Kedves Bongyi!
Mivel tudom, hogy cukros vagy, elhoztam Neked ezt az általunk is (mértékkel) fogyasztható receptet :
Édesanyámtól tanultam, amióta cukros vagyok, elég gyakran elkészítem, hogy valami édesség legyen . . . most is megcsináltam, jó reggelire egy pohár tejjel, vagy vajjal megkenve, egy pohár tea kíséretében . . .
Link
Hozzávalók:
1 csomag élesztő 1/3-a,
3 dl langyos tej, egy pici cukor a kelesztéshez,
25 szem szacharin (van olyan is, amibe nincs aspartam!) 5 evőkanál tejbe elolvasztani,
60 dkg liszt (finom)
1 dl étolaj
A feloldott 25 szem szacharinnal együtt összegyúrom az anyagokat.
Majd kettéveszem a tésztát,
az egyik cipóba még belerakom az 5 szem szacharint 5 kanál tejjel feloldva + pici olaj + 3 evőkanál kakaót (én a Szerencsi kakaóport használom). Ezt alaposan összedolgozom.
Mind a két cipót három részre osztom, majd kinyújtom először a fehér gombócot (fél cm-re kell kinyújtani a tésztát), majd ráteszem a kakaós gombócot, azt is rányújtom, majd feltekerem és egy tepsibe rakom.
Itt egy kép a kelesztésről, bár próbáltam egyenletesen elosztani a rudakat, de egymáshoz keltek :)
Link
Másfél órát pihentetem, vagy egy felvert tojással, vagy cukros tejjel megkenem, majd ha megkelt, hideg sütőbe teszem, 25-30 percig sütjük.
Itt egy rúddal megsülés után, ezt most tojással kentem meg:
Link
Szeretettel!
Békés, nyugodt karácsonyi ünnepeket kívánok! Kati |