Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Babérlevél gyógyhatásairól
  2020-12-11 21:38:16, péntek
 
 



A babérlevél közismert fűszernek számít, de tudod-e, hogy nem csak a babos ételeket ízesítheted vele, hanem a sajgó ízületek ellen is bevetheted! Fedezzük fel újra a babért! Talán egy hétköznapi növény válhat egy sokakat érintő és az életet megnehezítő probléma segítőjévé.

A babérlevelet évezredek óta használják, hiszen különleges ízt ad az ételeknek. A babért a főzés utolsó szakaszában rakjuk csak ételeinkbe, mivel ha túl sokáig főzzük kesernyéssé teszi az ételt.

Népies elnevezései: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.

Babértörténelem
A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon terem. A kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele, értékes karakterű fűszer. Idehaza üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabad földön termeszthető. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek.

Apolló szent növényeként ismerték az ókori Görögországban a babérlevelet. Apolló volt az orvostudomány és a gyógyítás istene, de nem csak a testet gyógyította, hanem a lelket is megtisztította. Képes volt feloldozni a háború ideje alatt elkövetett bűnök alól. Ezért vált később a babérlevél a győztes római katonák jelképévé.

Hiedelmek szerint a babér képes megvédeni a testet bármilyen külső sérelem, támadás ellen. Az indiánok babérfüst segítségével érték el a lélek nyugalmi állapotát. Babérfüst belélegzésével tisztították meg a tüdejüket és a melléküregeket.

A középkorban az a hír járta, hogy a pestist is meg lehet gyógyítani a babérlevél segítségével. Az összezúzott és szeszbe áztatott babérlevél jó orvosságnak számított a láz csillapítására is.

Az ízületi betegségek és az ezzel járó fájdalmak egyik leggyakoribb problémánk a kor előrehaladtával.

Egészségügyi statisztikák szerint a magyar összlakosság 35%-a valamilyen reumatikus betegségben szenved, a 65 év feletti életkorban pedig már eléri a 80%-ot is ez az arány.

Ha úgy érzed, hogy kattognak az ízületek és fájdalmas minden mozdulat a babér tud segíteni.

Az ízületek a csontok érintkezésénél lévő porcos tokokban elhelyezkedő szervek, melyek lehetővé teszik a csontok mozgását, csökkentik a csontvégekre jutó rázkódásokat. Az ízületi felszín gyulladása (arthritis), sérülése vagy degeneratív károsodása (arthrosis) fájdalommal és mozgáskorlátozással járó folyamat, melyeket reumatizmusnak nevezünk. Az ízület egy élő szövet, melyre a dinamikus változás jellemző, folyamatosan kopik, és folyamatosan megújul. Ha e folyamat egyensúlya megbomlik, akkor az ízületi szövet eltűnik, és nem képződik újra.

Egészségednek és mozgásképességednek megőrzése szempontjából fontos, hogy gondját viseld ízületeidnek és elkerüld a túlzott igénybevételt. Erre a problémára is van gyógynövényes terápia, természetes megoldás mellékhatások nélkül.

A gasztronómiában alkalmazott és általad is ismert babérlevél illetve annak olajos kivonata gyulladáscsökkentő hatással bír, így mérsékli a fájdalmakat. Magas ásványi anyag tartalma révén segíthet helyreállítani az ízületeket és meggátolhatja a további károsodásokat. Ezen felül eltávolíthatja a káros anyagcseretermékeket az ízületekből.

A babérlevél gyógyhatása
jó hatással van a légzőszervrendszerre, hatásos gyógyszer hörghurut, gégegyulladás, influenza és az asztma gyógyításában a korai stádiumban, köptető, hurutoldó, köhögéscsillapító,
veseelégtelenségre és vizelethajtóként is bizonyított,
ízületekre bedörzsölőszerként fájdalomcsillapításra is alkalmazható,
hatékony bélgombák ellen, különösen a Candida gombafajoknak kell tartani gyógyerejétől,
emésztési zavaroknál erjedés és rothadásgátló hatású, segíti az emésztést, étvágyjavító és megszünteti a puffadást, illóolajtartalmának köszönhetően kiváló szélhajtó és méregtelenítő,
nagy szerepe van az idegi eredetű emésztési zavarokra (Anorexia),
vírus-, baktérium- és gombaölő hatású,
nyugtatólag hat az idegrendszerre relaxáló hatású, enyhe altatószer,
felhasználható még bőrkiütésre, izomfájdalomra, furunkulusra, gennyes sebekre, migrénes fejfájásra,
szájüregi betegségek kezelésére és a herpesz vírus okozta kellemetlen tünetek enyhítésére is alkalmazható.

A babér felhasználási módjai
ételekbe fűszerként,
tea: 10 g szárított levelet 1 liter vízben megfőzünk, majd állni hagyjuk 10 percig, leszűrjük és csak napi 2-3 csészényit fogyasztunk belőle,
olajos kivonat (belsőleg napi 2 mokkáskanál, külsőleg nagyon vékonyan ízületekbe bedörzsölni),
illóolaj - aromaterápia,
ülőfürdő készítéséhez 1 liter levélből készült főzetet adunk a fürdővízhez, és 10-15 perced benne tartózkodunk, érdemes este lefekvés előtt alkalmazni nyugtató és altató hatása miatt,
tinktúra fogyasztása naponta 3x1 kávéskanálnyi,
csótányriasztóként (az állatok járataihoz darált babérlevelet szórunk),
kozmetika, bőrápolás (ipari felhasználás).

A babérolaj elősegíti a kalcium felszívódását, a kollagén összefogását, mérsékli az ízületi kopást és javítja az ízületek mozgathatóságát.

Számos gyógynövény- és bioboltban valamint egyre több patikában megvásárolható a babérolaj.

Intelmek a babérlevél fogyasztásával kapcsolatban!
Az egyszerre nagyobb mennyiségben alkalmazott babérlevél hányingert, émelygést okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: vizelethajtóként, legkeresettebbek, mozgathatóságát, babértörténelem, gasztronómiában, előrehaladtával, görögországban, megtisztította, helyreállítani, megvásárolható, eltávolíthatja, érintkezésénél, csillapítására, idegrendszerre, törökországban, fogyasztásával, belélegzésével, izomfájdalomra, reumatizmusnak, melléküregeket, felhasználható, gégegyulladás, orvostudomány, kaliforniában, méregtelenítő, rothadásgátló, gyógyerejétől, gombafajoknak, gyógyításában, meggátolhatja, kávéskanálnyi, igénybevételt, szempontjából, egészségednek, gyógynövényes, felszívódását, babérlevél közismert, babos ételeket, sajgó ízületek, hétköznapi növény, sokakat érintő, életet megnehezítő, babérlevelet évezredek, főzés utolsó, kultúrákban növő, ország enyhébb, ókori Görögországban, gyógyítás istene, testet gyógyította, háború ideje, győztes római, babér képes,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Képes idézet !  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Levél lány  Esti képek  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  képre írva  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  J. Donald Walters  képre írva  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Boldogság  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Benedek Elek - Virágvasárnap  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Facebookon kaptam  képre írva  Játékos kis cicák  Rács mögé  Agárdi Gábor gondolata  képre írva  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  A pálma a győzelem és a diadal...  Boldogság  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Idővel az ember megérti, hogy ...  Alvó baby  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Vérnyomáscsökkentés  Jó éjszakát  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Szép álmokat!  Vérnyomáscsökkentés  A nagy természet  A pálma a győzelem és a diadal...  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Nem jár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mire jók ? 
Bejegyzés Címkék
babérlevél közismert, babos ételeket, sajgó ízületek, hétköznapi növény, sokakat érintő, életet megnehezítő, babérlevelet évezredek, főzés utolsó, kultúrákban növő, ország enyhébb, ókori Görögországban, gyógyítás istene, testet gyógyította, háború ideje, győztes római, babér képes, testet bármilyen, indiánok babérfüst, lélek nyugalmi, babérlevél segítségével, ízületi betegségek, ezzel járó, magyar összlakosság, csontok érintkezésénél, csontok mozgását, csontvégekre jutó, ízületi felszín, dinamikus változás, ízületi szövet, túlzott igénybevételt, gasztronómiában alkalmazott, további károsodásokat, babérlevél gyógyhatása, asztma gyógyításában, korai stádiumban, idegi eredetű, idegrendszerre relaxáló, herpesz vírus, babér felhasználási, állatok járataihoz, babérolaj elősegíti, kalcium felszívódását, kollagén összefogását, ízületi kopást, ízületek mozgathatóságát, babérlevél fogyasztásával, egyszerre nagyobb, vizelethajtóként, legkeresettebbek, mozgathatóságát, babértörténelem, gasztronómiában, előrehaladtával, görögországban, megtisztította, helyreállítani, megvásárolható, eltávolíthatja, érintkezésénél, csillapítására, idegrendszerre, törökországban, fogyasztásával, belélegzésével, izomfájdalomra, reumatizmusnak, melléküregeket, felhasználható, gégegyulladás, orvostudomány, kaliforniában, méregtelenítő, rothadásgátló, gyógyerejétől, gombafajoknak, gyógyításában, meggátolhatja, kávéskanálnyi, igénybevételt, szempontjából, egészségednek, gyógynövényes, felszívódását, károsodásokat, mellékhatások, felhasználási, statisztikák, összlakosság, köszönhetően, elhelyezkedő, egészségügyi, alkalmazható, segítségével, furunkulusra, leggyakoribb, folyamatosan, ízületeidnek, babérlevelet, termeszthető, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1299
  • e Hét: 6540
  • e Hónap: 26402
  • e Év: 202277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.