Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szájpadlás piros foltjainak rejtélye
  2020-09-22 22:48:10, kedd
 
  Sok ember megtapasztalhatta már a szájpadlásán a vörös foltokat és dudorokat, amelyek néhány nap alatt el is múlnak. Mik okozhatják ezeket a vörös foltokat? Egyes élelmiszerek, műfogsor, illetve a torokban és a szájban keletkező irritáció vagy fertőzés. Ezek a foltok gyakran keltenek aggodalmat, de az esetek döntő többségében teljesen ártalmatlanok.

A torokban keletkező gyulladás vagy fertőzés általában a Streptococcus baktériumnak köszönhető. Ez gyakran okoz piros, gyulladt foltokat a szájpadláson. Egyéb tünetei is lehetnek, például ilyen a láz, a nyeléskor keletkező fájdalom, a vörös és duzzadt mandulák, illetve a nyakon megjelenő duzzadt nyirokcsomók.

A szájpadláson megjelenő vörös foltoknak gyakran oka lehet valamilyen vágás vagy égés okozta sérülés. Ezt okozhatja egy műfogsor, egy törött fog, olyan fogtömések, amelyek nem jól illeszkednek, de valamilyen szerre - fogkrém, szájvíz - való érzékenység is kiválthat allergiás reakciót.

A Candida gomba okozta szájpenész is járhat ilyen tünetekkel. Szájpenészt nemcsak ez a gomba okozhat, hanem ezernyi más dolog is, mint például egy műfogsor, a rendszeres dohányzás, a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, az asztma, egyes gyógyszerek és a szájszárazság is.

A szájpenész gyakori tünetei közé tartozik a már említett piros foltok a szájüregben és a szájpadláson, a fájdalom és a nyelési nehézség.

A szájnyálkahártya-fekély is okozhat sebeket, kisebb vörös foltokat, dudorokat a szájban. Általában 2-3 hét alatt elmúlnak, de mivel vérezhet és el is fertőződhet, így mindenképpen orvosi ellátást igényel. A szájnyálkahártya-fekély együtt járhat a száj kiszáradásával. Okozhatja a rendszeres és gyakori alkoholfogyasztás, a fehérje hiánya, a dohányzás, a vitaminhiány, egyes gyógyszerek és a sugárterápia.

A herpeszt a Herpes szimplex vírus okozza, amely egy vírusos fertőzés. Ez a vírus fájdalmas hólyagokat okoz a száj környékén, de a szájüregben is megjelenhet. Általában két hét alatt önmagától is elmúlik, de ilyenkor nagyon oda kell figyelni a higiéniára és kerülni kell másokkal a testi kontaktust is.

A fentebb említett betegségek elkerülése érdekében fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Ehhez elengedhetetlen a napi legalább kétszeri fogmosás, szájvíz és fogselyem használata. Ajánlatos a fogorvost negyedévente felkeresni általános szűrés céljából. A dohányzás abbahagyása és az alkoholfogyasztás minimalizálása is a tanácsok sorába tartozik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: szájnyálkahártya, elengedhetetlen, kiszáradásával, minimalizálása, megbetegedések, streptococcus, ártalmatlanok, cukorbetegség, szájszárazság, negyedévente, nyirokcsomók, szájpadláson, élelmiszerek, szájhigiénia, illeszkednek, sugárterápia, baktériumnak, vitaminhiány, szájpadlásán, mindenképpen, fenntartása, érzékenység, abbahagyása, többségében, szájüregben, gyógyszerek, fertőződhet, szájpenészt, megjelenhet, valamilyen, elkerülése, köszönhető, tünetekkel, rendszeres, hólyagokat, szájpenész, vörös foltokat, szájban keletkező, foltok gyakran, esetek döntő, torokban keletkező, nyeléskor keletkező, nyakon megjelenő, szájpadláson megjelenő, gomba okozhat, rendszeres dohányzás, rákos megbetegedések, szájpenész gyakori, nyelési nehézség, száj kiszáradásával, fehérje hiánya, vírusos fertőzés,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Tanmese  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Robert Merle tollából  Előfordul, hogy  Esterházy Péter: Harmonia c...  Jan Twardowski - Siessünk  Latinovits Zoltán tollából  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Bársony székben  Robert Merle tollából  jó reggelt  Szabó T. Anna - Pitypang  Az ember  Hamvas Béla  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Spenót fasírttal  Vidámság  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Hogyan válunk hűségesekké?  Szabó T. Anna - Pitypang  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Ismeretlen: Ikarusz monda  képre írva  Ady Endre - Mindegy átka  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanmese  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Szívek  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Nem kell hozzá fürdőruhás  Otthon  A pitypang legendája  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  ajándék, mellyel meglepem  Kertem  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
vörös foltokat, szájban keletkező, foltok gyakran, esetek döntő, torokban keletkező, nyeléskor keletkező, nyakon megjelenő, szájpadláson megjelenő, gomba okozhat, rendszeres dohányzás, rákos megbetegedések, szájpenész gyakori, nyelési nehézség, száj kiszáradásával, fehérje hiánya, vírusos fertőzés, vírus fájdalmas, száj környékén, testi kontaktust, fentebb említett, megfelelő szájhigiénia, napi legalább, fogorvost negyedévente, dohányzás abbahagyása, alkoholfogyasztás minimalizálása, tanácsok sorába, szájnyálkahártya, elengedhetetlen, kiszáradásával, minimalizálása, megbetegedések, streptococcus, ártalmatlanok, cukorbetegség, szájszárazság, negyedévente, nyirokcsomók, szájpadláson, élelmiszerek, szájhigiénia, illeszkednek, sugárterápia, baktériumnak, vitaminhiány, szájpadlásán, mindenképpen, fenntartása, érzékenység, abbahagyása, többségében, szájüregben, gyógyszerek, fertőződhet, szájpenészt, megjelenhet, valamilyen, elkerülése, köszönhető, tünetekkel, rendszeres, hólyagokat, szájpenész, használata, kontaktust, higiéniára, betegségek, fogtömések, okozhatják, felkeresni, aggodalmat, dudorokat, foltoknak, érdekében, okozhatja, keletkező, megjelenő, általában, dohányzás, megfelelő, környékén, fájdalmas, önmagától, nyeléskor, kiválthat, allergiás, irritáció, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 717
  • e Hét: 2700
  • e Hónap: 16449
  • e Év: 221150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.