Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyirokrendszerünk ápolása
  2020-10-17 23:30:14, szombat
 
  A nyirokrendszerünk keringési zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások és a mozgásszegény életmód.

A nyirokrendszer jelentőségét gyakran alábecsüljük. Ha egészséges, a szövetek méregtelenítését és az immunrendszer jó működését biztosítja. A nyirokrendszer támogatása úgy a krónikus terápiák, mint a megelőzés szempontjából fontos. Ráadásul könnyen, egyszerű módszerekkel végezhető.

A rendszeres járás, kocogás kiválóan serkenti a nyirokkeringést

Dr. F. X. Mayrtól származik a praxisban oly gyakran bevált mondat, miszerint:

,,Ami első pillantásra hájas hasnak tűnik, arról sokszor kiderül, hogy valójában nem tisztán zsírból van, hanem javarészt pangó nyiroknedvből."

Ezt a hasban és a lábakban kialakuló nyirokpangást megfigyelhetjük látszólag egészséges személyeknél is. A jelenség azt mutatja, hogy nyirokrendszerünk, testünk ,,szennyvíztisztító berendezése" nem megfelelően működik.

A nyirokáramlás zavarait okozhatják műtétek, daganatok, gyulladások. Sokkal gyakoribb ok azonban a mozgásszegény életmód. Míg a vért a szív pumpáló ereje hajtja, a nyirok kétféleképpen tartható mozgásban: a légzéssel, valamint az izmok összehúzódásával, vagyis mozgással. A nyirokáramlás zavarai tehát civilizált életmódunk következtében alakulnak ki, és szinte észrevétlenül terjednek.

Ha a sejtek anyagcseréje során termelődött méreganyagok eltávolítása, kiöblítése lelassul, az tartóssá válva betegségek táptalajává válhat. A nyirokpangás késői, előrehaladott stádiumai a limfödéma, illetve a lipoödéma (a felszaporodott zsírszövetben pangó folyadék).

A nyirokkeringés lelassulása azonban már sokkal korábban kezdődik, jóval azelőtt, hogy az említett szakaszok kialakulnának. Azonban a folyamat nem okoz panaszt, ezért időben nem ismerik fel és nem kezdik kezelni sem. A nyirokkeringés zavarának külső jelei lehetnek: a has körfogatának megnövekedése; a szemek alatti táskás duzzanat megjelenése; a boka körüli duzzanat; a székletben megjelenő nyálka; az orrban és a melléküregekben fokozott váladéktermelődés; valamint ödémásodás a menstruáció előtti napokban.

A nyirokerek egész rendszere hálózza be testünket. A nyirokcsomók szűrik meg az erekben áramló folyadékot

A klasszikus természetgyógyászat szerint a nyirokrendszer fontos méregtelenítő szerepet tölt be testünkben, ezért kezelése, gyógyítása nélkülözhetetlen a krónikus betegségek kezelésében. Az alapbetegség kezelésének sikere gyakran azon áll vagy bukik, hogy mennyire sikerült támogatni a nyirokrendszer munkáját. A természetes gyógyítás éppen ezért egy sor olyan gyógymódot ajánl, amelyek segítségével eredményesen kezelhető a nyirokrendszer. Ezek közül azonban a legtöbbet nem lehet a terapeutára bízni, itt bizony szükséges a páciens aktív együttműködése is.

Rendszeres testmozgás
A lelassult nyirokkeringés hatására immunrendszerünk sejtjei is lassabban működnek, ugyanakkor az anyagcsere végtermékei, salakanyagai is pangani kezdenek a nyirokfolyadékban és a sejtek közötti térben. A jó nyirokkeringés alapja a napi rendszerességgel végzett testmozgás. Ehhez nem szükséges fitneszterembe járni.

Nyirokrendszerünknek elegendő, ha sokat járkálunk, mozgunk a nap folyamán. Ez azt jelenti, hogy rövidebb távolságok megtételénél mellőzzük az autót, a lift helyett inkább használjuk a lépcsőt, és a déli szünetben is iktassunk be egy rövid sétát.

A nyirokrendszer olcsó és időjárási viszonyoktól független karbantartási módszere, ha egy kis, szobában is használható trambulint vásárolunk, és azon ugrálunk.

A bőr kefés dörzsölése
Még ha egyéb betegségek (pl. idegrendszeri bántalmak vagy előrehaladott arthrosis) miatt nem is tudunk kellő mértékben mozogni, aktívan támogatnunk kell nyirokrendszerünket. Ehhez nem feltétlenül szükséges a klasszikus nyirokmasszázs.

Ideális napi kezdés a rendszeres reggeli kefés masszázs. Ezt naponta egyszer ajánlott végezni, alkalmanként öt percig tartson. A ,,kezelés" könnyedén integrálható a reggeli testápolásba. A masszázst hosszú nyelű, természetes sörtéjű fürdőkefével vagy luffakesztyűvel végezzük. A bőrnek, a kefének vagy a kesztyűnek száraznak kell lennie. Az arc kivételével az egész testet végigdörzsöljük. A kefét enyhe nyomással, hosszan végighúzva mozgatjuk a végtagokon, a háton, a hason és a faron. A dörzsölés mindig egy irányban történjen (tehát nem ide-oda vagy fel-le), és mindig a mellkas felé irányuljon. A kúra kezdetén előfordulhat, hogy a székletben olykor nagyobb mennyiségű nyák jelenik meg. Ez korábbról felhalmozódott, besűrűsödött nyirokfolyadék, ami most el tudott távozni.

A ,,jó" zsírok kímélik nyirokrendszerünket
A szénhidrátokkal és a fehérjékkel ellentétben a legtöbb élelmi zsiradék nem a szokásos módon, hanem a nyirokrendszeren keresztül jut el a vérkeringésbe. Ezért a megfelelő zsiradékok kiválasztása jelentős mértékben hozzájárul nyirok-, illetve ezen keresztül vérkeringésünk egészségének megtartásában. Lehetőleg természetes, finomítatlan növényi olajokat, például lenmagolajat, repceolajat vagy vajat fogyasszunk, mert ezek terhelik legkevésbé a nyirokrendszert. A finomított olajokat és zsírokat, például a margarint, valamint az élelmiszer-ipari késztermékekben rejtve előforduló transzzsírsavakat lehetőleg kerülnünk kell, mert hatásukra a nyirokfolyadék összetétele kedvezőtlenné válik és lelassul az áramlása.

Hogyan áramlik a nyirokfolyadék, és miként történik a szűrése?
Ahhoz, hogy jobban megértsük a nyirokrendszer karbantartásának fontosságát és működését, sokat segít, ha tisztában vagyunk e szervrendszer felépítésével és működésének alapjaival.

Testünket nyirokerek hálózata járja át, melyek finom hajszálerekként indulnak a sejtközti állományban, és innen a fölösleges folyadékot és az abban oldott anyagcsere-végtermékeket elszállítják. Tovább haladva a kapillárisok egyre vastagabb erekben folytatódnak. A kulcscsont alatti vénáknál a szűrt nyirokfolyadék a vénás vérkeringésbe torkollik. A vénákhoz hasonlóan a nyirokerekben is billentyűk találhatók, amelyek megakadályozzák a visszaáramlást. Az izommozgások segítik a nyirokfolyadék áramlását, pumpálják azt egyre feljebb. A nyirokerekben mindenütt nyirokcsomók találhatók, amelyek feladata, hogy kiszűrjék a sejttörmelékeket, a kórokozókat és a salakanyagokat, ugyanakkor itt termelődnek immunrendszerünk különlegesen specializált sejtjei is (limfociták).

Lehetőleg természetes, finomítatlan növényi olajokat, például lenmagolajat, repceolajat vagy vajat fogyasszunk, mert ezek terhelik legkevésbé a nyirokrendszert

A kisebb csomók az erekben találhatók, a lágyékhajlatban és a hónaljban nagyobb nyirokcsomócsoportok helyezkednek el, valamint a nyakon és a hasüregben is igen sok nyirokcsomó van. Egy átlagos felnőtt szervezetében 500-600 nyirokcsomó található, amelyek a mandulákkal, a csecsemőmiriggyel és a léppel együtt a ,,nyirokszervek" csoportjába tartoznak.

Az immunrendszerben való részvétel és a salakanyagok elszállítása mellett a nyirokrendszer a táplálkozással elfogyasztott zsírok szállításában is részt vesz. Az elfogyasztott zsiradékok minősége éppen ezért közvetlen hatással van a nyirokfolyadék összetételére. Normális esetben két liter nyirokfolyadék kering naponta egy felnőtt nyirokérrendszerében. Ha azonban sok olyan anyag keletkezik valakinek a szervezetében, amelyet a nyirokfolyadéknak kell elszállítania, akkor e mennyiség többszöröse is termelődhet.

Állati fehérjéket csak mértékkel fogyasszunk
Különösen a tehéntej komplex fehérjéi terhelhetik túl nyirokrendszerünket. A tehéntejet a tejcukor-érzékenység miatt sokan nem tudják megemészteni, ami kellemetlen panaszok formájában válik nyilvánvalóvá az érintett számára. A nyirokrendszer valamely betegsége, érintettsége esetén legalább néhány hétig ajánlatos tartózkodni a tehéntejtől. Ezután kis mennyiségben erjesztett, savanyított tejterméket (joghurt, kefir, túró, aludttej) fogyaszthatunk, mivel ezeket könnyebb megemészteni, mint a tejet. A vajat és a tejszínt ez esetben nyugodtabban fogyaszthatjuk, mert ezekben kevés a fehérje, és inkább csak zsiradékból állnak.

A nyirokrendszer valamely betegsége esetén néhány hétig ajánlatos tartózkodni a tehéntejtől

Gondosan válogassuk meg a testápoló szereket
Fontos szempont nyirokrendszerünk tehermentesítésénél, hogy az amúgy is túlterhelt rendszert ne terheljük tovább mérgekkel. Utóbbiak közé sorolhatók a testápoló szerek, kozmetikumok is. Újabban egyre több kritika éri az alumíniumsókat tartalmazó dezodorokat, amelyek gátolják a verejtékképződést, ezért hatásukra sokkal több salakanyag marad a szervezetben, amelyet a nyirokrendszernek kell elszállítania. Alternatívát jelenthetnek a biokozmetikumok.

A túlterhelt nyirokrendszert ne terheljük tovább mérgekkel. Idesorolhatók a testápoló szerek, kozmetikumok is

A nyirokrendszer működőképessége egészségünk megőrzésének fontos feltétele. Mindenki sokat tehet egészsége megőrzéséért az említett eljárások alkalmazásával. Az előrehaladott nyirokrendszeri betegségek (pl. nyiroködéma, lipoödéma, állandóan visszatérő felső légúti fertőzések vagy a nyirokcsomók duzzanata) kezelése tapasztalt terapeuta feladata.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: immunrendszerünk, sejttörmelékeket, nélkülözhetetlen, nyirokrendszeren, összehúzódásával, rendszerességgel, immunrendszerben, karbantartásának, méregtelenítését, működőképessége, nyirokrendszeri, hajszálerekként, megfigyelhetjük, késztermékekben, nyirokrendszert, szénhidrátokkal, végigdörzsöljük, luffakesztyűvel, nyirokkeringést, megakadályozzák, melléküregekben, lágyékhajlatban, biokozmetikumok, nyirokkeringés, fogyaszthatunk, nyirokfolyadék, alumíniumsókat, felhalmozódott, salakanyagokat, alkalmazásával, együttműködése, nyirokrendszer, vérkeringésünk, felszaporodott, fitneszterembe, nyirokmasszázs, nyirokrendszerünk keringési, mozgásszegény életmód, nyirokrendszer jelentőségét, szövetek méregtelenítését, nyirokrendszer támogatása, krónikus terápiák, megelőzés szempontjából, rendszeres járás, lábakban kialakuló, nyirokáramlás zavarait, szív pumpáló, nyirok kétféleképpen, izmok összehúzódásával, nyirokáramlás zavarai, sejtek anyagcseréje, tartóssá válva,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nevem  Akarat  Nagyon különös  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Akik bántanak téged  69 éve hunyt el Albert Einstei...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Lóhere  Esti kép  Leonardo da Vinci gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Szép álmokat!  Fekete István - Akác  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einstein gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hazára minden embernek szükség...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Esti kép  Facebookon kaptam  Reggel van  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szívem tiéd  Szabolcska Mihály – Ákác...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A Megváltó szolgálatában  Szép estét kedves látogatóimna...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Erdőn  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete István - Akác  Őrizkednünk kell...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon különös  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Tanuld meg ezt a versemet  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tanuld meg ezt a versemet  A másik dolog,  Png fotel  Hiányzik  Png nő  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Szívem  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Neked tudnod kell  A sors  Egy hatékony szolga  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A másik dolog, 
Bejegyzés Címkék
nyirokrendszerünk keringési, mozgásszegény életmód, nyirokrendszer jelentőségét, szövetek méregtelenítését, nyirokrendszer támogatása, krónikus terápiák, megelőzés szempontjából, rendszeres járás, lábakban kialakuló, nyirokáramlás zavarait, szív pumpáló, nyirok kétféleképpen, izmok összehúzódásával, nyirokáramlás zavarai, sejtek anyagcseréje, tartóssá válva, nyirokpangás késői, felszaporodott zsírszövetben, nyirokkeringés lelassulása, említett szakaszok, nyirokkeringés zavarának, szemek alatti, boka körüli, székletben megjelenő, melléküregekben fokozott, menstruáció előtti, nyirokerek egész, nyirokcsomók szűrik, erekben áramló, nyirokrendszer fontos, krónikus betegségek, alapbetegség kezelésének, nyirokrendszer munkáját, természetes gyógyítás, terapeutára bízni, páciens aktív, lelassult nyirokkeringés, anyagcsere végtermékei, sejtek közötti, napi rendszerességgel, lift helyett, déli szünetben, rövid sétát, nyirokrendszer olcsó, klasszikus nyirokmasszázs, rendszeres reggeli, reggeli testápolásba, masszázst hosszú, kefének vagy, kesztyűnek száraznak, egész testet, kefét enyhe, dörzsölés mindig, irányban történjen, mellkas felé, kúra kezdetén, székletben olykor, fehérjékkel ellentétben, legtöbb élelmi, szokásos módon, nyirokrendszeren keresztül, megfelelő zsiradékok, finomított olajokat, élelmiszer-ipari késztermékekben, nyirokfolyadék összetétele, nyirokrendszer karbantartásának, sejtközti állományban, fölösleges folyadékot, abban oldott, kapillárisok egyre, kulcscsont alatti, szűrt nyirokfolyadék, vénás vérkeringésbe, vénákhoz hasonlóan, izommozgások segítik, nyirokfolyadék áramlását, nyirokerekben mindenütt, kisebb csomók, erekben találhatók, hónaljban nagyobb, átlagos felnőtt, léppel együtt, immunrendszerben való, salakanyagok elszállítása, táplálkozással elfogyasztott, elfogyasztott zsiradékok, nyirokfolyadék összetételére, nyirokfolyadéknak kell, tehéntej komplex, érintett számára, nyirokrendszer valamely, testápoló szereket, testápoló szerek, alumíniumsókat tartalmazó, nyirokrendszernek kell, túlterhelt nyirokrendszert, nyirokrendszer működőképessége, említett eljárások, előrehaladott nyirokrendszeri, nyirokcsomók duzzanata, immunrendszerünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6390
  • e Hét: 15172
  • e Hónap: 46658
  • e Év: 251359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.