Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A wordbed átmenteni Holter vizsgálaít.
  2018-10-17 09:24:20, szerda
 
   
  Holter-vizsgálat, Holter-monitor, Ambuláns elektrokardiográfia
A vizsgálat célja a szív elektromos tevékenységének folyamatos, 24 órán át tartó rögzítése, amely a mindennapos megszokott tevékenység közben zajlik. Különböző, csak időszakosan kialakuló eltérések, pl. ritmuszavarok kimutatására szolgál. Vannak ugyanis olyan EKG-elváltozások, amelyek nem mutathatók ki folyamatosan, vagyis egy pár percig, pár másodpercig tartó, hagyományos EKG-n nem láthatók. Elsősorban szívritmuszavarok kimutatására végzik, gyakran szívrohamot követően, esetleg a gyógyszeres kezelés hatásosságának ellenőrzésére.

A vizsgálathoz öntapadó tappancsokat (elektródákat) ragasztanak a mellkasra, melyeket vezetékek segítségével kötnek össze egy kb. hordozható kisrádió méretű szerkezettel, amely a nyakban lóg, és a szívből érkező elektromos jeleket rögzíti. Eközben a páciens nyugodtan végezheti napi megszokott tevékenységét, amit pontos időmegjelöléssel fel is kell, hogy jegyezzen. A beteg feladata a mérés közben, hogy ha kellemetlenséget, szívpanaszt észlel, akkor a készülék erre a célra kialakított gombját nyomja meg. A készülék ezt a jelet is adatként rögzíti, és az adatok kiértékelésnél fontos információval szolgál az orvosnak. Huszonnégy óra múlva leveszik a készüléket, a benne tárolt adatokat számítógép segítségével értékelik ki. Előkészítés:Különösebb előkészületre nincs szükség. A gyógyszereket a szokott módon kell szedni. A pontos, zajmentes mérés érdekében meglévő mellkas-szőrzetet a tappancsok helyén leborotválják. Figyelem! Fontos, hogy a végzett tevékenységét (pl. séta, étkezés, rohanás a busz után, lépcsőmászás, pihenés, tenisz, stb.), illetve az érzett szívpanasz jellegét, időtartamát pontosan felírja. Jó, ha tudja, hogy a készüléket és az elektródákat nem szabad levenni, víz sem érheti őket, ezért a készülék felhelyezése előtt kell tisztálkodni. Veszélyek: Veszélytelen vizsgálat. Fájdalom: Nem fájdalmas vizsgálat. Lelet: Normális esetben a szívverések száma a fizikai terhelésnek, illetve a nyugalmas időszakoknak megfelelően változik, ritmuszavar nem mutatható ki, és nincsenek a szív oxigénhiányos állapotára utaló jelek. Kóros esetben ritmuszavarok, oxigénhiányos időszakok mutathatók ki, melyek esetleg egybeesnek azokkal az időszakokkal, amikor a beteg szívpanaszokat, szorító mellkasi fájdalmat érzett.
Ergometria - terheléses EKG
A páciens meghatározott protokoll alapján fokozatosan emelkedő terhelésnek van kitéve folyamatos EKG monitorozás és gyakori vérnyomás kontroll mellett. Javasolt: mellkasi fájdalmak esetén, azok kardiális eredetének igazolására, koszorúér szűkület, szívizom O2 ellátás elégtelenségének kimutatására. Terhelés kapcsán provokálható szívritmuszavarok, illetve kóros vérnyomás reakciók vizsgálatára, melyek életmódbeli, illetve terápiás konzekvenciával járhatnak. Igazolt koszorúér betegség esetén a gyógyszeres, illetve invazív (műtét vagy tágítás) eljárás hatékonyságának lemérésére a gondozás folyamán. Terheléses EKG vizsgálat előtt a kardiológus gyakran végez tájékozódó szívultrahang vizsgálatot.

Rendszeres fizikai tréningprogram esetén a terhelési kapacitás lemérésére, veszélyeztető tényezők kiszűrésére (40 év feletti férfiaknál, illetve 50 év feletti nőknél, pozitív családi anamnézis esetén vagy több rizikófaktor jelenlétében fiatalabb korban is).

Betegtájékoztató terheléses EKG vizsgálatról (kerékpár ergometria)

A vizsgálat célja a szervezet terheléshez való alkalmazkodásának megítélése, esetleges koszorúér betegség kizárása, bizonyítása.

A vizsgálat feltételei: Kardiológus szakorvos végzi és értékeli, folyamatos monitorozás történik, defibrillátor jelenlétében. A korábban bevett gyógyszereket regisztrálni kell. A vizsgálatot csak stabil állapotú, kompenzált keringésű, közel normális vérnyomású betegen végezhetjük el.

A vizsgálat folyamata: A vizsgálat előtt EKG elektródákat csatlakoztatnak a testre, a karra vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek fel. A pácienst arra kérik, hogy hajtsa a szobakerékpárt eközben EKG készülék rögzíti az elektromos jeleket, a terhelést fokozatosan emelik, miközben vérnyomását is mérik. Amikor a kornak megfelelő szubmaximális pulzusszámot eléri a páciens, a vizsgálatot befejezik. Ezt követő pihenőfázis végén a vizsgálat eredményét összegezik.

Figyelem!
A vizsgálat előtt a beteg által szedett gyógyszereket fel kell jegyezni!
Mozgásszervi, ízületi betegségek, magas vérnyomás, keringési elégtelenség esetén a vizsgálatot nem végezzük el!
Amikor a bőrt megnedvesítik vagy géllel bekenik az kellemetlenül hűvös lehet!
A vérnyomásmérő mandzsetta felfújáskor szoríthatja a felkart!
A vizsgálat közben észlelt mellkasi fájdalmat, nehézlégzést azonnal jelezni kell!
Ambuláns vérnyomásmonitor
ABPM (Ambulant Blood-Pressure Monitoring) - 24 órás vérnyomásmérés: Célja a vérnyomás folyamatos, 24 órán át tartó rögzítése, amely a mindennapos megszokott tevékenység közben zajlik. A vérnyomás a különböző napszakokban normálisan is változik, de befolyásolja a fizikai aktivitás, a stressz, étkezés, stb. is. Különböző, csak időszakosan kialakuló eltérések, pl. néhány percig tartó vérnyomáskiugrások vagy tartós emelkedések kimutatására vagy gyakorta a beállított vérnyomáscsökkentő kezelés ellenőrzésére szolgál. Attól ugyanis, hogy az orvos aktuálisan normális értékeket mér, még egyéb időpontokban lehetnek kórosan magas értékek.

Leírás: A vizsgálathoz vérnyomásmérő mandzsettát helyeznek fel a beteg karjára, amit vezetékek segítségével kötnek össze egy hordozható kisrádió méretű, automata vérnyomásmérő készülékkel, ami a nyakban lóg, és meghatározott időnként méri a vérnyomást, a pulzust, majd a mért eredményeket eltárolja. Eközben a páciens nyugodtan végezheti mindennapi megszokott tevékenységét, amit pontos időmegjelöléssel fel is kell, hogy jegyezzen. Huszonnégy óra elteltével leveszik a készüléket, és a benne tárolt adatokat számítógép segítségével értékelik ki.

Előkészítés: Különösebb előkészületre nincs szükség. A gyógyszereket a szokott módon kell szedni. Figyelem! Ha a vizsgált személy gyógyszereit nem az előírás szerint szedi, a vizsgálat napján sem szabad változtatnia ezen! Nemcsak az orvost, saját magát is becsapja az, akinél nem a tényleges gyógyszerelés melletti értékeket mér a készülék. Ugyanez igaz akkor is, ha a mérés napján nem a megszokott, mindennapi tevékenységet végzi. Kevesebb terhelés, több pihenés esetén a vérnyomás alacsonyabb lehet a szokottnál. Jó, ha tudja, hogy a készüléket és a vérnyomásmérő mandzsettát nem szabad levenni. Víz nem érheti, ezért a készülék felhelyezése előtt kell fürödni, tisztálkodni! Veszélyek: Veszélytelen vizsgálat.

Fájdalom: Nem fájdalmas vizsgálat. Amikor a készülék felfújja a mandzsettát, kellemetlenül szoríthat, erre az éjszaka folyamán többször is felébredhet a beteg.

Lelet: Normális esetben a vérnyomás az élettani határértékek között mozog. Kóros esetben a több mérés átlagából számolt értékek vagy egy-egy kiugróan magas érték ettől eltérhet.
TensioClinic Arteriográf tájékoztató
Az erek állapota az érelmeszesedés jelenléte, illetve foka igen fontos információ, amelyet az orvosnak ismernie kell a helyes terápia kiválasztásához és ahhoz, hogy egy adott beteg esetében a súlyos szív és érrendszeri megbetegedések rizikóját minél pontosabban felmérhesse.

A TensioClinic arteriográf egy új magyar világszabadalom, amelyet a Magyar Szabadalmi Hivatal a szellemi tulajdon hatékony védelméért a szellemi tulajdon világnapja alkalmából Millenniumi Díjban részesített 2005-ben. Segítségével gyorsan, egyszerűen adhatunk felvilágosítást:
az érrendszeri endothel funkcióról (Alx), azaz arról, hogy milyen stresszben vannak ereink, mennyire vannak összehúzódott (stresszes), vagy kitágult (normális) állapotban,
a főütőér (aorta) pulzushullám terjedési sebességéről (PWV). A mért sebesség a főütőér rugalmasságáról (stiffness), azaz az érelmeszesedés okozta változásokról ad információt. Minél magasabb a sebesség, annál merevebb az ér.
A vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, mivel mindössze néhány percig tartó, fekvő helyzetben elvégzett vérnyomás és pulzushullám görbe mérésekből áll.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: betegtájékoztató, kellemetlenséget, időmegjelöléssel, elégtelenségének, vérnyomásmonitor, konzekvenciával, csatlakoztatnak, rugalmasságáról, felvilágosítást, hatékonyságának, világszabadalom, tevékenységének, kiválasztásához, szobakerékpárt, tréningprogram, fájdalommentes, megbetegedések, érelmeszesedés, kiértékelésnél, hatásosságának, vérnyomásmérés, szívpanaszokat, szubmaximális, megnedvesítik, összehúzódott, előkészületre, ellenőrzésére, vérnyomásmérő, gyógyszereket, leborotválják, kellemetlenül, defibrillátor, változásokról, szívultrahang, oxigénhiányos, ritmuszavarok, vizsgálat célja, szív elektromos, mindennapos megszokott, gyógyszeres kezelés, vizsgálathoz öntapadó, szívből érkező, páciens nyugodtan, beteg feladata, mérés közben, készülék erre, célra kialakított, adatok kiértékelésnél, benne tárolt, szokott módon, tappancsok helyén, végzett tevékenységét, Terheléses EKG, Ambulant Blood-Pressure Monitoring, TensioClinic Arteriográf, Magyar Szabadalmi Hivatal, Millenniumi Díjban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Reggel van  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Elköszönt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Zilahy Lajos gondolata  Nagyon különös  Erdőn  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Hiányzik  Makszim Gorkij gondolata  Png lepke  Sose bánj semmit  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Fehér virág  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Zilahy Lajos gondolata  Nem tudhatod  s immár én is felragyogva, ért...  Próbálj meg ...  Lóhere  Reggel van  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Tavaszi kép  Az engedelmesség miért nem vál...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Png lepke  Idő  Reggel van  Nagyon különös  A televizió nem a kultúrát kép...  Fekete-erdő desszert  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Szívem  Régi emberek, akikre máig büsz...  Reggel van  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Leonardo da Vinci gondolata  Gonosz démon-álarc  Egy bizonyos határt  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy hatékony szolga  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy hatékony szolga  Akarat 
Bejegyzés Címkék
vizsgálat célja, szív elektromos, mindennapos megszokott, gyógyszeres kezelés, vizsgálathoz öntapadó, szívből érkező, páciens nyugodtan, beteg feladata, mérés közben, készülék erre, célra kialakított, adatok kiértékelésnél, benne tárolt, szokott módon, tappancsok helyén, végzett tevékenységét, busz után, érzett szívpanasz, készülék felhelyezése, szívverések száma, fizikai terhelésnek, nyugalmas időszakoknak, szív oxigénhiányos, beteg szívpanaszokat, páciens meghatározott, gondozás folyamán, kardiológus gyakran, terhelési kapacitás, szervezet terheléshez, vizsgálat feltételei, korábban bevett, vizsgálatot csak, vizsgálat folyamata, vizsgálat előtt, karra vérnyomásmérő, pácienst arra, szobakerékpárt eközben, elektromos jeleket, terhelést fokozatosan, kornak megfelelő, vizsgálatot befejezik, vizsgálat eredményét, beteg által, bőrt megnedvesítik, kellemetlenül hűvös, vérnyomásmérő mandzsetta, vizsgálat közben, vérnyomás folyamatos, különböző napszakokban, fizikai aktivitás, orvos aktuálisan, vizsgálathoz vérnyomásmérő, beteg karjára, hordozható kisrádió, mért eredményeket, vizsgált személy, előírás szerint, vizsgálat napján, tényleges gyógyszerelés, mérés napján, vérnyomás alacsonyabb, vérnyomásmérő mandzsettát, készülék felfújja, éjszaka folyamán, élettani határértékek, több mérés, erek állapota, érelmeszesedés jelenléte, orvosnak ismernie, helyes terápia, adott beteg, súlyos szív, szellemi tulajdon, érrendszeri endothel, mért sebesség, főütőér rugalmasságáról, érelmeszesedés okozta, vizsgálat fájdalommentes, betegtájékoztató, kellemetlenséget, időmegjelöléssel, elégtelenségének, vérnyomásmonitor, konzekvenciával, csatlakoztatnak, rugalmasságáról, felvilágosítást, hatékonyságának, világszabadalom, tevékenységének, kiválasztásához, szobakerékpárt, tréningprogram, fájdalommentes, megbetegedések, érelmeszesedés, kiértékelésnél, hatásosságának, vérnyomásmérés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 550
  • e Hét: 11762
  • e Hónap: 28162
  • e Év: 150035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.