Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jód természetes forrásai
  2019-02-27 11:38:06, szerda
 
 



A jód a gerincesek számára nélkülözhetetlen elem, mert a pajzsmirigy hormonok egyik alkotója. Mintegy 5 000 éve Kínában a pajzsmirigy megnagyobbodását tengeri algák, moszatok, lamináriák fogyasztása révén gyógyították és előzték meg.

Az elemet 1811-ben Courtois B. francia kémikus fedezte fel tengeri moszatok, szivacsok hamujában. Hippokratesz pedig 2400 évvel ezelőtt hasonló módon jódban gazdag tengeri termékekkel kezelte a golyvát.
A pajzsmirigy által termelt hormonok közül a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) tartalmaz jódot. A tiroxin 4 jódatomot, a trijód-tironin 3 jódatomot tartalmaz. A T3 ötször aktívabb a T4-nél. A pajzsmirigy főleg T4-et állít elő.

Az emberi szervezet 20-30 mg jódot tartalmaz, és ennek túlnyomó része a pajzsmirigyben található. A két pajzsmirigy hormon közül a T4 termelésében beálló zavar számos betegséget idéz elő. A jódtartalmú pajzsmirigy hormonokat fehérjéhez kötődve, inaktív formában szállítja a vér. A hormon, majd a jód felszabadítását specifikus enzimek végzik. Így keletkezik a T4 -ből T3.

Az egyik enzim szelént tartalmaz, a másik szelén hiány esetén lép működésbe (vésztartalék). A folyamat tehát csakis adott szelénkoncentráció esetén működik megfelelően.

A vér normális T4 koncentrációja 5-10 mikrogramm/dl, míg a T3 hormoné 100-200 nanogramm/dl.

A jódtartalmú pajzsmirigy-hormonok élettani hatása rendkívül sokrétű. A legfontosabbak:

- az anyagcsere folyamatok fokozása (nő az oxigénfogyasztás és a hő termelés),

- fokozódik a fehérjék, az enzimek szintézise (nő az energia és az oxigén szükséglet),

- felgyorsul a ribonukleinsavak (RNS) szintézise,

- a sejtek energiaközpontjaiban (mitokondriumok) zajló folyamatok aktivizálódnak (T4)

- az embriók, az újszülöttek és csecsemők sejtosztódásában (növekedés) meghatározó szerepet töltenek be. A T4 és a T3 szint a gyermekeknél (felnőttkorig) magasabb, mint a felnőtteknél.

- A jódkoncentrációnak optimuma van, csak adott koncentrációig serkenti a pajzsmirigyet.

- Nagy koncentráció esetén a T3 és a T4 kiválasztás (jódbeszállítási gátlódás miatt) csökken.

- Az emberi szervezet jódszükséglete legalább 70-80 mikrogramm naponta, azonban legalább 150-160 mikrogramm kell a szervezeti egyensúly biztonságosabb fenntartásához.

A jódhiány következménye a golyva.

Ha nem megfelelő a pajzsmirigy jódellátottsága, csökkenni fog a T4 és T3 termelése, és az agyalapi mirigy fokozott hormontermelésbe kezd, amely a pajzsmirigy méretét növeli (eutireózis). Ez a bejutó kevés jód fokozottabb beépülését segíti elő, a pajzsmirigy funkció helyreáll, de a mirigy méretét nem csökkenti. Ezt a jelenséget az éhezés, az energia- és fehérje hiányos táplálkozás, sebészeti beavatkozás, égési sérülések, infarktus, fertőzések, sőt egyes gyógyszerek (b blokkolók) is kiválthatják.

A pajzsmirigy csökkent működése is a jódhiánnyal függ össze (mixödéma). A golyva esetén a pajzsmirigy normálisan működik, mixödémánál azonban nem. Adott területen lévő jódhiányt nevezik endémiás golyvának.

A csökkent pajzsmirigy működés tünetei: bárgyú arckifejezés, felpuffadt arc, lassúbb beszéd, rekedtes hang, durva, száraz és hámló bőr, vastagszálú, ritka haj, törékeny körmök, stb.

A jódhiány a magzatra is károsító, veszélyes. Jelentősebb jódhiány fogamzási zavarokat, abortuszt, koraszülést válthat ki, a gyermek szellemileg elmaradott lesz (kisebb agytérfogat, kisebb IQ). A T4 és T3 jelentősebb hiánya fejlődő gyermekeknél (óvodás, iskolás kor) testi, szellemi visszamaradást okozhat (kreténizmus). Alacsony termet, a csontváz fejlődésének visszamaradottsága, a csontok gyengébb szilárdsága, a vérkoleszterin magas értéke a jellemző tünetek.

Jódforrások, jódpótlás

- A legjobb jódforrások a tengeri termékek: algák, laminária (tengeri káposzta), halak, rákok,

- Jódban gazdag talajon (pl. Békés megyei területen) termelt növények, zöldségek. A táplálékokkal a szervezetbe kerülő jód egy része a májba kerül, s így szabályozódik a vérbe lévő jódmennyiség szintje. Az endémiás területeken javasolt a jódozott só használata. (A száraz tengeri sóban nincs jód! A só bepárlása során a jód ,,szublimál", de a nedvesebb helyen tárolt jódozott konyhasóból is rövid idő alatt elillan a jód.)

A jód az egészség oktánszáma

A jód a pajzsmirigy hormontermelésének alapvető üzemanyaga. A pajzsmirigy határozza meg szervezetünk alapenergia szintjét, fordulatszámát. Ettől leszünk ,,pörgősek", vagy ,,lomhák". A gyors és logikus szellemi reakciókat - a japán gazdasági csoda titkát - az amerikai kutatók a magas jódfogyasztásban találták meg. A japán nők karcsúságukat, szép bőrüket a kielégítő jódbevitelnek köszönhetik. A japán nők számára ismeretlenek a menopauzával járó kellemetlen tünetek. Az átlagos japán ember napi 400-500 μg jódot fogyaszt, az amerikaiak napi normája 250-350 μg, Magyarországon az elfogadott érték napi 180-200 μg lenne, de a lakosság ennél jóval kevesebbet fogyaszt.

A megfelelő jódellátottság javítja szervezetünk betegségekkel szembeni ellenálló képességét.

A jód további fontos tulajdonsága, hogy megnyugtatja a szervezetet, stabilizálja az idegrendszert. Idegfeszültségben a szervezet folyamatos stressz állapotot él át, amely csökkenti, rontja a szervezet immunvédelmét, jelentős rizikófaktora a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedéseknek.

A jód szervezetünk legaktívabb katalizátora a táplálékok égetésével, hasznosításával kapcsolatban. Ha az anyagcsere nem teljes, a táplálék felesleges és nem kívánatos zsír formájában lerakódik. A tartós jódhiány nemcsak pajzsmirigyzavarokat, betegségeket és túlsúlynövekedést eredményez, hanem depresszióhoz, tartós agykárosodáshoz is vezethet.
Birtalan Katalin: Természetgyógyász Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: sejtosztódásában, oxigénfogyasztás, ribonukleinsavak, nélkülözhetetlen, hormontermelésbe, jódfogyasztásban, megnagyobbodását, agykárosodáshoz, hasznosításával, jódellátottsága, jódbeszállítási, felszabadítását, pajzsmirigyben, koncentrációig, visszamaradást, jódszükséglete, biztonságosabb, aktivizálódnak, vérkoleszterin, fenntartásához, mitokondriumok, jódellátottság, fordulatszámát, koncentrációja, magyarországon, legfontosabbak, következménye, idegrendszert, immunvédelmét, rizikófaktora, pajzsmirigyet, karcsúságukat, jódbevitelnek, betegségekkel, táplálékokkal, depresszióhoz, gerincesek számára, pajzsmirigy hormonok, pajzsmirigy megnagyobbodását, elemet 1811-ben, pajzsmirigy által, pajzsmirigy főleg, emberi szervezet, pajzsmirigyben található, jódtartalmú pajzsmirigy, egyik enzim, másik szelén, folyamat tehát, anyagcsere folyamatok, enzimek szintézise, oxigén szükséglet, szervezeti egyensúly, Courtois, Birtalan Katalin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem számIt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy maradéktalanul uralt világ  A jó emberek mindig szépek mar...  Az engedelmesség miért nem vál...  Kerüld el az evangélium örömén...  Mi lenne ha  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét  Alázat  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png ház  Alvó cicák  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A másik dolog,  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png telefon  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  képre írva  Popper Péter szavai  Nem tudhatod  210 éve született a SZÓZAT meg...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Fekete István - Akác  Az igazi szeretetért rendszeri...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A sors  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Hazára minden embernek szükség...  Popper Péter szavai  Irgalom és ítélet  Alvó cicák  Éretlen vers  Radikális szeretet  Éretlen vers  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Akarat  Png ház  Sokan azt tartják  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Gonosz démon-álarc  Zilahy Lajos gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Krisztinától  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Irgalom és ítélet  Png ház  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Nem számIt  képre írva  Adakozás  A jó emberek mindig szépek mar...  Tanuld meg ezt a versemet 
Bejegyzés Címkék
gerincesek számára, pajzsmirigy hormonok, pajzsmirigy megnagyobbodását, elemet 1811-ben, pajzsmirigy által, pajzsmirigy főleg, emberi szervezet, pajzsmirigyben található, jódtartalmú pajzsmirigy, egyik enzim, másik szelén, folyamat tehát, anyagcsere folyamatok, enzimek szintézise, oxigén szükséglet, szervezeti egyensúly, jódhiány következménye, pajzsmirigy jódellátottsága, agyalapi mirigy, pajzsmirigy méretét, bejutó kevés, pajzsmirigy funkció, mirigy méretét, pajzsmirigy csökkent, jódhiánnyal függ, golyva esetén, pajzsmirigy normálisan, csökkent pajzsmirigy, gyermek szellemileg, csontváz fejlődésének, csontok gyengébb, vérkoleszterin magas, jellemző tünetek, legjobb jódforrások, tengeri termékek, szervezetbe kerülő, májba kerül, vérbe lévő, endémiás területeken, száraz tengeri, nedvesebb helyen, egészség oktánszáma, pajzsmirigy határozza, japán gazdasági, amerikai kutatók, magas jódfogyasztásban, kielégítő jódbevitelnek, menopauzával járó, átlagos japán, amerikaiak napi, elfogadott érték, lakosság ennél, megfelelő jódellátottság, szervezet folyamatos, szervezet immunvédelmét, daganatos megbetegedéseknek, táplálékok égetésével, táplálék felesleges, tartós jódhiány, sejtosztódásában, oxigénfogyasztás, ribonukleinsavak, nélkülözhetetlen, hormontermelésbe, jódfogyasztásban, megnagyobbodását, agykárosodáshoz, hasznosításával, jódellátottsága, jódbeszállítási, felszabadítását, pajzsmirigyben, koncentrációig, visszamaradást, jódszükséglete, biztonságosabb, aktivizálódnak, vérkoleszterin, fenntartásához, mitokondriumok, jódellátottság, fordulatszámát, koncentrációja, magyarországon, legfontosabbak, következménye, idegrendszert, immunvédelmét, rizikófaktora, pajzsmirigyet, karcsúságukat, jódbevitelnek, betegségekkel, táplálékokkal, depresszióhoz, szabályozódik, felnőtteknél, felnőttkorig, gyermekeknél, vésztartalék, termelésében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2092
  • e Hét: 6937
  • e Hónap: 38423
  • e Év: 243124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.