Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A mák gyógyhatásairól
  2020-10-28 21:16:38, szerda
 
 



Elgondolkoztál már azon, hogy vajon mitől fekete a mák? Tudtad, hogy a mák tartósítja a csontokat? Hogy a világ egyik legegészségesebb növénye? Hogy a néphit szerint gyógyította a vakon született csecsemőket? Hogy spirituális hatásaiért mindig is alkalmazták a boszorkányok és a varázslók? Sok egyéb érdekes és hasznos információt megtudhatsz a mákról.

A mák az egyik legrégibb egyéves növény. De milyen növényt is illetünk ezzel a névvel?

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. A mák virágzásakor a csészelevelek lehullnak. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található. Ezt ismerjük mi mákmagként.

Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők. A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik. Vannak olyan változatok, amelyeket kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.

A kerti, étkezési mák fontos élelmiszernövény. Gubója alkaloidákat tartalmaz, ezért az ópiumgyártás alapanyaga.

A görögök és rómaiak gyakorta mézzel keverve fogyasztották a mákot. Indiában az előbbieken kívül méregként és ellenméregként is alkalmazzák.

Magyarországon a karácsonyi és a húsvéti ünnepi asztalokon foglal el előkelő helyet, de a mindennapi étkek között a mák sokféle variációival találkozhatunk: a mákos guba, a mákos tészta, a mákos bejgli, a mákos rétes, a mákos fagylalt, a mákos palacsinta és számos sütemény népszerű alkotóeleme. A forrázott máktöltelék mézzel vagy édesítőszerrel, reszelt citromhéjjal ízesítve, mazsolával és gyümölcsökkel dúsítva, alkalmasint lekvárral kiegészítve isteni csemege készíthető belőle.

A mák szimbólumrendszere igen gazdag. Kínában az érzéki gyönyörrel állt kapcsolatban. Az asszíroknál a néphit az örömmel hozta összefüggésbe. A görögöknél az alváshoz és a túlvilághoz kapcsolódik. A mák a magja miatt a bőség egyik szimbólumának számított.

A fecskéről úgy tartották, hogy összegyűjti a mák nedveit és gyógyítja a vakon született csecsemők látását, illetve éppen ezért a fecskefűről úgy tartották, hogy a szembetegségekre jó.

Más megközelítésben mágikus ismérveket tulajdonítottak a máknak: a termékenységre ható és a ráolvasásoknál is hasznosítható energiái vannak. Azon pedig senki nem fog meglepődni, hogy a jövendőmondók is előszeretettel fogyasztották a mákot. (Nem a mák főzetére gondolok.) A boszorkányságban elsősorban füstölőszereket készítenek belőle.

Fontos megemlíteni, hogy a mákmag önmagában egy abszolút mértékben egészséges és ártalmatlan élelmiszer. A mák méltán szerepelhet az egészséges étrendben. A táplálkozástudomány szerint az egyik legegészségesebb növény.

Tápanyagtartalma önmagáért beszél.
100 g mákra vetítve
Energiatartalma: 537 kcal
Fehérje: 20,5 g
Szénhidrát: 23,9 g
Zsír: 38,2 g zsír
Vitaminok: B1-, B2-, B3-, B6-vitamin

Ásványi anyagok: főként kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. (A nagy vasatomoktól nyeri a fekete színét.)

A mák mindig is gyógynövény volt. Fertőtlenítő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása közismert volt már évezredekkel ezelőtt is. A mákolaj pedig kifejezetten jó a csontritkulásra.

Gyógyhatásai között még ki szokták emelni, hogy csillapítja a köhögést és oldja a görcsöket.

A mák éretlen gubójának szárított nedve az ópium. Ennek hatásai nem csak a gyógyítás során kamatoztathatók, hanem mámort keltő, hedonista célokra is használhatók. 2006. január 1-től a fehérvirágú mák drognak minősül.

A zöld termés - mákgubó - felvágása révén képződő, megszilárduló ,,tejnedv" a természetes ópium, mely 25-féle alkaloidot tartalmaz. A mákgubóban található egyik legértékesebb hatóanyagot, a morfiumot 1805-ben különítették el, azóta is a fájdalom érzetének csökkentésére alkalmazzák. A morfium előállítását a magyar Kabay János találmánya forradalmasította az 1920-as években. Ő egy olyan eljárást dolgozott ki, amelynek köszönhetően nemcsak a zöld mákgubóból, hanem a csépelt mákszalmából is jó hatásfokkal lehet hatóanyagot kivonni. A legnagyobb máktermelő országok: India és Törökország.

Szlovákiában egyszer egy temetőnyi sírt kellett exhumálni. A feltárók legnagyobb megrökönyödésére az elhunytak csontjai teljesen épek voltak. A kutatók nyomába eredtek ennek a rejtélynek. Végül kiderítették, hogy a helybéliek rendszeresen, majdnem minden nap fogyasztottak mákot, mivel a falucska a máktermesztés egyik állomása volt. Hihetünk-e ennek a felfedezésnek?

Úgy tűnik, hogy a későbbi tudományos vizsgálatok és tesztek megválaszolták a kérdést. Ugyanis azt a meglepő eredményt hozták, hogy a mák olajában található jelentős mennyiségű foszfor hatására roppant hatékonyan szívódott fel és épült be a tesztalanyok csontjaiba a kalcium.

A szlovákiaihoz hasonló esettel máshol is találkoztak már a régészek és az orvosok. Egészségi állapotunktól és hajlamainktól függően érdemes rendszeresen mákot fogyasztanunk.

Szerző : Száraz György
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: tápanyagtartalma, szembetegségekre, legegészségesebb, boglárkavirágúak, élelmiszernövény, megrökönyödésére, boszorkányságban, megközelítésben, csontritkulásra, füstölőszereket, energiatartalma, tulajdonítottak, kamatoztathatók, előszeretettel, édesítőszerrel, termékenységre, magyarországon, megválaszolták, találkozhatunk, elgondolkoztál, ellenméregként, ráolvasásoknál, összefüggésbe, megszilárduló, fogyasztották, szlovákiaihoz, fogyasztottak, szimbólumának, gyümölcsökkel, dísznövénynek, felfedezésnek, fogyasztanunk, hajlamainktól, csészelevelek, csökkentésére, máktermesztés, világ egyik, néphit szerint, vakon született, egyik legrégibb, boglárkavirágúak rendjébe, csészelevelek lehullnak, magház gubóterméssé, nemzetség több, ópiumgyártás alapanyaga, előbbieken kívül, húsvéti ünnepi, mindennapi étkek, mákos guba, mákos tészta, mákos bejgli, mákos rétes, Fajai Eurázsia, Kabay János, Száraz György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esterházy Péter: Harmonia c...  A pitypang legendája  Alvó kislány  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  képre írva  Facebookon kaptam  IGEN így  Szívek  Alvó cicák  Paul Éluard - És egy mosoly  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Bornyi Veronika haiku verse  Robert Merle tollából  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Különleges  Sorsunk miatt...  Horváth Szilvia tollából  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Otthon  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy párkányon  Vito Giaquinto gondolata  Azért kaptad  "Ez egy csoda"  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  40 felett  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Tanmese  képre írva  Dóró Sándor: Embernek maradni  József Attila – Keresek ...  Paul David Tripp Április 12  Különleges  Sorsunk miatt...  képre írva  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Paul David Tripp Április 13  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Otthon  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  különleges  Egy barátság története  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos mondta  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul Éluard - És egy mosoly  Robert Merle tollából  Az ember  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  A felvilágosodás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Otthon  Magamnak  A felvilágosodás...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
világ egyik, néphit szerint, vakon született, egyik legrégibb, boglárkavirágúak rendjébe, csészelevelek lehullnak, magház gubóterméssé, nemzetség több, ópiumgyártás alapanyaga, előbbieken kívül, húsvéti ünnepi, mindennapi étkek, mákos guba, mákos tészta, mákos bejgli, mákos rétes, mákos fagylalt, mákos palacsinta, forrázott máktöltelék, érzéki gyönyörrel, örömmel hozta, túlvilághoz kapcsolódik, magja miatt, bőség egyik, termékenységre ható, boszorkányságban elsősorban, mákmag önmagában, abszolút mértékben, egészséges étrendben, egyik legegészségesebb, nagy vasatomoktól, fekete színét, mákolaj pedig, gyógyítás során, zöld termés, természetes ópium, mákgubóban található, morfiumot 1805-ben, fájdalom érzetének, morfium előállítását, magyar Kabay, 1920-as években, olyan eljárást, zöld mákgubóból, csépelt mákszalmából, legnagyobb máktermelő, temetőnyi sírt, feltárók legnagyobb, elhunytak csontjai, kutatók nyomába, helybéliek rendszeresen, máktermesztés egyik, későbbi tudományos, meglepő eredményt, tesztalanyok csontjaiba, szlovákiaihoz hasonló, tápanyagtartalma, szembetegségekre, legegészségesebb, boglárkavirágúak, élelmiszernövény, megrökönyödésére, boszorkányságban, megközelítésben, csontritkulásra, füstölőszereket, energiatartalma, tulajdonítottak, kamatoztathatók, előszeretettel, édesítőszerrel, termékenységre, magyarországon, megválaszolták, találkozhatunk, elgondolkoztál, ellenméregként, ráolvasásoknál, összefüggésbe, megszilárduló, fogyasztották, szlovákiaihoz, fogyasztottak, szimbólumának, gyümölcsökkel, dísznövénynek, felfedezésnek, fogyasztanunk, hajlamainktól, csészelevelek, csökkentésére, máktermesztés, állapotunktól, legértékesebb, jövendőmondók, érzéstelenítő, hasznosítható, citromhéjjal, tesztalanyok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3207
  • e Hét: 9563
  • e Hónap: 23312
  • e Év: 228013
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.