Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A datolyáról
  2020-05-25 22:08:28, hétfő
 
 


Fontos tudnivalók:

1. A datolya a vitaminok, ásványi anyagok és rostok egészséges forrása.

2. A datolya magában is ehető, vagy édes, zamatos ételekhez

3. A datolya nagy mértékben tartalmaz cukrot, kalóriát, ezért mértékkel kell fogyasztani.

A datolya eredete
A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több ezer évvel ezelőtt a Közel-Keleten terjedt el. Ismerve édesítő hatását, a datolyát ma már a Föld minden területén termesztik.

A datolya a pálmák családjába tartozó datolyapálma gyümölcse. Több mint 2000 fajta datolya létezik. A medjool datolya az egyik legelterjedtebb az Egyesült Államokban. Felismerhető az édes ízéről és a sötét, borostyán-barna színéről.

Felhasználható desszertekhez, fehérje turmixokban vagy akár húsételekhez is. A nagy csonthéjas magot eltávolítva megtölthetjük krémsajttal vagy mogyoróval. Ez a hihetetlenül édes gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges rostokkal.

Sajnos emellett tele van cukorral és kalóriával is. Ha éppen diétázol, tanácsosabb nem fogyasztani. Azonban, ha édességet kívánsz, jó cukorhelyettesítő lehet.

A datolyában található tápanyagok - a datolya hatása
Vitaminok és ásványi anyagok
A datolya jó kálium forrás. A kálium egy igen fontos ásványi anyag, mert:
építi az izmokat
felelős a folyadék-egyensúlyért
szabályozza a szívdobogást és a vérnyomást
megelőzi az agyvérzést és a szívbetegségeket

Négy szem datolya körülbelül 668 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükséglet 14%-a. Emellett a niacin szükséglet 12%-át is fedezi, ami a táplálék lebontása és az idegrendszer helyes működőse szempontjából fontos vitamin.

A datolya jelentős B6-vitamin forrás, amit a test izomépítésre, valamint köröm-és hajnövesztésre használ fel. Tartalmaz A-vitamint, ami pedig a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészsége miatt fontos vitamin.

A datolya kiváló vas forrás is egyben, mivel a napi vas szükségletünk 11%-át tartalmazza. A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek létrejöttéhez, és segítő őket az oxigén szállításában a test sejtjeiben.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!
Rostok
Csupán négy datolya elfogyasztásával 6.4 gramm rostot viszünk be a szervezetbe. A férfiaknak ez a napi szükséglet 21%-a, a nőknek pedig a 30%-a az ajánlott mennyiségnek. A rost fogyasztása segíti az emésztést.

A rost emellett segít abban, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, mivel csökkenti a gyomor kiürülését. A rost bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet, kifejezetten a rossz koleszterint.

Cukor és kalória
Míg a legtöbb rostban gazdag étel segíti a súlycsökkenést, a datolya nem egy kalóriaszegény gyümölcs. Ez azért van, mert magas a szénhidrát- és a cukortartalma. Négy szemben 266 kalória van és közel 64 gramm cukor. A datolyát aszalva fogyasztják, és sűrűbb, mint a friss gyümölcs. Ha fogyni szeretnél, inkább friss gyümölcsöket fogyassz, mint például az alma vagy a málna.

Előnye viszont az, hogy tökéletes nassolni való, hogyha hirtelen energiára van szükséged és nem akarsz finomított cukrot bevinni a szervezetedbe.

A nagy mennyiségű cukor ellenére a datolyának alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem okoz hatalmas emelkedést a vércukorszintben elfogyasztás után. Ez kifejezetten fontos a 2-es típusú cukorbetegek számára. Ezt bizonyította be egy friss kutatás, melyben a cukorbetegek elfogyasztottak öt különböző fajta datolyát és nem emelkedett meg jobban a vércukorszintjük, mint az egészséges embereknek. Ezek szerint a datolya mérsékelt fogyasztása megfelelő választás a cukorbetegségben szenvedő emberek számára.

Antioxidánsok
A datolya csersavat tartalmaz, ami egy természetes antioxidáns és polifenol néven ismert. A csersav megelőzi a sejtek károsodását és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Akár még a rák megelőzésében is segíthet.

Tudományosan kimutatták, hogy Szaud-Arábiában - ahol a datolya igen elterjedt táplálékforrás - kevesebb a rákos megbetegedések száma, mint például az Egyesünk Államokban.

Hogyan fogyasszuk a datolyát ?
A száraz vagy puha datolya rögtön a fáról leszedve ehető. Ha kiveszed a magját, megtöltheted krémsajttal, mandulával, pekándióval vagy marcipánnal.

Felszeletelve vagy leturmixolva és fogyasztható édes előételekhez, pikáns húsételekhez, pudingokhoz, müzliben, turmixokban, süteményben, muffinban, kenyérhez és egyéb desszertekhez. Kitűnő előételt készíthetünk belőle, ha bacon-be csavarjuk.

Légmentes dobozban akár 6 hónapig is eláll a hűtőben.

A datolya hatásnak összefoglalása:
A datolya kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként a receptekben. Kitűnő kálium, niacin, B6-vitamin, vas, rost és antioxidáns forrás.

A datolya hatásai:
segíti az emésztést
csökkenti a koleszterinszintet
megelőzi a rákot
izomépítő
erősíti a hajat és a körmöket
hosszantartó energiát biztosít

A datolya egészséges, de csak mérsékelten fogyasztva. Magas a cukor- és kalóriatartalma, így ha nem vigyázol, hízhatsz is tőle. Fogyókúra esetén érdemes kerülni, és friss gyümölcsöket és zöldségeket választani helyette.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: cukorbetegségben, elfogyasztásával, szívbetegségeket, vércukorszintjük, vércukorszintben, elfogyasztottak, elengedhetetlen, kalóriatartalma, legelterjedtebb, olvasmányunkat, hajnövesztésre, súlycsökkenést, felhasználható, kalóriaszegény, összefoglalása, vörösvérsejtek, megbetegedések, táplálékforrás, megelőzésében, megtölthetjük, szükségletünk, szervezetedbe, desszertekhez, felszeletelve, antioxidánsok, cukortartalma, szállításában, bizonyítottan, nyálkahártyák, szempontjából, létrejöttéhez, tulajdonsága, izomépítésre, vitaminokkal, felismerhető, jóllakottnak, datolya magában, datolya nagy, datolya eredete, egyik legrégebb, pálmák családjába, medjool datolya, egyik legelterjedtebb, édes ízéről, nagy csonthéjas, hihetetlenül édes, datolyában található, datolya hatása, igen fontos, napi szükséglet, niacin szükséglet, táplálék lebontása, Egyesült Államokban, Tartalmaz A-vitamint, Egyesünk Államokban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szívem  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Örülök, hogy látlak!  Paul David Tripp Április 21  Örülök, hogy látlak!  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png cica  Facebookon kaptam  Png telefon  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Jó éjszakát  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png kutya  Németh László tollából  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Fekete István - Akác  Minden harmadik...  Nevem  Egy maradéktalanul uralt világ  Fekete-erdő desszert  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png nő  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 19  George Byron - Ahogy itt jár -...  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einsteinről  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Mindig jusson idő nevetni  Szívem  Hiányzik  Kerüld el az evangélium örömén...  Makszim Gorkij gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hiányzik  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szívem  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
datolya magában, datolya nagy, datolya eredete, egyik legrégebb, pálmák családjába, medjool datolya, egyik legelterjedtebb, édes ízéről, nagy csonthéjas, hihetetlenül édes, datolyában található, datolya hatása, igen fontos, napi szükséglet, niacin szükséglet, táplálék lebontása, idegrendszer helyes, datolya jelentős, test izomépítésre, nyálkahártyák egészsége, datolya kiváló, vörösvérsejtek létrejöttéhez, oxigén szállításában, test sejtjeiben, egészséges életmódról, nőknek pedig, ajánlott mennyiségnek, rost fogyasztása, rost emellett, gyomor kiürülését, rost bizonyítottan, koleszterin szintet, rossz koleszterint, legtöbb rostban, kalóriaszegény gyümölcs, datolyát aszalva, friss gyümölcs, alma vagy, nagy mennyiségű, datolyának alacsony, glikémiás indexe, vércukorszintben elfogyasztás, 2-es típusú, friss kutatás, cukorbetegek elfogyasztottak, egészséges embereknek, datolya mérsékelt, cukorbetegségben szenvedő, datolya csersavat, természetes antioxidáns, csersav megelőzi, sejtek károsodását, datolya igen, rákos megbetegedések, száraz vagy, fáról leszedve, datolya hatásnak, datolya kiválóan, datolya hatásai, datolya egészséges, cukorbetegségben, elfogyasztásával, szívbetegségeket, vércukorszintjük, vércukorszintben, elfogyasztottak, elengedhetetlen, kalóriatartalma, legelterjedtebb, olvasmányunkat, hajnövesztésre, súlycsökkenést, felhasználható, kalóriaszegény, összefoglalása, vörösvérsejtek, megbetegedések, táplálékforrás, megelőzésében, megtölthetjük, szükségletünk, szervezetedbe, desszertekhez, felszeletelve, antioxidánsok, cukortartalma, szállításában, bizonyítottan, nyálkahártyák, szempontjából, létrejöttéhez, tulajdonsága, izomépítésre, vitaminokkal, felismerhető, jóllakottnak, datolyapálma, hosszantartó, cukorbetegek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.