Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zanatos turbolya gyógyhatásai
  2020-10-20 21:44:44, kedd
 
 



A zamatos turbolya hajtása salátának való, szára, levele fűszer .

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) teája vesebetegségekre, a hólyag megbetegedéseire, légző- és emésztőszervi megbetegedésekre jó hatású, kitűnő salaktalanító szer és hatásos csuklásra is.

A zamatos turbolyát termesztik is, de sokan gyomnövényként tekintenek rá.

A zamatos turbolya szaga az ánizsra emlékeztető, édeskés ízű, egynyári növény, melyet már a rómaiak is használták. Levele nagyon hasonlít a petrezselyem zöldjéhez. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4-5 héttel szedhetjük.

Népies elnevezései: esztergamag, olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya.

A turbolya kiváló A- , B- és C-vitamin forrás, valamint számottevő mennyiségű kalcium, vas, mangán, kálium, magnézium, szelén, réz, foszfor és cink található benne.

A francia konyha igen kedvelt fűszere, csont- és zöldséglevesek, baromfiételek, mártások ízesítője. A kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból saláta is készíthető, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak.

A turbolya jó fűszere a gombának, a borsónak, a különféle krumplis fogásoknak és még a spenóthoz is adhatunk egy kevés friss turbolyát. Csak tálaláskor adjuk az ételhez a zamatos zöldfűszert.

Évezredek óta kedvelt növény a Kaukázustól Egyiptomig. Az ókori civilizációk kedvelték és előszeretettel fogyasztották. A perzsák mellett az egyiptomiak is szerették ezt a növényt, már Tuthankamen sírjában is találtak turbolyamagokat. Azonban a legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya nem a benne rejlő gyógyító hatásnak köszönheti népszerűségét, hanem ízével nyűgözte le az emberiséget.



Teája vesebetegségekre, a hólyag megbetegedéseire, légző- és emésztőszervi megbetegedésekre jó hatású, kitűnő salaktalanító szer és hatásos csuklásra is.



A népi gyógyászat azonban évszázadokon át ennél szélesebb körben alkalmazta a turbolyát. Gyakran kezelték turbolyával a kötőhártya-gyulladást, a trombózist, a magas vérnyomást, s az ókori görögök nyomán a ráncok kései kialakulását is a turbolyából készített arcvizektől remélték. Hittek abban, hogy a turbolya hatásos ellenszere a rosszkedvnek, frissíti az időseket, a turbolyatea jót tesz a memóriának. Kezeltek vele ekcémás tüneteket, ödémákat, tályogokat és köszvényt is.

Ezen kívül a turbolyát hadba fogták az emésztést javító, vizelethajtó, görcsoldó, vesekő ellen összeállított keverékekben is.



A turbolya valóban megnyugtatja a gyomrot, enyhít a hasi fájdalmakon, segít a különféle zúzódások, horzsolások, pattanások és ekcémás tünetek kezelésében, a hólyaghurut gyógyításában és tüneteinek enyhítésére is alkalmas. Hatékonyan lehet kezelni a turbolya teával a megfázással járó tüneteket is.

Friss turbolyát néhány élelmiszerboltban, bővebb kínálattal rendelkező zöldségesnél, vagy delikáteszboltban be lehet szerezni. A friss növényt jól záródó zacskóban, hűtőbe téve nagyjából egy hétig tárolhatjuk.

A turbolya azonban nem csak boltban szerezhető be, hanem akár mi magunk is termeszthetjük, otthoni körülmények között, kiskertben, teraszon, esetleg ablakpárkányon, ládában vagy cserépben.

A melegek beálltával azonban eltűnik a kertekből, az erdőkből, az akácosokból és csak a következő tavasszal jelenik meg. Ezért érdemes nagyobb mennyiségben begyűjteni és átlátszó fóliába csavarva a mélyhűtőbe tenni.

A növényt nem szabad összetéveszteni a mérgező alkaloidokat tartalmazó foltos bürökkel (Conum maculatum L.). Jóllehet küllemileg nagyon hasonló a két faj, de a foltos büröknek kellemetlen egérszaga van.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: megbetegedésekre, megbetegedéseire, vesebetegségekre, turbolyamagokat, összetéveszteni, ablakpárkányon, gyomnövényként, zöldséglevesek, termeszthetjük, gyógynövénnyel, előszeretettel, népszerűségét, salaktalanító, baromfiételek, emésztőszervi, összeállított, gyógyításában, fogyasztották, vizelethajtó, keverékekben, megnyugtatja, rosszkedvnek, zöldségesnél, petrezselyem, kialakulását, évszázadokon, alkaloidokat, mennyiségben, civilizációk, emberiséget, egyiptomiak, olaszsaláta, esztergamag, ellentétben, tárolhatjuk, elnevezései, zamatos turbolya, hólyag megbetegedéseire, zamatos turbolyát, ánizsra emlékeztető, petrezselyem zöldjéhez, turbolya kiváló, francia konyha, kora tavasszal, különféle krumplis, kevés friss, zamatos zöldfűszert, ókori civilizációk, perzsák mellett, legtöbb gyógynövénnyel, benne rejlő, népi gyógyászat, Kaukázustól Egyiptomig,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki belekortyol  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Agárdi Gábor gondolata  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Aki belekortyol  Benedek Elek - Virágvasárnap  képre írva  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Jó éjszakát  Haja van  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Játékos kis cicák  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Esti kép  képre írva  Alvó cica  Facebookon kaptam  Boldogság  Humor is meg nem is szerinted?  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Maci az északi fény alatt  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  A szeretetről  Az angyali üdvözlet  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Levél lány  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  A máj egészségét biztosító és ...  Humor is meg nem is szerinted?  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  A nagyhét eseményei  Odaadja  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Az út  Heltai Jenő: Március  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A nagyhét eseményei  Az időszakos böjt és a vérnyom...  képre írva  Facebookon kaptam  Az út  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  képre írva  Reményik Sándor: Itt most virá...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Szép estét  képre írva  Manna OWell tollából  Várnai Zseni - Éveim  A nagy természet  Jó éjszakát  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Esti Ima !  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Apu  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldogság  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  A szeretetről  Haja van 
Bejegyzés Címkék
zamatos turbolya, hólyag megbetegedéseire, zamatos turbolyát, ánizsra emlékeztető, petrezselyem zöldjéhez, turbolya kiváló, francia konyha, kora tavasszal, különféle krumplis, kevés friss, zamatos zöldfűszert, ókori civilizációk, perzsák mellett, legtöbb gyógynövénnyel, benne rejlő, népi gyógyászat, magas vérnyomást, ókori görögök, ráncok kései, turbolyából készített, turbolya hatásos, turbolyát hadba, emésztést javító, turbolya valóban, hasi fájdalmakon, különféle zúzódások, hólyaghurut gyógyításában, turbolya teával, megfázással járó, friss növényt, hétig tárolhatjuk, turbolya azonban, melegek beálltával, következő tavasszal, mélyhűtőbe tenni, mérgező alkaloidokat, foltos büröknek, megbetegedésekre, megbetegedéseire, vesebetegségekre, turbolyamagokat, összetéveszteni, ablakpárkányon, gyomnövényként, zöldséglevesek, termeszthetjük, gyógynövénnyel, előszeretettel, népszerűségét, salaktalanító, baromfiételek, emésztőszervi, összeállított, gyógyításában, fogyasztották, vizelethajtó, keverékekben, megnyugtatja, rosszkedvnek, zöldségesnél, petrezselyem, kialakulását, évszázadokon, alkaloidokat, mennyiségben, civilizációk, emberiséget, egyiptomiak, olaszsaláta, esztergamag, ellentétben, tárolhatjuk, elnevezései, tuthankamen, megfázással, kezelésében, turbolyával, turbolyából, hajtásaiból, arcvizektől, zöldfűszert, kaukázustól, turbolyatea, horzsolások, fájdalmakon, enyhítésére, hólyaghurut, emlékeztető, kellemetlen, körülmények, akácosokból, vérnyomást, mennyiségű, trombózist, számottevő, beálltával, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1299
  • e Hét: 6540
  • e Hónap: 26402
  • e Év: 202277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.