb, amylázoknak nevezett, rosszul megemésztett, proteáz enzimek, lipáz enzimek, zsírokat semmisítik, zsírsavak egyensúlyának, James, Jakab István,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Alvó cica  Somlyó Zoltán - Orgonával  Szép estét  40 felett  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimn...  Márai Sándor tollából  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Paul Éluard - És egy mosoly  Pitypang szökőkút  Az ember emlékekből áll  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Nevelőszülőkhöz adták,  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Krisztinától  40 felett  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Csend  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Azért kaptad  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Walter Chrysler mondta  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péter: Harmonia c...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Borzasztó  Jázmin  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Paul David Tripp Április 15  Önmaga ellenére  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Bornyi Veronika haiku verse  James Allen  Van néhány kérdés, amin gondol...  Hamvas Béla  Paul David Tripp Április 14  Magamnak  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Reményik Sándor: Pierrot &...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Borzasztó  Kedvenc felismerésem az imádsá... 
Bejegyzés Címkék
szervezet minden, méregtelenítésen keresztül, immunrendszerig kritikus, egészség fenntartásában, élet kulcsa, létfontosságú funkciók, enzimek nélkülözhetetlen, egészségünk helyreállításához, emésztés megfelelő, négy legfontosabb, amylázoknak nevezett, rosszul megemésztett, proteáz enzimek, lipáz enzimek, zsírokat semmisítik, zsírsavak egyensúlyának, celluláz nevű, szintetikus rostoknak, emésztetlen cellulóz, vékonybél belső, legszélesebb körben, tejcukor-laktóz felbontását, tejben lévő, cukor megemésztésénél, plusz enzimekre, enzimek hőhatásra, enzimek felaprítják, abban található, szervezet számára, étel allergiák, károsodott bélfal, laktóz allergia, laktáz enzim, károsodott bélbolyhok, betolakodók ellen, emésztő enzim, belső elválasztású, hasnyálmirigy kerül, hasnyálmirigy elfárad, emésztő enzimek, immunrendszer szerves, emésztés gyengül, szervezet energia, szervezetben elvégezzék, tüdő normális, enzimek immunfunkcióval, enzimek további, ereinkből &#8222, szervezetünk egyszerűen, külömbség enzim, növényi alapú, állatiakhoz képest, enzimek harmadik, ásványi anyagoktól, készítmények leggyakrabban, étellel együtt, nyelőcsőtől kezdve, végbélig kifejtik, sertések vagy, szarvasmarhák hasnyálmirigyéből, pancreatinnak lúgos, emésztési folyamat, lúgos vékonybélben, zsírok emésztése, ananász növényből, papaint pedig, húspuhításnál használják, pepsin olyan, gyomorban elősegíti, proteinek felbontását, teljes emésztési, növényi eredetű, részét nyersen, szervezetünk működését, enzimek munkája, szükséges enzimmennyiséget, elhasználódó enzimeket, öregedés fokozatosan, szükséges emésztő, emésztési munkák, enzimenergia szükséges, alrendszerek reaktivizálásának, emésztés során, enzimek maguk, táplálék megemésztését, szervezeten belüli, növényi kivonatokból, élelem alapos, kezelés három, élelem teljes, tápanyagok vérbejutását, salakanyagok megfelelő, következő lista, legfontosabb táplálék-, amiláz munkáját, állati enzimek, bevétel után, gyomor felső, nyelőcsőben működésbe, ananászban remek, testnek általában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 513 db bejegyzés
Összes: 49306 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1275
  • e Hét: 3258
  • e Hónap: 17007
  • e Év: 221708
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.