Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Izomépítésre természetes növényekkel
  2019-10-04 18:24:09, péntek
 
  Nagyon sok lágyszárú növény tartalmaz nitrátot, mint például a saláta is, viszont a legnagyobb nitrát forrás a spenótban és a céklában van. A kutatók állítása szerint, a spenótban lelhető magas nitrát tartalom jelentősen megnöveli az izomtömeget és izomerőt. Nem rég, a Karolinskai svéd kutatóintézet egyik kutatócsoportja közelebbről elkezdte tanulmányozni a spenótban lelhető hatóanyagokat. A kutatás során rájöttek hogy a spenót magas nitrát tartalma a "ludas" az izmok erősségéért.

Sokszor hallottuk azt a kijelentést, ha spenótot eszünk, erősek leszünk, de igazán sokáig erre nem kaptunk semmilyen hiteles vagy ésszerű magyarázatot...inkább mende-mondának tartottuk és elengedtük a fülünk mellett. Nem rég viszont a Karolinskai svéd kutatóintézet egyik kutatócsoportja közelebbről elkezdte tanulmányozni a spenótban lelhető hatóanyagokat. A kutatás során rájöttek, hogy a spenót magas nitrát tartalma a “ludas" az izmok erősségéért.

A nitrátot más növényekben is megtaláljuk, viszont a spenót zöld leveleiben sokkal nagyobb koncentrációban van jelen mint más növényekben. A nitrátról pedig kiderült, hogy egyáltalán nem káros a szervezetre nézve, sőt képes növelni és erősíteni az izmokat. Ráadásul a spenót méregteleníti a szervezetet és magas antioxidáns tartalma miatt, rákmegelőző hatása is van.

A tanulmány ideje alatt a kutatók hét napon keresztül nitrátot adagoltak kisérleti egerek vizébe, majd tesztelték az egerek izomerejét és tömegét és összehasonlították az eredményeket egy kontrol egér csoporttal, melyiknek nem adagoltak nitrátot a vizükbe. A vizhez adagolt nitrát mennyisége megfelelt annak a nitrát mennyiségnek, amit egy ember meg kapott volna 200 vagy 300 gr friss spenótból, vagy 2-3 db céklából.

Nagyon sok lágyszárú növény tartalmaz nitrátot, mint például a saláta is, viszont a legnagyobb nitrát forrás a spenótban és a céklában van. Az izomépítő hatásért, pedig egy anyagcsoport, a Phyto ecdysteroide a felelős. Hét nap után a kutatók megvizsgálták az egerek combizmait és azt állapították meg, hogy a tanulmányozott egerek combizmai jelentősen nagyobbak és erősebbek lettek a kontroll egércsoportéhoz képest.

A kutatók állítása szerint, a spenótban lelhető magas nitrát tartalom jelentősen megnöveli az izomtömeget és az izomerőt. Sőt, a tanulmány során az is kiderült, hogy a nitrát hatására az izmokban természetes formában lévő két proteinnek ( CASQ1 és DHPR) is megnőtt az értéke. Ezek jelenléte nélkül lehetetlen az izmok gyors összehúzódása. Minél több kalcium szabadul fel a fehérjék közreműködésével, annál erősebb izom összehúzás érhető el. Vagyis, ha valaki spenótot fogyaszt, aminek magas a nitrát tartalma, akkor az elfogyasztását követően nagyobb fizikai teljesítményre képes például a súlyemelésben, vagy gyorsabban tud futni, kerékpározni...stb...

Ezért olyan klinikai kísérleteket is végeztek, amelyekben izombetegségekkel élő emberek számára adtak nagy mennyiségű spenótot, illetve spenót kivonatot. A stockholmi Karolinska Intézet kutatásait világszerte óriási érdeklődés követte. Egyre több intézet kezdett foglalkozni a spenót élettani hatásaival. A kutatások során bebizonyosodott, hogy a spenót nitrát tartalma hatékonyabbá teszi a mitokondriumok munkáját, ezáltal javítja az aerob energiaellátást. A tesztszemélyeken megfigyelték, hogy a nitrát hatására a kerékpározóknál kisebb volt a combizmok oxigénfogyasztása, és a megerőltető edzések és versenyek után a sokszor tapasztalható izomláz, izomgörcs meglehetősen gyengült, vagy el is maradt. Ez annak köszönhető, hogy az aerob energiaszállítás hatékonyabb volt, ugyanakkor nem nőtt a laktát (tejsav) szint. Egy, a Rutgers egyetemen készült kutatás szerint a spenótkivonat 20%-ig emelte a fehérjeszintézist az izomsejtekben. Ez már egy havi spenót fogyasztását követően bekövetkezett. Egyre több testépítő szerben jelentek meg a spenótkivonatok, és ezek használata semmilyen későbbi káros következményekkel nem jár.

Ezek a kutatási eredmények azért is érdekesek, mert nagyon kis mennyiségű nitráttal érték el ezeket a nagy teljesitményeket.

Az emberek esetében annyi nitrát bevitelre lenne szükség, amennyi 1 kg nyers spenótban van, vagy 2-3 nyers céklában. Mivel ezt a mennyiséget elég nehéz napi szinten elfogyasztani, ezért a legjobb megoldás erre a szárítmányok fogyasztása, úgy spenótból, mint céklából. Egy kilogramm friss, zöld spenótból 7-8 dkg-nyi spenótkivonat készíthető. Az eljárás, feldolgozás módja nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a spenót ne ártson, hanem használjon.

A szárítmányok abban különböznek egyéb társaiktól, hogy a feldolgozásuk során a bennük lévő hatóanyagok nem károsodnak, színre, illatra, hatóanyag-összetételre nézve, illetve a vízzel való visszaoldásukat követően élvezeti értékben és hasznosságban ugyanazokat a tulajdonságokat mutatják, mint a friss növények.

Mivel sehol nem lehet kapni nitrát tartalmú táplálékkiegészítőt, ezért aki testépítő és mindenféleképpen a szteroidok felé fordulna, annak is javasoljuk a spenót fogyasztását. Napi 10dkg por elfogyasztásával annyi hatóanyagot visz be ezekből a hasznos anyagokból, mintha friss spenótot fogyasztana.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: teljesitményeket, tesztszemélyeken, közreműködésével, mindenféleképpen, energiaszállítás, elfogyasztásával, kutatócsoportja, kerékpározóknál, energiaellátást, tulajdonságokat, koncentrációban, egércsoportéhoz, spenótkivonatok, visszaoldásukat, bebizonyosodott, teljesítményre, tanulmányozott, elfogyasztását, mitokondriumok, megvizsgálták, bekövetkezett, súlyemelésben, izomsejtekben, hasznosságban, kutatóintézet, spenótkivonat, összehúzódása, hatóanyagokat, tapasztalható, elfogyasztani, méregteleníti, tanulmányozni, feldolgozásuk, hatékonyabbá, kísérleteket, kerékpározni, legnagyobb nitrát, kutatók állítása, spenótban lelhető, kutatás során, spenót magas, izmok erősségéért, fülünk mellett, spenót zöld, nitrátról pedig, szervezetre nézve, spenót méregteleníti, tanulmány ideje, egerek izomerejét, kontrol egér, vizhez adagolt, nitrát mennyiségnek, Karolinska Intézet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ez a miénk!  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Házi botox  Facebookon kaptam  Por  Talpra vándor  Könnyáztatta asszonysorsok  Az embernek fiatal korában van  Dóró Sándor: Ma  Ne engedd el kezem!  Könnyáztatta asszonysorsok  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Ibolya  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Március 15 emlékére virágba bo...  Akinek vaj van a fején...  Keresd azt a valakit,...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Síró nő  Cicus virággal  Kokárda  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem kellett volna!  Alvó baby  A gyász  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Esti kép  Facebookon kaptam  Síró nő  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Márciusi eső  A közszereplő  Alvó cica  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Fújjad márciusi szél . . .  Ibolya  Az ünnepről  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Üdvözöllek az oldalamon  Az ünnepről  Az embernek fiatal korában van  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Imádkozás Krisztus értelméért  Könnyáztatta asszonysorsok  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 16  A csonk és a facsemete  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Paul David Tripp Március 16  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Imádkozás Krisztus értelméért  Amikor 5 éves voltam, 
Bejegyzés Címkék
legnagyobb nitrát, kutatók állítása, spenótban lelhető, kutatás során, spenót magas, izmok erősségéért, fülünk mellett, spenót zöld, nitrátról pedig, szervezetre nézve, spenót méregteleníti, tanulmány ideje, egerek izomerejét, kontrol egér, vizhez adagolt, nitrát mennyiségnek, izomépítő hatásért, kutatók megvizsgálták, egerek combizmait, tanulmányozott egerek, kontroll egércsoportéhoz, tanulmány során, nitrát hatására, izmokban természetes, izmok gyors, fehérjék közreműködésével, nitrát tartalma, elfogyasztását követően, stockholmi Karolinska, spenót élettani, kutatások során, spenót nitrát, mitokondriumok munkáját, aerob energiaellátást, tesztszemélyeken megfigyelték, kerékpározóknál kisebb, combizmok oxigénfogyasztása, megerőltető edzések, sokszor tapasztalható, aerob energiaszállítás, spenótkivonat 20%-ig, havi spenót, kutatási eredmények, nagy teljesitményeket, emberek esetében, mennyiséget elég, legjobb megoldás, szárítmányok fogyasztása, kilogramm friss, szárítmányok abban, feldolgozásuk során, bennük lévő, vízzel való, tulajdonságokat mutatják, friss növények, szteroidok felé, spenót fogyasztását, hasznos anyagokból, teljesitményeket, tesztszemélyeken, közreműködésével, mindenféleképpen, energiaszállítás, elfogyasztásával, kutatócsoportja, kerékpározóknál, energiaellátást, tulajdonságokat, koncentrációban, egércsoportéhoz, spenótkivonatok, visszaoldásukat, bebizonyosodott, teljesítményre, tanulmányozott, elfogyasztását, mitokondriumok, megvizsgálták, bekövetkezett, súlyemelésben, izomsejtekben, hasznosságban, kutatóintézet, spenótkivonat, összehúzódása, hatóanyagokat, tapasztalható, elfogyasztani, méregteleníti, tanulmányozni, feldolgozásuk, hatékonyabbá, kísérleteket, kerékpározni, állapították, mennyiségnek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 4005
  • e Hónap: 23867
  • e Év: 199742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.