Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sárgarépa: a látás élességének javítója
  2020-05-25 10:33:18, hétfő
 
 



A sárgarépa egy nagyon hasznos zöldség, nem mellesleg egész évben hozzá lehet jutni és nagyon változatosan el lehet készíteni. Mutatjuk az előnyöket és egy recepttel is kedveskedünk a kedves olvasóknak.

A sárgarépa egészségügyi előnyei
Ennek a gyökérzöldségnek számtalan egészségügyi előnye létezik. A tápláló sárgarépa tele van béta-karotinnal, rosttal, antioxidánsokkal, de megtalálható még benne a K1-vitamin, a biotin, a kálium, a béta-karotin és a B6-vitamin.

A sárgarépában található béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a jó látás biztosításában, de fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben és az immunrendszer egészséges működését is biztosítani tudja.

A B-vitaminok csoportjába tartozó biotinnak kiemelkedő szerepe van zsír- és fehérje-anyagcserében.

A sárgarépa K1-vitaminban is bővelkedik. Ez a vitamin leginkább a váralvadásnál fontos, de a csontok egészségét is biztosítani tudja.

A kálium egy alapvető ásványi anyag, melynek a vérnyomás-szabályozás a feladata. A B6-vitaminból pedig energiát nyerhet a szervezetünk, de az idegrendszer működéséhez is szükséges.

A sárgarépa antioxidánsokban is gazdag

A sárgarépa sokféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. Van benne tehát béta-karotin, alfa-karotin, lutein, likopin és antociánok. A béta-karotin felszívódása sokkal jobb, amennyiben a sárgarépát megfőzzük és nem nyers állapotában fogyasztjuk. Az alfa-karotin szintén egy antioxidáns, hasonlóan a béta-karotinhoz.

A lutein is egy kitűnő antioxidáns, amely segít fenntartani a szem egészséges működését. A likopin nemcsak a rákos megbetegedések, hanem a szívbetegség ellen is védelmet nyújthat. Az antociánok pedig szintén erős antioxidánsnak számítanak, amelyek feladata a sejtkárosodás megelőzése.

A sárgarépa és az egészség

A sárgarépa rendszeres fogyasztása elősegíti a rákos megbetegedések kockázatainak csökkenését, emellett a vér koleszterinszintjének csökkenésében is kiemelkedő szerepet játszik. Mivel csak kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúránál is segítségünkre lehet.

Zelleres-almás sárgarépa-saláta hozzávalói:
1 közepes fej zeller
2 savanyú alma
1-2 sárgarépa
1 frissen facsart citrom leve
tengeri só
őrölt fehér bors
1 kisebb lime
1-2 evőkanál narancsos balzsamecet

Elkészítése:
Mossuk meg és reszeljük le a zöldségeket és az almát, majd tegyünk mindent egy salátástálba. Keverjük össze a citromlevet a sóval, a borssal és a balzsamecettel. Olívaolajat is adhatunk hozzá. Ezután öntsük rá az olajos keveréket a salátára. Végezetül daraboljuk össze a lime-ot és ezt is tegyük a saláta tetejére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: gyökérzöldségnek, antioxidánsokkal, antioxidánsokban, megbetegedések, biztosításában, balzsamecettel, antioxidánsnak, sejtkárosodás, anyagcserében, kockázatainak, segítségünkre, váralvadásnál, immunrendszer, csökkenésében, salátástálba, kedveskedünk, egészségügyi, szervezetünk, szervezetben, fogyókúránál, sárgarépában, idegrendszer, szívbetegség, változatosan, felszívódása, növekedésben, megtalálható, olívaolajat, állapotában, fogyasztása, csoportjába, zöldségeket, fogyasztjuk, antioxidáns, elkészítése, csökkenését, nagyon hasznos, kedves olvasóknak, sárgarépa egészségügyi, gyökérzöldségnek számtalan, tápláló sárgarépa, sárgarépában található, immunrendszer egészséges, sárgarépa K1-vitaminban, vitamin leginkább, váralvadásnál fontos, csontok egészségét, alapvető ásványi, idegrendszer működéséhez, sárgarépa antioxidánsokban, sárgarépa sokféle, béta-karotin felszívódása,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  képre írva  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  210 éve született a SZÓZAT meg...  képre írva  Nevem  Szép álmokat!  Nevem  A sors  Sose bánj semmit  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Paul David Tripp Április 19  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Minden harmadik...  Fekete-erdő desszert  Reggel van  Alvó cicák  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 21  Egy maradéktalanul uralt világ  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Mi lenne ha  Kaffka_Margit  Png kislány  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Tanuld meg ezt a versemet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png virág  Png rózsa csokor  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Reggel van  Kövesd a cowboyt!  Png férfi  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Png fotel  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Popper Péter szavai  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mi lenne ha  Alázat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Png lepke  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod 
Bejegyzés Címkék
nagyon hasznos, kedves olvasóknak, sárgarépa egészségügyi, gyökérzöldségnek számtalan, tápláló sárgarépa, sárgarépában található, immunrendszer egészséges, sárgarépa K1-vitaminban, vitamin leginkább, váralvadásnál fontos, csontok egészségét, alapvető ásványi, idegrendszer működéséhez, sárgarépa antioxidánsokban, sárgarépa sokféle, béta-karotin felszívódása, sárgarépát megfőzzük, alfa-karotin szintén, kitűnő antioxidáns, szem egészséges, likopin nemcsak, rákos megbetegedések, szívbetegség ellen, antociánok pedig, sejtkárosodás megelőzése, sárgarépa rendszeres, olajos keveréket, saláta tetejére, gyökérzöldségnek, antioxidánsokkal, antioxidánsokban, megbetegedések, biztosításában, balzsamecettel, antioxidánsnak, sejtkárosodás, anyagcserében, kockázatainak, segítségünkre, váralvadásnál, immunrendszer, csökkenésében, salátástálba, kedveskedünk, egészségügyi, szervezetünk, szervezetben, fogyókúránál, sárgarépában, idegrendszer, szívbetegség, változatosan, felszívódása, növekedésben, megtalálható, olívaolajat, állapotában, fogyasztása, csoportjába, zöldségeket, fogyasztjuk, antioxidáns, elkészítése, csökkenését, fejlődésben, biztosítani, fenntartani, szabályozás, citromlevet, működéséhez, balzsamecet, rendszeres, kiemelkedő, antociánok, vitaminnak, vegyületet, egészséges, sárgarépát, vitaminból, daraboljuk, hozzávalói, karotinhoz, vitaminban, olvasóknak, számítanak, egészségét, megelőzése, bővelkedik, karotinnal, amennyiben, biotinnak, vitaminok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7507
  • e Hét: 16289
  • e Hónap: 47775
  • e Év: 252476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.