Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hiedelmek, tények - konyhai keresztfertőzésekről
  2018-03-14 16:18:01, szerda
 
   
  Sok tényt és hiedelmet lehet hallani a konyhai keresztfertőzésről. Hogyan jönnek létre, és mit lehet ellenük tenni? Lesújtó bizonyítékok igazolják, hogy a kézmosás sajnos nem az erősségünk. Az emberek nyolcvan százaléka nem mossa meg a kezét alaposan nyers darált hús érintése után, még többen nyers szárnyas érintése után. Segítünk eligazodni.

Hiedelem - Miután kiöblítettem a mosogatórongyot/szivacsot, tudom, hogy tiszta.

Tény: Ez nagyon messze van az igazságtól. A mosogatórongy/szivacs kiöblítése a csap alatt nem távolítja el a mikrobákat. Ne feledjük, csak azért, mert valami tisztának látszik, nem biztos, hogy az. A két napnál tovább használt mosogatórongyon rengeteg baktérium van. Az ételmérgezést okozó baktériumok - E. coli és Listeria - életben maradnak és szaporodnak a mosogatórongyon, főleg, ha ételmaradványok vannak rajta és a rongy nedves.

Komoly veszélyforrás

Tennivaló: A legjobb, ha a mosogatórongyot legalább másnaponként cseréljük. Ha a ronggyal ,,kockázatos" ételmaradványokat (pl. nyers tojás, nyers hús, nyers hal vagy nyers zöldség) törlünk le, azonnal cseréljük ki. A rongy negyedórás kifőzése vagy mosógépben a szokásos mosási program hatékonyan tisztítja a mosogatórongyot, és elpusztítja az esetleg rajta lévő mikrobákat. Ne használjon olyan mosogatórongyot, amelyiknek szaga van vagy piszkosnak tűnik, mert ilyenkor valószínűleg nagyszámú baktérium van rajta.

Hiedelem - A munkafelület és a vágódeszka tisztának látszik, ezért nincs rajta baktérium.

Tény: Valójában egyes mikrobák, pl. a Campylobacter a konyhai felületeken 1 órát is kibírnak, az E. coli pedig egy napot is. A gyakorlatban a konyhai felületeket túlnyomó részt nem mossák le az étel előkészítése után, és közel felük fertőzött volt nyers húsból származó baktériumokkal. Az emberek kétharmada nem mossa el a vágódeszkát nyers szárnyas előkészítése után, és ezeknek legalább a fele fertőzött.

Tennivaló: A legjobb, ha mindig lemossuk forró szappanos vízzel a munkafelületeket és vágódeszkát az ételek előkészítése után, különösen nyers hús, szárnyas, hal vagy zöldség után. Mindig folyamatosan tisztogasson ezen ételek előkészítése között, főleg nyers és készételek kezelése között.

Hiedelem - Csak magát a húst kell gondosan kezelni, a csomagolást kidobhatjuk a szemetesbe.

Tény: Az ártalmas baktériumok, pl. az E. coli az étel csomagolásán akár 24 órán át is életben maradhatnak, ezért legyen óvatos a csomagolással. Ezek a baktériumok könnyen átkerülnek a fertőzött csomagolóanyagról a konyhai felületekre és keresztfertőzést okozhatnak a kézen és a konyhai felületeken, a munkafelületeken és fogantyúkon. A szárnyasok csomagolásának mintegy hetede Campylobacterrel szennyeződött.

Tennivaló: Bevásárláskor a nyers húst és szárnyast különítsük el az azonnal ehető ételektől. Ha újra felhasználható zacskókat használ, mindig ugyanabban tárolja a nyers húsokat. Ezeket a hűtőszekrényben a kész ételek alatti polcon tároljuk. Amikor kivesszük a nyers húst a csomagolásból, egyből a vágódeszkára vagy a tepsibe tegyük, a csomagolást pedig dobjuk rögtön a szemetesbe. Ezzel elkerülhetjük a munkafelületek szennyeződését. A nyers hús és szárnyas előkészítése után mossa le forró szappanos vízzel a felületeket.

Hiedelem - Mindig kezet mosok étel előkészítése során, így nem vagyok veszélyben.

Tény: Ez sajnos nem mindig helytálló. Lesújtó bizonyítékok igazolják, hogy a kézmosás nem erősségünk. Az emberek 80%-a nem mossa meg a kezét alaposan nyers darált hús érintése után, még többen nyers szárnyas érintése után. Az emberek negyedének a kezén találtak nyers húsból származó baktériumot étel előkészítése után.

Tennivaló: Bármely nyers hús vagy szárnyas érintése után alaposan mosson kezet. folyó meleg víz alatt és használjon szappant. Keze összedörzsölésével készítsen habot és oszlassa el keze és csuklója egész felületén, tenyéren, kézháton, ujjakon és körmökön, az ujjak között is. Ez segít, hogy eltávolítsa a koszt és a kórokozókat. Alaposan szárítsa meg a kezét tiszta törülközővel vagy kézszárítóval. Sohase használjon erre edénytörlőt vagy a ruháját.

Hiedelem - Nem kell elmosnom a konyhai szerszámokat ételkészítés során.

Tény: Az emberek közel háromnegyede nem mossa el alaposan a kést, amivel a nyers szárnyast készítette elő, mielőtt újból használta zöldségek felvágására, pl. salátakészítés céljából. A megvizsgált kések közel egyötöde E. coli baktériummal volt fertőzve, 5%-a Campylobacterrel. A saláták egyharmada fertőződött baktériumokkal nyers hús miatt.

Tennivaló: Minden konyhai eszközt alaposan le kell súrolni bő forró szappanos vízzel, vagy mosogatógépben kell megtisztítani, főleg nyers hús vagy szárnyas előkészítése után.

(Angolból fordította: Korom Lajos)
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: munkafelületeket, munkafelületeken, campylobacterrel, keresztfertőzést, ételmaradványok, mosogatórongyon, mosogatórongyot, hűtőszekrényben, csomagolásának, szennyeződését, felhasználható, baktériumokkal, salátakészítés, munkafelületek, mosogatógépben, campylobacter, szennyeződött, elkerülhetjük, kézszárítóval, csomagolásból, ételmérgezést, mosogatórongy, veszélyforrás, csomagolással, bevásárláskor, megtisztítani, másnaponként, előkészítése, bizonyítékok, kiöblítettem, vágódeszkára, folyamatosan, háromnegyede, munkafelület, valószínűleg, ételkészítés, kézmosás sajnos, emberek nyolcvan, kezét alaposan, csap alatt, ételmérgezést okozó, rongy nedves, mosogatórongyot legalább, ronggyal „, rongy negyedórás, szokásos mosási, esetleg rajta, vágódeszka tisztának, konyhai felületeken, konyhai felületeket, étel előkészítése, emberek kétharmada, Korom Lajos,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
IGEN így  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Szép estét  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Vidámság  Paul David Tripp Április 12  Isten hűségének mértéke  Walter Chrysler mondta  Vito Giaquinto gondolata  Walter Chrysler mondta  Zilahy Lajos gondolata  Tavaszi este  Egy párkányon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Baranyi Ferenc - N i n c s  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sorsunk miatt...  Anyámról való emlékek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Töröld le  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Walter Chrysler mondta  Hogyan válunk hűségesekké?  Alvó cica  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Pitypang szökőkút  Robert Merle tollából  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Hogyan válunk hűségesekké?  Emlékezz  Jázmin  IGEN így  Segíts neki dicsérni Téged  Mindent de mindent visszakap  Szép estét kedves látogatóimna...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Mindent de mindent visszakap  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hamvas Béla  Jánosházy György: Fogd a kezem  Tavaszi este  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Egy gondolat  Latinovits Zoltán tollából  Spenót fasírttal  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Tanácsok egy pszichológustól  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Ott van  Egy tavasz 
Bejegyzés Címkék
kézmosás sajnos, emberek nyolcvan, kezét alaposan, csap alatt, ételmérgezést okozó, rongy nedves, mosogatórongyot legalább, ronggyal &#8222, rongy negyedórás, szokásos mosási, esetleg rajta, vágódeszka tisztának, konyhai felületeken, konyhai felületeket, étel előkészítése, emberek kétharmada, vágódeszkát nyers, fele fertőzött, ételek előkészítése, húst kell, csomagolást kidobhatjuk, ártalmas baktériumok, étel csomagolásán, baktériumok könnyen, fertőzött csomagolóanyagról, konyhai felületekre, szárnyasok csomagolásának, nyers húst, azonnal ehető, nyers húsokat, kész ételek, vágódeszkára vagy, tepsibe tegyük, csomagolást pedig, munkafelületek szennyeződését, emberek 80%-a, emberek negyedének, kezén találtak, ujjak között, kezét tiszta, konyhai szerszámokat, emberek közel, nyers szárnyast, megvizsgált kések, saláták egyharmada, munkafelületeket, munkafelületeken, campylobacterrel, keresztfertőzést, ételmaradványok, mosogatórongyon, mosogatórongyot, hűtőszekrényben, csomagolásának, szennyeződését, felhasználható, baktériumokkal, salátakészítés, munkafelületek, mosogatógépben, campylobacter, szennyeződött, elkerülhetjük, kézszárítóval, csomagolásból, ételmérgezést, mosogatórongy, veszélyforrás, csomagolással, bevásárláskor, megtisztítani, másnaponként, előkészítése, bizonyítékok, kiöblítettem, vágódeszkára, folyamatosan, háromnegyede, munkafelület, valószínűleg, ételkészítés, törülközővel, szerszámokat, csomagolásán, gyakorlatban, baktériummal, tisztogasson, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 8435
  • e Hónap: 14818
  • e Év: 136691
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.