Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyógyszer helyett - hasznos gyógynövények
  2020-11-02 19:09:11, hétfő
 
 



Gyógynövényekkel számos betegség kezelhető vagy megelőzhető.

A gyógynövények használata hozzájárulhat az egészségesebb életmód kialakításához, számos betegség megelőzéséhez, illetve tüneteinek enyhítéséhez.

Fejfájásra
A fejfájás nemtől és kortól függetlenül az egyik leggyakoribb fájdalomtípus. Az emberek egy részénél ez rendszeresen jelentkező panasz, míg másoknál csak ritkán jelentkezik, de annál hevesebb. Általában nem áll mögötte komoly probléma, de ritkán súlyosabb betegség lehet a hátterében.

Az orvos az enyhe-mérsékelt fejfájásra bármely vény nélkül beszerezhető gyógyszert javasolja, az aszpirin, paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményeket. Ezek gyorsan, de csak időlegesen csökkentik a fájdalmat. Erősebb fájdalom esetén receptköteles szereket ajánlanak. A koffeintartalmú szerekkel nem árt óvatosan bánni, mert túlzott használatuk krónikus, visszatérő fejfájáshoz vezethetnek.

A gyógynövények között lehet találni a fejfájásra is megoldást. A borsmentában található illóolajok, cseranyagok hatásosan csillapítják a fejfájást, ha teafőzetet készítünk belőle. Tinktúra formájában a halántékba masszírozva szintén gyorsan csillapítja a fájdalmat. A levendulából főzött tea is régóta ismert nyugtató, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatásáról.

Ízületi gyulladásra
Világszerte a lakosság 1 százaléka szenved a reumás gyulladásoktól. Általában 25 és 50 éves kor között kezdődik a betegség. Valódi okát a mai napig nem ismerik.

Az orvosi kezelések gyulladásgátló gyógyszereket alkalmaznak. A gyulladáscsökkentők mellett nagyon fontos a kezelésében a mozgatás, gyógytorna, fizikoterápia.

A gyógynövények közül a rozmaring illóolaját bedörzsöléssel vagy fürdővízhez adva használják az ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére a benne található kámfor miatt.

A fekete nadálytövet paszták, kenőcsök formájában használják. Ízületi gyulladásoknál a nadálytő gyökerének lisztjéből készült borogatás jól bevált módszer. A benne található allantoin nevű fő hatóanyag serkentően hat a vérellátásra és segíti a sejtek regenerálódását.

Az árnika is jól használható szer fájdalom esetén. Megelőzi és enyhíti a túlzott igénybevétel következtében kialakuló izom- és ízületi fájdalmakat.

Olyan reumás esetekben is sikerrel alkalmazható, ahol a beteg végtagjai sajognak, és már érintésre is érzékenyek, az ízületek pedig láthatóan gyulladtak, fénylőek és kemények. Köszvény esetén is jótékony hatású az árnika.

A fehér földitök akkor segít, ha a fájdalom mozgástól fokozódik, de nyugalomban, nyomástól, szoros kötéstől, meleg borogatástól enyhül. A fájdalmat, amely sikeresen kezelhető a földitökkel, általában huzat vagy megfázás váltja ki, nyilalló jellegű.

Alvászavarokra
Azokat a rendellenességeket sorolják az alvászavarok közé, amelyek az elalvást, átalvást vagy az ébren maradást érintik, valamint valamelyik alvás alatti különös viselkedéssel, például alvajárással járnak. Ezek közül a leggyakoribb probléma az álmatlanság, a nehéz álomba merülés, de idetartozik az is, amikor nem pihentető az alvás folyamata. Mind a fiatalok, mind az idősek körében gyakori, a felnőttek 10 százaléka küzd vele rendszeresen.

Az orvos az álmatlanság kezelésére altatókat ír fel, azonban ezek gyakran mellékhatásokat okoznak, főleg idősebbeknél. Néha melatoninnal kezelik a problémát, különösen időseknél, akiknél az alvást elősegítő hormon szintje már alacsony. A gyógynövények között az álmatlanság ellen is találhatók hatékony szerek.

Az orbáncfű teáját gyakran alkalmazzák alvászavarok ellen. A teát a növény virágjából készítik el. A népi gyógyászatban nemcsak az alvásproblémákra, hanem a reumás fájdalmakra is előszeretettel használják.

A macskagyökérnek, ahogy a neve is mutatja, a gyökerét használják a gyógyászatban. Olyan illóolajat tartalmaz, amely nyugtató, altató hatású. A stresszoldásban is hatékony segítőszer a valeriána néven ismertebb macskagyökér.

Mikor, milyen gyógynövényt?

- köhögésre: ánizs, bodza borsmenta,
- émelygésre, hányingerre: gyömbér, kamilla, citromfű,
- visszérpanaszokra: árnika, cserszömörce, körömvirág,
- magas koleszterinszintre: articsóka, ligetszépe, medvehagyma,
- cukorbetegségre: kapor.

Ezek a gyógynövények nem hiányozhatnak háztartásunkból általános hatásait tekintve:
Levendulavirág - teája nyugtató hatású, valamint idegi eredetű bélproblémákra jó. Vászonzsákocskában nem csak a molyok ellen hatásos a ruhásszekrényben, hanem ágyunkra akasztva segíti a nyugodt alvást is.

Kakukkfű
Teája hurutos köhögés ellen javasolt. Eldugult, náthás orron is segít inhalációval, vagy a növény forrázata feletti gőz belégzésével.

Papsajtmályva
Levelei és virágai gyulladáscsökkentő és nyugtató hatással rendelkeznek. Teája gyógyhatással van torokfájásra, köhögésre, rekedtségre, szájnyálkahártya és fogínygyulladásra, külsőleg bőrkiütésekre, gyulladt visszérre.

Citromfű
Teája nyugtató hatású. Frissen 1-2 levéllel fagylaltokat, üdítőket, gyümölcstálakat ízesíthetünk vele.

Ökörfarkkóró
Teája hurutoldó és gyulladást gátló (légcsőhurut, hörghurut, bélhurut, gyomorhurut, vastagbélgyulladás) hatású.

Rozmaring
Serkenti az epehólyag működését, elősegíti a mérgező anyagok távozását a májból, görcsoldó és vízhajtó hatású. Fürdővízbe téve a reumatikus fájdalmakat csökkenti. Kitűnő fűszere leveseknek, húsoknak. Kellemes illata révén használhatjuk zsákocskákban.

Menta
Legelterjedtebb fajtái a fodor-, és a borsmenta. A fodormenta íze, illata kevésbé erőteljes. Teája emésztési problémákra, a has puffadására, szélhajtásra, görcsoldásra, székrekedésre alkalmazható. Frissítő, élénkítő íze révén szájöblítésre is kiváló, melyet fokozhatunk 1-1 levél elrágásával is. Italokban, fagylaltokban, mártásokban is jól érvényesül frissítő hatása.

Cickafark
Teája csillapítja a görcsöket, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, elősegíti a bélgázok távozását. Borogatásként ekcémára, viszkető bőrre, kötőhártya-gyulladásra, ülőfürdőként a medencetáji fájdalmak enyhítésére is alkalmazható.

Szurokfű, vagy oregáno
Virágos hajtásainak és leveleinek teája hatékony köhögéscsillapító és köptetőszer, valamint elősegíti az emésztést. Csillapítja a reumás és fejfájdalmakat kenőcsökbe, vagy bedörzsölő olajokba keverve. Levelei az olaszos ételek fűszere.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: ruhásszekrényben, gyógynövényekkel, alvásproblémákra, szájnyálkahártya, regenerálódását, gyümölcstálakat, mellékhatásokat, koffeintartalmú, cukorbetegségre, macskagyökérnek, stresszoldásban, legelterjedtebb, háztartásunkból, gyulladásgátló, gyulladásoktól, bélproblémákra, előszeretettel, gyulladásoknál, levendulavirág, készítményeket, bedörzsöléssel, fejfájdalmakat, alvászavarokra, kialakításához, borogatásként, hiányozhatnak, gyógynövények, következtében, gyógyászatban, papsajtmályva, szájöblítésre, megelőzéséhez, fizikoterápia, viselkedéssel, csökkentésére, gyógyszereket, gyógynövények használata, egészségesebb életmód, fejfájás nemtől, egyik leggyakoribb, enyhe-mérsékelt fejfájásra, koffeintartalmú szerekkel, gyógynövények között, borsmentában található, halántékba masszírozva, levendulából főzött, reumás gyulladásoktól, orvosi kezelések, gyógynövények közül, rozmaring illóolaját, ízületi fájdalmak, benne található,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  képre írva  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Márciuzs 24.  Válaszok a halál után  A nagy természet  Sonka vásár  Sok ember olyan,  Nem jár  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Esti kép  A jó kedv a világon  Inkább ad  képre írva  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Inkább ad  Sárkány  képre írva  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Szép estét  Márciuzs 24.  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  A szeretetről  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Alvó cica  Sárkány  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldogság  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mire jók ?  képre írva  Sadhguru idézet  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Devecsery László - Húsvét  Nem jár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Március 27  Paul David Tripp Március 25  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Várnai Zseni - Éveim  Táplálékok a máj egészségének ...  Az idegen országok éghajlata  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  képre írva  Devecsery László - Húsvét  Esti képek  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
gyógynövények használata, egészségesebb életmód, fejfájás nemtől, egyik leggyakoribb, enyhe-mérsékelt fejfájásra, koffeintartalmú szerekkel, gyógynövények között, borsmentában található, halántékba masszírozva, levendulából főzött, reumás gyulladásoktól, orvosi kezelések, gyógynövények közül, rozmaring illóolaját, ízületi fájdalmak, benne található, fekete nadálytövet, nadálytő gyökerének, sejtek regenerálódását, túlzott igénybevétel, beteg végtagjai, ízületek pedig, fehér földitök, fájdalom mozgástól, alvászavarok közé, ébren maradást, leggyakoribb probléma, nehéz álomba, alvás folyamata, idősek körében, álmatlanság kezelésére, alvást elősegítő, álmatlanság ellen, orbáncfű teáját, növény virágjából, népi gyógyászatban, reumás fájdalmakra, gyökerét használják, valeriána néven, molyok ellen, nyugodt alvást, növény forrázata, epehólyag működését, mérgező anyagok, reumatikus fájdalmakat, menstruációs fájdalmakat, bélgázok távozását, medencetáji fájdalmak, olaszos ételek, ruhásszekrényben, gyógynövényekkel, alvásproblémákra, szájnyálkahártya, regenerálódását, gyümölcstálakat, mellékhatásokat, koffeintartalmú, cukorbetegségre, macskagyökérnek, stresszoldásban, legelterjedtebb, háztartásunkból, gyulladásgátló, gyulladásoktól, bélproblémákra, előszeretettel, gyulladásoknál, levendulavirág, készítményeket, bedörzsöléssel, fejfájdalmakat, alvászavarokra, kialakításához, borogatásként, hiányozhatnak, gyógynövények, következtében, gyógyászatban, papsajtmályva, szájöblítésre, megelőzéséhez, fizikoterápia, viselkedéssel, csökkentésére, gyógyszereket, receptköteles, zsákocskákban, egészségesebb, használhatjuk, bőrkiütésekre, székrekedésre, fagylaltokban, fájdalomtípus, gyógyhatással, hozzájárulhat, alvászavarok, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1223
  • e Hét: 6464
  • e Hónap: 26326
  • e Év: 202201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.