|
2020-07-03 22:19:37, péntek
|
|
|
Ha a látásunkat szeretnénk védeni vagy javítani, tudnunk kell, mely vitaminok jók a szemnek. A helyes táplálkozás döntő szerepet játszik a látásélesség védelmében és javításában. Sok vitamin és ásványi anyag segíthet ebben.
A-vitamin
Ha azon gondolkozunk, melyek a szemünk számára legfontosabb vitaminok, a sárgarépában megtalálható A-vitamin lehet az első, amely eszünkbe juthat. A sárgarépa és más piros, narancs és sárga színű zöldségek, gyümölcsök olyan anyagokat, úgynevezett karotinoidokat tartalmaznak, amelyek az A-vitamin elővitaminjai. Az A-vitamin provitaminjának, a karotinnak, főleg a béta-karotinnak a szerepe a jó látás, különösen az éjszakai látás elősegítése. Az emberi retinának szüksége van A-vitaminra a működéshez. A retina négy különböző típusú vegyületet tartalmaz, amelyekben jelen van az A-vitamin. Ezek a vegyületek fontos részei a látás folyamatának. A sötétséghez való rossz alkalmazkodás vagy az éjszakai vakság az A-vitamin-hiány korai jelei lehetnek.
C- és E-vitamin
A C-vitamint a szürkehályog megelőzésével hozták összefüggésbe. Szürkehályog akkor alakul ki, ha a szem védőmechanizmusai nem védenek a szabad gyökök káros hatásaitól. Ezek kiemelkedő okai a vakságnak és a látáskárosodásoknak, amelyek elsősorban idősebbeknél lépnek fel. A szürkehályog megakadályozható olyan élelmiszerek fogyasztásával, amelyek gazdagok antioxidatív C- és E-vitaminban. Gyakorlatilag minden gyümölcs- és zöldségféle a C-vitamin-forrásokhoz tartozik, főként a citrusfélék és a sötét színű bogyósok.
Egyéb tápanyagok a szemnek
Az antioxidatív vitaminok mellett néhány egyéb tápanyag, pl. az egészséges zsírok és az ásványi anyagok is döntő szerepet játszanak a szem egészségében.
Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be a sejtmembránok szerkezetében, és döntőek a látás szempontjából. A legtöbb ember nem fogyaszt elegendő omega-3 zsírsavat. Az esszenciális zsírsavak forrásaihoz tartozik az anyatej, a lenmag, a kendermag, a leveles zöldségek, a tojás, a hal és az algák.
Szelén
A szelén egy ásványi anyag, egy antioxidáns, olyan tápanyag, amely fontos szerepet játszik a jó látásban. Segít megelőzni a makula degeneráció kialakulását. A többi antioxidatív tápanyaghoz hasonlóan segít megakadályozni a szem oxidatív károsodásait. A táplálkozásban a paradió, a teljes kiőrlésű kenyér, a búzacsíra, a tonhal, a mángold és a zab tekinthető jó szelénforrásnak. A szelénre kis mennyiségben van szükségünk, a napi szelénszükségletet egyetlen paradió elfogyasztásával kielégíthetjük.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: elfogyasztásával, megakadályozható, provitaminjának, szelénforrásnak, táplálkozásban, megakadályozni, fogyasztásával, karotinoidokat, kielégíthetjük, alkalmazkodás, szempontjából, sejtmembránok, összefüggésbe, elővitaminjai, szerkezetében, megelőzésével, gyakorlatilag, antioxidatív, sárgarépában, kialakulását, gondolkozunk, legfontosabb, szürkehályog, idősebbeknél, esszenciális, folyamatának, egészségében, mennyiségben, látásélesség, tartalmaznak, károsodásait, élelmiszerek, megtalálható, elősegítése, úgynevezett, citrusfélék, látásunkat szeretnénk, helyes táplálkozás, látásélesség védelmében, szemünk számára, sárgarépában megtalálható, éjszakai látás, emberi retinának, retina négy, vegyületek fontos, látás folyamatának, sötétséghez való, éjszakai vakság, szürkehályog megelőzésével, szem védőmechanizmusai, szabad gyökök, szürkehályog megakadályozható,
|
|
|
|
látásunkat szeretnénk, helyes táplálkozás, látásélesség védelmében, szemünk számára, sárgarépában megtalálható, éjszakai látás, emberi retinának, retina négy, vegyületek fontos, látás folyamatának, sötétséghez való, éjszakai vakság, szürkehályog megelőzésével, szem védőmechanizmusai, szabad gyökök, szürkehályog megakadályozható, sötét színű, antioxidatív vitaminok, egészséges zsírok, ásványi anyagok, szem egészségében, omega-3 zsírsavak, sejtmembránok szerkezetében, látás szempontjából, legtöbb ember, esszenciális zsírsavak, leveles zöldségek, ásványi anyag, makula degeneráció, többi antioxidatív, szem oxidatív, teljes kiőrlésű, elfogyasztásával, megakadályozható, provitaminjának, szelénforrásnak, táplálkozásban, megakadályozni, fogyasztásával, karotinoidokat, kielégíthetjük, alkalmazkodás, szempontjából, sejtmembránok, összefüggésbe, elővitaminjai, szerkezetében, megelőzésével, gyakorlatilag, antioxidatív, sárgarépában, kialakulását, gondolkozunk, legfontosabb, szürkehályog, idősebbeknél, esszenciális, folyamatának, egészségében, mennyiségben, látásélesség, tartalmaznak, károsodásait, élelmiszerek, megtalálható, elősegítése, úgynevezett, citrusfélék, forrásokhoz, zöldségféle, forrásaihoz, antioxidáns, táplálkozás, javításában, sötétséghez, degeneráció, tápanyaghoz, hatásaitól, gyümölcsök, tápanyagok, karotinnak, amelyekben, látásunkat, védelmében, vegyületet, kiemelkedő, szükségünk, vegyületek, működéshez, szeretnénk, vitaminban, egészséges, tekinthető, elsősorban, vitaminok, vakságnak, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1418
- e Hét: 11532
- e Hónap: 25281
- e Év: 229982
|
|
|