|
2019-07-29 13:52:00, hétfő
|
|
|
A narancs a citrusfélék nagy csoportjába tartozik és szinte az egyik legnépszerűbb gyümölcs az egész világon. Ma a világ melegebb régióiban termesztik, és friss gyümölcs vagy gyümölcslé formájában fogyasztják. A narancs a rostok, a C-vitamin, a tiamin, a folsav és az antioxidánsok kiváló forrása. Amellett, hogy nagyon ízletes, számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
A narancs főleg szénhidrátokból és vízből áll, nagyon kevés mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz. Kalóriatartalma is rendkívül alacsony. Az egyszerű cukrok, mint a glükóz, a fruktóz és a szacharóz a szénhidrátok domináns formája a narancsban. Ezek mind-mind a narancs édes ízéért felelősek.
Számos egészségügyi előnyét élvezhetjük ennek a citrusos gyümölcsnek, mivel alacsony a glikémiás indexe. Ez magyarázza, hogy a narancs polifenolokban és rostban rendkívül gazdag, ami mérsékli a vércukorszint emelkedését.
A narancs rostban is gazdag. Van benne pektin, cellulóz és lignin is. A táplálékrost számos jótékony hatással jár. A rostok az emésztőrendszer működésének javítását segítik elő, illetve a bélben lévő jó baktériumok táplálását és szaporodását is elősegítik. A rost a fogyásban is segítségünkre lehet és a koleszterinszint csökkenésében is.
A narancs számos vitamin és ásványi anyag, különösen a C-vitamin, a tiamin, a folsav és a kálium jó forrása. A kálium csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő embereknél, és kedvező hatással van a szív- és érrendszeri egészségre.
A narancs különféle bioaktív növényi vegyületekben is gazdag. Kutatók úgy vélik, hogy ezek a bioaktív anyagok is okozzák a narancs pozitív egészségügyi hatásait. Az antioxidáns vegyületek két nagy csoportja, a karotinoidok és a fenolos vegyületek is megtalálhatók a narancsban.
A narancs tehát a fenolos vegyületek, különösen a polifenolok kiváló forrása, amelyek hozzájárulnak a gyümölcs antioxidáns tulajdonságaihoz.
A másik nagyon fontos antioxidáns - bioflavonoid - a hesperidin, amely jó hatást gyakorol a szív- és érrendszer egészségére. De vannak benne még antociánok, ezek felelősek a gyümölcs színéért.
A kutatások azt mutatják, hogy a narancsban lévő citromsav és citrát segíthetnek a vesekő kialakulásának megelőzésében.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: tulajdonságaihoz, koleszterinszint, szénhidrátokból, emésztőrendszer, kalóriatartalma, polifenolokban, kialakulásának, vegyületekben, antioxidánsok, segítségünkre, csökkenésében, megelőzésében, vércukorszint, hozzájárulnak, megtalálhatók, legnépszerűbb, egészségügyi, táplálékrost, szaporodását, szénhidrátok, vérnyomásban, karotinoidok, csökkentheti, bioflavonoid, antioxidáns, egészségére, segíthetnek, rendelkezik, polifenolok, működésének, érrendszeri, emelkedését, gyümölcsnek, élvezhetjük, baktériumok, csoportjába, citrusfélék nagy, egyik legnépszerűbb, egész világon, világ melegebb, antioxidánsok kiváló, narancs főleg, egyszerű cukrok, szénhidrátok domináns, narancs édes, citrusos gyümölcsnek, glikémiás indexe, narancs polifenolokban, vércukorszint emelkedését, narancs rostban, táplálékrost számos, emésztőrendszer működésének,
|
|
|
|
citrusfélék nagy, egyik legnépszerűbb, egész világon, világ melegebb, antioxidánsok kiváló, narancs főleg, egyszerű cukrok, szénhidrátok domináns, narancs édes, citrusos gyümölcsnek, glikémiás indexe, narancs polifenolokban, vércukorszint emelkedését, narancs rostban, táplálékrost számos, emésztőrendszer működésének, bélben lévő, koleszterinszint csökkenésében, narancs számos, kálium csökkentheti, magas vérnyomásban, narancs különféle, bioaktív anyagok, narancs pozitív, antioxidáns vegyületek, fenolos vegyületek, narancs tehát, polifenolok kiváló, gyümölcs antioxidáns, másik nagyon, gyümölcs színéért, narancsban lévő, vesekő kialakulásának, tulajdonságaihoz, koleszterinszint, szénhidrátokból, emésztőrendszer, kalóriatartalma, polifenolokban, kialakulásának, vegyületekben, antioxidánsok, segítségünkre, csökkenésében, megelőzésében, vércukorszint, hozzájárulnak, megtalálhatók, legnépszerűbb, egészségügyi, táplálékrost, szaporodását, szénhidrátok, vérnyomásban, karotinoidok, csökkentheti, bioflavonoid, antioxidáns, egészségére, segíthetnek, rendelkezik, polifenolok, működésének, érrendszeri, emelkedését, gyümölcsnek, élvezhetjük, baktériumok, csoportjába, citrusfélék, fogyasztják, embereknél, termesztik, vegyületek, vérnyomást, mennyiségű, narancsban, egészségre, hesperidin, táplálását, magyarázza, gyümölcslé, formájában, antociánok, elősegítik, érrendszer, rendkívül, fogyásban, különféle, csoportja, javítását, glikémiás, különösen, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 306
- e Hét: 14674
- e Hónap: 28423
- e Év: 233124
|
|
|