Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hőség elleni védekezés alapszabályai :
  2019-06-11 20:50:54, kedd
 
  A hőség megterheli a szervezetet: csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám és gyengül a koncentráció, lankad a figyelem (ezért több ilyenkor a baleset).
A tompaság ellen felfrissülés érzését adhatja, ha naponta többször zuhanyozunk langyos vagy hideg vízzel.

A déli órákban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban. Amikor a levegő hőmérséklete kint 35 Celsius-fok körül van, akkor a szobában 28 fok az ideális, hűvösebbre nem tanácsos állítani az otthoni, irodai klímát, mert ha kimegyünk a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-változás megterhelő lehet.

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, fogyasszunk elsősorban vizet, teát, gyümölcslét, de jól eshet a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek is. Ne fogyasszunk viszont kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt, és nem jó ötlet a fröccs és a sör sem, mert fokozzák az izzadást és vízhajtó hatásúak is, ily módon komoly dehidratáltságot okozhatnak.

Különösen figyeljünk az idős ismerőseink, valamint a gyerekek folyadékpótlására, az előbbiekben ugyanis már nem, az kicsikben pedig még nem működik tökéletesen a verejtékezés szabályozása, ráadásul könnyen megfeledkezhetnek a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről.

Mielőtt beülünk az autóba, szellőztessük át a belső teret, hiszen a napon drasztikusan, akár 60-70 Celsius-fokra is felmelegedhet. Mindig legyen az autóban is folyadék, hogy pótolni tudjuk az izzadással elveszített vizet.

A nagy hőségben viseljünk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet, fejünket és arcunkat védjük széles karimájú kalappal, és ne feledkezzünk el a napszemüvegről sem.

A napszúrás kezelése:
Ha mégse viseltünk kalapot, és a napon való tartózkodás után a gyermeken vagy magunkon fejfájást, hányingert, szédülést, dezorientáltságot tapasztalunk, mindenképpen gondoljunk napszúrásra. Ilyenkor vonuljunk sötét, hűvös helyre, és borogassuk hideg vizes kendővel a homlokunkat.
A napszúrás kialakulásáért a nap sugárzása és a magas hőmérséklet együttesen felelős. A fizikai tényezők együttes hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki, szerencsére az esetek zömében csak enyhe formában. Központi idegrendszerünkben vizenyő keletkezik ilyenkor, így az agy egyes területei nyomás alá kerülnek, ez okozza a kellemetlen tüneteket.

Védekezés a strandon:
A hazai ajánlások szerint legalább 30-40 faktoros naptejet kell használnunk. A "vízálló" jelző jól hangzik, azonban még ha a vizet állja is a krém egy ideig, a törölközéssel biztos, hogy a védőréteg jelentős részét ledörzsöljük magunkról, ezért gyakran kenjünk magunkat újra a fényvédő krémmel.
A gyerekek bőre különösen érzékeny a napsugárzásra, ugyanis sokkal kevesebb melanint tartalmaz, mint a felnőtteké, ezért rendkívül könnyen leégnek.
A napégés magától is szépen gyógyul, aki azonban rosszul bírja a fájdalmat, enyhíthet is a tüneteken.A házi praktikák helyett inkább a bevált módszereket válasszuk.

Senkit ne hagyjunk a tűző napon elaludni!

A gyerekek különösen veszélyeztettek:
Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát, valamint sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban. A gyermekek verejtékmirigyei még nem működnek tökéletesen, ezért elégtelen a hőleadásuk. Így a nagy hőségben szervezetük hőszabályozó rendszere hamar felborul, a belső hőmérsékletük vészesen magasra emelkedhet.
Forrás: origo ( egészség )

 
 
0 komment , kategória:  Hőségriasztás(teendők)  
Címkék: verejtékmirigyei, dehidratáltságot, veszélyeztettek, kialakulásáért, napszemüvegről, tartózkodjunk, hőmérsékletük, szellőztessük, törölközéssel, napsugárzásra, felmelegedhet, paradicsomlé, sétáltassunk, ledörzsöljük, drasztikusan, felfrissülés, mindenképpen, feledkezzünk, hőmérséklete, szabályozása, verejtékezés, hőszabályozó, koncentráció, tapasztalunk, módszereket, szervezetük, úgynevezett, szerencsére, használnunk, ismerőseink, tökéletesen, kellemetlen, előbbiekben, fogyasszunk, beviteléről, gyümölcslét, hőség megterheli, tompaság ellen, déli órákban, levegő hőmérséklete, megfelelő folyadékbevitelre, idős ismerőseink, gyerekek folyadékpótlására, előbbiekben ugyanis, kicsikben pedig, verejtékezés szabályozása, megfelelő mennyiségű, belső teret, napon drasztikusan, izzadással elveszített, nagy hőségben, napszúrás kezelése,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam  Lőrinczi Emese tollából  Cserépváralja  Az ő hű vezetése  Mókás uborka tál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Spenót  A bab gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Paul Verlaine - Óvatosság  Amellett, amit az emberek  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul Verlaine : Költészettan  Az ideges katicabogár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Gebhardt Nóra versei II.  Az én Miatyánkom  Paul David Tripp Április 10  Egy valóban nagy örökség  Itt a tavasz  Facebookon kaptam  Alvó cica  Csomó  Paul Verlaine - Óvatosság  Az élet mindig  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Laczkó Sándor - A bizalom....  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  A húsvéti bárány  Hálás vagyok  Ha senki sem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Esti kép  különleges  És van a rabság.  Négy sor egy csodálatos versbő...  Facebookon kaptam  Levél öregségemre  Facebookon kaptam  Mosoly  Facebookon kaptam  Steel - Május festmény  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 11  Paul David Tripp Április 8  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  És van a rabság.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  A húsvéti bárány  Fűzfa a tóparton 
Bejegyzés Címkék
hőség megterheli, tompaság ellen, déli órákban, levegő hőmérséklete, megfelelő folyadékbevitelre, idős ismerőseink, gyerekek folyadékpótlására, előbbiekben ugyanis, kicsikben pedig, verejtékezés szabályozása, megfelelő mennyiségű, belső teret, napon drasztikusan, izzadással elveszített, nagy hőségben, napszúrás kezelése, napon való, gyermeken vagy, napszúrás kialakulásáért, magas hőmérséklet, fizikai tényezők, agyhártyák úgynevezett, esetek zömében, kellemetlen tüneteket, hazai ajánlások, vizet állja, törölközéssel biztos, védőréteg jelentős, fényvédő krémmel, gyerekek bőre, napégés magától, házi praktikák, bevált módszereket, tűző napon, gyerekek különösen, hőségben kisbabát, gyermekek verejtékmirigyei, belső hőmérsékletük, verejtékmirigyei, dehidratáltságot, veszélyeztettek, kialakulásáért, napszemüvegről, tartózkodjunk, hőmérsékletük, szellőztessük, törölközéssel, napsugárzásra, felmelegedhet, paradicsomlé, sétáltassunk, ledörzsöljük, drasztikusan, felfrissülés, mindenképpen, feledkezzünk, hőmérséklete, szabályozása, verejtékezés, hőszabályozó, koncentráció, tapasztalunk, módszereket, szervezetük, úgynevezett, szerencsére, használnunk, ismerőseink, tökéletesen, kellemetlen, előbbiekben, fogyasszunk, beviteléről, gyümölcslét, hőmérséklet, elveszített, tartózkodás, homlokunkat, zuhanyozunk, szervezetet, alacsonyabb, napszúrásra, megterhelő, borogassuk, keletkezik, izzadással, hőleadásuk, pulzusszám, elsősorban, mennyiségű, együttesen, felnőtteké, figyeljünk, hányingert, gondoljunk, emelkedhet, hűvösebbre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 357
  • e Hét: 2340
  • e Hónap: 16089
  • e Év: 220790
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.