Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Petrezselyem gyógyhatásairól
  2019-03-16 20:27:39, szombat
 
 



A petrezselyem egyszerre vitaminbomba, gyógynövény és pótolhatatlan ételízesítő. Erős vizelethajtó tulajdonsága van, a magas vérnyomást csökkentő teakeverékek alkotóeleme. Vizelethajtó hatása miatt a lábduzzanatokat csillapító teakeveréknek és a reuma elleni teáknak fontos összetevője. Ennek tudatában vegyük és együk, mert a szervezet hálás lesz érte.

Egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin és karotin tartalmában rejlik, mely értékeket egyedül csak a paprika közelíti meg a zöldségnövények között, hanem igen magas ásványi anyagtartalmában is. 1000 mg/100 g közeli káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

A petrezseleyem hatóanyagai

A gyökér: droganyaga apiol, miristicin taralmú illóolajat tartalmaz 0,7-1 %-ban. Apiin, cukor és nyálkatartalma magas. 100 gramm gyökérben 29 kcal energia, B1, B2, C vitamin, található, természetes vastartalma meghaladhatja a 2,2 mg-t ( 10 dkg petrezselyem 8 mg vasat tartalmaz), szénhidrát tartalma pedig közel 6 gramm és nem utolsó sorban magas a vanádium tartalma is (80mcg/100gr).

Levele: illóolajat, flavon-glikozidát, káliumot, kiemelkedően nagy mennyiségű Cvitamint, A-, és E- vitamint tartalmaz.

Termése: 4-8 % illóolajat, apiin glikozidát és sajátos zsírosolajat tartalmaz.

Energia 40 kcal / 150 kJ, Szénhidrátok 6,3 g, cukrok 0,9 g, rost 3,3 g, Zsír 0,8 g, Fehérje 3 g, Tiamin (B1-vitamin) 0,1 mg, Riboflavin (B2-vitamin) 0,2 mg, Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg, Pantoténsav (B5-vitamin) 0,4 mg, B6-vitamin 0,1 mg, Folsav (B9-vitamin) 152 mikrogramm, C-vitamin 133 mg, Kalcium 138 mg, Vas 8 mg, Magnézium 50 mg, Foszfor 58 mg, Kálium 554 mg, Cink 1,1 mg.

A petrezselyem gyógyhatásai

- Teája hatásos hólyaghurutra, vízhajtó és veseműködést serkentő. Magas kalcium tartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkenti a vese működését, valamint ajánlják vesekő és vesehomok képződésének megelőzésére.

- Ajánlják emésztési zavarok kezelésére.

- Szívelégtelenség következtében fellépő folyadék- felhalmozódás (ödéma) esetén. Szívelégtelenségben orvosi felügyelettel szabad csak alkalmazni.

- Vízhajtó hatása miatt hat a magas vérnyomásra, de ügyeljünk, mert kiüríti a szervezetböl a káliumot.

- Ha magában esszük, kiváló csodaszer a szájszag megszűntetésére. Már a rómaiak is leheletfrissítőnek használták, valamint szájüregi fertőzések kezelésére.

- Méhösszehúzó hatása van, és gyógyszerként használták a menstruációs ciklus beállítására. Nagyobb dózisban az apiol a belek, a húgyhólyag, s mindenekelőtt az anyaméh simaizomzatának összehúzódó képességét fokozza - termését és magját magzatelhajtóként is használták. A petrezselyem a nőkre úgy hat, mint a férfiakra a zellergyökér.

- A homeopátia is alkalmazza a petrezselymet: húgyúti betegségek, gyomorbántalmak, meghűlés és prosztatabántalmak ellen.

- Gátolja az allergiás tüneteket, antihisztamin hatású, bedörzsölve csalánkiütésre, szúnyogcsípésre használják bedörzsölve.

- Pszoraléneket tartalmaz, melyek a bőr fényérzékenységéért felelősek, s ezek bőrrák elleni hatásúak. Ez nem bizonyított, de érdemes megpróbálni.

- A Vitamin tartalma miatt kezelhető a szürkületi vakság és javítja a látást.

- Külsőleg rühatka és fejtetű ellen nagyon hatásos.

- Enyhe nyugtató hatása is ismert.

- Magas vastartalma miatt, vérszaporító hatásárol ismert. Lúgosítja a szervezetet és az elsavasodott vért.

- Cukorbaj esetén csökkenti az inzulin érzékenységet.

- Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Gátolja a hisztamin elválasztását. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

- Összezúzott nyers levele enyhíti a fülfájást.

- Ha valakinek karikás a szeme, éhgyomorra néhány karika petrezselyemgyökeret kell elfogyasztania.

- Illóolaját az élelmiszer- és likőripar is előszeretettel alkalmazza.

- Mint ismeretes a toxo-plazmózis, vagyis egysejtűekkel való fertőzés a háziállatokról terjed az emberre. A terhes nők elvetélhetnek, vagy a baba testi fogyatékosan születhet. Ha a kisgyermek megbetegszik, ő még nem kaphat szintetikus gyógyszert a toxoplazmózisra. Itt segíthet a petrezselyem, amelynek hatóanyagai megsemmisítik a toxoplazmózis kórokozóit. Ha fokozni akarjuk a gyógyhatást, kakukkfűteával kombinálhatjuk.

Petrezselyem levél tea készítése: Leforrázunk 3 dl vízzel 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret, majd negyedóra elteltével szűrjük le. Fogyasztása étkezés előtt ajánlott.

Petrezselyem gyökér tea készítése: 1 evőkanálnyi felaprított gyökeret, legyen az szárított vagy nyers, 5-10 percig főzzük 3 dl vízben, majd a szűrletből 3-4 naponta 12 evőkanálnyi mennyiséget iszunk.

Annak a teakeveréknek is alkotórésze, amelyből 1 litert kell meginni 15-20 perc alatt, ha a vesekövet akarjuk kihajtani vele. Ez az úgynevezett lökéskúra, amely során nagy mennyiségű erős vizelethajtó teát fogyaszt el rövid idő alatt a beteg. Előtte feltétlenül szükséges egy hétig olyan teát is inni, amely tágítja a húgyutakat. Ez a tea köményből, édesköményből és néha vérehulló fecskefűből áll.

Petrezselyembor: 1 liter jó minőségű fehérborhoz 6-10 szál felaprított petrezselyemlevelet adunk, zárható üvegbe töltjük, 3 napig minden nap felrázzuk, majd további 7 napot hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk, majd leszűrjük és naponta maximum kétszer 3 cl-t fogyasztunk belőle.

A petrezselyem szeplők elleni hatása: Még érdekesebb a szeplők elleni hatása: néhány nyers petrezselyemlevél szárát 2 dl vízzel leforrázunk, 15 percig hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Gézt mártunk a lébe, s ezzel mosogatjuk naponta 15-20 percig a szeplős bőrt.

Figyelmeztetés !
A petrezselyem nem javasolt a vese nem bakteriális gyulladása esetén, tovább az áldott állapotban lévő nőknek és a szoptatós anyáknak. Nagyobb adagban rongálhatja a májat és a vesét, ezért nem ajánlatos a petrezselyem magjait alkalmazni, mert ezekben tízszer több a hatóanyag, mint a gyökérben és a levelekben. A nagyobb adag magok vagy az ebből nyert illóolaj hallucinációt és olyan görcsöket okozhat, amely hasonlít az epilepsziás görcsökhöz. Szakszerű alkalmazása a biztosíték arra, hogy nem okoz veszélyt!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: anyagtartalmában, szívelégtelenség, zöldségnövények, lábduzzanatokat, szúnyogcsípésre, megszűntetésére, simaizomzatának, gyomorbántalmak, toxoplazmózisra, petrezselyembor, csalánkiütésre, tulajdonítható, előszeretettel, elfogyasztania, háziállatokról, nyálkatartalma, kakukkfűteával, figyelmeztetés, káliumtartalma, kombinálhatjuk, teakeveréknek, pszoraléneket, elvetélhetnek, pótolhatatlan, mindenekelőtt, antihisztamin, egysejtűekkel, meghaladhatja, felügyelettel, hólyaghurutra, toxoplazmózis, megsemmisítik, petrezseleyem, hallucinációt, felhalmozódás, következtében, petrezselyem egyszerre, magas vérnyomást, lábduzzanatokat csillapító, reuma elleni, szervezet hálás, magas C-vitamin, paprika közelíti, zöldségnövények között, kiválasztó szervekre, petrezseleyem hatóanyagai, vanádium tartalma, petrezselyem gyógyhatásai, vese működését, magas vérnyomásra, szájszag megszűntetésére, menstruációs ciklus,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ami embereknek lehetetlen, az...  A másik dolog,  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyon különös  Akarat  Png cica  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Leonardo da Vinci gondolata  Mi lenne ha  Png fotel  Facebookon kaptam  Adakozás  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kislány  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png lepke  Alázat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Png virág  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem méltó hozzád  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akik bántanak téged  Egy bizonyos határt  Minden harmadik...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Régi emberek, akikre máig büsz...  Albert Einstein gondolata  Png rózsa csokor  Sokan azt tartják  Leonardo da Vinci gondolata  Sokan azt tartják  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Lóhere  Bounty krémes  Fekete-erdő desszert  s immár én is felragyogva, ért...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mi lenne ha  Egy bizonyos határt  Adakozás  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Nagyon különös  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
petrezselyem egyszerre, magas vérnyomást, lábduzzanatokat csillapító, reuma elleni, szervezet hálás, magas C-vitamin, paprika közelíti, zöldségnövények között, kiválasztó szervekre, petrezseleyem hatóanyagai, vanádium tartalma, petrezselyem gyógyhatásai, vese működését, magas vérnyomásra, szájszag megszűntetésére, menstruációs ciklus, anyaméh simaizomzatának, allergiás tüneteket, szürkületi vakság, elsavasodott vért, inzulin érzékenységet, allergia elleni, hisztamin elválasztását, allergiás tüsszögés, háziállatokról terjed, baba testi, kisgyermek megbetegszik, toxoplazmózis kórokozóit, szárított vagy, vesekövet akarjuk, úgynevezett lökéskúra, hétig olyan, petrezselyem szeplők, szeplők elleni, szeplős bőrt, áldott állapotban, szoptatós anyáknak, petrezselyem magjait, nagyobb adag, ebből nyert, epilepsziás görcsökhöz, biztosíték arra, anyagtartalmában, szívelégtelenség, zöldségnövények, lábduzzanatokat, szúnyogcsípésre, megszűntetésére, simaizomzatának, gyomorbántalmak, toxoplazmózisra, petrezselyembor, csalánkiütésre, tulajdonítható, előszeretettel, elfogyasztania, háziállatokról, nyálkatartalma, kakukkfűteával, figyelmeztetés, káliumtartalma, kombinálhatjuk, teakeveréknek, pszoraléneket, elvetélhetnek, pótolhatatlan, mindenekelőtt, antihisztamin, egysejtűekkel, meghaladhatja, felügyelettel, hólyaghurutra, toxoplazmózis, megsemmisítik, petrezseleyem, hallucinációt, felhalmozódás, következtében, érzékenységet, összeaprított, édesköményből, elválasztását, leghatásosabb, petrezselymet, gyógyszerként, vizelethajtó, szénhidrátok, zsírosolajat, kiemelkedően, tisztítására, fogyatékosan, gyógyhatásai, teakeverékek, vitaminbomba, petrezselyem, megelőzésére, képződésének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2846
  • e Hét: 11628
  • e Hónap: 43114
  • e Év: 247815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.