Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fokhagyma - az ősi természetes antibiotikum
  2019-06-06 13:50:40, csütörtök
 
 



A fokhagymát több mint 4000 éve használja az orvostudomány. Háborúkban bátorságot, egyébként pedig egészséget és nagy nemzőképességet kölcsönöz azoknak, akik rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztják.

Növénytani neve, az Allium sativa bizonyítja, hogy ez a növény is a liliomfélék családjába tartozó hagymafélék egyik tagja, ugyanúgy, mint legközelebbi rokonai: a vöröshagyma (Allium cepa), a póréhagyma (Allium porrum), a medvehagyma (Allium ursinum), a mogyoróhagyma (Allium ascaIonium) és a metélőhagyma (Allium schoenoprasum).

Mit tartalmaz a fokhagyma?

A fokhagyma továbbá nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, pl. kovasavat, káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, jódot és vasat, valamint nyomelemeket, mint a cink, mangán és szelén, ezenkívűl C-vitamint (csak a friss fokhagyma), provitamin A-t, B1 és B2-vitamint, nikotinsavamidot (= niazin vagy PP-vitamin). A tokokinin, amely a nemi hormonokhoz hasonló szerkezetű anyag, az oka, hogy a fokhagymát évezredek óta afrodiziákumként alkalmazzák.

A jellegzetes illatot az allicin nevű anyag hozza létre, amely a szagtalan alliinből jön létre, amikor rágás, vágás vagy nyomás hatására az alliináz enzim azt felbontja. Az ép fokhagyma szinte teljesen szagtalan, mivel az alliin és az alliináz a fokhagymagerezdekben nem érintkezik egymással. Ha fokhagymakapszulát fogyasztunk, amely csak a gyomorban oldódik fel, akkor ezzel elkerülhetjük a szag kialakulását. Az értékes készítmények ugyanolyan hatékonyak, mint maga a friss fokhagyma, de a megfelelő dózis elérése jelentős többletköltséggel jár.

A fokhagyma gyógyhatásai

- A fokhagyma fitinsavat tartalmaz, amely ásványi anyagokat köt meg, de átalakulhat inozittá is, amely egy, a vitaminokhoz hasonló növekedést serkentő anyag, amely nagyon fontos szerepet játszik a hajnövekedésben és az egészséges bőr kialakulásában.

- A fokhagyma-alkaloidoknak inzulinhoz hasonló, és ezáltal vércukorszint-csökkentő tulajdonságai is vannak, így a fokhagyma kiváló kiegészítő terápia lehet cukorbetegségben.

- A fokhagyma ezenkívűl szabályozza a vérnyomást, csökkenti az artériák meszesedésének veszélyét, megelőzi a trombózis kialakulását,

- Erősíti az immunrendszert, a baktériumok és vírusok mellett más paraziták ellen is hatékony, és csökkenti a koleszterinszintet is.

- A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a fokhagyma, főleg idősebb embereknél, rugalmasabbá teszi az ereket. Tehát soha nem késő elkezdeni a fokhagymaevést.

- A fokhagymát ezenkívűl számos gyógynövénykutató és természetgyógyász a rákmegelőzés hatékony eszközének tartja. Vannak komoly vizsgálatok, amelyek alátámasztják, hogy olyan országokban vagy országrészekben, ahol az emberek gyakran fogyasztanak nagy mennyiségű fokhagymát, sokkal kevesebb a rákos megbetegedések száma, mint másutt.

- A fokhagyma erősíti az emésztőrendszerben található mirigyeket, és gyógyító hatása van a bél nyálkahártyájára. Ezáltal a nyálkahártya magától képes a természetes bélflóráját felépíteni. A fokhagyma kiváló gyógyszere a bélpanaszoknak, hatékony puffadás, hasmenés és bélgörcsök esetén. Nagyon jó hatása van krónikus és akut hasmenés esetén, még akkor is, ha ez véres nyálkás széklettel párosul.

- A fokhagyma a Helicobacter pylorix. is megtámadja, amely a gyomorfekély és újabb kutatások szerint a gyomorrák kialakulásáért is felelős baktérium.

- A fokhagyma elősegíti az epe termelését és kiválasztását, valamint a tápanyagok lebontásában és megemésztésében is segédkezik. Gátolja a gázképződéssel járó rothadási és erjedési folyamatokat.

- A népi gyógyászatban a fokhagymát bronchitis ellen is használják. A légcsövek görcsét oldja, és ezzel elősegíti a köhögés felszakadását, és a baktériumokat megsemmisíti.

- A fokhagymában található kénvegyületek képesek arra, hogy a nehézfémekkel, például higannyal, ólommal és kadmiummal ártalmatlan vegyületeket képezzenek, amelyeket a szervezet viszonylag könnyen ki tud választani.

Ha megelőzésre és egészségmegőrzésre használjuk a fokhagymát, akkor fontos, hogy rendszeresen alkalmazzuk.

2-3 gerezd naponta a megfelelő dózis. Hasmenés kezelésére fogyasszunk el 5-10 gerezdet egész napra elosztva. Ajánlatos egész napra elosztva fogyasztani a fokhagymát, mert a benne található illóolajok az érzékeny gyomrot irritálják, ha egyszerre túl magas dózisban alkalmazzuk. A fokhagymatablettát a gyártó utasítása szerint kell szedni, az otthon készített fokhagymatinktúrából pedig napi 2-3-szor 15 cseppet adagoljunk.

Figyelem!

A fokhagyma antibiotikus tulajdonságai melegítés hatására csökkennek, de nem teljesen tűnnek el. Nem szabad azonban a fokhagymát túlságosan felmelegíteni, mert keserű lesz, és az ételek átveszik ezt az ízt. Ezért a főzés vagy sütés végén adjuk hozzá az ételhez.

Fokhagymatinktúra elkészítése

A fokhagymatinktúrához mindössze 400g hámozott fokhagymagerezdre és 1 liter, lehetőleg magas alkoholtartalmú, tiszta tömény szeszre van szükség, ami lehet például szilva pálinka vagy vodka. A fokhagymát fokhagymanyomóval törjük össze, és az alkoholban jól lezárva két hétig hűvös, sötét helyen hagyjuk állni. Utána puha pamutkendőn vagy kávészűrőn öntsük át, és még egy hétig hagyjuk állni.

Az adagolást érdemes hullámzó dózisban végezni: a tinktúrát naponta háromszor kell alkalmazni: reggel, délben, este. Minden bevételnél egy cseppel növeljük a mennyiséget, míg a hetedik napon délben elérjük a 20 cseppet. Ezután újra csökkentsük a cseppszámot folyamatosan egy-egy cseppel. 5 csepptől újra kezdjük el emelni húszig és így tovább. Ezzel elérhetjük, hogy a szervezet nem szokik hozzá a folyamatos, azonos nagyságú ingerhez, és megakadályozhatjuk a túlérzékenység kialakulását. A jobb elviselhetőség érdekében használhatunk háromszor 15 cseppet több héten keresztül.

Friss fokhagyma külsőleges felhasználásra

Kisebb sebek, rovarcsípések vagy bőrgombásodás kezelésére a fokhagyma levét kevés vízzel hígítsuk fel, vagy a következőképpen alkalmazzuk: törjünk össze 5-10 fokhagymagerezdet, és a levéhez adjunk tízszeres mennyiségű 30-40%-os alkoholt. Ez a keverék, ha sötét, hűvös helyen tartjuk, több hónapig eláll.

Szemölcsökre, kelésekre és nehezen múló pattanásokra sebtapasszal közvetlenül ragasszunk fel egy gerezd fokhagymát, és hagyjuk ott több órán keresztül.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: cukorbetegségben, nikotinsavamidot, afrodiziákumként, nyálkahártyájára, következőképpen, megemésztésében, hajnövekedésben, alkoholtartalmú, országrészekben, nemzőképességet, fokhagymaevést, meszesedésének, túlérzékenység, megbetegedések, gázképződéssel, kialakulásában, bélpanaszoknak, immunrendszert, elviselhetőség, kialakulásáért, felhasználásra, alátámasztják, rovarcsípések, alkaloidoknak, tulajdonságai, bőrgombásodás, elkerülhetjük, felmelegíteni, mogyoróhagyma, nehézfémekkel, gyógyászatban, schoenoprasum, vércukorszint, kiválasztását, orvostudomány, baktériumokat, fokhagymát több, liliomfélék családjába, fokhagyma továbbá, friss fokhagyma, nemi hormonokhoz, fokhagymát évezredek, jellegzetes illatot, allicin nevű, szagtalan alliinből, alliináz enzim, gyomorban oldódik, szag kialakulását, értékes készítmények, megfelelő dózis, fokhagyma gyógyhatásai, fokhagyma fitinsavat,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Soha ne kedvezz...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Alázat  képre írva  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Akarat  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reggel van  Sokan azt tartják  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy hatékony szolga  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Sose bánj semmit  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png férfi  Facebookon kaptam  Png kislány  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Paul David Tripp Április 21  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Png csokor  Png ház  Akarat  Akarat  Idő  Png rózsa csokor  Idő  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Akarat  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Popper Péter szavai  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png fotel  Hogy lehet megtartani  Csak a fogyatkozás látható  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Albert Einsteinről  Zilahy Lajos gondolata  Albert Einsteinről  Lóhere  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png ház  A Megváltó szolgálatában  Szívem tiéd  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Fehér virág 
Bejegyzés Címkék
fokhagymát több, liliomfélék családjába, fokhagyma továbbá, friss fokhagyma, nemi hormonokhoz, fokhagymát évezredek, jellegzetes illatot, allicin nevű, szagtalan alliinből, alliináz enzim, gyomorban oldódik, szag kialakulását, értékes készítmények, megfelelő dózis, fokhagyma gyógyhatásai, fokhagyma fitinsavat, vitaminokhoz hasonló, fokhagyma kiváló, fokhagyma ezenkívűl, artériák meszesedésének, trombózis kialakulását, legújabb kutatások, fokhagymát ezenkívűl, rákmegelőzés hatékony, emberek gyakran, rákos megbetegedések, fokhagyma erősíti, nyálkahártya magától, természetes bélflóráját, gyomorrák kialakulásáért, fokhagyma elősegíti, tápanyagok lebontásában, gázképződéssel járó, népi gyógyászatban, fokhagymát bronchitis, légcsövek görcsét, köhögés felszakadását, baktériumokat megsemmisíti, fokhagymában található, szervezet viszonylag, benne található, érzékeny gyomrot, gyártó utasítása, otthon készített, fokhagyma antibiotikus, fokhagymát túlságosan, ételek átveszik, főzés vagy, fokhagymát fokhagymanyomóval, hétig hagyjuk, adagolást érdemes, tinktúrát naponta, cseppel növeljük, hetedik napon, cseppszámot folyamatosan, túlérzékenység kialakulását, jobb elviselhetőség, fokhagyma levét, következőképpen alkalmazzuk, levéhez adjunk, gerezd fokhagymát, cukorbetegségben, nikotinsavamidot, afrodiziákumként, nyálkahártyájára, következőképpen, megemésztésében, hajnövekedésben, alkoholtartalmú, országrészekben, nemzőképességet, fokhagymaevést, meszesedésének, túlérzékenység, megbetegedések, gázképződéssel, kialakulásában, bélpanaszoknak, immunrendszert, elviselhetőség, kialakulásáért, felhasználásra, alátámasztják, rovarcsípések, alkaloidoknak, tulajdonságai, bőrgombásodás, elkerülhetjük, felmelegíteni, mogyoróhagyma, nehézfémekkel, gyógyászatban, schoenoprasum, vércukorszint, kiválasztását, orvostudomány, baktériumokat, kénvegyületek, felszakadását, használhatunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4031
  • e Hét: 12813
  • e Hónap: 44299
  • e Év: 249000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.