Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Önismeret amivel közelebb jutsz önmagadhoz
  2020-12-13 13:43:36, vasárnap
 
   
  8 önismereti út,amelyen elindulva közelebb jutsz önmagadhoz
1. Önmegfigyelés, önjellemezés
Az egyik legegyszerűbb önismereti módszer, és teljesen ingyenes. Ha csak 10 percet szánsz arra
esténként, hogy átgondolod a napodat, vagy címszavakban feljegyzed egy naplóba a hét
fontosabb történéseit, eseményeit vagy azt, hogy minek örültél, mi zaklatott fel, milyen feladatokat
várnak rád, azzal máris sokat tettél önmagadért.

Mire figyelj még önmagaddal kapcsolatban a mindennapok során?
Az önmagaddal folytatott belső párbeszédedre,
a gyakran használt szófordulataidra,
testtartásodra, gesztikulációdra,
ismétlődő szokásaidra.
Arra, hogy álmaidon,
félelmeiden,
testi tüneteiden vagy betegségeden keresztül mit üzen a tudatalattid.
Arra, hogy mi idegesít, bosszant fel mások viselkedésben,
mi okoz konfliktust, feszültséget a kapcsolataidban, mert ezek megmutatják, hogy hol húzódnak személyes komfortzónád határai.

Az önmegfigyelés némi önállóságot, önfegyelmet és tudatosságot igényel.
Fontos, hogy ne váljon kényszerré, ne vessz el a részletekben és ne agyald túl a dolgokat.
Ez önismereti út lassabb, de a saját tapasztalat révén hosszútávon biztos fejlődést eredményez.

2. Baráti beszélgetés
Milyen jó és felszabadító tud lenni egy csajosdumcsizós-délután egy finom tea és süti mellett...
Azáltal, hogy megfogalmazod, kibeszéled magadból, ami bánt, ami nyomaszt, rendezettebbé válnak a
fejedben a gondolatok, átláthatóbbá válik a dolog.
Ha ha nem is találod meg rögtön a megoldást, de közelebb jutsz hozzá.

Egy külső szemlélő gyakran jobban átlátja a helyzetet, és visszajelzései az objektivitás irányába terelnek. Ha a kapcsolatotokban jól működik az őszinteség és a bizalom, akkor azt is meg
meritek mondani egymásnak, ami talán első hallásra nem tetszik vagy fáj.

Mivel azonban a barát (vagy szülő, testvér, házastárs) nem terapeuta, így a rólad adott visszajelzései talán elfogultak lehetnek és az ő értékmértékrendszerét is tükrözik.
Időnként előfordul, hogy ha mindketten rossz passzban vagytok, a lelkizős beszélgetések átcsapnak "a kinek rosszabb a dolga" - versenybe vagy ,,igen,de..." - tanácsadó és kifogáskereső játszmába, ami még inkább lehúz, semmint az önismeretedet vagy az önbizalmad növelné.

3. Személyiségfejlesztő önismereti csoport
Az önismereti csoportok ami Magyarországon a 70-es évektől kezdett elterjedni igazán. Ma már sokféle konkrét témára vagy életproblémára fókuszáló csoport közül válogathatsz.
A részvétel személyes és aktív részvételt, rendszeres elfoglaltságot, esetenként utazást és gyakran nem kis anyagi ráfordítást igényel.

A csoportban az önismereti munka bizonyos alapszabályok betartsa mellett működik. Ilyen pl., hogy a csoporton belül elhangzott információkat a résztvevők csoporttitokként kezelik, illetve a passzolás joga, vagyis intim dolgokat, vagy amit nem akarsz, azt nem kell elmondani.
Előnye, hogy a foglalkozások felépített struktúra és tréner által irányítottak, így nincsenek fölösleges elkalandozások. Az önismeret fejlesztésén túl tartós barátságokra is szert lehet tenni.
Annak viszont, aki nehezen ismerkedik vagy oldódik idegen társaságban talán kevésbé tűnik vonzónak, hogy idegenekkel dolgozzon együtt, ismeretleneknek nyíljon meg.

4. Pszichológus/pszichiáter/coach
Míg az USA-ban elfogadott, sőt már-már presztízsnek számít, hogy legyen saját terapeutája, addig nálunk még mindig kicsit ferde szemmel néznek arra, aki pszichológushoz, pszichiáterhez jár. Sokan ,,(ideg)betegnek", ,,gyagyásnak" vagy simán ,,hülyének" könyvelik el az ilyen embert.

Emiatt az emberek többsége tényleg már csak akkor fordul pszichológushoz, ha küldik, vagy ha
nagy a baj. Vannak olyanok, akiket azt tart vissza, hogy az orvos mindjárt valami ,,dilibogyót"
ír fel, amitől csak még ,,kettyósabb" lesz (álmos, fáradékony, dekoncentrált, lelassult és más mellékhatások), és ez a munkájára, családi életére is kihat.

Tény, hogy pszichológussal magánrendelésen történő önismereti és önfejlesztő munka nem olcsó mulatság, viszont személyre szabott. Biztos, lehetsz benne, hogy csak rád figyelnek, csak veled és a Te gondjaiddal foglalkoznak. Sokkal mélyebb és teljesebb a problémafeltárás, egyénre
szabottak a megoldási módszerek és a fejlődési, javulási tempó.

5. Önismereti, önsegítő könyvek olvasása.
Már régen felismerték, hogy a könyvek gyógyítanak - ez a biblioterápia (más néven irodalomterápia) alapja. Az önsegítő könyvek választéka bőséges, stílusban és tematikailag is kedvedre válogathatsz.

A könyvek olvasása révén történő önismereti munka talán nem olyan gyors, mély és személyre
szabott, mint egy személyi terapeuta mellett, de elindulásnak mindenképp jó és hasznos.
Az önsegítő könyvekben évezredes, általánosérvényű igazságokat, bölcsességeket és kipróbált módszereket olvashatsz, ami kellő motivációt adhatnak a változtatásra, de ne hidd, hogy egyetlen
könyv is leveszi a válladról az önismereti utazás nehézségeit, fájdalmát.

Attól, hogy elolvastál 10-20 könyvet, még nem fog megváltozni az életed.
Bármilyen felismerésből, ismeretből csak akkor profitálhatsz, ha azt a gyakorlatban is alkalmazod, megtapasztalod. Ehhez pedig kitartás, következetesség és gyakorlás szükséges,
És persze még mindig előfordulhat, hogy bármilyen jók is a könyvben leírt megoldási módszerek és tanácsok, de neked mégsem válnak be. Ez pedig az egyéni különbségekkel, élethelyzettel és életkörülményekkel magyarázható.

Ilyenkor ne add fel, hanem keress más megközelítési módot, vagy a könyvekben olvasottak közül válogasd ki azokat a részmegoldásokat, ami tetszik, amit használni tudsz és gyúrj belőle meg a sajátodat!

6. Személyiségtesztek, kérdőívek
Elindulásnak ugyancsak jó, érdekes és szórakoztató önismeret-fejlesztő
módszer. A teszteknek sokféle változata létezik: A-B-C felelt választós, válaszadós-kitöltős, állítás értékelős (mennyire igaz rád?: soha/néha/gyakran/mindig) pontozós, és vannak projektív stb.

A bulvár és női magazinokban szintminden héten találhatsz egy-egy rövidke tesztecskét, bár ezek többsége kissé laposak és kevésbé megbízhatók. A nívósabb, kifejezetten lelki vagy pszichológiai témájú szaklapok önismereti tesztjei színvonalasabbak.
Ezek a tesztek mind-mind csak egy szeletkét mutatnak meg a személyiségedből, így ha átfogó képet akarsz kapni önmagadról, akkor elég sok tesztet kell kitöltened.

7. Grafológia
A grafológia a kézírás elemzésével tárja fel a személyiséget. Hiszen kézírásunk olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk - nincs két egyforma.
Hatékony, megbízható önismereti eszköz, és mivel ugyanaz az írásminta több szempontból is vizsgálható (pl. gondolkodás, érzelmek, önértékelés, emberi kapcsolatok stb.), az elkészült
elemzés részletes és átfogó képet ad a személyiségről, az aktuális lelki állapotról és fejlettségi szintről.

A grafológia nagyon összetett módszer, így első nekifutásra, egyedül és mindenféle grafológiai ismeret nélkül talán kicsit nehezebben boldogulsz a saját írásod és személyiséged vizsgálatával, illetve, lehet, hogy csak néhány főbb jellemvonást tudsz beazonosítani. Gyakorlott grafológusként még nekem is több órás munka, amíg a közel 200 írásjelet megvizsgálva végül összeáll a teljes személyiségkép. Ettől függetlenül rendkívül izgalmas és hiteles önismereti módszer.

8 .Személyiségtipológiák
Az egyik legősibb önismereti módszer, ami már a jó öreg görög orvosnak, Hippokratésznek is bevált.
A személyiségtipológiák lényege, hogy az embereket valamilyen testi vagy lelki hasonlóságaik szerint
típusokba sorolják, ami alapján következtetni lehet az adott személy jellemre, motivációkra és a várható viselkedésükre.
Ritka, hogy valaki 100%-osan tiszta típus legyen, de ha tudod, hogyan használd okosan a személyiségtipológiákat, akkor bátran használhatod iránytűként nemcsak önismereted, hanem emberismereted fejlesztése során.
Forrás : Szabó Szilvia gafológia hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: kapcsolatotokban, csoporttitokként, szófordulataidra, gesztikulációdra, problémafeltárás, személyiségedből, részmegoldásokat, színvonalasabbak, általánosérvényű, következetesség, pszichológussal, magánrendelésen, pszichológushoz, hippokratésznek, irodalomterápia, kapcsolataidban, ismeretleneknek, csajosdumcsizós, különbségekkel, élethelyzettel, elfoglaltságot, grafológusként, emberismereted, viselkedésükre, testtartásodra, megtapasztalod, életproblémára, ujjlenyomatunk, személyiségkép, elkalandozások, bölcsességeket, visszajelzései, magyarországon, pszichiáterhez, személyiségről, párbeszédedre, egyik legegyszerűbb, mindennapok során, önmagaddal folytatott, gyakran használt, önmegfigyelés némi, saját tapasztalat, külső szemlélő, objektivitás irányába, rólad adott, lelkizős beszélgetések, kinek rosszabb, önismeretedet vagy, önbizalmad növelné, önismereti csoportok, 70-es évektől, részvétel személyes, Szabó Szilvia,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ott van  Vannak emberek  Töröld le  Szép estét  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jan Twardowski - Siessünk  Paul Éluard - És egy mosoly  Somlyó Zoltán - Orgonával  Anyák napjára  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Jó nap volt  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Jázmin  Szívek  Egy tavasz  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Spenót fasírttal  Szép álmokat!  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Csend  Emlékezz  Bársony székben  Előnyök, amelyeket a meditáció...  A felvilágosodás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  József Attila - Kopogtatás nél...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Borzasztó  József Attila – Keresek ...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Az ember emlékekből áll  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  különleges  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Emlékezz  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Segíts neki dicsérni Téged  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Mindent de mindent visszakap  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Alvó cicák  Szép estét kedves látogatóimn...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye... 
Bejegyzés Címkék
egyik legegyszerűbb, mindennapok során, önmagaddal folytatott, gyakran használt, önmegfigyelés némi, saját tapasztalat, külső szemlélő, objektivitás irányába, rólad adott, lelkizős beszélgetések, kinek rosszabb, önismeretedet vagy, önbizalmad növelné, önismereti csoportok, 70-es évektől, részvétel személyes, önismereti munka, csoporton belül, résztvevők csoporttitokként, passzolás joga, foglalkozások felépített, önismeret fejlesztésén, ilyen embert, emberek többsége, orvos mindjárt, megoldási módszerek, könyvek gyógyítanak, önsegítő könyvek, könyvek olvasása, személyi terapeuta, önsegítő könyvekben, önismereti utazás, könyvben leírt, egyéni különbségekkel, könyvekben olvasottak, teszteknek sokféle, tesztek mind-mind, szeletkét mutatnak, kézírás elemzésével, ujjlenyomatunk &#8211, írásminta több, aktuális lelki, grafológia nagyon, saját írásod, teljes személyiségkép, egyik legősibb, embereket valamilyen, adott személy, várható viselkedésükre, kapcsolatotokban, csoporttitokként, szófordulataidra, gesztikulációdra, problémafeltárás, személyiségedből, részmegoldásokat, színvonalasabbak, általánosérvényű, következetesség, pszichológussal, magánrendelésen, pszichológushoz, hippokratésznek, irodalomterápia, kapcsolataidban, ismeretleneknek, csajosdumcsizós, különbségekkel, élethelyzettel, elfoglaltságot, grafológusként, emberismereted, viselkedésükre, testtartásodra, megtapasztalod, életproblémára, ujjlenyomatunk, személyiségkép, elkalandozások, bölcsességeket, visszajelzései, magyarországon, pszichiáterhez, személyiségről, párbeszédedre, önmegfigyelés, mellékhatások, változtatásra, dekoncentrált, megfogalmazod, rendezettebbé, személyiséget, pszichológiai, következtetni, viselkedésben, kifogáskereső, hasonlóságaik, felismerésből, beszélgetések, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1227
  • e Hét: 15595
  • e Hónap: 29344
  • e Év: 234045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.