Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Cékla gyógyhatásairól
  2019-05-05 20:52:12, vasárnap
 
 



Cékla variációk
A cékla egy gumós zöldség, ehető levelekkel. A levélen és a gumón kívül ennek a zöldségnek a kicsíráztatott magvait is megeheti. Ezeket a csírákat széles körökben használják díszítésre, körítésre, jól néznek ki a piros csírák. Ez egy ízletes és egészséges zöldség. Tálalási javaslat rizshez: főzzön rizst, egy darab céklával, így rózsaszín rizst fok kapni. A gyermekek számára nagyszerű lehet a színes rizs. Emellett pedig ezzel a kreatív módszerrel megtaníthatja őket arra, hogy szeressék a zöldségeket.

A cékla a magasvérnyomás ellen
A cékla több gyógyászati okból is felhasználható. A középkortól kezdve használják ezt a zöldséget olyan betegségek gyógyítására, amik kapcsolatban vannak a vérrel és olyan problémák kezelésére, amik összefüggésbe hozhatóak a belekkel és az emésztő rendszerrel. Az amerikai Heart Association folyóiratban publikált tanulmány szerint a cékla segítséget nyújt a magasvérnyomással szemben. A napi fél liter céklalé elfogyasztása már 24 órán belül eredményt mutatott a vérnyomásra való hatásával kapcsolatban. Készíthet céklalét robotgép segítségével. Némelyik bioboltban vásárolhat üveges céklalevet is.

Vitaminok a vörös céklában
A cékla remek vitaminforrás. Főleg folsavat tartalmaz, amit néhány európai országban B11-vitaminként is ismernek. 100 gramm cékla fedezi a folsav ajánlott napi bevitelének (RDA) 27%-át. A C-vitaminnak a 8%-át, a piridoxinnak vagy B6-vitaminnak az 5 %-át. A riboflavinnak vagy B2 vitaminnak a 4%-át találhatja meg ennyi céklában, valamint a pantotenik savnak ( B5-vitamin) a 3 %-át.

Ásványi anyagok
A cékla otthont ad számos egészséges ásványi anyagnak. 14 %-át a mangán ajánlott napi bevitelének, 10 %-át a vasnak találhatja meg ebben az ízletes zöldségben. A réznek a 8%-át, a káliumnak pedig 7%-át fedezi a cékla. 100 gramm céklában a magnézium 6 %-a és a nátrium 5 %-a, valamint a cink 3 %-a található meg.

Fitotápanyagok
Még a vitaminoknál és ásványianyagonál is több fitotápanyag létezik. Több mint 3000 ismert fitotápanyagról tudunk és tudósok minden héten fedeznek fel újakat. Ezek a fitotápanyagok néha sokkal hasznosabbak, mint az ásványianyagok vagy a vitaminok. A fitotápanyagok nincsenek szintetizálva, ezért jó , ha friss zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt és nem támaszkodik a szintetikus kiegészítőkre. Egy fontos csoportja a fitotápanyagoknak a céklában a betalainok. A betanin és a vulgaxantin különösen egészséges betalainok. Ezek az anyagok segítik a gyulladáscsökkentő mechanizmusokat a szervezetben, harcolnak a szabad gyökökkel és segítenek a szervezet méregtelenítésében. Ennek eredményeképpen általánosságban szállnak szembe a betegségekkel. A forralással a betalainok eltávoznak. Minél tovább főzi őket, annál kevesebbet tartalmaznak ezekből a remek polifenolokból. Az optimális mennyiség csak akkor biztosított, ha nyersen fogyasztja el. Egy órányi főzés után szinte minden betalain eltávozik belőle. Főzheti őket rövid ideig, körülbelül 5 percig. Ezzel a módszerrel a fitotápanyagok könnyebben szívódnak fel a testben és több is lesz belőlük, mivel sokkal kevesebb károsodik a rövid főzési idő miatt. Általánosságban jó tudni, hogy minden zöldség, amit nyersen is fogyaszt, rövid ideig főzető is, hogy elérje a maximális szintjét a fitotápanyagoknak amik bennük találhatók.

Pirós gumósok a rák ellen
Tudományok kutatásban tesztelték a betanint a rákos sejtekkel. A a kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a tumorba fecskendezett betanin a tumor növekedésének lelassulását okozta. A betanint tesztelték idegrendszeri tumorokon, a prosztatában, mellekben, heréken, beleken, tüdőn és a gyomron is. A kutatás önmagában nem bizonyítja, hogy a cékla leküdheti a rákot, de egy jó út a kutatók számára, hogy tovább keresgéljenek ebben a témában-

A cékla jó a vérnek
A cékla jót tesz a vérnek. Az érszűkület megelőzhető a cékla fogyasztásával. Ez azért van mert a céklában található anyag segíti beállítani a vér homocisztein szintjét. A kolin, egy aminosav kulcsszerepet játszik a nemkívánatos homocisztein semlegesítésében. A betain egy variációja a kolinnak, egy kolin, amihez három féle metilcsoport csatlakozik. A betain emellett egy gyulladáscsökkentő hatóanyag. A test több részében is megakadályozza a gyulladást. Ez az egyik oka annak, hogy csökkentheti az érszűkület kockázatát.

Öregedés a céklával
Oroszországban az emberek borscsot fogyasztanak,ami egy tradicionális orosz céklaleves. Oroszországban találhatók olyan régiók, ahol az emberek megélik a több, mint 100 éves kort. Néhány tudós azt állítja, hogy ennek köze lehet a nagymértékű céklafogyasztáshoz. Azt állítják, hogy a hosszú élet ennek a három dolognak köszönhető:

- A cékla elősegíti a kettes pontját a méregtelenítésnek, amikor a méreganyagok vízben oldódó anyagokká változnak és könnyebben távolíthatóak el a szervezetből. A méregtelenítés betegség megelőző és egészségvédő.
- A cékla védi a szívet.
- A cékla lehetséges, hogy megelőzi a rákot.

Rostok a céklában
Mint a legtöbb természetes ételben, úgy a céklában is találhatóak rostok. A rostok egészségesek, mivel garantálják, hogy az összes tápanyag a testben megfelelően szívódik fel. A rostoknak többféle típusa van. A gumós zöldségekben, mint például a céklában található rostok még értékesebbek, mivel megelőzhetik a rákot.

A cékla segíti az általános kondíciót
2012-ben a tudósok arra a felfedezésre jutottak,hogy a céklás étrendkiegészítők jók azoknak, akik szeretnek sportolni. Lemérték, hogy a futási teljesítmény javul, ha az illető előtte céklát fogyasztott. A tudósok szerint ez annak a hatásnak köszönhető, amivel a cékla van a szívre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: ásványianyagonál, semlegesítésében, következtetésre, általánosságban, fitotápanyagról, eredményeképpen, mechanizmusokat, oroszországban, felhasználható, méregtelenítés, magasvérnyomás, fitotápanyagok, polifenolokból, ásványianyagok, fogyasztásával, megakadályozza, kicsíráztatott, riboflavinnak, összefüggésbe, szintetizálva, idegrendszeri, növekedésének, vitaminforrás, kulcsszerepet, keresgéljenek, megtaníthatja, kiegészítőkre, betegségekkel, távolíthatóak, tradicionális, elfogyasztása, fecskendezett, szervezetben, lelassulását, egészségesek, zöldségekben, gumós zöldség, gumón kívül, kicsíráztatott magvait, csírákat széles, piros csírák, darab céklával, gyermekek számára, színes rizs, kreatív módszerrel, magasvérnyomás ellen, cékla több, középkortól kezdve, zöldséget olyan, emésztő rendszerrel, amerikai Heart, cékla segítséget, Heart Association,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul Éluard - És egy mosoly  Nem kell hozzá fürdőruhás  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Martin Buber, A haszidim meséi  Paul David Tripp Április 13  Spenót fasírttal  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Egy gondolat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Hamvas Béla  Martin Buber, A haszidim meséi  Mindig lesz olyan  Tanácsok egy pszichológustól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Emlékezz  Előfordul, hogy  Töröld le  Esterházy Péterre emlékezünk  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  különleges  Magyar költészet napja  A hagyma antibakteriális hatás...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Alvó cicák  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jó nap volt  Ott van  A felvilágosodás...  Vannak emberek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Egy barátság története  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Nem kell hozzá fürdőruhás  Bornyi Veronika haiku verse  Szívek  Robert Merle tollából  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  képre írva  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Otthon  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció... 
Bejegyzés Címkék
gumós zöldség, gumón kívül, kicsíráztatott magvait, csírákat széles, piros csírák, darab céklával, gyermekek számára, színes rizs, kreatív módszerrel, magasvérnyomás ellen, cékla több, középkortól kezdve, zöldséget olyan, emésztő rendszerrel, amerikai Heart, cékla segítséget, magasvérnyomással szemben, vérnyomásra való, vörös céklában, cékla remek, folsav ajánlott, piridoxinnak vagy, riboflavinnak vagy, 4%-át találhatja, pantotenik savnak, cékla otthont, mangán ajánlott, vasnak találhatja, ízletes zöldségben, káliumnak pedig, fitotápanyagok néha, ásványianyagok vagy, fitotápanyagok nincsenek, szintetikus kiegészítőkre, fontos csoportja, vulgaxantin különösen, anyagok segítik, szabad gyökökkel, betalainok eltávoznak, remek polifenolokból, optimális mennyiség, órányi főzés, fitotápanyagok könnyebben, rövid főzési, maximális szintjét, fitotápanyagoknak amik, rákos sejtekkel, következtetésre jutott, tumorba fecskendezett, tumor növekedésének, betanint tesztelték, kutatás önmagában, cékla leküdheti, kutatók számára, érszűkület megelőzhető, cékla fogyasztásával, céklában található, aminosav kulcsszerepet, nemkívánatos homocisztein, betain emellett, test több, érszűkület kockázatát, emberek borscsot, tradicionális orosz, emberek megélik, hosszú élet, három dolognak, cékla elősegíti, kettes pontját, méreganyagok vízben, méregtelenítés betegség, cékla védi, cékla lehetséges, legtöbb természetes, rostok egészségesek, összes tápanyag, testben megfelelően, rostoknak többféle, gumós zöldségekben, cékla segíti, általános kondíciót, tudósok arra, felfedezésre jutottak, céklás étrendkiegészítők, futási teljesítmény, illető előtte, tudósok szerint, hatásnak köszönhető, ásványianyagonál, semlegesítésében, következtetésre, általánosságban, fitotápanyagról, eredményeképpen, mechanizmusokat, oroszországban, felhasználható, méregtelenítés, magasvérnyomás, fitotápanyagok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2352
  • e Hét: 8708
  • e Hónap: 22457
  • e Év: 227158
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.