|
2019-02-26 21:25:52, kedd
|
|
|
Az E vitamint valahogy kevésbé érzik fontosnak az emberek, pedig hiánya komoly problémákat okozhat, míg a megfelelő fajtájú E vitamin szedése védelmet jelent a szívbetegségekkel és a rákkal szemben. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága elismert tény, és kiemelt szerepe van a szabad gyökök elleni küzdelemben. Az antioxidáns hatás jelen esetben azt jelenti, hogy az E-vitamin védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól.
Talán a legjobb E-vitamin forrás a mandula, amelynek 100 grammja 26 milligramm E-vitamint tartalmaz. Elsősorban nyersen ajánlott fogyasztani, de a hidegen készült olaj és mandulatej is kiváló forrás. A magok közül még elsőrendű forrása az E-vitaminnak a szezámmag, tökmag, napraforgó. Kiválóan juthatunk hozzá ehhez az esszenciális vitaminhoz sötétzöld színű, nagy levelű zöldségek: mángold, spenót, mustár zöldje, tarlórépalevél, kelkáposzta fogyasztásával. Szintén nagyon hasznosak a növényi olajok: legjobb a búzacsíra, de kiváló a napraforgó, kendermag, kókuszolaj, olíva, gyapotmag hidegen sajtolt olaja is.
A törökmogyoró és a fenyőmag rendkívül ízletesek, és szintén jelentős mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidánst. Ugyancsak remek forrás az avokádó, amellyel egy egyszerű szendvicset is superfooddá változtathatunk, vagy a petrezselyem, amit fűszerként rengeteg ételben használhatunk, nemcsak egészséges, de ízletes is lesz tőle. Ugyancsak ajánlott az olívabogyó, aszalt sárgabarack, taro gyökér, búza, pirospaprika, margarin, bazsalikom, oregánó, kivi, mangó, pisztácia, mogyoróvaj, chili és a paradicsom gyakori fogyasztása. Figyeljünk azonban oda a mennyiségekre, az E-vitamin túlzott fogyasztása ugyanis szintúgy nemkívánatos tünetekhez vezethet, mint annak hiánya!
Az E-vitamin az alábbi kedvező hatásokkal rendelkezik:
- Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.
- Lassítja a sejtek öregedését, és rendszeres szedésével fiatalosak maradhatunk.
- Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.
- Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban.
- Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés.
- Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
- Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.
- Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat.
- Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban.
- Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).
- Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.
- Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.
- Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
- Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.
- Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.
- Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.
- Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.
Az E-vitamin hiánya
Többek között az alábbi veszélyforrásokkal számolhatunk, ha nem viszünk be elegendő E-vitamint a szervezetünkbe:
- Az E-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését okozza.
- A termékeny korú nőknél csökken a megtermékenyülés esélye.
- Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái alakulhatnak ki.
- Az idegrendszer is kárt szenved, ami idegességben, feszültségben jelentkezik. Gyengül az emlékezőtehetség, ezért kimondottan előnyös, ha erősen leterhelt időszakban E-vitamint szedünk.
- Csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből.
Birtalan Katalin - Természetgyógyász, Forrás : Link és Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: tulajdonságokkal, emlékezőtehetség, megtermékenyülés, változtathatunk, izomfejlődéshez, fogyasztásával, izomrángásokat, állóképességet, immunrendszert, tarlórépalevél, regenerálódást, tüdőbetegségek, szervezetünkbe, teljesítményét, megakadályozza, érelmeszesedés, vörösvértestek, feszességükből, szívbetegeknek, megelőzésében, cukorbetegség, használhatunk, megtartásában, feszültségben, kifáradásukat, vérszegénység, testépítőknek, ivarrendszeri, immunrendszer, folyamatoktól, mennyiségekre, hegesedéseket, többszörösen, petrezselyem, regenerációs, sportolóknak, megfelelő fajtájú, rákkal szemben, szabad gyökök, antioxidáns hatás, oxidációs folyamatoktól, legjobb E-vitamin, hidegen készült, magok közül, esszenciális vitaminhoz, növényi olajok, fenyőmag rendkívül, egyszerű szendvicset, paradicsom gyakori, alábbi kedvező, korai öregedéstől, sejtek öregedését, Birtalan Katalin,
|
|
|
|
megfelelő fajtájú, rákkal szemben, szabad gyökök, antioxidáns hatás, oxidációs folyamatoktól, legjobb E-vitamin, hidegen készült, magok közül, esszenciális vitaminhoz, növényi olajok, fenyőmag rendkívül, egyszerű szendvicset, paradicsom gyakori, alábbi kedvező, korai öregedéstől, sejtek öregedését, szem egészségének, időskori látásélesség, szervezet fehérje-, fogyasztása szívbetegeknek, megfelelő izomfejlődéshez, izmok teljesítményét, sejtek regenerációs, többszörösen telítetlen, érrendszeri betegségek, cukorbetegség tüneteit, kimerültség jeleit, krónikus fáradtság, durva hegesedéseket, égési sebek, immunrendszer gyengülését, termékeny korú, megtermékenyülés esélye, vörösvértestek károsodása, tulajdonságokkal, emlékezőtehetség, megtermékenyülés, változtathatunk, izomfejlődéshez, fogyasztásával, izomrángásokat, állóképességet, immunrendszert, tarlórépalevél, regenerálódást, tüdőbetegségek, szervezetünkbe, teljesítményét, megakadályozza, érelmeszesedés, vörösvértestek, feszességükből, szívbetegeknek, megelőzésében, cukorbetegség, használhatunk, megtartásában, feszültségben, kifáradásukat, vérszegénység, testépítőknek, ivarrendszeri, immunrendszer, folyamatoktól, mennyiségekre, hegesedéseket, többszörösen, petrezselyem, regenerációs, sportolóknak, nemkívánatos, pirospaprika, egészségének, látásélesség, tartalmazzák, antioxidánst, tulajdonsága, kialakulását, törökmogyoró, mennyiségben, idegrendszer, idegességben, alakulhatnak, izomsorvadás, meggyorsítja, számolhatunk, legyőzésében, esszenciális, problémákat, gyengülését, antioxidáns, fogyasztása, sárgabarack, maradhatunk, kimondottan, kelkáposzta, rendelkezik, öregedéstől, fogyasztani, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 271
- e Hét: 6627
- e Hónap: 20376
- e Év: 225077
|
|
|