Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az agy tápanyagai
  2019-11-03 21:35:25, vasárnap
 
  A folsav, a B12-, C-, E-, és D-vitaminok elengedhetetlenek a mentális egészséghez


Elengedhetetlen, hogy agyunkat megfelelő tápanyagokkal lássuk el. A Folsav, a B12-, C-, E-, és D-vitaminok segítenek a mentális egészség megőrzésében. Egy kutatás azt mutatta, hogy a krónikus mentális zavarokban szenvedő betegeknél (skizofrénia) ezeknek a vitaminoknak a szintje alacsony volt.

Egy, a Manchesteri Egyetemről, a belgiumi KU Leuven Egyetemről és a Western Sydney Egyetemről verbuvált kutatócsoport 28 cikket analizált, összesen 2612 résztvevővel. A kutatócsoport feltárta, hogy az alacsony tápanyagszint már a betegség elejétől kimutatható és összekapcsolható a betegség rosszabbodásával. A betegekben jelentős veszteségek jelentkeznek a folsav, D- és C-vitamin-szintekben első epizódjuk során. A kutatók ezen felül kimutatták, hogy a különbség a D-vitamin szintek között volt a legjelentősebb.

Egy másik kutatás a folsav-szint különbségeit genetikai változásokkal magyarázta meg az étrendbeli behatások helyett. Két kisméretű kutatás nagy C-vitamin veszteségről számolt be az első pszichózisos epizód után. Ez megegyezik az adatokkal, miszerint a betegek kevés gyümölcs- és zöldség fogyasztása jellemzi. Egy kontroll-kutatás, amely során véletlenszerű mintavételt alkalmaztak, azt mutatta, hogy az anti-pszichotikus kezelésként adott 500 mg (milligramm) C-vitamin jelentősen csökkenti az elmeorvostani tüneteket.

Az alacsony folsav- és B12-vitamin-szintek gyakorta megfigyelhetőek skizofréniás betegeknél, ezt a tünetek rosszabbodása követi. B-vitamin kiegészítőkkel jelentősen csökkenthetjük a skizofrénia tüneteit és visszafordíthatunk néhány, a betegséghez köthető neurológiai meghibásodást is. Mi több, a C- és E-vitaminok - melyek antioxidánsok - hiányoznak a krónikus skizofrénia során. Ez potenciálisan hozzájárul a a populációban megnövekedett oxidációs stressz - jelenséghez.



"Ahogy pszichotikus tünetek jelentkeznek, a folsav-szint azonnal lezuhan, ez pedig fontos lenne az agy egészségének megtartása érdekében. Csökken a D-vitamin mennyisége is - a D-vitamin pedig egy neuroprotektív tápanyag. Mindkettő kulcsfontosságú szerepet játszik a hangulatunkban és energiaszintünkben" mondta Joseph Firth, a kutatás vezetője.

A tápanyag-dús étkezés nem csak az agynak, a szívnek is jót tesz

A résztvevők közül a legalacsonyabb tápanyagszinttel rendelkező betegnek volt a legrosszabb a mentális állapota. Firth elmagyarázta, hogy azoknak az embereknek, akiknek említett vitaminszintjei magasabbak voltak, a mentális egészsége is jobb volt - még akkor is, ha pszichózissal küzdöttek.

Ezenfelül a kutatók feltárták, hogy az egészséges diéta nem csak a mentális egészség megtartásában segít, hanem a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd. Kutatások kimutatták a folsav és D-vitaminok hiányának a szívbetegségekkel való összefüggését.

Az adatok szerint az elmeorvostani betegségeknél rizikófaktor az elégtelen ételbevitel vagy az elégtelen tápanyagfelszívódás miatti tápanyaghiány. Ez az áttekintés azt sugallja, hogy egy tápanyag teli diéta követése fontos az egészség megőrzése érdekében.

A mentális egészség legfőbb támogatói:
Folsav - a folsavban gazdag ételek közé tartoznak a gyümölcsök és zöldségek, a teljes kiőrlésű magvak, a babfélék, a müzlik és további dúsított magvas termékek.

B12-Vitamin - ehhez a vitaminhoz tojásból, sajtokból, tejtermékekből, hús- és halárukból, és szárnyasokból is hozzájuthatunk.

C-Vitamin - bár a C-vitamin legnépszerűbb forrása a narancs, léteznek még más, C-vitaminban gazdag ételek. Ezek közé tartozik a paprika, a brokkoli, a kelbimbó, a karalábé, a kivi, a mangó, a papaya, az ananász és az eper.

D-Vitamin - a D-vitamin legfőbb forrása a Nap. A test előállít még D-vitamint, olyan ételekből, mint például a lazac, a makréla, a marhahús, a borjúmáj, a tojás sárgája, a tonhal, a szardínia, a shiitake- gomba, a joghurt és a mandulatej.

E-Vitamin - az E-vitamin segíthet megelőzni a kognitív képességek romlását és az Alzheimer-kórt is. E-vitaminhoz juthatunk olyan ételeken keresztül, mint például a mandula, az avokádó, a szárított kajszibarack, a tojás, a mogyoró, a kivi, a mogyoróvaj, a fenyőmag, a spenót, a napraforgómag és a búzacsíraolaj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: összekapcsolható, tápanyagszinttel, rosszabbodásával, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, vitaminszintjei, megfigyelhetőek, kiegészítőkkel, csökkenthetjük, legjelentősebb, hangulatunkban, neuroprotektív, legalacsonyabb, hozzájuthatunk, tejtermékekből, tápanyaghiány, meghibásodást, antioxidánsok, szárnyasokból, búzacsíraolaj, legnépszerűbb, véletlenszerű, elmeorvostani, pszichózissal, rosszabbodása, potenciálisan, összefüggését, változásokkal, megtartásában, tápanyagokkal, napraforgómag, megnövekedett, betegségeknél, tápanyagszint, kutatócsoport, különbségeit, mentális egészséghez, mentális egészség, krónikus mentális, szintje alacsony, kutatócsoport feltárta, alacsony tápanyagszint, betegség elejétől, betegség rosszabbodásával, betegekben jelentős, kutatók ezen, másik kutatás, folsav-szint különbségeit, étrendbeli behatások, első pszichózisos, betegek kevés, anti-pszichotikus kezelésként, Manchesteri Egyetemről, Leuven Egyetemről, Western Sydney Egyetemről, Joseph Firth,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Idő  Kerüld el az evangélium örömén...  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png fotel  Minden harmadik...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png lepke  Garai Gábor - Takarítás  Reménység és erő Krisztustól e...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 19  Szép estét  Hiányzik  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Esti kép  Régi emberek, akikre máig büsz...  A Megváltó szolgálatában  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png virág  Akik bántanak téged  Png csokor  Png férfi  Nem tudhatod  Nevem  A másik dolog,  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png virág  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Png férfi  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Lóhere  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kislány  Hiányzik  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  képre írva  Png csokor  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Szép álmokat!  Szép napot kívánok  Szívem  Az igazi szeretetért rendszeri...  Paul David Tripp Április 19  Gonosz démon-álarc  Alázat  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
mentális egészséghez, mentális egészség, krónikus mentális, szintje alacsony, kutatócsoport feltárta, alacsony tápanyagszint, betegség elejétől, betegség rosszabbodásával, betegekben jelentős, kutatók ezen, másik kutatás, folsav-szint különbségeit, étrendbeli behatások, első pszichózisos, betegek kevés, anti-pszichotikus kezelésként, elmeorvostani tüneteket, alacsony folsav-, tünetek rosszabbodása, skizofrénia tüneteit, betegséghez köthető, krónikus skizofrénia, folsav-szint azonnal, neuroprotektív tápanyag, kutatás vezetője, tápanyag-dús étkezés, résztvevők közül, legalacsonyabb tápanyagszinttel, mentális állapota, mentális egészsége, kutatók feltárták, egészséges diéta, szívbetegségekkel való, adatok szerint, elmeorvostani betegségeknél, elégtelen ételbevitel, tápanyag teli, egészség megőrzése, folsavban gazdag, teljes kiőrlésű, vitaminhoz tojásból, test előállít, tojás sárgája, shiitake- gomba, kognitív képességek, szárított kajszibarack, összekapcsolható, tápanyagszinttel, rosszabbodásával, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, vitaminszintjei, megfigyelhetőek, kiegészítőkkel, csökkenthetjük, legjelentősebb, hangulatunkban, neuroprotektív, legalacsonyabb, hozzájuthatunk, tejtermékekből, tápanyaghiány, meghibásodást, antioxidánsok, szárnyasokból, búzacsíraolaj, legnépszerűbb, véletlenszerű, elmeorvostani, pszichózissal, rosszabbodása, potenciálisan, összefüggését, változásokkal, megtartásában, tápanyagokkal, napraforgómag, megnövekedett, betegségeknél, tápanyagszint, kutatócsoport, különbségeit, résztvevővel, jelentkeznek, egészségének, kajszibarack, elmagyarázta, rizikófaktor, populációban, pszichózisos, pszichotikus, skizofréniás, veszteségről, vitaminoknak, megőrzésében, skizofrénia, neurológiai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5154
  • e Hét: 13936
  • e Hónap: 45422
  • e Év: 250123
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.