Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zeolit - szagtalanító és egyéb hasznai
  2020-06-11 10:04:36, csütörtök
 
 


Habár a zeolitok felhasználásának tudományos háttere is van (erre mindjárt ki is térünk), először röviden foglaljuk össze, hogy mikről is van szó. A zeolitok (leegyszerűsítve) olyan ásványok, amiket tisztítási célokra, kellemetlen szagok eltüntetésére, és kéretlen nedvesség felitatására használhatsz a ház körül. Tény, hogy a köveket általában a kültérben szokás tartani, de a zeolitoknak a négy fal között is megvan a helyük.

Hogy miért? Főleg szaghatástalanító hatásuk miatt hasznosak, ugyanis a bolti készítményekkel ellentétben (amelyek általában csak elfedik a szagokat valami erősebb illattal) a zeolitok teljesen természetes, és méreganyagoktól mentes megoldást kínálnak az ilyen jellegű problémákra. Mindez annak köszönhető, hogy képesek elszívni a levegőből a kellemetlen szagokat. Ha mindez nem lenne elég, a zeolitokról érdemes tudni, hogy többször is felhasználhatók, ezért ha egyszer sikerül beszerezned néhányat, akkor lényegében nem is kell többet a beszerzésükkel foglalkoznod.

De mitől olyan hatékonyak a zeolitok?
Következzék akkor a beígért tudományos magyarázat. A zeolitok mikropórusos alumoszilikát ásványok, amelyek több háztartási készítményben is megtalálhatók (például a macskaalmokban és a mosószerekben). A zeolitok háromdimenziós kristályszerkezettel rendelkeznek, amik oxigénből, szilíciumból, alumíniumból és alkáli fémekből állnak össze. Ezek a természetben is előforduló ásványok akkor jönnek létre, amikor a vulkanikus kőzetek és a hamu reakcióba lép a lúgos talajvízzel.

Úgynevezett ,,molekulaszűrőkként" tartják számon őket. A zeolitokban található apró lyukak lehetővé teszik, hogy a kisebb ásványok áthaladjanak rajtuk, a nagyobb molekulákat pedig magukba szívják. Éppen ezért mesterséges módszerekkel is gyártják víztisztítási, illetve nukleáris, radioaktív hulladékok kezelésére is szokás alkalmazni őket. 1756 óta Axel Fredrik Cronstedt, egy svéd mineralógus (ásványtudós) jóvoltából hívjuk őket zeolitoknak. Cronstedt felfedezte, hogy ha a sztilbit nevű ásványt hirtelen felhevítik, akkor gőzt kezd kibocsátani magából. A hőmérséklet változásával az ásvány gőz formájában eresztette ki magából a beszívott vizet.

Miért jó zeolitokat tartani otthon?
Most már tehát tudjuk, hogy a zeolitok nem egyszerű kövek, hanem nedvszívó tulajdonságokkal rendelkező ásványok.
A zeolit felhasználási módjai
1. A házi állatok által ,,hátrahagyott" szagok ellen
Akármennyire is szeretjük kedvenceinket, lehetetlen hozzászokni azokhoz a kellemetlen szagokhoz, amiket maguk után hagynak, miután elvégezték a dolgukat. Az egyik ilyen fő szagforrás a macskaalom, amit a legtöbben kétkezi légfrissítős befújással próbálnak ,,hatástalanítani", holott létezik egy sokkal természetesebb és hatékonyabb alternatíva is. Elég csak egy tálka zeolitot helyezni a szagforrás közelébe, és hagyni, hogy a fehér ásványok tegyék a dolgukat. Ez a módszer hatékony azokban az otthonokban is, ahol a kutyák még nem igazán tanulták meg, hogy hol végezzék a dolgukat.

2. Szagos kukák ellen
Ha kénytelen vagy az ételmaradékot a kukába dobni, akkor hamar kellemetlen szagok kezdhetnek el terjengeni a konyhában. A trükk: helyezz néhány zeolitot a kukába, majd béleld ki azt egy új, üres zsákkal. A zeolitok segítenek majd felfogni a szagokat és a párát, ami a kukákból árad.

3. Cigarettafüst
Dohányzó személyként téged talán nem zavar, de a vendégek nem szívesen helyezik magukat kényelembe egy olyan kanapén, ami füstszagot áraszt magából. Elképzelhető az is, hogy csak átmenetileg tartózkodsz egy dohányzó lakásban, és szeretnéd eltüntetni a cigarettaszagot a szobádból. Habár egy alapos tisztítást nem helyettesíthetnek, a zeolitok igen hasznosnak bizonyulhatnak a szagok ellen. Nincs más dolgod mint egy tálkában kihelyezni néhányat a kérdéses szobába, és máris elbúcsúzhatsz a füstszagtól!

4. Dohos szagok
Az egész évben pihenő karácsonyi díszek, a penész, az elfeledett ruhásdobozok, a tavaly félbehagyott barkács projektek - tehát összességében a padlás szaga - különösen erőssé válhat egy-egy ritkán nyitogatott szekrényben, a garázsban, vagy bármilyen más helységben. Az erős dohos szagtól nehéz teljesen megszabadulni, de a zeolitok sokat segíthetnek ebben. Többek között a szoba páratartalmát is csökkentik, ami megakadályozza a penész kialakulását.

5. Szagos cipők
Minden cipő szagos egy kicsit - ez elkerülhetetlen, ha az ember naponta 8-10 órát eltölt benne. Néha azonban már olyan veszedelmessé válik a helyzet, hogy cselekedni kell. Helyezz el néhány zeolitot a cipős szekrényben, vagy az előszobában. Egy másik megoldás keresni egy kis szellős zsákot, megtölteni zeolitokkal, és a cipőbe (vagy cipőkbe) helyezni azt.

6. Tartósabb gyümölcsök
Ha rendszeresen megromlanak az asztalon tartott gyümölcsök, mielőtt még meg tudnád enni őket, akkor rakj néhány zeolitot közéjük. Ezek az ügyes kis ásványok felszívják azokat a gázokat, amik felgyorsítják a gyümölcsök érését (és rothadását), ezért azok jóval tovább maradnak majd frissek. Habár a zeolitok természetes ásványok, érdemes minden esetben lemosni a gyümölcsöket, ha közéjük tettél néhányat.

A zeolitok felhasználása újra és újra
Ha vigyázol rájuk, akkor lényegében bármennyiszer újrahasználhatod zeolitjaidat. Attól függően, hogy milyen sok időt töltött párás, szagos környezetben, több, vagy kevesebb ,,újratöltést" igényel majd. Enyhébb szagok esetén akár három hónapig is használhatod őket egyhuzamban, mielőtt töltésre lenne szükségük. Ha egy idő után nem érzed, hogy hatékonyak lennének, akkor tudod, hogy újra kell tölteni őket. Ehhez nincs más dolgod, mint néhány napra kihelyezni őket egy tálcán a napfényre, ahol kieresztik magukból az összegyűjtött szagokat és gázokat. Igyekezz minél több közvetlen napfényt biztosítani nekik! Egy pár nap után újra felhasználhatod őket a szagok hatástanalítására

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: tulajdonságokkal, felhasználásának, újrahasználhatod, cigarettaszagot, méreganyagoktól, készítményekkel, hatástalanítani, leegyszerűsítve, elkerülhetetlen, felhasználhatók, felhasználhatod, háromdimenziós, természetesebb, macskaalmokban, bizonyulhatnak, megakadályozza, beszerzésükkel, alumoszilikát, készítményben, megtalálhatók, elbúcsúzhatsz, mosószerekben, felhasználási, veszedelmessé, felgyorsítják, páratartalmát, megszabadulni, felhasználása, víztisztítási, összességében, bármennyiszer, cigarettafüst, kedvenceinket, eltüntetésére, ételmaradékot, összegyűjtött, zeolitok felhasználásának, köveket általában, kültérben szokás, bolti készítményekkel, szagokat valami, zeolitok teljesen, ilyen jellegű, kellemetlen szagokat, zeolitokról érdemes, beszerzésükkel foglalkoznod, beígért tudományos, zeolitok mikropórusos, zeolitok háromdimenziós, vulkanikus kőzetek, hamu reakcióba, lúgos talajvízzel, Axel Fredrik Cronstedt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  A másik dolog,  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Nevem  Popper Péter szavai  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akik bántanak téged  Png virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  Bounty krémes  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einstein gondolata  Gonosz démon-álarc  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Idő  képre írva  Éretlen vers  Reggel van  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Nevem  Tavaszi kép  Adakozás  Png cica  Nevem  Akarat  Png csokor  A sors  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png rózsa csokor  Png virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Png telefon  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Neked tudnod kell  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 20  Png fotel  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Szép estét  Egy bizonyos határt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jó éjszakát  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Mai harmónia kártyám  Akarat  Akarat  Akarat  Alázat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Elköszönt  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell... 
Bejegyzés Címkék
zeolitok felhasználásának, köveket általában, kültérben szokás, bolti készítményekkel, szagokat valami, zeolitok teljesen, ilyen jellegű, kellemetlen szagokat, zeolitokról érdemes, beszerzésükkel foglalkoznod, beígért tudományos, zeolitok mikropórusos, zeolitok háromdimenziós, vulkanikus kőzetek, hamu reakcióba, lúgos talajvízzel, zeolitokban található, kisebb ásványok, nagyobb molekulákat, svéd mineralógus, sztilbit nevű, hőmérséklet változásával, beszívott vizet, zeolit felhasználási, házi állatok, kellemetlen szagokhoz, egyik ilyen, legtöbben kétkezi, sokkal természetesebb, tálka zeolitot, szagforrás közelébe, fehér ásványok, módszer hatékony, kukába dobni, zeolitok segítenek, kukákból árad, olyan kanapén, dohányzó lakásban, alapos tisztítást, zeolitok igen, szagok ellen, tálkában kihelyezni, kérdéses szobába, egész évben, elfeledett ruhásdobozok, tavaly félbehagyott, padlás szaga, erős dohos, zeolitok sokat, szoba páratartalmát, penész kialakulását, kicsit &#8211, ember naponta, cipős szekrényben, másik megoldás, asztalon tartott, gyümölcsök érését, zeolitok természetes, zeolitok felhasználása, összegyűjtött szagokat, szagok hatástanalítására, tulajdonságokkal, felhasználásának, újrahasználhatod, cigarettaszagot, méreganyagoktól, készítményekkel, hatástalanítani, leegyszerűsítve, elkerülhetetlen, felhasználhatók, felhasználhatod, háromdimenziós, természetesebb, macskaalmokban, bizonyulhatnak, megakadályozza, beszerzésükkel, alumoszilikát, készítményben, megtalálhatók, elbúcsúzhatsz, mosószerekben, felhasználási, veszedelmessé, felgyorsítják, páratartalmát, megszabadulni, felhasználása, víztisztítási, összességében, bármennyiszer, cigarettafüst, kedvenceinket, eltüntetésére, ételmaradékot, összegyűjtött, áthaladjanak, kialakulását, zeolitjaidat, változásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.