Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért egészséges a baromfihús?
  2018-05-09 14:30:44, szerda
 
   
  A magyar szakemberek 2010-ben kezdeményezték, hogy nemzetközi szinten május 10-én ünnepeljük a Baromfi Világnapot. Hazánkban előszőr 2013-ban tartották meg ezt a napot, így idén ötödik alkalommal ünnepelhetnek május 10-én határainkon belül a szakmabeliek. A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC és a BTT baromfikampánya a jeles nap alkalmából április 25. és május 13. között az egészséges baromfihúsok fogyasztásának előnyeiről és a sokak által ,,tökéletes táplálék"-ként emlegetett tojásról szól.

MIÉRT EGÉSZSÉGES A BAROMFIHÚS?
A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll. A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai.

CSIRKEHÚS
A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű, húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető, izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények, fehérjetartalma magas és teljes értékű, zsírtartalmának eloszlása kedvező, (a nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható, ráadásul a benne található kis mennyiségű zsír is ,,jó" zsír, mert telítetlen, ami véd a szívbetegségek ellen, ezen tulajdonsága miatt javasolják az orvosok és a táplálkozási tanácsadók).

Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van). A csirke kiváló forrása a B vitaminoknak, a B3-vitamin tartalma segíti az anyagcserét. A B6-vitamin fontos az immunrendszer és a vércukorszint karbantartásában, a B7-vitamin elősegíti a sejtek növekedését és a B12-vitamin részt vesz az idegsejtek és a vörösvérsejtek karbantartásában.

A csirkehús vasat is tartalmaz, amely az oxigén elszállításában hasznos a sejtek számára. A cink elősegíti a DNS-szintézist és olajozza az immunrendszer működését. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.


KERESÉS Keress receptre vagy hozzávalóra
EZÉRT EGYÜNK MINÉL TÖBB TOJÁST ÉS BAROMFIHÚST!
default user iconSzponzorált tartalomPROMÓCIÓ 0
A magyar szakemberek 2010-ben kezdeményezték, hogy nemzetközi szinten május 10-én ünnepeljük a Baromfi Világnapot. Hazánkban előszőr 2013-ban tartották meg ezt a napot, így idén ötödik alkalommal ünnepelhetnek május 10-én határainkon belül a szakmabeliek. A Földművelésügyi Minisztérium, az AMC és a BTT baromfikampánya a jeles nap alkalmából április 25. és május 13. között az egészséges baromfihúsok fogyasztásának előnyeiről és a sokak által ,,tökéletes táplálék"-ként emlegetett tojásról szól.
MIÉRT EGÉSZSÉGES A BAROMFIHÚS?
A naponta fogyasztott táplálékok felét az állati eredetű élelmiszerek alkotják. Bennük találhatók meg azok a fehérjék, melyek az emberi szervezet számára az úgynevezett nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavakat jelentős mértékben tartalmazzák. Ezeket a szervezet más úton nem képes előállítani, tehát azzal és annyival tud gazdálkodni, ami a táplálékból rendelkezésre áll. A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai.

CSIRKEHÚS
A csirkehús gyári és otthoni feldolgozása egyaránt könnyű, húsa táplálkozási szempontból értékes és könnyen emészthető, izomrostjai puhák, kötőszövetei zsírban szegények, fehérjetartalma magas és teljes értékű, zsírtartalmának eloszlása kedvező, (a nagy vágóállatok zsírja átszövi az izomzatot, a baromfié a bőr alatt helyezkedik el és így könnyen eltávolítható, ráadásul a benne található kis mennyiségű zsír is ,,jó" zsír, mert telítetlen, ami véd a szívbetegségek ellen, ezen tulajdonsága miatt javasolják az orvosok és a táplálkozási tanácsadók).


Spenótos-fetás töltött csirkemell >>>
Energiatartalma 100 grammonként mindössze 113 kcal, (összehasonlítva: pl. a közepesen kövér sertéshúsban 306 kcal van). A csirke kiváló forrása a B vitaminoknak, a B3-vitamin tartalma segíti az anyagcserét. A B6-vitamin fontos az immunrendszer és a vércukorszint karbantartásában, a B7-vitamin elősegíti a sejtek növekedését és a B12-vitamin részt vesz az idegsejtek és a vörösvérsejtek karbantartásában.

A csirkehús vasat is tartalmaz, amely az oxigén elszállításában hasznos a sejtek számára. A cink elősegíti a DNS-szintézist és olajozza az immunrendszer működését. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően a csirkehús szinte mindenkinek az étrendjében szerepelhet.

PULYKAHÚS
A pulykahús fogyasztás terén Európában látványos fejlődésnek lehettünk szemtanúi. A magyarországi pulykahúsfogyasztás Európa és a világ élvonalában van, a Baromfi Termék Tanács becslései szerint hazánkban a fejenkénti átlagos fogyasztás 5-5,5 kilogramm évente. A pulykahús fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert: miközben értékes fehérjében és vitaminokban gazdag a csirkehúsnál is zsírszegényebb, ezért kiemelten javasolt a kimélő diétához. Bőr nélkül így az energiaszegény diétán élők bátran fogyaszthatják, valamennyi ételféleség elkészíthető belőle, amit jellemzően vörös húsokból készítenénk el. Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma is.

Tekintettel arra, hogy a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza, a hazai pulykahúsnak nagyobb szerepet kellene kapnia a fiatalok étkeztetésében is.

LIBAHÚS
A liba húsa ízletes, mája kiváló csemege és értékes exportcikk. A libahús magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb. Koleszterin tartalma a csirke és pulykahúsnál alacsonyabb.

KACSA
Kacsahúst nagyobb mennyiségben csak néhány országban fogyasztanak. Élenjárók főleg az ázsiai országok, kiemelkedően Kína, ahol a világ kacsaállományának 60-65 %-át tartják. Itt a hústermelésen kívül tojástermelésre is hasznosítják a kacsát. Európában ez nem szokás, szinte kizárólag húsra hasznosítják. Franciaországban a hús mellett a kacsamáj fogyasztás ölt nagyobb méreteket. Megemlíthető még, mint jelentős kacsahús-fogyasztó, néhány észak-európai állam, továbbá Németország, Anglia és Olaszország.





 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: kiegyensúlyozott, karbantartásában, tulajdonságainak, nélkülözhetetlen, tartalompromóció, franciaországban, zsírtartalmának, földművelésügyi, fehérjetartalma, baromfikampánya, tojástermelésre, energiatartalma, baromfitermékek, összehasonlítva, zsírtartalmánál, iconszponzorált, elszállításában, zsírsavtartalma, étkeztetésében, kezdeményezték, vörösvérsejtek, fogyasztásának, energiaszegény, legalacsonyabb, fogyaszthatják, zsírszegényebb, táplálkozásnak, szívbetegségek, rendelkezésre, vércukorszint, immunrendszer, eltávolítható, ünnepelhetnek, hústermelésen, magyarországi, kötőszövetei, magyar szakemberek, egészséges baromfihúsok, sokak által, naponta fogyasztott, állati eredetű, emberi szervezet, úgynevezett nélkülözhetetlen, táplálékból rendelkezésre, összes esszenciális, csirkehús gyári, nagy vágóállatok, benne található, szívbetegségek ellen, táplálkozási tanácsadók, közepesen kövér, csirke kiváló, Baromfi Világnapot, Földművelésügyi Minisztérium, MIÉRT EGÉSZSÉGES BAROMFIHÚS, KERESÉS Keress, EZÉRT EGYÜNK MINÉL TÖBB TOJÁST ÉS BAROMFIHÚST, Baromfi Termék Tanács,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  Albert Einsteinről  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nem tudhatod  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Örülök, hogy látlak!  Mindig jusson idő nevetni  Szívem  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png ház  Nem számIt  Reggel van  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Németh László tollából  Albert Einsteinről  Akarat  Minden harmadik...  A Megváltó szolgálatában  Png rózsa csokor  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png ház  Paul David Tripp Április 21  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Elköszönt  Facebookon kaptam  képre írva  Mai harmónia kártyám  Esti kép  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kutya  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png virág  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Png lepke  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Zilahy Lajos gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Png csokor  Hogy lehet megtartani  Png virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Makszim Gorkij gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Gyökössy Endre - Virágok virág... 
Bejegyzés Címkék
magyar szakemberek, egészséges baromfihúsok, sokak által, naponta fogyasztott, állati eredetű, emberi szervezet, úgynevezett nélkülözhetetlen, táplálékból rendelkezésre, összes esszenciális, csirkehús gyári, nagy vágóállatok, benne található, szívbetegségek ellen, táplálkozási tanácsadók, közepesen kövér, csirke kiváló, vércukorszint karbantartásában, sejtek növekedését, vörösvérsejtek karbantartásában, csirkehús vasat, oxigén elszállításában, sejtek számára, cink elősegíti, immunrendszer működését, csirkehús szinte, étrendjében szerepelhet, pulykahús fogyasztás, világ élvonalában, fejenkénti átlagos, pulykahús fogyasztása, kimélő diétához, energiaszegény diétán, összes húsfélét, pulykahúsnak jelentős, pulykamell zsírtartalma, legtöbb egyszeresen, hazai pulykahúsnak, fiatalok étkeztetésében, liba húsa, libahús magas, baromfitermékek között, ázsiai országok, világ kacsaállományának, hústermelésen kívül, kacsamáj fogyasztás, kiegyensúlyozott, karbantartásában, tulajdonságainak, nélkülözhetetlen, tartalompromóció, franciaországban, zsírtartalmának, földművelésügyi, fehérjetartalma, baromfikampánya, tojástermelésre, energiatartalma, baromfitermékek, összehasonlítva, zsírtartalmánál, iconszponzorált, elszállításában, zsírsavtartalma, étkeztetésében, kezdeményezték, vörösvérsejtek, fogyasztásának, energiaszegény, legalacsonyabb, fogyaszthatják, zsírszegényebb, táplálkozásnak, szívbetegségek, rendelkezésre, vércukorszint, immunrendszer, eltávolítható, ünnepelhetnek, hústermelésen, magyarországi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 851
  • e Hét: 12063
  • e Hónap: 28463
  • e Év: 150336
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.