|
2019-03-19 16:17:55, kedd
|
|
|
Arról már rengeteget olvashattunk és olvashatunk, hogy melyik gyógynövény tea mire jó, melyiket mire használták és használják, mióta ismerjük, hogyan változott a felhasználása régről napjainkig.
Kevés szó esik viszont - pedig igen fontos témája a gyógynövény tea felhasználásának - az elkészítésről. A legtöbben abban a tévhitben élnek, hogy a filteres teákhoz hasonlóan a szálas teákat is csak le kell áztatni, majd leszűrni. Igen, vannak azok a teafüvek, amelyek elkészítése így működik, de vannak olyanok, amelyekből így elveszítjük a hatóanyagot!
A gyógynövény tea készülhet virágból, levélből, gyökérből, kéregből és természetesen termésből. Ennek megfelelően kell elkészíteni a teát. A tea elkészítésénél fontos a víz mennyisége és hőfoka, a gyógynövény része és mennyisége és az áztatási vagy főzési idő.
A virágot, a levelet és a hajtásvégeket forrázni kell, ami azt jelenti, hogy a csapott evőkanál mennyiségű teafüvet 2,5 dl forrásból levett vízzel öntjük le és lefedve állni hagyjuk 15-20 percig. Egy-egy teafű tovább is áztatható, némelyiket kevesebb ideig hagyjuk a vízben. Minél puhább és vékonyabb a növény, annál gyorsabban kinyerődik belőle a hatóanyag, tehát annál rövidebb ideig kell áztatnunk. 1 óránál tovább azonban semmilyen tea ne ázzon. Ez a legáltalánosabb teakészítési szokás, amelyet mindenki ismer.
A gyökereket, a kérgeket, és a termést főzni kell, a főzési idő 5-10 percig tart. A kemény szárszerkezetű gyógynövényekből így oldódik ki a hatóanyag. Így készül a katáng és a zsurló is. A főzetnél érdemes előbb 1-2 órára leáztatni a növényt, majd aztán főzni. Ahogy kész a főzet, rögtön szűrjük le a szálakat.
Hideg áztatással készíthetjük azokat a teákat, amelyek a nyálkatartalmú növényekből készülnek, ilyen a mályva és a kankalin. A mályvát még gyerekkorunkból ismerhetjük, megfázások kezelésére tökéletes! 4-5 órán keresztül érdemes áztatni. Némely növény elveszti hatóanyagát, ha forró vízzel öntjük le, mint például a csipkebogyó. Ezeket is érdemes hideg vízben áztatni, majd szoba hőmérsékletűre melegíteni és elfogyasztani.
A gyógynövény tea készítésének fontos szabálya még, hogy az elkészítésnél ne használjunk fém anyagot! Egyes anyagok gyógyhatását megsemmisíti a fémmel való érintkezés! A vizet természetesen forralhatjuk fém forralóban, de a szűrő és a csésze ne legyen fémből!
Próbáljuk ízesítés nélkül fogyasztani a gyógynövény teákat, hiszen így hat a legjobban. Mézzel és citrommal esetleg ízesíthetünk, szobahőmérsékletre hűlt teába tegyük az ízesítésre szánt természetes anyagokat, hogy ne öljük meg a hatóanyagokat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
Címkék: felhasználásának, gyógynövényekből, gyerekkorunkból, legáltalánosabb, hőmérsékletűre, elkészítésénél, nyálkatartalmú, szárszerkezetű, természetesen, elkészítésnél, felhasználása, elkészítésről, hajtásvégeket, elfogyasztani, hatóanyagokat, gyógyhatását, megsemmisíti, készíthetjük, készítésének, ízesíthetünk, forralhatjuk, olvashattunk, teakészítési, csipkebogyó, elveszítjük, hatóanyagát, olvashatunk, ismerhetjük, gyógynövény, elkészítése, fogyasztani, természetes, hatóanyagot, növényekből, használjunk, megfelelően, felhasználása régről, legtöbben abban, tévhitben élnek, filteres teákhoz, szálas teákat, gyógynövény része, áztatási vagy, hajtásvégeket forrázni, csapott evőkanál, legáltalánosabb teakészítési, termést főzni, kemény szárszerkezetű, főzetnél érdemes, nyálkatartalmú növényekből, fémmel való, vizet természetesen,
|
|
|
|
felhasználása régről, legtöbben abban, tévhitben élnek, filteres teákhoz, szálas teákat, gyógynövény része, áztatási vagy, hajtásvégeket forrázni, csapott evőkanál, legáltalánosabb teakészítési, termést főzni, kemény szárszerkezetű, főzetnél érdemes, nyálkatartalmú növényekből, fémmel való, vizet természetesen, gyógynövény teákat, ízesítésre szánt, felhasználásának, gyógynövényekből, gyerekkorunkból, legáltalánosabb, hőmérsékletűre, elkészítésénél, nyálkatartalmú, szárszerkezetű, természetesen, elkészítésnél, felhasználása, elkészítésről, hajtásvégeket, elfogyasztani, hatóanyagokat, gyógyhatását, megsemmisíti, készíthetjük, készítésének, ízesíthetünk, forralhatjuk, olvashattunk, teakészítési, csipkebogyó, elveszítjük, hatóanyagát, olvashatunk, ismerhetjük, gyógynövény, elkészítése, fogyasztani, természetes, hatóanyagot, növényekből, használjunk, megfelelően, elkészíteni, áztatással, megfázások, ízesítésre, kezelésére, amelyekből, forralóban, mennyisége, rengeteget, mennyiségű, napjainkig, melegíteni, érintkezés, használják, használták, kinyerődik, gyorsabban, gyökereket, némelyiket, hatóanyag, gyökérből, semmilyen, készülhet, hasonlóan, vékonyabb, változott, próbáljuk, tökéletes, áztatnunk, citrommal, termésből, forrásból, legtöbben, tévhitben, legjobban, áztatható, leáztatni, készülnek, anyagokat, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
137 db bejegyzés |
e év: |
472 db bejegyzés |
Összes: |
49265 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1568
- e Hét: 6809
- e Hónap: 26671
- e Év: 202546
|
|
|