Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bruno Ferrero hat tanácsa a meghallgatásról
  2019-10-01 11:32:49, kedd
 
  Gyakran halljuk, hogy a jó kapcsolat kulcsa a kommunikáció, de ne felejtsük el, hogy a jó kommunikáció titka a meghallgatás. Íme hat tipp a gyakorláshoz, hogy másokat jobban megértsünk.

1. Hozz létre alkalmas környezetet

A szavak nem az egyetlen elem. Gyakran nem is a legfontosabbak. A légkör, a környezet, a gesztusok, a ragaszkodás, a csend, a szemek, az arc nem egyszerű keret. Például állásinterjún a jelölt külső megjelenése szinte mindig dönt a találkozó eredményéről.

"Hagyd, hogy a növendékek szabadon fejezzék ki gondolataikat" - mondta Don Bosco munkatársainak. Ragaszkodott hozzá: "Hagyd őket sokat beszélni!" Don Bosco elsősorban a "meghallgatás" példája volt. Egy híres fénykép a fiúk gyóntatása során mutatja be: az egész lényével hallgatja a gyereket, szinte elnyeli a figyelmével.

Az Életrajzi emlékekben olvassuk: ,,Sok és komoly elfoglaltsága ellenére mindig készen állt arra, hogy atyai szívvel fogadja szobájában azokat a fiatalokat, akik személyes meghallgatást kértek tőle. Éppen ellenkezőleg, azt akarta, hogy nagy családiassággal kezeljék őt, és soha nem panaszkodott az indiszkréció miatt, bár néha zavarta. Mindenkinek teljes szabadságot adott rá, hogy kérdéseket tegyenek fel, letegyék a terheiket, védekezzenek, mentséget keressenek...

Ugyanazzal a tisztelettel fogadta őket, amellyel a nagy urakat kezelte. Meghívta őket, hogy üljenek a kanapéra, miközben ő az asztalnál ült, és a legnagyobb figyelemmel hallgatta őket, mintha minden dolog, amivel felhozakodtak, nagyon fontos lenne..."

A legtöbb szülő úgy gondolja, hogy meghallgatja gyermekeit. Egyszerű és nyilvánvaló tevékenységnek tűnik. Mégis, hányszor hallgat az anya és az apa igazán és őszintén, teljes figyelmet fordítva arra, amit gyermekei mondanak, vagy megpróbálnak mondani?

Összpontosíts a másik szavaira
A meghallgatás legjobb módja az, ha a másik szavaira összpontosítunk, anélkül, hogy mást tennénk, vagy egy másik témára gondolnánk. A sietés egyik jele, amely korunk embereit érinti, a növekvő képtelenség arra, hogy a szemünkkel kommunikáljunk. Az emberek közötti kapcsolatok megsokszorozódtak: internet, e-mail, mobiltelefon... És elfelejtjük a legegyszerűbb kapcsolatot: a szemkontaktust.

Don Bosco a következő szavakkal foglalta össze nevelési módszerének egyik sarokkövét: ,,Mindig érezzék magukon elöljáróik pillantását." Ez természetesen nem a rendőrségi típusú megfigyelést jelenti, hanem a szemmel tartás módját, amely azt kommunikálja: "Te tényleg érdekelsz engem. Megérdemled a teljes figyelmemet ".

Azért legyél jelen, hogy meghallgass, ne azért, hogy válaszolj
Az aktív meghallgatás azt is jelenti, hogy megtanulunk csendben maradni, hallgatni a másik beszédét, a figyelmünket a másik személyre összpontosítani és vigyázni, hogy ne adjunk tanácsot, vagy keressünk megoldást, amíg a másik beszél.

Képzeljünk el egy tanárt, akinek újra kell motiválnia a diákot, aki kimaradt az órákról. Megérkezik az osztálytanács, és a kérdéses hallgató megpróbálja (nehezen) elmagyarázni, mi történik vele. De a tanárok félbeszakítják őt azzal, hogy tanácsot adnak neki, hogy mit tegyen. A valóságban a hallgató egyszerűen szeretné, ha megértenék azt, amit el próbál mondani.

"Beszélek, beszélek, de senki nem figyel rám" - morogja Corinna (8 éves). És Giuditta (7 éves): "Aztán este, az ágyban, mindenkinek hátat fordítok, a fal felé fordulok és hozzá beszélek, mert legalább meghallgat." A javítóintézet interjújában egy fiatalember keserűen mondta apjának: "Apu, tudod, hogy húsz év alatt most először hallgatsz rám?"

Töröld le az érzékelő szűrőket
Ez azt jelenti, hogy tegyük félre az érzelmeket és a személyes vágyakat. A legnagyobb veszély az, ha azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk. Például: "Csak lusta... Itt fekszik... Ez ijesztő..." Ha mérgesek vagytok, nyugodjatok meg. Ha nem érinti meg a szíveteket az, amit hallottatok, tegyétek félre a csalódást vagy az aggodalmat.

Fogalmazd újra a kapcsolattartásod legfontosabb frázisait
Ellen kell állni a kísértésnek, hogy megnyugtassuk, indokokat keressünk, igazoljuk vagy prédikáljunk. Ehelyett próbáljátok elképzelni mit érez a gyermek abban a pillanatban.

Ne ismételjétek meg a szavait. Például, ha a lányod azt kiabálja, hogy te vagy a legrosszabb anya a világon, nem segít, ha megállapítod: ,,Azt gondolod, hogy én vagyok a legrosszabb anya a világon." Nem igazán hiszi ezt, csak azért mondja, hogy reakciót váltson ki. Megfelelő válasz lehet: "Talán dühös lettél, mert nem akarom, hogy az új ruhádat vedd fel az iskolába." Ne minimalizálj. Ne ragaszkodj valamihez. Időnként, még akkor is, ha megértette a jelet, a gyermek nem akarja beismerni egy bizonyos érzelemét. Ne légy makacs. Nem számít, egyetért veled vagy sem. A reflektív hallgatás célja nem egy vallomás kicsikarása, hanem segít a másiknak, hogy érezze, meghallgatják, megértik és elfogadják, hogy együtt tudjon élni az érzelmekkel, és szóban, ne pedig cselekedetekkel fejezze ki őket.

Képzeld magad az ő helyébe, ha együtt szembesültök egy problémával
Ez egy értékes lépés. Az aktív meghallgatás segít tisztázni a helyzetet. A beszélgetőpartner úgy érzi, megértik, és ez megnyugtatja. Általában pozitívan válaszol a kérdésre: "Mit fogsz csinálni?"
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: összpontosítani, családiassággal, összpontosítunk, cselekedetekkel, legfontosabbak, tevékenységnek, munkatársainak, félbeszakítják, kommunikáljunk, szemkontaktust, megnyugtassuk, legegyszerűbb, gondolataikat, állásinterjún, meghallgatják, természetesen, felhozakodtak, összpontosíts, meghallgatást, elfoglaltsága, osztálytanács, javítóintézet, mobiltelefon, megállapítod, meghallgatás, kommunikálja, megnyugtatja, kommunikáció, eredményéről, szembesültök, figyelmünket, prédikáljunk, ismételjétek, minimalizálj, ragaszkodott, legfontosabb, egyetlen elem, jelölt külső, találkozó eredményéről, növendékek szabadon, híres fénykép, fiúk gyóntatása, egész lényével, indiszkréció miatt, tisztelettel fogadta, nagy urakat, legnagyobb figyelemmel, legtöbb szülő, másik szavaira, meghallgatás legjobb, másik témára, sietés egyik, Bruno Ferrero,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az izmaink nem csak testmozgás...  Képes idézet !  A nagy természet  Az izmaink nem csak testmozgás...  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Paul David Tripp Március 25  Sonka vásár  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Szép estét  Nem azt látja  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem jár  Boldogság  Óraállítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztina b...  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  A tavasz nem csak önmagában sz...  Mire jók ?  üdvözöllek!  Leereszkedés és olvadás  Alvó kisfiú  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Hibáztam már  Inkább ad  Facebookon kaptam  Szép estét  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  J. Donald Walters  Alvó kutyák  Sadhguru idézet  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Szép álmokat!  képre írva  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Boldog virágvasárnapot minden...  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  A máj egészségét biztosító és ... 
Bejegyzés Címkék
egyetlen elem, jelölt külső, találkozó eredményéről, növendékek szabadon, híres fénykép, fiúk gyóntatása, egész lényével, indiszkréció miatt, tisztelettel fogadta, nagy urakat, legnagyobb figyelemmel, legtöbb szülő, másik szavaira, meghallgatás legjobb, másik témára, sietés egyik, növekvő képtelenség, szemünkkel kommunikáljunk, emberek közötti, legegyszerűbb kapcsolatot, következő szavakkal, rendőrségi típusú, szemmel tartás, teljes figyelmemet, aktív meghallgatás, másik beszédét, másik személyre, másik beszél, kérdéses hallgató, tanárok félbeszakítják, hallgató egyszerűen, javítóintézet interjújában, fiatalember keserűen, érzékelő szűrőket, személyes vágyakat, legnagyobb veszély, csalódást vagy, kapcsolattartásod legfontosabb, gyermek abban, legrosszabb anya, bizonyos érzelemét, reflektív hallgatás, vallomás kicsikarása, értékes lépés, összpontosítani, családiassággal, összpontosítunk, cselekedetekkel, legfontosabbak, tevékenységnek, munkatársainak, félbeszakítják, kommunikáljunk, szemkontaktust, megnyugtassuk, legegyszerűbb, gondolataikat, állásinterjún, meghallgatják, természetesen, felhozakodtak, összpontosíts, meghallgatást, elfoglaltsága, osztálytanács, javítóintézet, mobiltelefon, megállapítod, meghallgatás, kommunikálja, megnyugtatja, kommunikáció, eredményéről, szembesültök, figyelmünket, prédikáljunk, ismételjétek, minimalizálj, ragaszkodott, legfontosabb, ellenkezőleg, megpróbálnak, gyakorláshoz, indiszkréció, elmagyarázni, tisztelettel, védekezzenek, interjújában, megfigyelést, meghallgatja, panaszkodott, mindenkinek, nyilvánvaló, megtanulunk, próbáljátok, figyelemmel, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 697
  • e Hét: 5938
  • e Hónap: 25800
  • e Év: 201675
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.