Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyógyító eper
  2020-12-09 00:20:32, szerda
 
 



A tavasz első gyümölcse kertünkben az eper. Igazán finom, ízletes, illatos epret csak május végén, június elején fogyaszthatunk, ugyanis ilyenkor már szabadföldön is megterem. Aki egyszer megkóstolja az import, vagy fólia alatt érett eper ízét, az többé nem teszi és vágyakozva várja a következő évi szezont, amikor szabadföldön termesztett eperhez juthat.

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse az eper, ráadásul lelkiismeret-furdalás-nélkül élvezhetjük, mert minél többet fogyasztunk belőle, annál karcsúbbak leszünk!

Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, később dísznövénnyé vált, majd gyümölcsét a 14. századtól fogyasztják.

Az eper amellett, hogy nagyon ízletes bogyós gyümölcsnek számít, az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon és több mint háromszáz biológiailag értékes anyagot tartalmaz. Valószínűleg kevesen tudjátok, hogy az eper minden része hasznosítható.

Ez a közkedvelt gyümölcs nemcsak finom, de még a növény leveleiben is van gyógyító erő.

Az eperlevél teájával kezelhetünk bélfertőzést, ekcémát és vérszegénységet, javasolt fogyasztása rendkívül erős lázcsillapító hatása miatt is.

A földieper gyökerének kivonata vérzéscsillapító, vizelethajtó hatású. A gyökér főzetével a hasmenést eredményesen gyógyíthatjuk.

Milyen betegségek esetén fogyasszunk még több epret?
epe- és vesebántalmak esetén,

reuma és köszvény kezelésére,

vérkeringés serkentésére és méregtelenítésre,

fájdalomcsillapításra,

vérnyomáscsökkentésre,

koleszterinszint csökkentésre,

trombózis megelőzésére,

immunrendszer erősítésére,

vízhajtásra,

ránctalanításra.

Az eper fogyasztása oltja a szomjúságot és a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázók is fogyaszthatják, mivel az eper 95%-a víz, ezért 100 g eperben csupán 35 kalória van.

Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.

Fogyassz minél több epret a betegségek megelőzésére!

Az eper magas antioxidáns tartalmának köszönhetően daganatellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában.

Található benne cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, vas, A-, B1-, B2- E-, jelentős mennyiségű C-vitamin valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz. C-vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékével.

Az eper teája használható külsőleg égési sérülésekre. Túlzásba vitt napozás után is kellemesen hűsíti a leégett bőrt, öblögetőként használva enyhíti a torokfájás és az ínygyulladást. Baktériumölő- és vértisztító hatása miatt tisztítja a problémás bőrt.

Érdemes eperszezonban legalább egy napig epernapot tartani - amikor kizárólag epret fogyasztasz -, hiszen az eper belsőleg is jó hatással van a bőrre, tisztítja és megerősíti azt.

Bőrbetegségek esetén (pikkelysömör, ekcéma) eredményesen alkalmazható az eper kúra.

Ne cukrozzuk, mivel ízesítve gyorsan erjed. Ha mindenképpen édesíteni szeretnénk, akkor tegyük ezt mézzel és fűszerezzük vaníliával vagy fahéjjal, ezek a fűszerek ugyanis gátolják az erjedést.

Fogyasztásnál adhatsz hozzá citromlevet, mely fokozza az ízét és könnyebben emészthető lesz.

Milyen gyógyhatásai vannak még az epernek?
Az eperben jelenlévő mangán segíti a zsírégetésért felelős enzimek, ezen kívül az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését.
Jótékony hatással van a májra, mivel oldja a benne lévő zsírlerakódást, jó hatást fejt ki a májgyulladásban szenvedő betegek szervezetében is.
Magas C-vitamin tartalma segít abban, hogy a vér folyékony maradjon, erősíti a hajszálereket és a sejtfalat, létfontosságú a bőr petyhüdtségét megakadályozó kollagén termelésben. Bioaspirin tartalma csökkenti a gyulladást és fékezi a fájdalmat, ezen kívül segít leküzdeni a fejfájást és a migrént.
Az eper vastartalma segíti a vér oxigén szállítását, folsav tartalma segíti a vér- és a boldogsághormon képződését.
Tíz szem eperben több C-vitamin van, mint egy narancsban.
Különösen ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek, a köszvénnyel küszködőknek és az ízületi problémások számára.
Csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának és az agy érelmeszesedésének esélyét.
Megakadályozhatja a rák kialakulását.
Az eperben található vegyületeknek fiatalító hatása van, a nap káros hatásaitól is megvéd. Megszabadít az elhalt hámsejtektől, ha a bőrbe dörzsölöd hűsíti a bőrt napozás után.
Kiváló fogfehérítésre, ha pépesített földieperrel átdörzsölöd hetente egyszer a fogaid.
Vírusellenes, megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését.
Az eper levelének teája a megfelelő begyűjtés, tisztítás és szárítás után, vízhajtó és tisztító hatású.

Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója szerint ,,Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak".

Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: méregtelenítésre, vérzéscsillapító, koleszterinszint, legegészségesebb, vérszegénységet, ránctalanításra, citrusfélékével, májgyulladásban, gyógynövényként, jelentkezhetnek, szervezetünkből, boldogsághormon, zsírlerakódást, fogfehérítésre, fogyaszthatják, daganatellenes, kialakulásának, fogyaszthatunk, petyhüdtségét, lázcsillapító, eperszezonban, ínygyulladást, megakadályozó, hasznosítható, immunrendszer, gyógyíthatjuk, eltávozásában, zsírégetésért, hajszálereket, létfontosságú, ínyencségként, vesebántalmak, bőrbetegségek, szervezetében, természetesen, fogyasztásnál, tavasz első, világ egyik, eper több, eper amellett, egyik legegészségesebb, eper minden, közkedvelt gyümölcs, növény leveleiben, eperlevél teájával, földieper gyökerének, gyökér főzetével, hasmenést eredményesen, eper fogyasztása, jóllakottság érzetét, eper 95%-a, betegségek megelőzésére, Magas C-vitamin, Borbényi Erika, Napsugár Életház,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Robin Wight pitypang szobra  Robin Wight pitypang szobra  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Baranyi Ferenc - N i n c s  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jó éjszakát  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Előfordul, hogy  jó reggelt  Van néhány kérdés, amin gondol...  Horváth Szilvia tollából  Borzasztó  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ma van a magyar költészet napj...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Emlékezz  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Bársony székben  Otthon  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul Éluard - És egy mosoly  Vidámság  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  IGEN így  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  jó reggelt  Pitypang szökőkút  Szabó T. Anna - Pitypang  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Sorsunk miatt...  Megígért békesség  Facebookon kaptam Krisztinától  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Vidámság  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Emlékezz  Töröld le  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 15  Robert Merle tollából  Zilahy Lajos mondta  Ott van  39 ígéret  Bornyi Veronika haiku verse  A felvilágosodás...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Szeretem ujjad karcsuságait,  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Hamvas Béla  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Kertem  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c... 
Bejegyzés Címkék
tavasz első, világ egyik, eper több, eper amellett, egyik legegészségesebb, eper minden, közkedvelt gyümölcs, növény leveleiben, eperlevél teájával, földieper gyökerének, gyökér főzetével, hasmenést eredményesen, eper fogyasztása, jóllakottság érzetét, eper 95%-a, betegségek megelőzésére, eper magas, felesleges zsír, eper teája, leégett bőrt, problémás bőrt, napig epernapot, eper belsőleg, eper kúra, fűszerek ugyanis, eperben jelenlévő, zsírégetésért felelős, anyagcserét serkentő, benne lévő, májgyulladásban szenvedő, eper vastartalma, boldogsághormon képződését, magas vérnyomásban, köszvénnyel küszködőknek, ízületi problémások, kötőszöveti gyulladások, eperben található, elhalt hámsejtektől, bőrbe dörzsölöd, bőrt napozás, fertőző mikroorganizmusok, eper levelének, megfelelő begyűjtés, sóoldó hatása, tisztító folyamatok, szervezetünkből kiürültek, kiütések maguktól, méregtelenítésre, vérzéscsillapító, koleszterinszint, legegészségesebb, vérszegénységet, ránctalanításra, citrusfélékével, májgyulladásban, gyógynövényként, jelentkezhetnek, szervezetünkből, boldogsághormon, zsírlerakódást, fogfehérítésre, fogyaszthatják, daganatellenes, kialakulásának, fogyaszthatunk, petyhüdtségét, lázcsillapító, eperszezonban, ínygyulladást, megakadályozó, hasznosítható, immunrendszer, gyógyíthatjuk, eltávozásában, zsírégetésért, hajszálereket, létfontosságú, ínyencségként, vesebántalmak, bőrbetegségek, szervezetében, természetesen, fogyasztásnál, vegyületeknek, pályafutását, salakanyagok, lelkiismeret, termelődését, valószínűleg, dísznövénnyé, öblögetőként, méreganyagok, baktériumölő, csökkentésre, előfordulhat, serkentésére, köszönhetően, kialakulását, fogyókúrázók, eredményesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 553
  • e Hét: 10667
  • e Hónap: 24416
  • e Év: 229117
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.