Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pajzstetvek ellen
  2020-06-16 23:42:24, kedd
 
  Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba, zárt teraszra hordjuk azokat a virágokat, melyek kertünkben, teraszainkon díszítenek. Nem is gondoljuk, hogy mennyi kártevőt bevihetünk növényeinkkel, melyek télen is károsítanak, és esetleg csak azt veszed észre, hogy hullanak a levelek.

Tavasszal, a fagyok után szeretnéd a szabadba hordani virágaid? Ha télen nem védekezel megfelelően a kártevők ellen, akkor növényeid súlyosan károsodhatnak, akár el is pusztulhatnak.



A pajzstetű télére visszahúzódik a gyökerek közé, de amint megérzi, hogy meleg, fagymentes helyen van, szép lassan visszamászik a szárra és a levelekre. Olyan mértékben szívogathatja a növény nedvét, hogy levélhullás, vagy akár pusztulás is történhet.

Könnyen észrevehető, hogy leandered, vagy akár fikuszod, citromfád szenved-e ettől a kellemetlen vendégtől.

A leveleken ilyenkor megjelenik a mézharmat helyenként feketésebb elszíneződéssel. A mézharmat mellett megjelenő folt nem más, mint a korompenészgomba. Ennek a gombafajnak értékes táptalaja a mézharmat. A mézharmat nem más, mint az apró állatok nyálának és ürülékének keveréke. Ettől ragadós, fényes felületűvé válik a levél.

Fertőzés esetén a teljes növekedés lelassul, a levelek fakó színűek lesznek, sodródnak, lehullnak.

A pajzstetű szabad szemmel is látható kártevő. A leggyakoribb pajzstetű faj a leandereken az oleander pajzstetű - nevét is a leander latin nevéből kapta (Nerium oleander után).

A nőstény a petéit egy pajzs szerű képződmény alatt rakja le, mely őt is védi, és itt növekednek a kis tetvek is. Miután megnőttek és kibújtak a pajzs alól pár napig még tudnak mozogni. Párzás után a kis nőstények megtalálva helyüket letelepednek, levedlik végtagjaikat és a háti mirigyeikből viaszos pajzsot építenek maguk fölé, majd ők is lerakják petéiket.

A hímeket lárvakorukban viaszos pajzs veszi körül, kifejlődve ebből kimásznak, néhány napig élő, két szárnnyal repülésre képes, szájszerv nélküli lények lesznek.

A pajzstetűk között, találhatók olyan egyedek, melyek csak egy adott növényfajtán tudnak megélni. Életük nagy részében helyhez kötötten élnek, de vannak helyet változtatók is, ezeket vándor pajzstetűnek nevezzük.

A helyhez kötötteknek a hátán pajzs látható, míg a helyváltoztatók testét viaszréteg fedi. Alakjuk és nagyságuk változó. Van közöttük lapos, ovális, gömbölyded, domború és kagyló alakú is. Szúró-szívó szájszervük csak a nőstényeknél található meg, hímeknél nem.

A pajzstetűk között található olyan faj is, melyből a múlt században, bíborfestéket állítottak elő. (Bíbor pajzstetű.)

Mivel a leandereket teraszokra, balkonokra, gyerekek és kisállatok közelébe helyezzük el, ezért a védekezésnél olyan szereket kell használni, melyek emberekre és kisállatokra veszélytelen.



Íme, néhány vegyszermentes megoldás a kártevők ellen!

Ha időben észrevettük a kártevő jelenlétét, akkor elegendő lehet a mosószeres (káli szappan) vízzel való lemosás egy rongy vagy szivacs segítségével. Gyengéden mossuk le a hajtásokat, leveleket, majd tiszta, nem túl hideg vízzel zuhanyoztassuk le a növényt, ha a mérete engedi.

Levéltetvek ellen a banánhéj kiváló. Dugjunk három-öt centiméter mélyen a földbe, a gyökerek köré szárított vagy felszeletelt banánhéjat.

Az apró élősködők azonnal elpusztulnak, ha hígítatlan almaecetbe mártott textíliával, vagy fültisztítóval kenjük le azokat. Erős fertőzés esetén megoldás, ha szórófejes flakonba töltesz egy liter víz és két evőkanál almaecet keverékéből készített oldatot, és ezzel permetezed be a növényeidet mindennap, amíg teljesen rendbe nem jönnek.

Pajzstetű elűzésére hatásos permetszer a szappanból és dohánymaradékából készített, kihűlt főzet.

Ültess fokhagymát a virágföldbe. Hatásos tetvek ellen.

Ha megjelent a penész is, akkor 1 liter vízhez keverj 1 evőkanál szódabikarbónát, alkalmazás előtt alaposan rázd fel és ezzel az oldattal permetezd át a növényt hetente. Ügyelj arra, hogy a levelek mindkét oldalára jusson belőle.

Az említett bio-módszerek hatásosak, de nem tartósak a rendkívül szívós pajzstetvek ellen. Ezért gyakran ismételjük meg a védekezést.

Kezelések után a pajzstetvek elpusztult pajzsai a növényen maradnak, tehát ha a rovarok már nem is károsítanak, esztétikai szempontból a ledörzsölés jelentősége semmiképpen sem elhanyagolható. Próbálkozhatunk fogkefével, fültisztítóval, szivaccsal, ronggyal. Bevált módszer lehet, ha egy feszes cérnakesztyűt húzunk a kezünkre és ezt bevizezve húzogatjuk le a levelekről, szárakról az elhalt egyedeket, miközben a kesztyűs kezünket gyakran öblítsük le.

Különös tekintettel legyünk a levélerek mélyedésére, mert ott telepednek meg leginkább a parányi, talán még szabad szemmel alig látható kis pajzstetvek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: korompenészgomba, helyváltoztatók, elszíneződéssel, szódabikarbónát, próbálkozhatunk, zuhanyoztassuk, fültisztítóval, elhanyagolható, vegyszermentes, károsodhatnak, növényeinkkel, bíborfestéket, cérnakesztyűt, szívogathatja, lárvakorukban, pusztulhatnak, visszahúzódik, veszélytelen, elpusztulnak, nőstényeknél, kisállatokra, segítségével, védekezésnél, leggyakoribb, visszamászik, felszeletelt, teraszainkon, letelepednek, növényfajtán, végtagjaikat, pajzstetűnek, mirigyeikből, gombafajnak, keverékéből, levélhullás, károsítanak, téli fagyok, fagyok után, szabadba hordani, kártevők ellen, pajzstetű télére, gyökerek közé, növény nedvét, kellemetlen vendégtől, leveleken ilyenkor, mézharmat helyenként, mézharmat mellett, gombafajnak értékes, apró állatok, teljes növekedés, levelek fakó, pajzstetű szabad,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Szabó Norbert – Szabadsá...  Atyám !  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Jó éjszakát  Alvó baby  Rejtő Jenő versei  William Shakespeare-től idéze...  Por  Mélységes szomorúsággal  Sajnos ezt elBalogozták  A magukat nyílt és őszinte emb...  Amikor még rangja volt...  A gyomorrontás tojással is kez...  Nem mindegy  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ibolya  Esti kép  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Meghitt estéken . . .  Evan Esar tollából  Március  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Alvó baby  Nyíljatok meg  Intelem  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  Por  Esti kép  Rejtő Jenő versei  A tékozló és Isten gondviselés...  Egyet értesz?  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Kezdet  Az embernek fiatal korában van  Heltai Jenő: Szabadság  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Kezdet  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Könnyáztatta asszonysorsok  Csörög a telefonom  Meghitt estéken . . .  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Cicus virággal  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Benned is ezerféle szín van  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Alvó cica  Szép Álmokat  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Nyíljatok meg  Atyám !  Szent Pio atya!  Keresd azt a valakit,...  Szent Pio atya!  Házi botox  Szép estét kedves látogatóimna...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Könnyáztatta asszonysorsok  A közszereplő  Magyarország ilyen hely.  A tékozló és Isten gondviselés...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Mélységes szomorúsággal  Könnyáztatta asszonysorsok  Amikor még rangja volt...  Március 15-re emlékve  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
téli fagyok, fagyok után, szabadba hordani, kártevők ellen, pajzstetű télére, gyökerek közé, növény nedvét, kellemetlen vendégtől, leveleken ilyenkor, mézharmat helyenként, mézharmat mellett, gombafajnak értékes, apró állatok, teljes növekedés, levelek fakó, pajzstetű szabad, leggyakoribb pajzstetű, oleander pajzstetű, leander latin, pajzs szerű, pajzs alól, háti mirigyeikből, hímeket lárvakorukban, pajzstetűk között, adott növényfajtán, helyhez kötötteknek, hátán pajzs, helyváltoztatók testét, nőstényeknél található, múlt században, leandereket teraszokra, védekezésnél olyan, kártevő jelenlétét, rongy vagy, mérete engedi, banánhéj kiváló, gyökerek köré, apró élősködők, növényeidet mindennap, oldattal permetezd, növényt hetente, levelek mindkét, említett bio-módszerek, rendkívül szívós, pajzstetvek elpusztult, növényen maradnak, ledörzsölés jelentősége, feszes cérnakesztyűt, elhalt egyedeket, kesztyűs kezünket, levélerek mélyedésére, korompenészgomba, helyváltoztatók, elszíneződéssel, szódabikarbónát, próbálkozhatunk, zuhanyoztassuk, fültisztítóval, elhanyagolható, vegyszermentes, károsodhatnak, növényeinkkel, bíborfestéket, cérnakesztyűt, szívogathatja, lárvakorukban, pusztulhatnak, visszahúzódik, veszélytelen, elpusztulnak, nőstényeknél, kisállatokra, segítségével, védekezésnél, leggyakoribb, visszamászik, felszeletelt, teraszainkon, letelepednek, növényfajtán, végtagjaikat, pajzstetűnek, mirigyeikből, gombafajnak, keverékéből, levélhullás, károsítanak, pajzstetvek, megfelelően, textíliával, leandereket, mélyedésére, növényeidet, virágföldbe, leandereken, tekintettel, levéltetvek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 795
  • e Hét: 4373
  • e Hónap: 24235
  • e Év: 200110
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.